Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hamuropi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Aki érdeklődik a 2. világháború iránt, de már nagyon unja, hogy ebben a témában az ismeretterjesztő TV-csatornákon állandóan csak az angolszász fegyverek örök dicsőségét zengő, szenzációhajhász amerikai v. brit műsorokat ismétlik, annak a figyelmébe ajánlanám a Nagy…..
hamuropi 2010.09.16 23:56:26
Úgy látszik a történelemhamisítás minden autoriter rendszer rendszer kedvenc eszköze (most Putyinra gondolok). Csak azt nem értem, hogy miért áll érdekükben éppen Sztálint mentegetni...

8:35-től:" ...csakhogy 1941 nyarán a fegyveres erők az átszervezés kellős közepén voltak"
Hm, végül is "átszervezésnek" is lehet hívni azt a politikai tisztogatást, amelynek keretében a megbízhatatlannak kikiáltott tiszti állományt lefejezték, és több tízezer tisztet végeztek ki Sztálin parancsára. A hadsereg vezetésében ezért káosz uralkodott.

09:50: "Sztálin azonnal reagált" (a támadásra)
Ezzel szemben Sztálin teljesen megbízott a paktumban és Hitler szavában (akit egyébként csodált, mint diktáror-példaképet), ezért az invázió annyira sokkolta, hogy állítólag idegösszeroppanást kapott, mindenesetre 10 (!) napra eltűnt, úgyhogy nemhogy "azonnal cselekedett" de magára hagyta a teljes káoszban a hadseregét. Csak miután valahogy összeszedte magát és előkerült, kezdték megszervezni a védelmet, a nagyvárosok kiűrítését, az ipar áttelepítését az Urálon túlra.

Az is szép, hogy a támadás előtt 8 nappal a szovjet sajtó még légből kapottnak titulálja a készülődő Német-Szovjet háborúról szóló nyugati találgatásokat. Ezzel is jól beszopatták a saját lakosságukat, akiket szintén sokkolt (kivéve persze az ukránokat és a baltiakat) a nem várt, sőt tagadott német invázió.

Sztálin egyzerűen hitt Hitlernek, és lehet, hogy később '42-től tényleg támadott volna, de ki tudja, mire játszott, még az is lehet, hogy arra számított, hogy később megegyeznek újra, és felosztják egymás között teljes Európát...