Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ati81

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cunamit megszégyenítő iramban terjeszkedik a VW Gruppe. Sűrű aknamezőre léptek a teljesen új típussal, bizalmuk rendületlen. De hogy jön ide Szelényi János? Vélemények az azonos című írásunkról...
Ati81 2010.06.24 18:06:26
@Ciri: GEOFIZIKAI SZOLGÁLTATÓ (GES) Kft. kőolaj- és földgázlelőhelyek kutatásával és ezekel kapcsolatos geofizikai mérési és adatfeldolgozási szolgáltatást végez olajvállalatok részére.
Hallottál már róla?
Mi valódi isten háta mögötti úttalon útakon nehéz körülmények között használunk különböző terepjárót, de elhiheted a csicsás mai terepjárókat a porba alázza a baltával faragott régi Uaz vissza is sírjuk őket.
Belsőség Plasztikbomba 2010.06.04 08:31:07
Myron Scott amerikai fotóriporter feltalálta a ládaderbit és nevet adott Amerika sportautójának. Mindkettő jól sikerült. Vélemények az azonos című írásunkról...
Belsőség A három puruttya 2010.04.25 06:55:58
  Kicsit nagyobb, kicsit egyénibb és kicsit kulturáltabb megoldásokat kerestünk, mint egy régi Swift, szigorúan félmillió körül. Nagyon-nagyon nem könnyű, és inkább csak másfajta kompromisszum. Vélemények az azonos című írásunkról...
Ati81 2010.04.25 10:00:38
@Süni25:
Saját tapasztalatomat írtam bár hozzá tartozik, hogy szerencse nem volt sok gondom elmúlt 4 évben amióta megvettem autómmal és mindig kaptam alkatrészt ha kellet, bár elismerem igazán kopó alkatrészt cseréltem illetve trafót, illetve vezérmű láncot. Neked jobb rá láttásod van ezek szerint alkatrész ellátottságra ezt nem vitatatom.
Ati81 2010.04.25 10:25:55
@tlantos: Favorithoz volt szerencsém nekem is 1,5 évig ocsmány barna műanyagokkal, amik repedtek csörögtek- zörögtek. Az a kicsi elektromos rendszer ami volt benne egy-egy nagyobb esőzéskor beázott. Ő is céges volt de mindenki utálta én meg mint új kollega kaptam. 5-6 hagyott cserbe mire bontóba küldték.
Belsőség Gyertyát ingyen 2009.07.22 02:59:00
  Nyitott motorházzal állt a Civic, mellette telefonált a fickó, és mintha intett volna, hogy álljak meg segíteni. Fék. Tolatás.  Vélemények az azonos című írásunkról...
Ivan Koroljov vasipari munkás volt, nehezen ment a gyárnak. Amióta megszűntek a nagy hadiipari megrendelések, haldoklott az üzem. Amikor a munkásgyűlésen a pártbizalmi elvtárs is bejelentette hogy összébb kell húzni a nadrágot, komoly félelem lett úrrá a brigádja tagjain. Senki…..
Ati81 2009.06.26 17:27:22
F-4 Phantom II vs. Mig-23 Flanker áramlásszabályzó laphoz szeretnék ki igazítást fűzni :Előszőr is a MiG-23 nyilazott szárnyú vadászgép hanem, A Mikojan–Gurjevics MiG–23 (Микоян–Гуревич МиГ–23) egy hajtóműves, vállszárnyas változtatható szárnynyilazású harmadik generációs vadászrepülőgép, melyet a Szovjetunióban fejlesztettek ki, elsősorban a MiG–21 repülőgépek leváltására.
Az 1950-es évek közepére kifejlesztett MiG–21 repülési teljesítménye megfelelt a kor követelményeinek, azonban számos gyenge pontja volt, melyet utódján terveztek kijavítani, melynek fejlesztését, a hidegháború logikájának megfelelően, azonnal elkezdték. Az új repülőgépnek lényegesen jobb fel- és leszállótulajdonságokkal kellett rendelkeznie, mint a MiG–21-esnek, mert a harmadik világháborúban a repülőterek a legfontosabb célpontok között lévén, hamar elpusztultak volna. A MiG–21 hatótávolságával sem voltak megelégedve, gyenge avionikája és a kis mennyiségű szállítható fegyverzete miatt egyes változatait „szuperszonikus sportrepülőgépnek” becézték. A repülőgép továbbfejlesztését a jól bevált módszerrel, az előző repülőgépből kiindulva képzelték el.
A Je–8, avagy a szuper-MiG–21
Az első, utódnak szánt repülőgép a szovjet repülőgépgyártás egyik legszebb gyártmánya, a Je–8 volt. 1962-re készült el, és csak a gép első fele tért el az eredeti 21-estől, az viszont alaposan. Az orrába épített levegő-beömlőnyílást áthelyezték a törzs alá, kísértetiesen hasonlóan a jóval későbbi Eurofighterhez, az orrban egy sokkal nagyobb rádiólokátor kupoláját helyezték el. Az orr-rész két oldalára, a pilótakabin vonala előtt, egy kacsaszárnyat szeretek fel (a 21-es vízszintes vezérsíkjait meghagyták). A gépnek két prototípusa épült, több felszállást is végeztek vele, de számos technikai nehézséget nem tudtak megoldani. 1962. szeptember 11-én, az egyik repülés során, a szintén fejlesztés alatt álló, különleges kialakítású Tumanszkij R–21F–300 hajtómű felrobbant, a kor leghíresebb szovjet berepülőpilótája, Georgij Konsztantyinovics Moszolov, bár katapultált, súlyos sérüléseket szenvedett (többször újra kellett éleszteni), nem repülhetett többet. A gép fejlesztését ezután leállították.
