Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eckerman

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E heti posztunk Ambrus András vendégírónk műve, aki őszinte szeretettel, törődéssel és a szakma jövője iránti aggodalommal a szívében megfogalmazta minden programozó kiáltványát az ő projektvezetője felé. Olvassátok nyitottsággal, és kommentáljatok az íróéhoz hasonló bátorsággal! "Kedves…..
eckerman 2016.08.10 09:37:23
@I_Isti: :) Projektenként változik hogy merre vagyok, ez elmúlt 2 évben scum master (hitelezési rendszer), fejlesztő (dokumentumfeltöltő rendszer front end és back end, szolgáltatás fejlesztés), projektvezető (köztes rétegek fejlesztése, ESB), IT architekt (több projekt) voltam különböző célú és méretű projektekben. Egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik, csak más.
eckerman 2016.08.15 14:00:09
@_droid_: Csak ha megyünk és nem habozunk :) www.youtube.com/watch?v=2D27iue4G6w
Itt a karácsony meg az újév, végre megáll az élet, de a nagy rohanás, a projektek őrülete után nem könnyű egyik napról a másikra elengedni magunkat és lazítani. Néhány jól bevált tippel segítünk most nektek, hogy ez minél könnyebben menjen! Kapcsold ki a céges emailek…..
Június 26-án tartottuk meg sorrendben ötödik rendezvényünket, melynek során kerekasztal beszélgetésre invitáltuk a magyar banki szféra informatikai projektekkel küzdő vezetőit. Vendégeink voltak: Biszak Gábor (K&H Bank) Buda Mónika (Cetelem Bank) Fogarasi Sarolta…..
eckerman 2014.07.07 16:38:39
(Szia, én készítettem az ábrát, leírom a véleményem az általad felvetett jogos és nagyon érdekes kérdésekről. Az előző kommentekkel nagyrészt egyetértek, de nem tudom megállni a válasz írást :))

------------
Felelősség
------------

A felelősség kérdése kulcskérdés a projektekben: az erről való véleményalkotás nem véletlenül szerepel központi helyen a módszertanokban. És szerintem az agilis hozzáállás ebben a kérdésben jelentősen újat hoz: az elterjedt és jól megszokott, jogok és kötelességek dokumentációval megtámogatott, és ezáltal hosszú távon is biztonságosnak tűnő kalickája helyett szabadságot kínál annak minden fájdalmával együtt. A szabadság ebben az esetben például azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk monduk két hétre előre becsülni: amit mondunk azt el fogják fogadni, de teljes felelősséget vállalunk érte. Meg kell tanulnunk beosztani az időnket, meg kell tanulnunk a nehéz döntéseket meghozni és felvállalni a tetteink következményét. Ez azzal jár, hogy nem hivatkozunk arra, hogy Bélára vártunk és a szerződésben (vagy valami "nagyon fontos" dokumentumban) rögzítve van, hogy ebben az esetben nem kell prezentálnunk a vállalásunkat. Nem azzal töltjük az időt, hogy Bélával levelezve bebiztosítsuk magunkat a már előre látható sikertelenség ellen, hanem ehelyett minden erőnkkel arra törekszünk, hogy a vállalásunkat teljesítsük. Bélával közösen. Oda kell mennünk egymáshoz (optimális esetben az asztal két oldalán ülünk) és együtt ki kell találnunk, hogy oldjuk meg a felmerülő helyzetet. Meg kell tanulnunk beszélni egymással, kreatívnak kell lennünk, folyamatos seggvédés és eszkaláció helyett a probléma megoldására kell koncentrálnunk.

Ez egy másfajta tudás, meg kell ismerni, tanulni, majd gyakorolni kell.

Lehet hogy ez nem mindenkinek megy, de ez már filozófiai kérdés. Én abban hiszek, hogy az ilyesmi felszabadítja az embert, de pont azért raktam az ábrára a _Mindenki alkalmas rá, hogy ilyen team-ben dolgozzon?_ kérdést, mert erről sokat kellene beszélnünk. Számomra ez lelkesítő, a korbács ("vele törlik fel a padlót a státusz meetingeken") semmiképpen sem az, a pénz meg ("mert megfizetik érte") szükséges, de nem elégséges feltétel.

