Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kozepfoldi

16 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A cím természetesen nem tőlem származik, hanem Koltay Tibor a Magyar Tudományban megjelent írásából. Ez tipikusan annak az esete, amikor olyan ír egy területről, aki nem ért hozzá, beleolvasgatott, böngészgetett, de tartalmilag nem ért hozzá, ezt fontos kiemelni. Szerencsére ezt…..
kozepfoldi 2010.06.01 13:57:28
@wmiki: Termeszetesen tevedett.

Arrol van szo ugye, hogy a vilag megertesere a tapasztalotokkal egybevago modellek gyartasa folyik. Ezek a modellek folyamatosan fejlodnek, valtoznak, lecserelodnek, aszerint, hogy milyen uj - mondjuk igy - kiserleti tenyek adodnak. (Jellemzoen azert arrol van szo, hogy azokra a jelensegkorokre, amikre egy modellt kidolgoztak, az tovabbra is ervenyes, csak kiderulnek a hatarai.) Amennyiben egy modell lecsereleset a "tudomany tevedesenek" tekintunk, akkor ilyen persze van. De ezt az egeszet jobb inkabb termeszetes evolucios folyamatnak tekinteni, erre utal a talan idetlenul hangzo "jelen tudasunk szerint" szoveg, amit gyakran lehet hallani.
kozepfoldi 2010.06.01 14:56:48
@wmiki: Akkor tegyunk pontot itt, mert mar semmi koze a cimhez.

Tudomanyos ertelemben vett tudasnak azt nevezhetjuk, ami kiallta a valosaggal valo osszevetes probajat, sokszor, sokfelekeppen vizsgalva.
Ez nem jelenti azt, hogy ezek bebetonozott, megkerdojelezhetetelen allitasok. A tudomany lenyege a kerdesfelvetes, beleertve a bevett elmeletek allando ellenorzeset. Furcsa kettosseg van itt, egyfajta alazat a korabbi eredmenyek/modellek irant (hiszen nem tudunk jobbat), es allando vizsgalodas, hogy tenyleg ugy van-e. Ez viszi elore a dolgokat, igy nem statikusak az igazsagak, de ez minden, amink logikusan gondolkodva van/lehet.

Nem allitom hogy a "megismeresnek" nincsenek mas utjai, de azt igen, hogy ez egy ertelmes lehetoseg.

