Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spidermike

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy is mondtuk a minap? Ha mi társadalmasítunk valamit, az társadalmasítva van! Mondjuk, társadalmasítás ide vagy oda, azok az idők nem jöttek (még) el, amikor a kommentszekció dönt az urbanisztika és a közlekedésfejlesztés igazságairól, azonban a logikus vita nyitott, és ebben a sokszor feltett…..
Sokszor eszembe jut ő. Vajon, mi lehet vele. Sok sok éve már, hogy nem találkoztunk, sok sok éve már, hogy nem tudom, merre vitte sorsa.  Nem akart engem. Mindig kihangsúlyozta, ha összevesztünk, hogy csak "véletlen" gyerek vagyok, egy olyan apától, akit sosem szeretett, sosem ismert. Egyéjszakás…..
Spidermike 2018.10.31 10:38:41
Van az a történet az idős new york-i néniről, aki az idősek otthonába vonul be, de előtte taxizik egyet éjjel, és mesél a sofőrnek. A sofőr végül nem fogadja el a fuvardíjat.

Van a feleség, aki nem veszi fel a selyembugyit, mert különleges alkalomra tartogatja, aztán elviszi a Kaszás, a férje meg zokog, hogy jaj, minden nap ajándék, miért nem vette fel?!

Van a válni készülő férj, aki levarrta a titkárnőjét, de az asszony azt kéri, hogy még pár hónapig várjon, addig pedig esténként bánjon vele úgy, mint kapcsolatuk elején, a gyerekek meg ne tudjanak a tervről. A végén a férj mégsem akar válni, de késő, asszonyka rákos, aznap halt meg.

Van a kisgyerek, aki összekaristolja apu kocsijának az oldalát, apu pedig elveri a gyerek kezét, de sajnos az éppen a kezében levő csavarkulccsal. Gyerek egy életre megnyomorodik, apu pedig meglátja a kocsira vésett szöveget: Szeretlek, Apa!

És az új: a mindig megtagadott gyerek megbocsát, és meg fizet is az anyjának, akinek könnyes szemmel szavalta az anyáknapi verset, pedig ott sem volt. Most pedig mégis fizet szülőtartást. A végén temetőőr lesz, hogy meg többet lehessen a meghalt anyuval.

Szóval én ezt úgy képzelem, hogy vannak ilyen hormonzavaros dagadt nők, akik ezeket a veszettül megható sci-fiket írják. Posztolás előtt visszaolvassák, zokognak egy sort, majd bánatukat egy kilós nutellába fojtják.

Poszterposzterakurvaanyád! Lelepleztelek!
Az utóbbi években megszaporodtak az igaz történetekből táplálkozó, nagy pénz körül forgó, üzleti témájú filmek, mint például A Wall Street farkasa, a Haverok fegyverben, az Arany, A nagy dobás vagy Az alapító. Ebbe a sémába az idei Barry Seal-mozi is beilleszthető, ami ugyan kiemelkedőt nem igazán…..
Spidermike 2017.09.04 11:13:07
Hajjaj... Ennek a filmnek nem az a legnagyobb baja, hogy rossz, hanem hogy nem jó - de tetszik a házi feladatos hasonlat is.

Sok film összegyúrva, nekem ez volt az első benyomásom.
1, Sebhelyesarcú, amikor hordják a megszámolhatatlanul sok készpénzt a bankba, ott meg nézik bután a jelenetet, ezt konkrétan kétszer is elsütötték.

2, Betépve, ami kb ugyanez a téma, ezerszer jobban, bemutatják rendesen a felemelkedést a hullámhegyekkel.

3, Fegyvernepper, amikor elengedik Barryt, mert tudja, hogy olyan magas helyről szólnak le majd a helyi ügyésznőnek, hogy azt nem tudják visszautasítani. Poén extra: az ügyésznő Bill-ezik ezerrel. Aztán, ha nem tudnád, hogy nyolcvanvalahányban az arkansasi kormányzó Bill Clinton, gyorsan hivatkoznak rá a vezetéknevén is.