Szerintem egy vagy két esélyt mindenki megérdemel, hogy kipróbálja ezt is.

-------------------
Ellenségeskedés
-------------------

Számomra ez is filozófiai kérdés. De azt gondolom, hogy egy projektben _alapból_ miért ellenségeskednének egymással az emberek (túl az evolúciós csoportkizárós elméleteken - lásd később)? Az a tapasztalatom, hogy ha lerakjuk a vállunkról a seggvédés terhét és nem másra hárítjuk a felelősséget, akkor az ellenségeskedés magától megszűnik. Időnk sem lesz másokkal foglalkozni, mert az összes időnket a kreatív problémamegoldásra fordítjuk.

Visszatérve a felelősség kérdésére: szerintem nagyon sokat segít, ha a team tagjai megismerik egymást. Egy helyen ülnek, beszélnek egymással, a másik az nem egy megfoghatatlan ködös valaki, akit könnyű utálni, hanem egy ember, akivel az előző sprintben is együtt szenvedtük ki magunkból a megoldást és bár nehéz volt, de büszkék voltunk rá. Ha a csoportod részévé válik, nehéz lesz utálni. Ha ezt sikerül felismerni, akkor azonnal felmerül a kérdés, hogy bárki lehet a csoport része? És ha az lett, akkor már nem kell utálni? Akkor minek utálni azt aki még nem az? Amíg nem csinált semmit, addig miért alapból ellenség?

A team együtt demózik. Ott van mindenki és ha nem működik a szoftver, akkor nem mondjuk azt, hogy azért, mert a másik elrontotta - és egy merev mutatóujjal rámutatunk. Hiszen együtt csináltuk és nem mellesleg ott áll mellettünk: ahogy minden reggel a standup-okon is. Így nem olyan egyszerű hárítani a felelősséget, mint emailben egy valahol a távolban ülő ismeretlenre. A standup-ok miatt ráadásul a probléma nem a sprint utolsó napján derül ki, hanem maximum 1 napon belül!

Nem fog tökéletesen működni az egész. Erre való a retrospective. A csapat tanul a hibáiból, megbeszélik, hogy mit tartsanak meg és min változtassanak. Két hét múlva pedig megnézik, hogy mi sikerült és mi nem.

Ilyen közegben miért lenne ellenségeskedés? Feszültség az persze lehet, de ellenségeskedés nincs.
eckerman 2014.07.07 16:39:37
Folyt.

----------------
Product owner
----------------

Ha nem tudunk keríteni egy olyan embert, aki két hétre előre meg tudja mondani, hogy mivel foglalkozzunk, majd a 2. hét végén megnézi, hogy elfogadható-e számára amit készítettünk, akkor mi alapján és főleg miért csináljuk az egészet?

Szerintem a PO a kulcspozíció az agilis team-ben, és a lényeg pont a gyors visszacsatolásban van: ha csak egy nagy víziója van az elkészítendő termékről, amit a Product backlogjában story-kban megfogalmaz, a két hetente látott működő szoftver és a sok-sok beszélgetés alapján könnyebben alakítja ki a következő sprintre vonatkozó igényeit. A product backlog nem kőbe vésett, hanem a projekt előrehaladtával a PO alakítja.

Volt olyan, hogy teljes funkciókat újraírtunk, mert kiderült, hogy nem megfelelő volt az első változat. Olyan is előfordult, hogy már a negyedik sprintre szétfeszítettük az adatmodellünk kereteit: kértük, hogy a következő sprintet az adatmodell újragondolásával tölthessük, hogy a már látható igények alapján azokat is ki tudja majd szolgálni.

A PO behozza az igényeit a sprintre és a team-mel közösen eldöntik, hogy mi fog elkészülni a demóra. Itt is közös felelősség és közös munka van.

----------------
Dokumentáció
----------------

Annyit dokumentálunk, amennyit a megrendelő szeretne. De mindenki viszonylag hamar rájön, hogy az elavult dokumentáció semmire sem jó. Én személy szerint még a programkód kommentezésének sem vagyok híve, hanem sokkal inkább a megfelelő elnevezések használatának. Mire jó egy olyan kommnet, ami alatt a következő 3 sor már teljesen mást csinál (mert például lusta volt utánahúzni az, aki módosította a kódot)? És mire való egy olyan modell neadjisten egy hosszú szöveges leírás, ami egy olyan funkcióra vonatkozik, amit már régen kidobtunk vagy teljesen máshogy valósítottunk meg? Jól néz ki, hogy sok könyvtárban van sok ilyen dokumentum? Úgysem olvassa el senki.