23–01, MiG–23PD
A MiG–23 következő, később zsákutcába jutó változata az emelőhajtóművekkel felszerelt 23-01 kísérleti repülőgép volt. Az először átépített MiG–21-esen kipróbált elrendezés szerint a gép törzsébe függőlegesen emelőhajtóműveket építettek, amely lehetővé tette a fel és leszállást rövid futópályákról. Repülés közben az emelőhajtóműveket nem használták.
A 23–01, a MiG–21-hez hasonlóan, deltaszárnyú repülőgép volt, a félkör alakú levegő-beömlőnyílásokat a törzs két oldalán helyezték el, a Mirage III-hoz hasonlóan. A típus első felszállását 1967. április 3-án Pjotr Osztyapenko pilótával teljesítette. A gép le- és felszállás közben nagyon nehezen kezelhető volt, repülés közben az emelőhajtóművek fölösleges terhet jelentettek, a programot hamar beszüntették. Az 1968-as Domogyedovói repülőnapon még repült, a Nyugat félrevezetésére, ahol az ASCC a „Faithless” kódnevet osztotta ki a gépnek.
23–11, Je–231
A változtatható szárnynyilazású prototípus 1967. június 10-én repült először, Alexander Fedotov irányításával, akkor még csak teljesen előrenyilazott szárnyakkal, felszálló konfigurációban. Már július 9-én kipróbálták a teljes szárnynyilazási tartományt, a gépet szintén bemutatták Domogyedovóban. További hat prototípus és két statikus tesztpéldány elkészülte után a gép nagyon gyorsan, 1969-ben gyártásba került.
Szerkezeti felépítés és tervezési sajátosságok
A MiG–23 vállszárnyas, változtatható szárnynyilazású, egy hajtóműves repülőgép. A szárnyak nyilazási szöge 16°-on (fel- és leszálláshoz), 45°-on (útvonalrepüléshez) és 72°-on (szuperszonikus repüléshez) rögzíthető (az utolsó változatokon volt egy negyedik, 33°-os állás is, melyet manőverező légiharcra alkalmaztak, de csak tapasztalt pilóták tudták kihasználni), nem automatizált. A félszárnyak belépőélén orrsegédszárnyat, a kilépőéleken fékszárnyat és csűrőket helyeztek el. A vízszintes vezérsík teljes egészében elforgatható, magassági kormányként szolgál. A függőleges vezérsíkon helyezték el az oldalkormányt, a törzs alsó részén az iránytartás javítására a pótvezérsíkot helyeztek el, amit csak a levegőben lehet lenyitni, mert a földön leérne. A függőleges vezérsík tövében fékernyőkonténer van. A törzs hátsó részén, szimmetrikusan, négy törzsféklapot helyeztek el. A futómű hárompontos, tricikli elrendezésű. A kétkerekekű orrfutó hátrafelé, a főfutók egy bonyolult mechanizmussal oldalra, a törzsbe csukódnak be.
A gép orrában, nagyméretű kupola alatt helyezték el a Szapfir–23 (NATO-kód: High Lark) rádiólokátort, az orr alatt a TP–23 Szpektr infravörös érzékelőt. A pilótakabin hagyományos kialakítású, hátrafelé nyíló tetővel, különösen hátrafelé rossz kilátással. A pilóta KM–1 típusú katapultülésben ül. A törzs két oldalán helyezték el a nagy méretű, szögletes levegő-beömlőnyílások előtt lévő terlőlapjai, érdekessége, hogy szinte a mechanikája utolsó csavarig megegyeznek az amerikai F–4 Phantom II repülőgépen alkalmazottakkal, de van 1 fontos eltérése is van a két típus között a MiG-23 esetén a terelőlapokon sok furatot talász ami a törzs és a terelőlemez között beáramló levegő ellenállását csökkentik (a lyukakon kimegy egy része, így a levegő nemcsak a beömlő és a törzs közötti résznek nyomul neki), ill. a lyukakon beáramló levegő örvényt kelt, így kisebb sebességnél és nagy állásszögnél is elég levegő jut a beömlőnyílásokon keresztül a hajtóműbe. Az F-4 Phantomon ilyen furatokat nem talász.
A törzsbe egy Tumanszkij R–27 F–300 utánégetős gázturbinás sugárhajtóművet építettek, melynek tolóereje 68,0 kN, utánégetéssel 78,5 kN.
A repülőgépen összesen hét fegyverfelfüggesztő csomópontot alakítottak ki (a MiG–27 változaton kilencet), kettőt-kettőt a félszárnyak mozgó része alatt (ezekre csak a 16°-os nyilazásnál függeszthető egy-egy nem ledobható tüzelőanyag-póttartály), a félszárnyak töve része alatt, valamint hármat a törzs alatt. A törzs alatt, az újratöltéshez lesüllyeszthető gondolában helyezték el a GS–23L kétcsövű gépágyút.
