Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kempes

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Big Mac index megmondja, hogy mennyit ér a pénzünk; egyesek szerint pontosabban, mint a valutaárfolyamok. Az alapötlet egyszerű: meg kell nézni, mennyibe kerül az egyes országokban a McDonald's zászlóshajója, és máris össze tudjuk hasonlítani az adott valuták vásárlóértékét.…..
kempes 2009.08.24 02:16:11
Az eletszinvonal meresere egyaltalan nem alkalmas a Big mac index, a kenyer meg a rizs ara kulonosen nem. A gazdag orszagokban az emberek a jovedelmuk csak igen csekely hanyadat forditjak elelmiszer vasarlasra. Ami szamit: hany ev munkajaval tudsz ingatlant, autot vasarolni, mennyibe kerulnek a tartos fogyasztasi cikkek, szolgaltatasok, a keresethez viszonyitva. Ehhez jarul szamos egyeb tenyezo: kornyezet, kozbiztonsag, kultura, iskola
Magyarorszagon nagyon rossz a helyzet barmilyen oldalrol nezzuk, meg a fentebb emlitett ingatlan ar/jovedelem aranya is. PL az USA- ban jelenleg 210 ezer dollar korul van egy atlagos csaladi haz ara dollarban (ehhez tarsul az evi br 40 ezres apolonoi, tanari atlagfizu) es nyugat-euban is hasonlo csak euroban ( Nemet.o 210, Holland 190) A brutto es a netto keresetek kb 4-5x mint Magyarorszagon az USA-ban es a fejlett nyugat-euban is nominal erteken szamitva de a real erteke is joval magasabb. Lassan, Magyarorszagon odaig jutunk hogy a szolgaltatasokat kiveve -ott lehet a rabszolga bert alkalmazni- szinte minden dragabb mint nyugaton. Magyarorszag nem is tud olcso lenni tobb okbol kifolyolag: egyik a 25% brutalis, szinte peldatlan merteku afa ami megdragitja a termekeket, masreszt amig ide kerul sok termek mar kezen-kozon atmegy es mindenki rateszi a hasznat.
A legjobb eletszinvolat- tapasztalatom szerint- a nagyobb Nyugat eu es Eszak-Amerikai varosokban lehet elerni ( kiveve a fovarosok mert ott altalaban minden joval dragabb) ahol a piacok eleg fejlettek ahhoz hogy olcso aron tudjanak biztositani a vilag minden tajarol szarmazo termekeket. Magyarorszagon sajnos eleg remenytelen a helyzet, ha a fejlett orszagokhoz akarunk eletszinvonalban konvergalni. Az 1 millio "rejtett" munkanelkuli, a brutalisan magas adok, a vegletekig eladosodott allam egymassal osszefuggo dolgok es megfolytjak az altalanos eletszinvonal-emelkedes lehetoseget.
A Westend City Center belső hőmérsékletét 26 Celsius fokról 20 fokra csökkentik az orosz gázcsapok elzárásának következtében – „robbant” a hír tegnap. VÉGRE! Hihetetlen, hogy az oroszoknak el kell zárniuk a gázcsapokat ahhoz, hogy végre lejjebb vegyék a…..
Nézegettem a magyar befektetési alapok elmúlt éves eredményeit, megpróbáltam kitalálni, hogy volt-e olyan, amivel legalább megmaradt volna a pénzem tavaly. Az adatokat nézegetve (nem nehéz hozzáférni a BAMOSZ honlapján), egészen meglepődtem: a magyarországi alapkezelők alapjainak…..
Csak egy gyors gondolat: milyen dolog az, hogy 2008 derekán van egy cég, ahol egy egyhetes internetkártya 10.000 forintba kerül (24 óra 3840ft)? És milyen négycsillagos budapesti szálloda az olyan, ahol annyira szarrágóak, hogy nem bírnak a kedves vendégeknek ingyenes wi-fit…..