Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tokfalv

0 bejegyzést írt és 88 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gonosz  vigyorgással fogadom a híreket arról, hogy bizonyos Pál nevű jelentős művészünk phia melymennyire népszerű bizonyos bölcsészlánykörökben, de kérdés, hogy Gyetvai Ágnes fiaként mennyire lenne népszerű.     PS.: Az semmi, de  Dr Galsi Gabi fia is…..
magyar-magyar szótár dísztribün 2011.03.04 05:46:00
A Boldog Kárdár Korszakban ilyentájt, a F.I.N. hajnala hasadtával már ideje vót utánanézni, mi lesz a dísztribün a 3. ünnepnapon, ápr. 4-én. (A Fóradalmi Ifjúsági Napok március 15-tel nyitott, március 21-én teljesedett ki és április 4-én aztán!…..
Tokfalv 2011.03.06 11:38:15
  Sok bírálat érte a médiatörvényt azért (is), mert a jogszabály lehetővé teszi, hogy a Médiatanács jelentős pénzbírságokat is kiszabhasson. Jóllehet, a tanács tagjai sokszor és sok helyen beszéltek már erről, a félreértések tisztázása végett nem árt még egyszer…..
Róbert gazda egy sokezer holdas pagonyban él malackával, bár ez nem volt mindig így. De amikor én megismertem, már igen. És akkor se volt fiatal. Egy öreg paraszttól az ember két dolgot vár el; legyen öreg és legyen bölcs, s mert e két feltételnek már tizenöt éve is megfelelni…..
Tokfalv 2011.02.24 08:48:16
@kiskii: Vigasztaljon, hogy a Nagy Iszlám Kalifátus sem húzta sokáig, ekkora államalakulat egybetartásához teljesen másfajta kvalitásokra lenne szükség. A pánarab eszme pedig már rég meghalt, mert mindegyik ország, sőt vidék teljesen mást akar.
Nézzünk szembe vele. Más magyarázat nincs. 2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a…..
Tokfalv 2011.02.05 14:48:30
@Emerenz: A "mondjuk még valóban" fölösleges.
Örülünk, Vincent? Három majom 2011.01.24 20:42:00
 Ketyeg a kéthetes ultimátum, amit a Fidesz kapott a médiatörvény megvédésére. Az eddig bevetett lózungok és az oly' kedvelt összeesküvéselméletek után most már érdemben is válaszolni kell a kényelmetlen kérdésekre.Egy hónapnyi bagatellizálás, majd kapkodás,…..
Tokfalv 2011.01.25 10:47:34
@Wolff: Érinti, perszehogy érinti, de akkor is benne van, ahogy a tévékről szóló paragrafus is. Azt is a Bolkenstein alapján kifogásolja Kroes, de a rádiók és újságok témájában egyszerűen nincs hatásköre. Arra meg gondolva van, hogy ha pl. a szlovákok "nem vagy nem megfelelően" lépnek, akkor két hónap türelmi idő után egyszerűen alkalmazzák rájuk a magyar törvényt (van Interpol meg mittudomén), sőt "kivételesen súlyos esetben van azonnal végrehajtható határozat. Én se tudom, hogy képzelik, de oda van írva.
Tokfalv 2011.01.25 10:56:01
@szempontpuska: 1. Így igaz, bár a kertévékkel, illetve a kertévé reménybeli vevőjével tényleg kőkemény "egyeztetés" folyt. 3. Ja, ha egy üzlet beindul.
 „Magyarországból »bűz árad« – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurájával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A…..
Tokfalv 2011.01.04 11:01:49
@jotunder: A médiatörvényben kvázi 0 deka az alsó határ, ugyanis az Smtv. paragrafusa szerint pl. a szöveg "nem lehet alkalmas személy (esetünkben: Nick Cohen)... vagy egyéb kisebbség (esetünkben: zsidók)... nyílt vagy burkolt megsértésre" illetve "gyűlölet keltésére". Ez pedig alkalmasnak alkalmas. Szokjunk le erről a "nyilvánosság erejéről", Bayer mindig erősebb marad. De ha már hoztak egy ilyen idióta törvényt, ki kéne használni.