Belsőség Real rods never shine 2009.05.27 11:50:00
Janó Dániában járt, onnan küldte a fotókat erről az épített vasról. Biztonsági övnek nyoma sem volt (rendszám viszont volt rajta?!), ja és a nem létező fejtámla helyén pedig az a merevítő... Juj, ebben ne érjen baleset. A kendővel letakart kormány alatt, meg milyen hatalmas…..
Citroen Kacsa, Mini, Renault R4, Volkswagen Bogár, Mercedes G-osztály – tudják mi közös bennük? Valamennyien egy kis kasztba tartoznak, a harminc éven túl azonos műszaki alapokra gyártott autókéba. Igen, a G-osztály is túllépte az autómatuzsálemi kort, első példányai…..
Ati81 2009.03.18 14:31:18
@Wazzup:

Lamborghini egy tőle szokatlan autót mutatott be 1986-ban a Brüsszeli Autókiállításon. Az LM002 egy agresszív megjelenésű, bivalyerős terepjáró volt, melyet az addig csak GT és szupersportkocsi gyártásáról híres Lamborghini 1986 és 1993 között összesen 328 példányban gyártott. Az LM002 története egészen 1977-ig nyúlik vissza, ekkor kezdték el kifejleszteni a „Cheetah” kódnéven futó prototípust. A Lamborghini tervei szerint az Amerikai Egyesült Államok hadseregének szeretett volna szállítani az új összkerékhajtású modellből. Ekkor már két éve véget ért a vietnami háború, a jenkik új kihívást kerestek, az olaszok pedig úgy gondolták, hogy ehhez majd ők szállítják a terepjárókat. 1979-ben írták ki végül azt a pályázatot, amelyen a Willys Jeepnek keresett utódot az amerikai hadsereg. Ezen a tenderen indult a gúnynéven Rambo Lambo-nak nevezett olasz luxusterepjáró is, a Hummer vetélytársaként indult a tenderen. Az első prototípust még egy V8-as Chrysler motor hajtotta, mely hátra volt beépítve. Ez a prototípus tesztelés közben megsemmisült. A Cheetah elvesztése után kezdte el a Lamborghini kifejleszteni az LM001-es modellt, mely nagyon hasonló volt elődjéhez. Az LM001-es meghajtásáról egy V8-as AMC motor gondoskodott. A még mindig hátra épített motor túl sok fejtörést okozott a tervezőknek, ekkor dőlt el végérvényesen, hogy egy új alvázra elkezdik megépíteni az LM002-es modellt. Az elkészült autót már saját motor, a Countach-ban is használt V12-es hajtotta, melyet a kocsi orrába építettek be. A tesztek után végül ez az autó is sorozatszámot kapott, így lett belőle az első LM002-es modell.
Az tiszteletet parancsoló méretekkel megáldott LM002 teljesítménye is lenyűgöző volt. Tervezésénél szem előtt tartották, hogy az autó mostoha körülmények között is használható maradjon. V12-es Countach motor az alacsonyabbra állított kompresszió miatt akár gyengébb minőségű benzinnel is üzemelt, ezenkívül a megfelelő hűtésre és a motorba jutó levegő tisztán tartására ügyeltek. A vízhűtőnél dupla ventillátoros rendszert alkalmaztak, így védték a motort a túlmelegedéstől. Az üzemanyagellátásról hat darab Weber karburátor gondoskodott, melyek elé két nagyméretű levegőszűrőt építettek, emiatt van a gépháztető nagy kiemelkedése. A speciális autóhoz speciális gumiabroncsokra is szükség volt. A Pirelli kizárólag a Lamborghini LM002 számára készítette el a Pirelli Scorpion abroncsokat, melyek kétféle mintázattal – vegyes használatra és kizárólag homokra - voltak kaphatóak.
Az LM002 alapvetően kétféle változatban készült az évek során, de gyártása során feltűnt egy-két speciális darab is. Ilyen volt például a 7 literes hajómotorral szerelt változat, vagy a kombi karosszériájú prototípus, mely sohasem került gyártásba. A polgári változat nem szenvedett hiányt a luxusban. A bőrülések, a fényezéssel megegyező színű kárpitozás, a légkondicionáló, a színezett üvegek és a hangtechnika alapfelszereltség volt. Az LM002 vásárlói azok az emberek voltak, akik Countach-t szerettek volna maguknak, de megfelelő utak híján erre nem volt lehetőségük. Az első LM002-t Hasszán, Marokkó királya vette meg. Az utolsó 60 darab LM002 az amerikai piacra szánt felszereltséggel gördült ki a gyárból. Ezek krómozott lökhárítókat, OZ könnyűfémfelniket és finomabb bőrbelsőt kaptak.
