Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sela

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tarka Magyar Sajtóközlemény 2008.10.06 11:08:00
"Tarka itt az ég és föld, sőt még az ember is, mert a magyar sehol sincs egyedül." Babits Mihály: A magyar jellemről (1939)  Örülünk, hogy a szombati kedvezőtlen időjárás ellenére több ezren vettek részt az Erőszakmentesség Világnapja alkalmából megtartott…..
Sela 2008.10.07 10:55:47
Magamban már csaknem lezártam a szombati rendezvény ügyét, de az erre a honlapra kitett utólagos értékelő nyilatkozat nálam annyira a csúsztatás, elhallgatás és mellébeszélés csúcsteljesítménye, hogy előkerestem pár régebbi írásomat és azokból néhány gondolatot vagy mondatot ideteszek.
(Az eredeti teljes szövegek és egy érdekes vita megjegyzései megtalálhatók itt:
www.kapcsolat.hu/index.php?cmd=/public/blog/view/id_66107/full_1
2008.10.02. 18:20 -kor

Bódis Krisztinának, a TARKA MAGYAR (TM) szóvivőjének!

Ti ezt egy politikamentes rendezvénynek hirdettétek meg:
„Többtucat civil szervezet összefogásával a 18 éves demokráciánk legnagyobb pártfüggetlen tömegdemonstrációja szerveződik az erőszak és a kirekesztés ellen Budapesten.` „Amint azt a Tarka Magyart szervező, több mint 100 civil szervezet…`
„Az összes parlamenti párt vezetője csatlakozva a civilek kezdeményezéséhez aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát és elutasítja az erőszak és a kirekesztés minden formáját.`
Nincsen itt valami ellentmondás? Újkori demokráciánk legnagyobb „pártfüggetlen tömegdemonstrációját` azzal reklámozzátok, hogy a parlamenti pártok vezetői csatlakoztak hozzá! Sőt őket kerestétek meg először! Elsőnek magát Orbán Viktort, aki aztán igazán teljesen pártfüggetlen civil! („Orbán Viktor elsőként már alá is írta a Tarka Magyar demonstrációt támogató Nyilatkozatot…")
Közbevetőleg megjegyzem: egy közjogi méltóság csatlakozása mozgalmatokhoz örvendetes esemény – szerintem. Számomra az azért furcsa, hogy OV írta alá elsőnek: vagy ismét borzasztóan frissen és jól tájékozott volt, vagy neki szóltatok először? Egyébként aláírt és mondott már Ő mindent, csak aztán a tettei ezekkel valahogyan nem mindig voltak összhangban. Valahogyan ő volt a nagyon fontos Nektek?
Véleményem szerint ugyanis a Köztársasági Elnök, majd az Országgyűlés Elnöke [ők ugyanis közjogi méltóságok] megkeresésével illett volna kezdeni és nem az ellenzék vezérével, de ha Nektek Ő a legfőbb vagy legfontosabb közjogi méltóság – akkor olvassatok egy pici államjogot, alig pár sor az idevaló rész. Bár lehet, hogy már előre láttok vagy reménykedtek…
A közreműködők listáját részben ismerve nyugodtan kijelenthetem, hogy ezen civil szervezetek többsége valamilyen pártalapítványon keresztül átfolyatott állami és pártpénzek csecsein cummog! Mitől „civilek" és „pártfüggetlenek" akkor ezek a szervezetek? És mitől politikamentes akkor ez a rendezvény?

Az előzményekről kapcsolatban megjegyzem, nagyon sokan vártuk, hogy valami civil megmozdulás lesz-e az ősszel a szélsőjobbos nyomulás láttán! Vártunk VALAKIKRE, például Rátok, a Nagy Megmozdulókra, aztán megint vártunk, majd esmét! (Godot ugyanis meg csak nem jött, hiába vártuk.)
Egyszer csak a Miniszterelnök felhívására megalakult és/vagy újjáalakult a Magyar Demokratikus Charta és reméltük, hogy Ti belvárosi, az ATV-ben rendszeresen a tutit harsányan kinyilatkozó magyar civilek is csatlakoztok. No, azt már nem, hisz nem Ti szerveztétek, akkor meg ez az egész igazán zsenánt. Meg aztán az politikai rendezvény volt. Ti fanyalogtatok és nem csatlakoztatok, a Lánchídhoz sem jöttetek el (bár talán csak én láttam rosszul – remélem).
Aztán elkezdtetek után- vagy ellenszervezni és oda „a politikamentes rendezvényetekre” mindenkit szeretettel vártok, azokat is persze, akikre két héttel ezelőtt nagy ívben potyogtattatok. Na, ez az igazi elegáns és cizellált belvárosi civil kurázsi!