Az a jó dokumentáció, amit rövid idő alatt fel tud dolgozni az, aki meg akarja érteni az adott funkciót a különböző absztrakciós szinteken.

Szerintem pont annyit dokumentáljunk ami ehhez szükséges és az mind élő és naprakész legyen.

(Tudnék példákat is írni, de már így is túl hosszú lett ez a komment.)
Ahány ház, annyi szokás, szól a mondás. Na, ez a projektvezetésre is igaz: ahány cég, annyiféle elképzelés létezik arról, mi a bánatot is kell csinálnia a projektvezetőnek. Nézzük csak meg, mire is számíthat az ember attól függően, hogy milyen méretű cégnél próbál…..
  Rossz döntésekről biztosan mindannyian ezernyi történetet mesélhetnénk. Sokszor éreztem már úgy egy-két menedzserrel kapcsolatban, hogy legalább statisztikai alapon néha véletlenül el kéne találnia a helyes választ az előtte tornyosuló döntési helyzetben, de sosem…..
Ilyet biztos ismer mindenki legalább hármat. SSADM, Prince2, PMBok,agilis, Scrum és még sorolhatnám. Fiatal koromban hittem bennük. Hittem, hogy olyan ez, mint egy IKEA szekrény, ott van minden, csak össze kell rakni az útmutató alapján és lesz nagy öröm, bódóttság.  Hittem…..
eckerman 2012.05.02 17:00:37
@Kriminalhauptmeister Harry: A technológia gyorsan valtozik, de én a modszertanra gondoltam, mint a jo szakemberi készség gyakorlati útmutatójára. De hiába fiatal tudományág a mienk, szerintem Szent Gral nem letezik: soha sem lesz tokeletes leiras, megpedig azert amit irtam - elkepzelheto, hogy a modszertan csak a megfogalmazojanak a fogalmazasi es egyeb kepesseget tukrozi. O mar rendelkezik A készséggel es megprobalta megfogalmazni: es igy sikerult.

Szoval nincs tuti modszer es szerintem soha nem is lesz. Kungfu iskolabol is van legalabb otven es mindegyik hasonlo celt akar elerni. A leiras keves a kungfu mesterre valashoz: gyakorolni kell lehetoleg egy mester iranyitasaval. Es ha mar jol megy, akkor lehet a megtanult eszaki shaolin iskola tanitasat tovabbfejlesztve leirni es esetleg szuletik egy uj iskola.

Meg az autogyartasra sincs egyetlen mindig mukodo modszer: a Citroen mas utat kovet, mint a Toyota.

De szerintem senki sem lehet mester legalabb egy meglevo modszer alapos megismerese nélkül.

További megközelítés a tudományfilozófiai felvetésed miatt: kerdes, hogy az objektiv valosagban (van e egyaltalan ilyen) letezik valahol a MODSZER avagy nem. De ennel is fontosabb kerdes, hogy a megfogalmazások, amikről beszélgetünk, ennek a Szent Gralnak a kulonbozo minosegu formalis megfogalmazasai vagy inkabb az van, amit mondok, hogy ezek a modszerek annyit tudnak amennyire a megfogalmazojuk meg tudja fogalmazni a sajat tudasat.

Regen abban hittem, hogy letezik objektiv valosag es például a matematika, mint tudomány ennek egyre tobb szeletet irja le a sajat eszkozeivel. Az olvasmanyaim alapjan most azt gondolom, hogy az elobbirol nem tudunk semmit, az utobbi meg ugyanolyan formalis rendszer, mint a többi, azok korlataival (lasd Godel).
Ahogy azt már említettem nemrég, idén is megrendezik a Somlói Tavaszi Fesztivált. Május 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) délelőtt 10 órától este 11-ig lehet majd kóstolni a somlóvásárhelyi hegykapunál elterülő Nagy-réten. Én az elmúlt két évben mentem, és bizony nem…..