Tudomásom szerint tesztelték is Us Army-nál, de elvetették beszerzését bár ebben bene volt azis hogy hazai ipart támogassák a megrendeléssel. De elismerték a Lamborghini motor brutális erejét, gyorsulását még terepen is. A katonai változatot is sikeres volt, bár az USA nem vásárolt belőle. A szaúdi hadsereg 40 darab LM002-t rendelt meg, melyek hátsó üléssora felett a tetőn két, kör alakú csapóajtót alakítottak ki és gépfegyverállvánnyal is fel voltak szerelve. Az LM002 nem csak a hadszíntéren, hanem a versenypályán is bizonyított. 1988-ban a Lamborghini saját csapatot akart indítani a Párizs-Dakar Rally-n, melyre el is kezdték átalakítani az autókat. Miután megszabadították a versenyautót a felesleges súlytól, megerősítették a futóművet és a motort. A 600 lóerős versenygép plexi ablakokat és GPS navigációt is kapott, de sajnos a versenyen már nem tudott indulni, mert a nevezés előtt elfogyott a pénz. Az LM002 Sandro Munarival a volánnál a következő években több versenyen is bizonyította tudását; az egyiptomi Fáraó Rally-n felvezető autóként is LM002-t használtak.

Ati81 2009.03.18 15:10:46
@Wazzup:

Ha megnézed a fentarthatóságát, alkatrész árait Hamar belátnád nem kifizetődő tartani hummer H1, Lamborghini LM002( csak érdekeség képen irtam), ezzel szemben akik nem csak mű malyerkednek és felvágnak a terepjáróval azok igen is becsülik a Orosz vasakat meg a régi G-klassékat. Voltam már pászor olyan helyzetben mikor Nivával nyugati csoda terepjárokat megszégyenítve vagy azokat kihúzva juttotam el célálomáshoz.
  Németh Gábor a Mercedesnél, Wittinger Csaba a Renault-nál, Stunya János a Pininfarinánál, Varga Tamás pedig a Volkswagennél, konkrétan a Bugatti részlegen dolgozik. Vélemények az azonos című írásunkról...
  Az internetes autóvásárlások 99%-a lutri: meglátod, megtetszik, azt mondod, ez kell, megveszed. Az már csak az amerikai eladó jóindulatán múlik, leírja a hibáit, vagy nem. Vélemények az azonos című cikkünkről...
A hidegháború idején rezzenetlen tekintettel nézett farkasszemet egymással a két ellenérdekű fél: gonosz kapitalisták Nyugaton, szocialista béketábor Keleten. A béketábor békére vágyott, de ehhez folyamatosan készülnie kellett a háborúra, mert a tökéletes béke csak úgy…..
Belsőség Kicsit más hippibusz 2009.02.17 10:52:00
Képzeljük csak el magunkat, amint friss, ropogós, 381 lóerős Porsche 996 GT3-unkkal kint vagyunk a világ egyik legszebb versenypályáján a belga Spa-Francorchamps-on és finoman fűzzük a kanyarokat, egyiket a másik után. Versenyzőiskolába jöttünk, megtanuljuk a szakma…..
Ati81 2009.02.17 12:14:27
@Mistral1011: Valóban volt egy F1 Motorral feltuningolt Espace-II-t.
Ennek a feduzaztott, szoljlerekel felszerelt járműnek a kétharmada Williams-Renault FW14 F1 versenyautó. 3,5literes V10 800LE motor amelyel Alain Prost 1993-ban világbajnok lett.
Műszaki adatok:
Karoszéria: Hosszúság: 4430 mm
Széleség: 2715 mm
Magassága: 2050 mm
Has magasága: 100mm
Motor: 3,5literes V10 800LE négy felülfekvő vezérműtengeny, Hengerenként négy szelep. Max fordulatszám: 14000/perc
Erőátvitel: Összkerékhajtás, hatfokzatú félautomata TG3 váltó.
Végsebesége: 300km/h
Gyorsulás: 0-200km/h-ra 6,3mp
Karosszéria: Négyüléses teljesen szénszálas műanyag felépítmény térhálos acél vázra.
Az ötlet Jean Louis Caussin-tól a Matra gyár technikai igazgatójától származik. F1 Grand Prix versenyeken pályaautóként vagy gyorsbeavatkozó orvosi autónak szánták de az FIA-tól soha nem kapot engedélyt így soha nem volt ilyen szerpkörben


A Discovery Chennelen a bogárgondok csőstülben is építenek verseny célra át T1-es kisbuszt. Érdemes nézni szerintem jó sorozat.
Ati81 2009.02.17 14:11:19
@Maybe_: Nemrég olvastam autóidról a Heti merítésben. Nagyon tetszik ahogy átépíteted a kocsikat. Le a kalapal.
Úgy néz ki, hogy Baowah-hal közös, nagy, dédelgetett vágyunk lassan valóra válik, már csak egy autó hiányzik a pakliból. Van régi, pléhmaszkos, nyomórudas, 900-as, vászontetősünk, van közepesen régi, 750-es Fire-motoros nagyfelnisünk, 1000-es Fire-motoros, vászontetősünk,…..
Kutyavilág-szűk esztendő. A haladás már csak ilyen dolog. Hiába az évek során kidolgozott technológia, a mesteri know-how és rutin.Bizony, eljön az idő, mikor az öreg motoros is szögre akasztja a sisakot, a mester ujjai közül kifordul a szerszám. A fránya digitális…..
Ati81 2009.02.11 17:12:35
Néhány jó tanács amit össze írtam mire kell figyelni használt autó vásárlásakor. Futott Km-től függetlenül.