4, Wall Street Hau, ahogy kiesik tökig kokainosan a repülőből és elbiciklizik, meg mindenkit úgy vesz meg, hogy nagyon nincs tisztában a pénz értékével és azzal, hogy mennyi is van neki.

Nem jött át az sem, hogy mekkora zseni, csak sodródik, igazából irányítják, amire jön egy halvány tiltakozás, majd teszi, amit kell.
Ehhez a filmhez nem kellett Cruise, nélküle megspórolták volna a költségvetés 90%-át. Neki nyilván tetszett, mert kb 3 percenként más repülőt vezethetett, de azt sem tudták érzékeltetni, bemutatni, hogy ő miért akkora pilóta-ász. Mert egyszer sikeresen felszállt egy túlrakodott géppel és leborotválta a fél dzsungelt? Vagy radar alatt repült a fúrótornyoknál?
A többi problémám talán a magyar változattal volt. Egyrészt a feleség hangja valami iszonyat volt. A magasröptű "humort" az szolgáltatta, hogy a szép szőke nő káromkodik, na puff. A filmben volt továbbá körülbelül nettó 20 percnyi spanyol szöveg, amiből egészen pontosan egy, azaz egy mondatot sikerült feliratozni, teljesen random módon a közepén. Így az a halvány poén sem jött át a nagyérdemű nagyrészének, hogy az első átcsempészett gerillák budira akartak menni, majd éktelen riácsolásba kezdtek, amikor Tom mondta nekik, hogy itt olyan bizony nincs. Tudom, hogy usákoknál már van olyan szinten a spanyoltanítás, hogy a párszavas mondatokat ne kelljen feliratozni, illetve elég nagy arányú már a spanyol népesség aránya, akiknek meg pláne nem kell, itt azonban elfért volna a segítség.
Egy másik blogon halál komolyan pozitívumnak hozták fel, hogy végre egy film, ami nem egy sorozat része, remake, előzmény, utózmány, Tom esetében konkrétan nem Jack Reacher vagy MI. Nálam ez sajnos az a kategória, hogy örüljünk, amiért az étteremben, bár szar volt a kaja, legalább nem köptek bele.
Ritkán találni olyan ízléses házat, mint ez a 2010-ben épült piliscsabai panorámás álomotthon. A képeket böngészve olyan érzésünk támadhat, hogy Angliában járunk...
Most, hogy tagadhatatlanul beköszöntött a fogvacogtató hideg, újra teret engedtem határtalan krémleves fanatizmusomnak, a szóban forgó levessel pedig újfent igencsak magasra helyeztem azt a bizonyos lécet és rögtön új kedvenc született!..
A magyar étteremkultúra - a vendégek viselkedésének tekintetében - még hagy kívánni valót maga után. Alapvetően vannak illemtani hiányosságok is, például illik köszönni, ha bemegyünk valahová - ahogyan a pincérnek, eladónak is illik köszönni, vagy vissza köszönni. Összeszedtünk saját kútfőből és a…..
Spidermike 2016.07.08 12:01:19
Szerintem is ráférne az ország vendéglátására egy alapos frissítés, márcsak azért is, mert a turizmus mellett/részeként húzóágazat. Nagyon sok olyan dolog van, ami csak úgy berögzült, de nem életszerű és itt most nem a szűk előtérben álldogálásra gondolok.

Pincér feladatai. Hát ez nekem gyanús, nagyon sok dolog szerintem az étteremvezető, beszerző, konyhafőnök dolga. De ha ez van leírva az OKJ-s képzés tananyagában, ám legyen.

Rendelés: kicsit akadozónak tűnik, hogy becsukom az étlapot, odajön, majd nyitom ki újra és keresgélem a saját és partnerem választását. Itt persze nem a rántott hús sültkrumplival szintű dologra gondolok, hanem az olyan ételekre, amiknek jó hosszú neve van, adott esetben olyan fantázianeve, amivel máshol még nem találkoztam.
Amúgy a nő miért ne tudna rendelni? Muja ahhoz, hogy értelmesen elmondja a pincérnek, hogy mit szeretne? És ha kérdése van? Ez tipikusan régi mentalitású dolog lehet, amin ideje változtatni.