Tokfalv 2011.01.04 11:47:45
@maroz: Én emlékszem egy szakállas manusra, aki 88-ban egy kamera előtt loholva azon humorizált, hogy most az állam vajon leszarja-e majd a saját törvényeit. Az idióta törvényt, ugye, mindenki használhatja, és ha mi nem használjuk Ezek ellen, akkor csak és kizárólag Ezek fogják használni ellenünk, miközben a fikát és a furcsa előéletű finanszírozóját dédelgetik. Ez nem cél. Szívlapát helyett fordítsuk ellenük a saját fegyverüket: vegyük olyan komolyan a törvényt, ahogy Ezek elvárják.
 A zene minden./Frank Zappa/ Nem tudok semmit a zenéről./Don van Vliet/  Marhaszív kapitány   meghalt–és van valami jelképes abban, hogy ezt a hírt a Vidéki tyúkok mintaszerű hyperjógyerekblogból [nem kell megnyitni, hanem, mint az index címlapoldal…..
Tokfalv 2010.12.22 08:31:08
@magyar-magyar szótár: Höhö, az Indexnek lehet, hogy csak 5 percre volt szüksége, de azoknak a nembalekoknak, akik az anyagokat összeszedték, abszolúte nem digitálisan, sok-sok évük volt rá.
Tokfalv 2010.12.22 09:17:35
@magyar-magyar szótár: De, leesett az a tantusz. Azok a komplett lejárató anyagok nyilvánvalóan a privatizált BM-ből származtak. Bajnai talpon maradása viszont szerintem nem azért volt, mert tudatosan kihagyták a szórásból, hanem mert _ezek_ nem hitték el, hogy van esélye, tekintettel a Gyurcsányhoz való közelségére. Amellett viszonylag új hús, és nem volt róla más a maszek dossziékban a hajdúbétes történeten kívül, azt viszon túl korán elhasználták, a két hétben már nem szólt.
magyar-magyar szótár Emese 2010.12.11 03:11:00
Emese - 1. Kedvenc színésznőm, aki szexi nekem: Stefanovics Angéla Fotó:rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence       ha festi magát, többnyire Emesének látszik. Főleg trendi szemcsikében...     2. A "Köszönjük Emese!" egy reklám nyomán lassan…..
 (2) Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjait kiemelkedő tudású elméleti jogászok (egyetemi tanárok, illetőleg az állam- és jogtudomány doktorai), vagy legalább húsz évi szakmai gyakorlattal rendelkező jogászok közül választja. A szakmai gyakorlatot olyan…..
Tokfalv 2010.12.07 17:20:26
@jotunder: Itt beleütközünk a reformkommunizmus definíciójába. Amennyire olvasmányaimra emlékszem, 88-89-es szövegeiben Stumpf nem volt ún. rendszerváltó, nem állt az ellenzék oldalán, a szabvány harmadikutasságot nyomatta. Annyi biztos, hogy amíg a kvázi-népfrontos MISZOT-ot meg nem csinálták vele, a HNF Ifjúsági Tanácsát vezette. A törvényben az érintettség kritériuma nem az, hogy ismerje a belső mechanizmust és a neveket, hanem hogy jelentéseket kapjon a III/III-tól a tevékenysége segítésére. Megkapta, tudta, hogy kitől kapta. Bocsánat, hogy ennyire kötöm az ebet a karóhoz, nem akarom lefoglalni az idődet, de nem lehet meggyőzni arról, hogy jó fej volt.