Az első drágább kopóalkatrészek cseréjére 120-180 ezer kilométer között lesz szükség ? pl. tengelykapcsoló-szerkezet, lengéscsillapítók, kipufogórendszer elemei. Egy sokat futott autónál rá kell kérdezni arra, hogy ezek közül melyiket cserélték már. Amihez még nem nyúltak hozzá, azt alighanem mi fizetjük.
Az autó fődarabjai tartósak, a motorhoz, sebességváltóhoz 250-300 ezer kilométer előtt biztosan nem kell hozzányúlni. A régebbi, nyolcszelepes benzinmotorok (és a turbó nélküli dízelek) megfelelő bánásmód mellett ennek a dupláját is képesek lefutni nagygenerál nélkül.
Az autó előéletére számtalan, a különböző alkatrészeken megfigyelhető jelek engednek következtetni.
Karosszéria:
Feltétlenül figyeljük meg, egy vonalban futnak-e végig a karosszéria oldalán az esetleges vonalak, élek, díszlécek. Nézzük meg, mennyire egyforma hézagok vannak a fényszórók és a motorházfedél, a motorházfedél és a sárvédők, a sárvédők és a szélvédő oszlopok, a csomagtérfedél és a hátsó sárvédők, a lökhárítók és a karosszéria között!
Azonosak-e a színek a karosszérián (pl. a sárvédő és a motorházfedél azonos árnyalatú)?
Záródnak-e az ajtók? Ha valamelyik nehezebben, nézzük meg, mennyire illeszkedik a karosszéria többi eleméhez és mennyire azonos a színe?
A karosszériaelemeket, zárhidat, lámpákat stb. rögzítő csavarok legyenek egyformák, a csavarok lapján ne legyen felfedezhető szerelés nyoma. Az eleve festett csavarok (karosszéria elemek rögzítőcsavarjai) fejein ne legyen sérült a festék, a gyárilag nem festett csavarokon (pl. lámpatesteket rögzítő csavarok) viszont nem jó jel festéknyomot találni. A motortérben általában látszik a két első sárvédőt rögzítő csavarok fejeinek sora. Ha a csavarfejeken sérült a festék, akkor le volt szerelve a sárvédő, esetleg cserélve is. Pláne, ha a csavarfejek nincsenek lefestve a kocsi színére.
A lámpatestek legyenek eredetiek (Taiwanon sohasem gyártottak eredeti Skoda lámpatesteket!), rögzítőfüleik ne legyenek ragasztgatva, látványosan meghekkelve.
Figyeljük meg, az adott évjárathoz passzol-e a hátsó lámpák vagy az első indexlámpák, esetleg az oldalindexek színe, kivitele? Bizonyos évjáratig egyes típusokban az indexbúra sárga volt, az újabbakban meg fehér és az izzó van sárgára színezve.
Meg vannak-e a kerékjáratot védő műanyag doblemezek?
Ha kilátszanak a hossztartók, feltétlenül nézzük meg, nem sérültek-e?
Ha túlságosan csili-vili az autó, érdemes az ablakokat szegélyező tömítéseken, műanyag díszléceken, lámpák gumitömítésén festék illetve fehér színű polírozópaszta nyomait keresni. Szinte mindig lehet találni pasztanyomot!
Legjobb esetben csak a picit már lemattult fényezést frissítették polírozással, de az is lehet, hogy egy vagy több elem újra lett festve és mivel a friss festék nagyon elüt a régi, esetleg már megmattult felületektől, összepolírozták az egészet szép fényesre.
A valóság feltárása persze leginkább a festék réteg vastagságát mérő műszerrel lehetséges. Ha nincs ilyenünk, lehet akár bérelni is, de a kereskedőnek biztosan van, hiszen Ő is úgy vesz meg egy autót, hogy előtte gondosan körbeméri. Ha letagadja, akkor biztos, hogy javított az autó.
A rétegvastagságmérő a karosszéria fémlemezei és a szerkezet érzékelője közötti távolságot, azaz gyakorlatilag a festékréteg vastagságát méri. A gyári fényezés a legprecízebb: Skodák esetében 90-180 mikron közötti fényezés (alapozó + festék + lakk) borítja a fémlemezeket. Elemcsere esetén a márkaszervizek által használt gyári technológiával sem igen érhető el 240-280 mikron alatti rétegvastagság, a javított karosszéria elemeken pedig ennek a többszörösét is mérhetik.
A rétegvastagságmérőt célszerű saját kezűleg használni, és elemenként nyolc-tíz ponton is végigmérni a karosszériát. Nemcsak a réteg vékonysága, de egyenletessége is fontos bizonyítéka az elem sérülésmentességének. Ritka esetekben előfordulhat, hogy egy autó gyári fényezése vastagabb, mint 180 mikron, ha például a fényezés során hibát találtak, és valamelyik fázist újra elvégezték az autón. Ebben az esetben is egyenletes lesz azonban a fényezés vastagsága a különböző karosszériaelemeken, illetve a karosszériaelemek egyes pontjai között.
Az orrsérült autóknál különösen fontos, hogy ellenőrizzük a tornyokat: a futómű felfüggesztéséért felelős karosszériaelem nem kap lakkréteget, ezért az itt mért értékek sérülésmentes előélet esetén 50-100 mikron közöttiek. A javított tornyú autókat célszerű elkerülni, ezeknek a futóműve sosem lesz már teljes értékű.