Akkor ide teszem a pontot.
Ellenőrző Irígyek a tanárokra? 2010.05.18 08:00:00
A tegnapi posztunkhoz érkezett kommentek közül választottunk egyet, ami -a mi véleményünket is képviselve- végigveszi az "érveket" és szisztematikusan végiggondolva azokat, válaszol is rájuk. Üdv Mindenkinek! Végig olvastam a kommenteket és sírni támadt kedvem a sok…..
Te is egyetemi oktató vagy és én is az vagyok. Te meghirdetsz 5 szemináriumot, amire jelentkezik összesen 84 hallgató, akiket végig is viszel a féléven. Én is meghirdetek 5 szemináriumot, de csak 21 emberke jelentkezik rájuk. Ráadásul csak 7-7-7, két kurzusom érdeklődés hiányában…..
kozepfoldi 2009.11.13 13:07:45
@ladislaus: "Ketto egyutt nem igazan megy... "
De nem ám!
kozepfoldi 2009.11.13 13:12:07
@tsabeeka: Ez azért erősen függ a területtől. Szóval van olyan szakma, van olyan érdeklődés, amivel lényegében csak az egyetemi állások a külföld alternatívái.
kozepfoldi 2009.11.13 13:15:54
@tsabeeka: Kicsit lassú vagyok, az előző még a "legjobb a területén vagy mert máshova nem veszik fel?" dologra ment, a mentősök meg nyilván kapjanak. A "De nem ám" ténymegállapítás volt, nem vélemény. Persze valahol perverz, ha valaki élvezi amit csinál, és még meg is fizetik érte:)
Hóbelevanc Gázfüggőség 2009.01.07 13:00:00
Évtizedekkel ezelőtt sokak közeli sötét jövőt vizionáltak, amely képek alapján mára el kellett volna fogynia a fosszilis energiahordozóknak a Föld nevű bolygón. Ma már más a helyzet, az óvatos becslések is sok évtizednyi tartalékról beszélnek, és ki tudja mennyi olaj és gáz…..
kozepfoldi 2009.01.07 16:34:49
@Zsömle: Nyilvan lehet es erdemes is minden nezopontot figyelembe venni, de azert az szinte biztosan igaz, hogy a mai atomeromuvek biztonsaga messze felulmul szinte minden ember altal letrehozott szerkezetet, es azt is ketlem, hogy ma lehetn meg felmeztelenul urant banyaszni. Csak arra akarok kilyukadni, hogy az atomenergiatol valo felelmek nagy resze manapsag indokolatlan es irrealis. Ettol meg persze leteznek, de pillanatnyilag nagyon ugy nez ki, hogy tul kell lepni rajtuk.
ZZ Zs 2007.06.12 13:09:00
Lehet hosszan is, de ZZ sose olvasta el a szüléstörténeteket, amit jól is tett, utólag egyre biztosabban érezte. A hajnal már derengett, ZZ az ágy fejénél állt háttal a magzatszív-monitornak (a sípolásokat persze nem tudta nem hallani), mint aki hirtelen kórházsorozatba kerül egy…..
ZZ piactér fölött 2007.06.11 13:07:00
Lakásavató volt, de ZZ mag AA még a birkózás előtt elindultak haza, bár talán csak azért mert nem sikerült pizzát rendelni, hamburger meg esett útba. ZZ kedvelte a régi bérházakat, függőfolyosó, nagy belmagasság, de azért a költözködéskor jó sokat kellett mászni, és az…..
ZZ éjszaka az utcán 2007.03.05 14:14:00
Ez régebbi keletű volt, illetve ZZ mostanában már ritkán futott éjszaka, sokkal inkább esténként, de az igazi még mindig éjféltájban volt. Főleg tavasszal, a szagok miatt. A város ellenére ZZ mindig tudta, éppen milyen fák virágoznak, az utcákat jellemzően ugyanolyan fák…..
ZZ láz 2007.02.21 14:33:00
ZZ normális testhőmérséklete kb. fél fokkal volt az átlagos felett. Ez így van mióta az eszét tudja, kissé túldimenzionálva permanens lázban ég. Állítólag van ilyen, mármint orvosi szempontból nem kóros, csak furcsa. Ez mondjuk nem teljesen megnyugtató, gondolta ZZ, már amikor…..
ZZ én se 2007.02.16 09:16:00
Későn indult ZZ munkába, kissé zsibbadt volt és erősen dehidratált. Biciklije már napok óta romokban, a racsniból kihullott csapágygolyókból azonban még mindig talált párat a kabátzsebben. Környezettudatáról átmenetileg megfeledkezve belemerült a golyók szerteszét…..
ZZ vb: ZZ és a hősök 2007.02.13 15:02:00
Hát ebből hetekig nehezen jött ki ZZ, újra meg újra eszébe jutott, olvasott, beszélgetett róla, de hiába, valami helyrehozhatatlan, kellemetlen változást érzett. Nyilván úgy is tekinthetjük, mint a felnőtté válás (ZZ esetében különösen lassú) folyamatának egy szükségszerű…..
ZZ úton 2007.02.08 10:48:00
Majdnem rosszul indult, mindjárt az elején futnia kellett ZZ-nek a buszhoz. Talán túl korán kezdett el készülődni, még borotválkozni is volt ideje (akkor úgy vélte), sőt, a szemetét is szelektíven kivitte a konyhába. A hajnali órának köszönhetően még nem volt ott egy…..
ZZ visszafelé 2007.02.05 08:40:00
ZZ indulni készült. A pakolástól már előre fájt mindene, meg amúgy se nagyon élvezte az utazást. Mármint annak a szigorúan vett helyváltoztatás vonzatát. Ott lenni, otthon lenni, mindkettő jó, gondolta ZZ, csak a köztes dolog kissé macerás, felébredek-e, elérem-e a buszt, a…..
ZZ szmog 2007.02.02 09:18:00
Valójában ez mégis hétköznap volt, pedig KW váltig állította, hogy ilyenkor is van élő zene. Így maradt a beszélgetés, nézelődés, ZZ eléggé elítélhető módon egyetértett VL állításával, miszerint az itteni nőknek mintha nagyobb lenne a feneke. Nem kell hozzá csak pár…..
ZZ KR 2007.02.01 08:20:00
ZZ szerette ezt a helyet, bár kétségtelen, hogy mondjuk szülővárosában meg tudott inni egy sört a hely légkörének különösebb mérlegelése nélkül is. Az ilyesmi persze jellemzően nem a dekorációból jön, bár megfordítva talán más a helyzet, ha (túlélő) szocreál…..
ZZ éjszaka 2007.01.31 08:20:00
A nagy épületeknek nehezen meghatározható, érdekes hangulata van éjszaka, vagy valójában bármikor „zárás után”. A gyengén kivilágított folyosókon ZZ zombit azért nem várt a nyakába, de valami magányérzés meglegyintette. Hallgatta lépteit, és arra gondolt, itt…..
ZZ a hétfő szombaton kezdődik 2007.01.30 08:11:00
De legalábbis vasárnap. ZZ benézett levelet olvasni, és a srácok már csákányoztak (jó, volt aki szintén csak kommunikált, de ők lógtak ki a sorból). Egy ideje már tiszta volt ZZ számára, hogy az eredmények jellemzően nem arányosak a befektetett munkával, illetve azzal talán, de…..
ZZ föld alatt 2007.01.29 08:52:00
ZZ már egy ideje tervezte az alagutat (kb. mióta tudott a létezéséről, bár erre következtetni is lehetett volna, mivel híd az meg nem volt), de a hétvégén tényleg. Eltartott egy darabig meglelni a bejáratot, kétszer ment el mellette, lehetett volna nyugodtan étterem, bár ahhoz…..
ZZ hétvége 2007.01.26 15:43:00
Városfelfedező utakon a legnagyobb dolog a bicikli, ZZ már jópárat tönkretett ily módon, nem büszke rá. Mentségére legyen mondva, a legtöbb eleve nem volt kiemelkedő állapotban már a kezdetek kezdetén sem. Bizonyos méret fölött azonban lehetetlen összekapcsolni a már ismert…..
ZZ hiba 2007.01.25 19:06:00
A hibákkal az a helyzet, hogy gyakran nem is azok, csupán ZZ lát bele a rendszerbe olyasmit, ami valójában nincs is benne. Esetleg benne lehetne, az még nem lenne ellentmondás, bár néha már igen. ZZ jellemzően nem bánik csínján ez elvárásokkal, így gyakran fut…..
ZZ 1 2007.01.23 19:26:00
ZZ ma 8-kor kelt és csokoládét reggelieztt. A konyhában már dohányoztak a szeminaristák, de ZZ nem kért pálinkát, inkább megkezdte az utolsó ukrán zárjegyes M-et. (Pirosat szívott, allítólag ritkán.) Elment a kápolna mellett, be a 8 (10?) emeletes épületbe, végig…..