Tokfalv 2010.12.07 18:44:08
@tanarseged ur: Nos, Magyarországon vagyunk, itt pedig a menetrend szerint az átvilágító bíróság nyugodtan mondhatta (volna) azt, hogy arról ugyan van papír, hogy a III/III-ban kiadták az utasítást, hogy Stumpf kapjon jelentést, de hol a bizonyíték, hogy tényleg meg is kapta? Nem lázadtak fel a BM-ben a parancs ellen, nem linkelték el szórakozottságból, nem vesztette el a küldönc az utcán? Ártatlanság vélelme, ugye.
Tokfalv 2010.12.08 08:23:28
@tanarseged ur: Pontosan. És hát mindenki volt már kormányon (érdekes módon az újonc Jobbik nagyon forszírozza az ÁB nyilvánosságot). A Szadinak annyi enyhítő körülménye van, hogy Kuncze legalább a közelébe engedte Kenediéket az iratoknak, azóta lehet ismerni a probléma méretét és jellegét (és pl. Stumpf dicső szerepéről is azóta tud, akit érdekel, és azóta lehet tudni a mágnesszalagokról). 2002-től, Mécs-bizottság ide vagy oda, már csak a szájuk járt, vagy az se.
A távközlési különadó bevezetése után nehéz lesz az anyavállalatnak megmagyarázni, miért mostanság kellene a magyaroknak tízszer gyorsabb internetet biztosítani. A multik nem fognak elmenni – de befektetni sem. Orbán Viktor ma jelenti be a kormány következő gazdasági…..
"Ez az ügy nem úgy lesz elintézve, ahogy általában szoktak, új időszámítás kezdődik" – mondta ma délelőtt Orbán Viktor Kolontáron. Nem volt szándékomban a szörnyű katasztrófa politikai vonatkozásairól írni, mert egyrészt ebben a helyzetben szerencsétlen lenne…..
A címben szereplő televízió persze csak az ellenség megtévesztését szolgálja. A televíziózás, mint olyan, még pár év, és a gőzmozdonyvontatás sorsára jut. Már meg van halva. Amit televíziózásnak fognak még majd nevezni, az pár év múlva internetezés lesz . …..
Tokfalv 2010.09.30 09:12:37
Véleményvezér Matolcsy menni fog 2010.09.28 08:00:00
Korábban arra tippeltünk volna, a kormány kihúzza Matolcsyval úgy a tél végéig, amikor új Békesiként lecserélik az új Bokrosra. Most viszont meglepődnénk, ha az ünnepekkor még a kormányban lenne. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) A múlt héten az egykulcsos adó körüli…..
Tokfalv 2010.09.28 09:07:13
1. Matolcsy minisztersége alatt lineárisan csökkent a GDP-növekedési ráta, és újra növekedett az adósság. Igaz, hogy ez válságidőszakba esett, de akkor meg a "ciklus elején megszorítani, végén költekezni" tankönyvi elvével ütközött, mely utóbbihoz mindenáron ragaszkodtak.
2. Azt tudtommal soha senki sem vitatta, hog a járulékokat csökkenteni kell. Amit vitattak, az a full-blown Matolcsy-doktrína, ami kimondva vagy kimondatlanul az összes Fidesz-programszerűség gerince 2005 óta: hogy egyszeri nagyarányú adó- és járulékcsökkentéssel (amit legfeljebb a nyugdíjbefagyasztás és pár beruházás leállítása ellensúlyoz, de messze nem teljesen, azaz a hiány brutálisan növekszik) olyan lökés adható a növekedésnek (és az adófizetési kedvnek), hogy az olló gyorsan összezárul. Ezenkívül vannak "kitörési pontok", víz meg biokaja, amikben lehet bízni, az is valami, ugye.
3. Ez a doktrína Orbánék első brüsszeli útján összeomlott, azóta csak összevisszaság van.
4. A Békesi-Bokros hasonlat azért nem jó, mert Békesi ugyanazt mondta, mint Bokros, csak nem volt olyan külső kényszerítő körülmény, ami Hornt rábírta volna az elfogadásra. Járai nagyon kemény dolgokat mond az államháztartásról, de nem ennyire keményeket, amikor arról van szó hogyan lehetne _megvalósítani_ az újraelosztás 10%-os csökkentését.