Italpincér: ha már van ilyen egy helyen, akkor az már valami magasabb katergóriájú hely. Én egy ilyenben voltam eddig, ott a boros pincér magának (!) töltött és kóstolt, majd a bort rendelőnek is kínálta egy olyan szöveg kíséretében, hogy kóstolja meg ő is, hátha neki valami elkerülte a figyelmét. Hánytam a modorosságtól :)

Fizetés: szerintem alap lenne a vendéglátó helytől, hogy társaság esetén megkérdezik, hogy egyben vagy külön fizetünk-e. Azt meg nem tudom, hogy gondolták az illemszabály írói, hogy valaki látra kifizeti egy egész társaság kontóját és utána kezdik szétdobni. Az az egy ember dönti el mindenki nevében, hogy mennyi a borravaló, aztán azt is beszedi mindenkitől? Itt életszerűbb a számla körbeadása és mindenki bedobhatja a közösbe a saját részét. Szerintem.

A fentiek nyilván kategória-függőek is, más a helyzet egy kocsmában, egy kockásabroszos étteremben, egy menőbb helyen meg a Michelin-csillagos helyeken.

És gyerekeket is oktatni kéne már iskolában a helyes éttermi viselkedésre. Van pár tantárgy, aminél ez hasznosabb lehet :) Vagy megoldják az ofő órákon :)
[Supernatural Movies] Tűzparancs 2015.09.26 20:00:00
Bő 20 évvel ezelőtt, életem első filmes élménye közé tartozott, Stuart Baird kliséhegyekkel teletűzdelt akciófilmje, mely karöltve a Star Wars 4. részével, indította útjára a filmek iránti rajongásomat. Ekkor még nem volt se CD, se DVD, csupán a jó öreg videótéka, ahonnan…..
Tom Cruise jól döntött, mikor inkább ötödszörre is Ethan Hunt bőrébe bújt, pedig eljátszhatta volna Guy Ritchie új filmjében Az U.N.C.L.E emberében Napoleon Solo figuráját is. Az új…..
Most, hogy vége az Avengers: Age of Ultron-nak és elkezdődött a Captain America: Civil War forgatása, ami tulajdonképp a következő Bosszúállók filmnek is tekinthető, a figyelmünket az összekötő filmre fordítjuk: Ant-Man. Az eddigi filmek "hibái" és az Ant-Man képregény…..
    New Jersey pufók fenegyereke 20 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba Shop-stop című, saját maga által írt, rendezett, vágott és pénzelt szatírájával, melyben két bolti eladó szemszögéből tartott görbe tükröt társadalmunk elé. A film hamar kult státuszba lépett,…..
Szép is, csúnya is - szóval hallgass a szívedre.  A 75-ik viadal nem úgy sült el, ahogy azt a fejesek elképzelték: Katniss (Jennifer Lawrence) tettei soha nem látott közelségbe hozták az elnyomás elleni forradalom kirobbanását. Következő feladata az lenne, hogy élére álljon a…..
Spidermike 2014.11.24 11:39:34
Nekem inkább nem tetszett. Azt hittem, hogy Frodónál senki nem tud többet sírni egy filmben, de Katniss erre rácáfolt.

Persze, hogy nem volt viadal, itt is kibukott a könyv hibája: az írónő (és ebből fakadóan a forgatókönyv írója) nem tud mit kezdeni akkor, ha kilép a megszokott keretei közül. Át kell nyargalnia a viadalról egy teljesen más világba, a kezdődő forradalom világába. Ez a könyvben sem sikerült, itt sem.

Julienne Moore nem elég genya, nem jön át, hogy Katniss megcsömörlik attól, hogy most pepitában kell eljátszania azt, amit eddig a másik oldalon: propagandáznia kell és mindenki kihasználja.