Én eddig úgy tudtam, hogy a magyar civilek nem kirekesztők, hisz ezt írtátok: „A szervezők ezúton is szeretnék kérni az erőszak és kirekesztés elutasításához csatlakozó civil szervezeteket…`
Ezek után az egyik közreműködő (alapító, szervező) társaság „Az Amnesty International (AI) távolmaradásra szólította fel a miniszterelnököt. Hisz „bármely politikus jelenléte azt eredményezheti, hogy a civil kezdeményezés politikai célokkal mosódik össze.” (Nyugi, össze van itt már mosódva enélkül is a sz@r minden fajtája, tündérkéim!)
Persze a „nem kirekesztés" nevében elküldhetitek ilyen stílusban a búsba a Miniszterelnököt, de ezzel legfeljebb Horn Gáborral egy szintre mentek le. (Tudjátok, Ő az a naponta arrogánsan vadakat nyilatkozó álpolitikus, aki részegen meg picsába küldeni - klasszikust szószerint illik idézni - szeret a zsidó-keresztény kultúrhagyományokon építkezve.)
Azt nem tudom, hogy „lotyaszájú`-nak ki nevezte a ME-t, ha a Hírszerző cikkírója, akkor ritka szép „magaskultúráról` tett tanúbizonyságot, de ha Te vagy Ti, akkor lelketek rajta. A Hírszerző cikke mindenesetre ezzel a címmel jelent meg: Tarka Magyar: házhoz ment a pofonért a "lotyaszájú" miniszterelnök – ebből pedig kifelé az jön le, hogy, Ti, illetve a szitu alapján Te, a minden folyékonyban kanál szóvívő nevezte így a ME-t, Korrekciót mindenesetre nem kértetek és honlapotokon se jelent erről semmi sem meg.

Az alapvető baj ugyanis, hogy Bódis Krisztina csak annyit mondott több alkalommal is azóta, hogy az AI csak egy a csatlakozók közül. Mindössze azt az apróságot felejtette el hozzátenni, hogy a Magyar Tarka ügyvivői ezzel a véleménnyel nem azonosulnak, annak kirekesztő felszólításától elhatárolódnak, és a felvonulók tömegében szívesen látják Gyurcsány Ferencet is feleségével, továbbá bárkit!
Ilyen jellegű nyilatkozatot a MT honlapján se látok, ezért kénytelen vagyok – az egyetlen logikus – módon azt feltételezni, hogy a MT ügyvivői és résztvevői teljes egészében vagy többségükben egyetértenek az AI kirekesztő és bunkó közleményével.
Így aztán Krisztina, Te is hallgatólagosan jóváhagytad a ME kirekesztését és ezzel egy szintre süllyedtél az előbb említett volt koalíciófúró picsázó államtitkárral és a „Gyurcsány takarodj`-ot üvöltő társasággal.
Ha Gyurcsány Ferenc (vagy valaki más) helytelenül, vagy nem szerencsésen járt el ebben az ügyben, azt esetleg joggal tehetitek szóvá, bár erre sincs semmi bizonyíték. (Mi van például, ha egy újságírói kérdésre válaszolt és nem pedig hazudott? Mi van, ha ez a kérésetek el se jutott hozzá?)
Őt minősíteni azonban ilyen stílusban és kitiltani (!) hadd fogalmazzak úgy, hogy „meglehetősen szerencsétlen” és „gusztiustalan”, például mert ebben is egy platformra jutottatok a radikális és populista jobboldallal. Eddig is láttuk és tudtuk az ATV-ból, hogy meglehetősen nem kedveled a ME-t, de hogy ezt, mint egy, az állítólagos nemzeti összefogást hirdető és kirekesztést elitélő tarka katyvasz szóvivőjeként is megteszed – ez azt hiszem valami lelki zavarodra utal. (Talán szépen párban a másik Krisztinával együtt fordulj egy pszichológushoz.)
Ilyen rendezvényen ugyanis a résztvevők egyre szokták volt felkérni a politikusokat: ne szólaljanak fel politikusként, csak sétáljanak végig magánemberként. Ez korrekt és teljesen elfogadható álláspont – úgy tudom ezt (eddig még) senki se szegte meg – GYF se utalt ilyesmire.
Az már csak a löttyedt hab ezen a trutymótortán, hogy az SZDSZ azonnal üdvözölte kezdeményezésetek, de ez Szerintetek helyes és nem politika, mint ahogyan az se, hogy néhány SZDSZ-es képviselő is jelezte részvételét, például maga a „nagy` Fodor Gábor. (Most, ha utánagondolok és jól emlékszem: úgy két hete tüntetőleg ugye Ők se voltak kinn?!)
Azt azonban több helyről biztosan tudom, hogy a szervezésben részt vevők jó része meglehetősen máshogyan vélekedik egyes dolgokról, mint Te. Nekik kuss? Erről ki döntött?
Sela 2008.10.07 10:59:29
Ez volt az előzetesem, néhány megjegyzés, amit a rendezvény után tettem, ugyanott:

2008.10.05. 10:48

Tegnap látványos balhé nélkül lezajlott a rendezvény.
Bár pontosabb lenne úgy fogalmaznom: csendes unalomba fulladt és szép csendesen köddé oszlott...
Vagy némi iróniával : a szervezők elképzelése félig teljesült, az általuk vár 100 ezer feletti részvevőből, mondjuk 103 ezerből az egyik része [ kb. 3 ezer ] eljött, a másik része, a százezer csendes távolmaradásával fejezte ki véleményét.
Az indulásnál a "politikától független kizárólagos szóvivő" a tőle elvárható politikai töltetű szónoklatot tartott, a záráskor pedig az alkotmány egy részének közös elskandálása után a rendezvény úgy ért véget, hogy a résztvevők tanácstalanságukban szép csendesen elszivárogtak.
Jövőre persze megpróbálják ezt megszervezni (bár azt hiszem a belső viták részleges ismerete alapján is), hogy akkor már a most résztvevő úgy száz szervezet jelentősebb és picit gondolkodóbb része inkább elmegy a falusi túrizmus jegyében egyet piknikezni. És megnézik például élőben a "magyar tarkát", abból legalább valamit tanulnak és nem érzik magukat majd marionettnek.

A főnyilatkozó egyébként a színpadról lejőve boldog gyermekként ugrált néhány híve nyakában, az ő elképzelése megvalósult: mindenki egy héten át róla beszélt, minden tv és médiatrutyi csatornában ő volt látható.

Gondolom ma este is ezerfelé nyilatkozni fog és majd a kérdésre (hogy 100 ezer a 3 ezer?) elmondja: az eső, a fenyegetések, az ellenség keze... Megjegyzem, ha a két héttel ezelőtti Chartások csak egy töredéke volt ott ismét (én nagyon sokukat láttam) - akkor ők mentették meg a teljes közröhejtől ezt a rendezvényt.

Az "civilek által közfelkiáltással és könnyes egységben kijelölt egyetlen igazi szóvivőnek" pedig csak annyit üzenek, a ma esti nyilatkozatát a legszerencsésebb lenne így kezdeni:

"Elkúrtuk! Nem kicsit - nagyon!"
Mármint a valóban civil párt- és érdekfüggetlen megmozdulások sikerének lehetőségét. És valószínűleg hosszú évekre!


2008.10.05.

Az elmúlt héten a TM mozgalmon belüli belső viták folyamán tapasztalt egyes "szervezők" által követett exhibicionista, ellentmondást nem tűrő és erőteljesen kirekesztő magatartása - úgy vélem - az egész hazai civil szférában jóvátehetetlen vagy csak nagyon nehezen jóvátehető károkat okozott.

Sikerült előbb egy társaságba összeverbuválni jobbos és balos (sőt szélsőjobbhoz vagy szélsőbalhoz közeli), humanista és arrogáns, jószándékú és öntörvényű, továbbá hasonlóan ellentétes nézeteket vallókat. (Ez nem lett volna még nagy baj, bár az egyetértés és összefogás közöttük eleve csekély reménnyel biztatott.)
Aztán sikerült ezek egy részét öszeugrasztani, csőbe húzni, az egészet elfogultan aktuálpolitizálni - persze csakis a politikamentesség nevében - mindezt valami hátborzongató dilettantizmussal!
(Pontosabban erősen remélem, hogy csak ez volt az ok.)

Így aztán valószínűsíthető, hogy legközelebb alig lesznek olyan személyek vagy szervezetek a közreműködők közül, akik hitelesen, eredményesen és hatékonyan (másképpen: profi módon) próbálkozhatnak majd meg hasonló rendezvény szervezésével!