Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m m

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Slate webmagazin cikkét* ismertetjük.„Én személy szerint nem hiszek benne. Nekem nem kell a kínai orvoslás. Ennek ellenére azt hiszem, hogy támogatnunk kell” – mondta Mao Ce-tung személyes orvosának, Li Csi-szujnak, aki ezt meg is örökítette a ’Mao elnök magánélete’…..
m m 2013.11.18 20:10:04
Üdv,
a téma ismerőjeként a következőket fűzném hozzá:
a kínai orvoslás (zhong yi) fogalma a modern orvostudomány Kínában való megjelenése óta létezik Kínában. (Ugye addig mivel nem volt mihez viszonyítani csak sima orvoslás volt.) A "hagyományos kínai orvoslás" fogalmát Mao nem vezethette be, mert az Kínában ma sem használatos, csak a nyugati világban. A kínai orvoslás egységes gyakorlatának kb. 1500 évvel ezelőtt írott dokumentált forrásai vannak: császári hivatalokban készült összegző művek formájában. Már a kínai orvoslás legkorábbi műveiben (pl. Huangdi Neijing) elkülönül a gyógyítás és a démonűzés. Az hogy Kínában létezett (és létezik) démonűzés, (mint ahogy egyébként M.O.-n is van) nem jelenti azt h a kínai orvosláshoz tartozna. Ahogy Gyurcsók ténykedése sem tartozik a magyarországi medicinához. A kínai orvoslást azért támogatták Mao-ék mert akkor nem volt más elérhető alternatíva. Lu Xun MINDENT el akart vetni ami nem új, pl. a kínai írás használatát is ellenezte. Tehát nem biztos hogy a racionális és tudományos gondolkodás jó példája. Inkább az indiszkriminatív modernizációé.
Ami a kínai orvoslás mai tananyagaiban található mind visszavezethető egy több évszázados hagyományra. Nem Maoék találták ki. Ennek a hagyománynak pl. az idézett Wang Qingren is része.
A kínai orvoslás kifejezései nem ezoterikusak és nem metafizikusak. Legfeljebb azoknak akik csak az Édesvíz kiadó könyveiből vagy a Kiskegyedből értesülnek róluk... Pl.: a háromszoros energetizálás egy hatalmas félrefordítás... a "san jiao" egy olyan elméleti modell, amit a régi kínai orvosok a testnedvanyagcsere megértésére használtak, s nincs benne szó semmilyen "energiáról".
Azt hiszem, hogyha ilyen kis háttér-információkat hozzáteszünk a cikkhez, akkor már korántsem annyira meggyőző...
Minden tiszteletem.
És javasolom a körültekintőbb tájékozódást...
P.B.
m m 2013.11.19 10:14:39
Kedves Blogger,

világos, hogy egy átvett cikkről van szó. De átvette, és ott van a cím, hogy Mao találta fel a kínai orvoslást. És ez az állítás finoman szólva nem egyezik a történelmi tényekkel. Erre szerettem volna felhívni a figyelmét. Valamint arra is, hogy az információtöredékek ilyen jellegű egymás mellé helyezése nem tárgyilagos és nem tudományos. (Erre igyekeztem példákat hozni előző kommentemben.)
Hadd helyezzem történelmi perspektívába ezt az állítólagos „feltalálást”. A második világháborús japán megszállás Kína egyes részein holokauszt-számba menő pusztítást okozott. Erre jött egy keserű polgárháború. Ugye sejteni lehet, hogy ezek után az országnak tulajdonképpen nem maradt semmilyen infrastruktúrája. Ebben a helyzetben ésszerű volt a nem létező gyógyszerkészletet azokkal a jól ismert gyógynövényekkel feltölteni, amelyekről tudni lehetett, hogy lázcsökkentő, köhögéscsillapító, antibakteriális (stb.) hatásúak. (Ki lehet guglizni a tetszőleges kínai gyógynövényeket…) Ésszerűnek tűnhetett a meglévő kultúrára alapozni. Ezt a helyzetet párhuzamba állítani valamely modern ország egészségpolitikájával vagy azt sugalmazni, hogy a kínai orvoslás a csúnya rossz Mao egyik őrültsége, amit ráerőltetett szegény emberekre… ez szerény véleményem szerint tudományos szempontból nem különbözik sokban a televíziós szellemműtéttől.
Azért tűnt föl nekem a cikk, és azért is írok ilyen sokat (elnézést, ha túl hosszan foglalom itt a „helyet”), mert sajnálatosnak tartom, hogy komoly és tudományos igényű sajtófelületeken is találkozni ilyen csúsztatásokkal teli, az emberek előítéleteire építő írásokkal.
A komplementer medicina valóban egy igen heterogén terület. Olyan eljárások is beletartoznak, amelyekről nehéz elképzelni, hogy bármiféle hatásuk lehet. Kár a kínai orvoslást egy kalap alá vonni ezekkel. És itt engedtessék meg nekem, hogy ne menjek bele hosszú érvelésbe, hogy miért. Pusztán megjegyzem, hogy a Magyar Tudományos Akadémia már több mint tíz évvel ezelőtt „tudományosan megalapozottnak” nyilvánította. Orvostudományi egyetemeinken oktatják. Annak akit érdekel a téma, itt egy nem olyan régi cikk az Orvosi Hetilapból:
www.akademiai.com/content/514220683507k367/?p=d230207103104b6c9ec505a1011bc7dd&pi=1