5. _Nem_ Matolcsy döntött (pl.) a Gazdasági és a Pénzügyminisztérium összevonásáról (ami csírájában már magában foglalta a működésképtelenséget) és arról, hogy a rossz szervezet élére államháztartási hazárdjátékos Matolcsyt nevezik ki csúcsminiszternek. Vajon hány ilyen hiba kell, hogy feltűnjön a döntésért felelős személy vagy (optimistán) személyek, izé, fáradtsága? Mondjuk, karácsonyig?
Kerekes band: Voodoo Chileakusztikus..
Orbán Viktor ma végre kimondta, hogy világbajnokok vagyunk deficitmegfogásban. Hülyebajnai, elengedte a deficitet. Deficit erre ellófrált a Kinizsi utcába, benyomott három felest, csinálta volna nekünk a balhét, de Orbán nyakoncsípte, és bezárta a spájzba. Matolcsy György…..
Tokfalv 2010.09.04 11:46:41
@tanarseged ur: a blog. hu-ra elvből nem megyek. A blogspoton elkezdtem egy ikerblogot, angolul is, , de lusta voltam folytatni.

Továbbra is azt tartom, hogy történetírásban, politikatörténet-írásban meg kiváltképp, a számok legfeljebb illusztrációnak jók, de nem helyettesíthetik az eseménytörténetet. Nekem ez az alapvető bajom Szalai Erzsébettel, túl a lankadatlan publicisztikus baloldaliságán. Azért ne felejtsük el, hogy szociológus, és a nyolcvanas években a szociológusok voltak a politológusok, olyan értelemben, hogy ők tudták steril álfoglami szövegbe csomagolni a publicisztikát. Sz. E. sem tesz mást, mint feltételezi bizonyos csoportok létezését, és ezekből igyekszik levezetni, hogy mi történt tulajdonképpen. A "késő-kádári technokrata elit" vagy a "késő-kádári bürokrácia technokratái", kétségtelenül finomabb fogalom, mint a "hazaáruló hóhérok", de így is elnagyoltabb annál, amit én mondok., és ugyanúgy nincs empirikusan, egyételműen körülírva, uganúgy csak példákkal dolgozik. Amellett társadalomtudósi szeméremből vagy egyszerűen az érdeklődés hiánya miatt nem számol az egyes, döntési pozícióban lévő emberek tudatos döntéseivel. A megtörtént tényeket feloldja a valószínűség-számítás feltételes módjában.

Az "500 legfontosabb állami tisztség" viselőinek vizsgálatával a következők a gondok: 1. melyik az az 500, 2. pontosan azokról van szó, akik nem a legfontosabb tisztséget viselték, 3. melyik évet nézzük? a dolog dinamikus volt, 4. semmiféle egzakt módszer nem létezik pl. annak megállapítására, hogy 1986-ban a magyar minisztériumi tisztviselőknek milyenek voltak az ideológiai nézeteik. Amellett én annyit mondtam, hogy a Fidesz az utóbbi 8, általában a "jobboldal'" az utóbbi 20 évben évben harci üzemmódban dolgozott, így nem törődött a saját szakmai ("technokrata") elit módszeres kinevelésével, és a mostani kormányváltás után feltűnően szívesen választ szakmai posztokra a Kádár-kori hivatalnokréteg elöregedő alsó- és középszintjeiről, mert akkor még nem hanyagolták el a szakembernevelést. Ez tiszta eseménytörténet, nem kell megvizsgálni hozzá 500 vagy 2000 Kádár-kori hivatalnok szociológiai jellemzőit,
Tokfalv 2010.09.05 09:51:21
@tanarseged ur: kérdéseidre:
"Hacsak nem tudunk olyan korabeli megnyilatkozásaikból mintát gyűjteni, amelyekről feltételezhető, hogy elárulnak valamit az ideológiai nézeteikről. De nagy valószínűséggel nem tudunk. Akkor viszont miről beszélünk?"