Érdemes megnézni a motortér belső műanyag borításait, gumikédereit is. A hiányzó elemek adott esetben korábbi sérülésre, ráadásul nem kifejezetten igényes javításra utalnak.
Gyanú esetén különösen figyelmesen végezzük a küszöb vizsgálatát: egy javított küszöb szintén komolyabb balesetre utal. A küszöböt kinyitott ajtónál, az ajtó által takart belső részeken kell mérni. A küszöb külső oldalán gyárilag az alvázvédő anyagra fényeznek rá, ezért ott a rétegvastagság sérülésmentes autónál is magas.
Az egyéb elemeken szétszórtan felfedezhető javítási nyomok a legtöbb esetben nem adnak okot komoly aggodalomra: egy önmagában javított hátsó oldalajtó például valóban lehet parkolói sérülés áldozata, ami az autó használati értékét nem befolyásolja, ugyanakkor komoly alkualap lehet.
Ilyenkor megnézhetjük az adott elemhez tartozó ablaküveget is: az üvegeken többféle számsort látunk, majd alattuk egy magában álló egyjegyű számot. Ez a gyártás évének utolsó számjegye. Ha az üveg eredeti, de a karosszériaelemet fényezték, talán nem volt túl komoly a sérülés. Azért a küszöbre is rá kell mérni, meg az újrafényezett elem feletti tetőrészre, méghozzá minél több ponton.
Mivel használt autóról van szó, nehéz makulátlan autót találni, de a festékleverődések, látványos karcok, horpadások alkualapot jelentenek, miközben jó tudnunk, hogy léteznek technológiák a gyors és tökéletes javításra, tehát nem feltétlenül kell majd egy negyven centis karccal együtt élnünk.
Azonosítók, címkék:
Az autók alvázszáma egyezményesen egy 17 karakteres kódsorozat, mely betűk és számok halmaza. Egyes gyártók ebbe az azonosítóba (VIN kód) az adott autó felszereltségével, kivitelével kapcsolatos információkat is kódolnak.
A forgalmi engedélybe beírt alvázszámot meg kell tudnunk találni az autó karosszériáján legalább egy, de mostanában több helyen is. Újabban már a szélvédő környékén is feltüntetik egy kis táblán.
Amennyiben az alvázszám AF-es, azaz ezzel a kódsorozattal kezdődik, az azt jelenti, hogy valami gond volt az eredetiség vizsgálaton, az eredeti kódsorozat nem volt kiolvasható ezért a magyar hatóságoktól kapott egy alvázszámot az autó.
Az ilyen autó belföldön gond nélkül használható, de esetleg külföldi út során egy ellenőrzéskor gondjaink akadhatnak és az autó későbbi eladásánál értékcsökkentő tényező! Mindenképpen alku tárgyát kell képeznie egy ilyen alvázszámnak!
Az alvázszámba Skoda esetén be van kódolva a modellév, a 2000. utáni autóknál pedig egészen biztosan a felszereltség (pl. Classic), a motor típusa, a légzsákok száma, a gyártóüzem kódja is.
A biztonsági öv címkéjén általában megtalálható a gyártás éve. Amennyiben fiatalabb az autónál, akkor már cserélni kellett, ami leginkább akkor szükséges, ha valamilyen ütközés során az öve megfeszült és ezáltal anyaga elveszítette rugalmasságát. Az ilyen öv egy esetleges újabb ütközéskor már nem látja el jól funkcióját, ezért minden esetben cserélni kell!
Az övvisszahúzó, felcsévélő mechanika esetleges meghibásodása esetén is előfordulhat övcsere, ezt gyanús esetben tisztázni kell az eladóval.
Üvegek:
Az összes üvegre rá van írva a gyártás éve egy számjeggyel. Pl. 2006 egy 6-os formájában, 1998 egy 8-as formájában. Megjegyezném, hogy 1997 és 2007 is 7-essel jelölendő?
Érdemes megfigyelni, hogy azonos gyártmányúak-e az üvegek. Általában nem gyári üveggel pótolják a sérült üvegeket, hanem utángyártottal, de a gyártási kódok eltérése is üvegcserére és ezáltal korábbi sérülésre utalhat, kivéve, ha az autó gyártási événél maximum 1 évvel öregebb üveget találunk. Előfordulhat, hogy pl. nem széria hátsóablaktörlő esetén a hátsó ablaktörlőhöz használandó üvegből nem fogy olyan gyorsan a gyári készlet és esetleg egy évvel korábban gyártott üveg kerül beépítésre. Az autó gyártási évétől később gyártott üveg azonban semmi esetre sem!
Érdemes átnézni a fűtőszálak épségét, mert bármelyik szál sérülése (szakadt, anyaghiányos állapot) esetén a hátsó szélvédő fűtésünk működőképessége a tét. A fűtőszálak két villamos csatlakozásának épsége is fontos, különben nem is tud áram kerülni a fűtőszálakba!
A szélvéső üveg repedtsége utalhat arra is, hogy borult az autó és nem sikerült úgy kiegyengetni a karosszériát, hogy a szélvédő nem feszüljön benne. Ebben az esetben újból és újból el fog repedni a szélvédő. Erre lehet következtetni abból is, ha az autó szélvédője már nem gyári (gyártmány vagy gyártási év kódja alapján) és meg van repedve.
