Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zejeclany

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FérjBlog Hűség 2009.06.04 07:25:00
Definíció szerint állhatatos, kitartó ragaszkodás. A hűtlen pedig az, aki a hűségre tett ígéretét szegi meg.Érdekes, mert nagy általánosságban mindenki arról beszél, hogy a megcsalás hűtlenség. Pedig nem az. Hűnek a másikhoz, pontosabban a kapcsolatunkhoz lehetünk. Attól,…..
zejeclany 2009.06.05 09:20:24
Sziasztok

Nagyon tetszik a cikk, meg kell hagyni, hogy igazságalapja van, ugyanakkor kemény ellentmondásokba ütközik a cikk írója. Bármennyire is jó érvekkel próbálta magyarázni a monogámia és a hűség fogalomvilágát és érvelni amellett, hogy nem tartoznak szorosan össze - még így sem tudja meggyőzően különválasztani e kettőt. Két mondatok idéznék:

'Közös jól megfontolt érdeknek kell összefognia minket, mint a bizalom, a szeretet, a kitartás, a hűség.'
'A hűség a kapcsolatnak szól, hogy ne hanyagoljuk el egymást, hogy ne gázoljunk át a másikon, hogy megértsük és tiszteletben tartsuk egymás igényeit.'

Hát nem tudom, volt e már alkalma arról beszélgetni feleségével, hogy 'drágám, szóval a Jóskával dugványoztatok'. De ennél is fontosabb, hogy csak egy adott párkapcsolati kontextusban lehet beszélni arról, hogy a monogámia és a hűség összetartozik e vagy sem. Lehet, hogy a cikk írója számára a közös tervekben a boldog élet velejárója a 'nyitott kapcsolat'. De ez csak akkor lehet a hűség megtartásával csinálni, ha mindkét fél egyetért, és egyik számára sem elfogadhatatlan és megalázó a házasságon kívüli szexuális kapcsolat. A cikkben is arról volt szó, hogy nem gázoljunk át egymáson, és tiszteletben tartsuk egymás igényeit. Hát pedig teljesen természetes igény, hogy ne keféljen félre a másik fél, elvégre nem vagyunk állatok, tenyészállatok meg aztán pláne nem (itt most majdnem mindegy, hogy nagy valószínüséggel nem lesz belőle még egy kölök).
Sőt, ha már a szexuális ingereket elmíti lehet ezt úgy is csinálni, hogy lecsekkolod, hogy dugja meg a haver az asszonyt, vagy éppp a barátnő az uradat. Még egy apró adalékanyag a szexuális ingerekkel kapcsolatban: a világ nem csak ezen a téren változott me. Manapság már a különféle devianciák (kábítószer, alkohol, pedofília, bűnözés, megerőszakolás, a modern pornó sokszor beteg világa, hogy csak a legszélsőségesebb dolgokat említsem)terén is ugyancsak érnek bennünket az ingerek. Mégsem elfogadott ezeket gyakorolni, vagy legalábbis szerintem a normális életvitelhez nem tartoznak hozzá ezek a dolgok. Nagyon sok kára származik az emberiségnek ezekből a dolgokból, de itt a jog legalább a normákat írásban rögzíti. Szerintem abból is nagyon sok kára származik, hogy emberek ezrei mennek tönkre (akár gyerkek, akár felnőttek) a szexuális szabatosság miatt. A világ változása más szempontból is látható: hiányzik az emberekből a kitartás, az egymás megfelelő tisztelete, a mértékletesség. Ez is nagyon negatív változás.
Nem tudom, ki hogy gondolja, én mindenesetre szeretnék olyan kapcsolatban élni, ahol nagy valószínűséggel gondolhatom, és érezhetem, hogy a HŰSÉG alapja a közös életünknek. És még egyszer említeném: ezzel együtt jár, hogy nem hanyagol el, tisztel, nem aláz meg, megért és a kölcsönös bizalom és szerelem-szeretet a közös életünk alapja.