Azért nem olyan rossz a helyzet. Bihari vagy Stumpf például rendesen publikált, illetve beszélt nyilvánosan, csak el kell olvasni, én megtettem, szoktam is idézni. Őszintén szólva a cikk megírására is többek között az az alapélményem adott okot, hogy sosem mondtak lényegileg mást, mint 90 előtt. És van, akiről személyes "szerencse" folytán tudom, hogy kb. mit gondolt akkoriban, ilyen Bogár László vagy Hoffmann Rózsa. Ez a kétfajta forrás statisztikához persze nem elég, de tipizáláshoz igen.

"a Fidesz (...) nem törődött a saját szakmai ("technokrata") elit módszeres kinevelésével"
- Miért, melyik párt törődött? "
Pl. az MSZMP, pontosabban a cikkben leírt pártállami konglomerátum, amelyik a rohadt kommunista diktatúrában nem átallotta Németh Miklóst a Harvardra járatni, míg a demokráciában Navracsics csak Brightonig jutott.

"Egyáltalán, egy pártnak törődnie kellene egy "saját" szakmai elit kinevelésével? Naivan azt hittem, a szakemberek kinevelése az egyetemek dolga."
Én meg naivul úgy képzelem, hogy úgy normális, ahogy többi posztkomm országban van: hogy a pártok által formált kormányok, a pártokhoz kötődő és más magánalapítványok, egyházak tudomásul veszik, hogy a honi egyetemek nem alkalmasak nemzetközileg versenyképes elit kinevelésére, ezért vagy finanszírozzák a szakemberek külföldi továbbképzését, vagy külföldön, jó egyetemen végzett emberekből választják a "technokrata" utánpótlást. Nem pedig zárt ciklusban az itthoni átpolitizált, de szakmailag gyér egyetemi szakokon nevelt félpolitikusok egyetemi tanítványait emelik be a szakapparátusokba (pártközeli médiába, pártközeli intézetekbe.)
Tokfalv 2010.09.06 08:44:49
@tanarseged ur:
1. Négy példát mondtam, van több is, és mind ugyanarra mutatnak. Ez nem fér bele egy blogkommentbe, de még a szabványnál durván hosszabb Hsz.-publicisztikába se.
2. Mint tudod, a "pártoknak" hivatalosan semmi pénzük nincs. De annak a pénznek a töredékéből, amit a pártközeli valamik, beleértve a kormányokat, az ideológiai és egyéb taktikai manőverekre költöttek, a töredékéből ki lehetett volna küldeni 10-20 embert pár évre a top 10 egyetem valamelyikére, közelebbi, de még a top 100-ba tartozó egyetemekről nem is beszélve. De ha nem küldtek is ki: megkeresni azokat, akik ott végeztek, és nem a Kádár-kori resztliből vagy a pártkatonákból válogatni.
3. Teljesen igazad van, de nem is mondtam, hogy vannak.
4. Ajánlom figyelmedbe _például_ a lengyel vagy akár a szerb kormány kulcsembereinek életrajzát: Gyelity, Jeremity, Sikorski, Vincent-Rostowski, de akár a bolgár pénzügy- vagy a román külügyminiszterét. Utóbbiét különös tekintettel arra, hogy a magyar külpolitika de facto feje, Semjén dr. szintén teológus, akinek külföldi képzése arra szorítkozik, hogy a "tárgyalási szintű" angol nyelvtudásával "1993 folyamán" "kutatásokat végzett" Leuvenben. (A külügyesekről még lesz pár szavam odahaza, a blogomban.)
5. Pontosan. És ugyanilyen egyszerű gátlástalan Kádár-kori bürokratákból válogatni. Ezt mondtam.
6. Pontosan.
+1 Hosszú, bocs. Nem a blogmotor.