Amennyiben az ablakok fóliázva vannak, feltétlenül kérjük el a fólia tanúsítványát megtekintésre, autóvásárlás esetén pedig örökbe. Ha ilyesmi nincs, akkor gondban lehetünk egy közúti ellenőrzéskor, de legkésőbb a következő műszaki vizsgán.
Fóliázott oldalüvegek esetén érdemes kipróbálni az ablakemelő mechanikát, a kilincseket, mindent, ami az ajtóval kapcsolatos, mert elképzelhető, hogy darabokra volt szedve az ajtó belső része és valami nem került a helyére.
Érdemes nedvességnyomok után kutatni az ajtó- és a padlókárpiton valamint az ülések szélén is, mert előfordulhat, hogy nem jól lett tömítve az ajtó összerakáskor.
Motortér:
A motorházat kinyitva célszerű ellenőrizni a fagyálló hűtőfolyadék színét. Semmiképp se legyen olajos, szivárványos vagy habos! Lila vagy piros színű kell, hogy legyen, szintje a min. felett, de a max. alatt legyen! Nem gyári fagyálló folyadékok használata az alumínium hűtőt korrodálhatja.
Az olajszintjelző pálcán az olaj lehetőleg a min. és max. jelölések között legyen, fekete vagy barna legyen a színe. A 30.000 km-es szerviz intervallumú autókban úgynevezett Longlife olaj van, ez nagyon híg és még 20.000 km körüli használat után is inkább aranybarnás színe van.
Az olajbetöltő nyílás kupakját lecsavarva barnás-fehéres színű anyaggal találkozhatunk. Ez nem feltétlenül utal arra, hogy valamilyen hiba folytán a motor a fagyálló folyadékkal keveredik. Hosszabb városi használat során természetes az ilyen lerakódás, amely egy országúti menet után viszont magától eltűnik, ilyenkor a kupak belső részén csak olaj lehet!
Nézzük meg, nem repedtek-e a gyújtáskábelek (a Fabia-tól kezdve már gyújtógyertyánként 1-1 db gyújtótrafó van felszerelve a gyertyapipára, így nagyfeszültségű kábelt nem találunk a motortérben).
Az alsó motortakaró meglétét ellenőrizzük. A motorborítás is legyen a helyén. Figyeljük meg, minden cső, vezeték a helyén van-e. Általában mindennek megvan a maga helye, a gyári elképzelések szerint semmi nem lóg a levegőben. Bizonyos csöveken láthatunk egy kis műanyag ?akasztót?, amibe egy másik csövet lehet bepattintani, hogy ne fityegjen a levegőben. Előfordul, hogy több, egymás mellett futó kábelt egy fésűszerű műanyag alkatrésszel merevítenek oly módon, hogy a fésű fogai közötti résbe vannak a kábelek bepattintva. A motortakaró burkolat alsó részén is találhatunk olyan kis tartófület, amibe valamilyen cső vagy kábel kell, hogy legyen bepattintva. Ha látunk ilyen üresen árválkodó tartófüleket, akkor biztos, hogy volt már szétszedve a motor valamely része, előfordulhat, hogy nem teljesen hozzáértő vagy lelkiismeretes, igényes ember által.
Ha frissen mosott a motor, elképzelhető, hogy valamilyen olajszivárgást akarnak leplezni vele. A próbaút után nézzünk szét alaposan a motorblokk környékén!
Vessünk egy pillantást az akkura is, nyissuk ki a dobozát! Az akkuk általában 4 évet biztosan kibírnak, ha ilyesmi korú az autó, akkor várható, hogy az első fagyos reggelen feladja a motor beindítására irányuló küzdelmet! Különösen jól látható jele ennek az, ha valamelyik sarura zöldes-fehéres anyag csapódott ki. Nézzük meg, nincs-e rozsdásodás a fém felületeken az akku közelében, ha igen, akkor lehet, hogy szivárgott vagy szivárog a sav az akkuból.
Ellenőrizzük a generátort meghajtó ékszíj illetve hosszbordás szíj állapotát, ne legyen kirepedezve, esetleg a hosszbordás szíj hosszában széthasadva valamelyik borda mellett.
Gumik:
Az alufelnivel szerelt autók pótkereke általában az alufelnivel megegyező méretű, de acélfelnin van!
A gyári gumik 40-60.000 km közötti futásteljesítménynél kopnak el.
A gumiabroncsok oldalfalán a sok adat között lehet látni egy ?DOT? feliratot, az utána következő számsor pedig a gumiabroncs gyártási idejét jelöli. Pl. a DOT 4905 azt jelenti, hogy a gumit 2005. 49. hetében gyártották, tehát ha az autó 2005. augusztusi, akkor nem az eredeti abroncsok vannak a kerekeken.
A gumik oldalfalán esetleg előforduló dudor az abroncs oldalfalát merevítő acélszálak valamelyikének szakadására utal, ilyen gumival közlekedni életveszélyes!
Barum gumin láttam már olyan dudort, mely nem szálszakadás miatt keletkezett, hanem az abroncs jellegzetessége, de érdemesebb inkább gumissal megnézetni az ilyen dudoros abroncsokat, vagy eleve lealkudni a gumicsere árát.