Tudományos tisztelettel,
P.B.
Az ember, aki sose volt ott Tibi 2010.10.11 20:58:00
Budapest, 1992. Tizennyolc éves vagyok. Átsétáltunk a Moszkva téren, az óra mellett álló telefonfülkékig. A csávó megkért, hogy takarjam kívülről, majd - csiribí-csiribá - pénzcsörgést hallottam, és egy perc múlva már a Gomba presszóban kávéztunk. Tibi vérbeli hacker…..
m m 2010.10.12 09:09:33
MTI Csengerből Lentibe metróval mehetnénk 2015-ben, ha Pekingben lenne. A pekingi városvezetés újabb metróvonal építését hagyta jóvá. A vonal a tervek szerint 2015-től a kínai főváros északi kerületeinek forgalmát csökkentené, beleértve az olimpiai létesítmények…..
m m 2009.02.05 07:25:13
Kedves commentelők,
évek óta Kínában élek és van feljebb egy két meglátás mely sztem nem állja meg a helyét teljesen.

Nem tudom kinek a titkarnője keres itt 1000 eurot, de akiket én ismerek azok nem.
Ismerek viszont egy professzort aki kb 15 évet szánt egyetemi tanulmányokra és 400 eurot keres. Ez egy olyan osszeg amirol legtobben csak almodnak errefele... (Kivéve azokat akik igen közel vannak a "tuzhoz" es valoban lefeketített uvegű audikkal járnak. De ők max. káderiskolát végeztek.)
Ez a professzor azzal szokta biztatni a tanitvanyait hogy ha látástól vakulásig tanulnak és szorgalmasak akkor majd sokra viszik, többre mint ő és lesz lakásuk és autójuk is - neki ti. csak lakása van autója nincs.
Ismerek kezdő egyetemi tanárokat akik 130 euros kezdőfizetéssel nyomják...
Egy fiatal pincer heti 7 napon át napi 12 órat dolgozik es egy falba epített dobozban/raktarhelysegben alszik es inkább havi 100 euro alatt keres...
Amennyiben a kínai sörök világhírűek akkor itt-ott valóban lehet 50 Ft-ért kapni világhírű sört... de sztem. max. egy kínai gondolhatja hogy világhírűek...
Lehet enni akarmilyen olcsón de az én szemelyes tapasztalatom az hogy 500 ft alatt az esetek 90%ában nagyon egészségtelen... az hogy mennyire finom gondolom ízles kérdése... (Minimálisan igenyes kinaiak SEM esznek az olcsó kis piszkos kifőzdékben.)
Na és ha megbetegszel! Akkor aztán rohanhatsz családtagról családtagra, adhattok el egy kis földet vagy akármit. Egy sima megfázást megúszol talán 40 euróból (vö. előbb említett fizetésekkel) de ha valakinek infarktusa van... több 1000 eurot is otthagyhat a korhazakban.

Pekingben speciel még csak néhány hónapot töltöttem, de sok hajléktalant láttam... annyi a különbség csak hogy itt koldusoknak nevezik őket és nem alszanak annyira látványos helyeken mert különben elvinné őket a rendőr.

Nem állítom hogy a fenti commentelők tévednek.
Csak leírom amit tapasztalok.