Az érzelmi szál is gyenge, amikor Bella Edward-dal van, akkor Jacobért sír, és viszont. Ja bocs, itt Katniss, Gale és Peeta a háromszög résztvevőinek a neve :)

Összességében végig 60 körül volt a pulzusom, akkor ugrott meg egy kicsit, amikor idegeskedtem a bénázások miatt. Rém hihető, hogy egy metropoliszban _minden_ elsötétül, amint kilövik az erőművet. Nagyon megható, amikor üvöltve nekirontanak üres kézzel a géppisztolyos őröknek a gátnál. Dettó ökörség, amikor a favágók lemészároltatják magukat az erdőben "lázadás" címszó alatt.

A 13. körzetet nem mutatták be eléggé ahhoz, hogy pár dolog érthető legyen. Katniss a farkára áll és feltételekhez köti azt, hogy ő legyen a forradalom arca. Na de miket kér és miért? Vadászni akar, mert nem bírja lent a föld alatt, percre pontosan be van osztva az ideje, szabadságra van szüksége. Egy teljesen más világban él, mint eddig. Itt van értelme azt kérnie, hogy megtarthassák a macskát, ami szembe megy egy csomó szabállyal. A filmben egy gyenge poén, hogy Peeta büntetlensége mellé a macskát is kéri. A legfontosabb: SPOILER!

Ő akarja megölni Snow-t. Ez a könyvben is meglepett, nem biztos, hogy a filmbe ezt átemelik (rombolná a jókislány imidzset), de a végkifejlet szempontjából elég fontos.

Csak hogy jót is mondjak: a dal tetszett, írtak hozzá egy jó dallamot, ez könyvben nem volt ilyen hatásos. Ott tettek mellé egy "mire gondolt a költő" típusú verselemzést és kész. Tiszta Arany ballada vagy Nick Cave murder ballad :)

Ja, a szinkron tragikus, de ezt a filmet a színészek eredeti hangja sem mentené meg szerintem. A következő részt otthon nézem meg, letöltve, egy mozijegyet nem ér meg.
Pangea 80 nap alatt a Föld körül 2014.11.12 22:39:56
Jules Verne hőse, Phileas Fogg magabiztosan állította a londoni Reform Club hitetlenkedő közönségének, hogy a Föld nyolcvan nap alatt megkerülhető. A 80 nap alatt a Föld körül című regényből aztán kiderül, hogy Fogg csak nagy nehézségek árán tudta teljesíteni fogadását,…..
Spidermike 2014.11.13 15:49:48
Mindenkinek vannak hiányosságai. Nekem a Harry Potter sorozat volt az, amit tudatosan, és szándékosan ignoráltam az életemből 13 évig. Egyrészt mert sosem érdekeltek ezek a varázslós témák, másrészt taszított a körülötte dúló divatőrület. Meg különben is, mit nézzek én…..
Spidermike 2014.11.10 11:23:01
@Santino89: Az elejétől fogva bevonták JKR-t, aki súgott a rendezőknek/forgatókönyvíróknak, volt is valami fórum vagy blog, ahol ezeket az utalásokat összeszedték.
..
Amennyiben nem jössz rá pár perc után, hogy kinek a sajátos stílusa az a képi világ, ami átjárja a Penge második részét, akkor várj egészen Ron Perlman feltűnéséig. Ott már tudni fogod, hogy ezt a filmet ki rendezte. Guillermo del Toro volt a lehető legjobb választás erre a…..
A Centrifuga 2005-ben vizsgálta meg Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című kötelező ifjúsági regényét, ami közel száz éve kollektív tudatunk elnyomhatatlan része.  Újraolvasása megrázó felismeréseket tudatosított bennünk, és most, a szerző 135. születésnapja…..
Nézzétek el nekem, hogy nőnap alkalmából nem a női lét klasszikus dicséretét fogom zengeni. Pedig tehetném, hiszen amint a téma apropójából belegondoltam, miről írhatnék, újfent megállapítottam, hogy egy szekérderéknyival több  - leginkább keserédes - terhet kaptunk mi,…..