Érdemes megnézni a futófelületet is, a futófelület belső szélén jelentkező erőteljesebb kopás például arra utalhat, hogy a kerékösszetartás rosszul van beállítva és a gumik nem teljesen párhuzamosan futnak, hanem kicsit egymás irányába, egymás ellenében forognak. Ez általában bizonytalan egyenesfutás formájában jelentkezik vezetés közben. A jelenség kiváltó oka lehet 1-2 durvább kátyúba huppanás, de akár egy korábbi sérülés során keletkezett és ki nem korrigált futómű elállítódásra is utalhat. Érdemes megvizsgálni a karosszéria hossztartóit és javítások nyomát keresni. Bármilyen rendellenes kopás esetén érdemes a futómű alkatrészeit közelebbről is megvizsgálni, esetleg hozzáértővel megvizsgáltatni.
Érdemes tudni, hogy a gumiabroncsok 5-6 év alatt a Napból eredő UV sugárzás és az időjárás hatásaira elöregednek, megkeményednek, kirepedeznek. Az ilyen abroncsok tapadása leromlik, nő a fékút és könnyebben kialakul a vízenfutás nagyobb sebességeknél. Ezeket az abroncsokat mindenképpen érdemes lecserélni, ennek költségét érdemes bekalkulálni!
Az első kerekeken és a hátsókon is páronként azonos gumiknak kell lenniük! A magyar jogszabályok ezt írják elő, de saját érdekünkben érdemes azonos gyártmányú és méretű gumikat használni mind a 4 keréken!
Ha egy autó tengelyén különböző gumikat látunk, az ébresszen bennünk kételyeket az előző tulaj lelkiismeretességét illetően.
Fontos tudnivaló, hogy elsőkerék hajtású autókon a kopottabb gumik hátsó kerekekre való felszerelése az autó stabilitását jelentős mértékben csökkenti, hajlamos lesz az autó hátulja kitörni, megcsúszni a kevésbé jól tapadó felületeken (pl. víz, hó, jég).

Utastér, kárpitok:
A pedálok gumi taposófelületének kopottsága, a kormánykerék kifényesedése, a váltógomb fényesedése, a fokozatkiosztás lekopása mind magas futásteljesítményre utaló jel! Nem mindenki használja kéziféket, de fogantyújának kopottsága is árulkodó lehet. Érdemes megnézni a vezető oldali ajtóbehúzó fogantyút, a kilincset. A jobb első ajtó kopottsága (a zsanérok lógása, a kárpit kopottsága könyökmagasságban, a behúzófül kifényesedése) taxi üzemmódra utal.
Ati81 2009.02.11 18:32:43
@Ocvt:
Szia

Ilyen kis felszereltség ellenőrző táblácska hol lehet megtalálni 1996.10 havi Skoda Felicia PickUp-nak. Már régen keresem saját kocsimon,de találom.

Válaszodat előre is köszönöm!
Az általános amerikai döglődés következő áldozata, mondhatnánk.Azonban ez túl érzelemmentes lenne, hiszen azért szegről végről névrokonok vagyunk a PT Cruiserrel. Az évezred egyik legeredetibb retróautója volt 2000-től, Amerikában nagyon rá is haraptak. De elég hamar megunták…..
Belsőség Nem tanulunk... 2008.12.16 16:34:00
Nem érdekel ki vagy, ki nem vagy. Nem érdekel, mivel foglalkozol te vagy a szüleid. Nem érdekel az sem, mi vezetett arra, hogy ezt az indavideóra kirakd.Nézz tükörbe, nézd meg a fejed...Hülyegyerek, jónapot. Elnézést a személyeskedésért, de itt már azért ledobtam az ékszíjat…..
Négyajtós nagy sportlimuzin. Nem akármelyik gyártó engedheti meg magának. Egy új modell fejlesztése rengeteg pénz, a vásárlókör igényes és bár nem nagy, annál hangosabb tud lenni, ha akar. A szédületes számok és a luxus legalább annyira fontosak, mint maga a forma. Most pedig…..
Belsőség Nem a legjobb reggel 2008.11.05 11:00:00
 Szeretik Önök az autójukat? Minden bizonnyal igen. És most képzeljék el, hogy egy reggel felébredve egyszerűen nincs. Ellopták. Valakik valamiért. Egy pár másodpercnyi matatás a zárral, köhög az önindító és ennyi...Segítséget kérek, ilyen egyszerű. Nem szoktam ilyet…..
kár-park Rohant az ügyeletre 2008.10.10 06:09:00
Hiába az Algopyrin, a gyerek láza egyre magasabbra szökik, fátyolos a tekintete, tűzforró a homloka. Ráadásul a torka is fáj, és étvágya sincs. Most nem szimulál a suliból lógás kedvéért, hanem tényleg beteg, és a házi patikában sincs semmi hatásos szer. Irány az ügyelet. Az…..
A találmány lényege, hogy a km/ó érték mellett a m/s értéket is feltüntetik egy kombinált skálán. Így a skálán leolvasott érték megfelel a követési távolság száraz úton való értékével. Vagyis hogy egy másodperc alatt hány métert teszünk meg. Vélemények az azonos…..