Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Táv

3 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nyelvesztelen Infós-e vagy? 2008.11.16 21:34:00
A napokban kellett produkálnom egy beadandót az egyetemre – megkezdődött a november, nincs megállás... A probléma csak az volt, hogy a gépünkön valamiért nem működött a Windows táblázatkezelő programja – vagyis nem futott az Excel. Nekem pedig, ugye, erre lett volna…..
Nyelvesztelen Kocsmanyelvészet 2008.11.10 23:54:00
Hadd mutatkozzam be: a nevem Regős Bendegúz, nyelvészprofesszor. Monoron születtem és Vecsésen nevelkedtem. Mindkettő kis Pest megyei város, a Budapest-Szolnok vasútvonal mentén találhatóak, nem messze a fővárostól. Cudar egy élet volt ott gyerekkoromban, nem volt nekem…..
Nyelvesztelen Kocsmanyelvészet 2. 2008.11.13 17:04:00
Mi derül ki ebből a sok adatból, ebből a körmönfont szerkezeti csoportosításból? Annyi mindenképpen, hogy a bakter kocsmázott: amikor azt olvashatjuk a naplójában, hogy „megyek zúzni az akácosba”, akkor itt az (Akácos <) Akácos sörözőt kell érteni alatta, ahol a…..
Nyelvesztelen Szenvedünk? 2008.10.13 18:40:00
Miért is nem lehetséges a magyarban szenvedő szerkezetet képezni? Emlékszünk még rá (a szerencsésebbek nem, mert nem volt ilyen élményük), hogy az általános iskolában mit tanítottak nekünk? „A magyarban nincsen szenvedő szerkezet. Nincsen olyan, hogy A macska fel van mászva…..
Vajon kinek szólnak Shakespeare szonettjei? „To me, fair friend, you never can be old”, ezzel a sorral kezdődik a 104. szonett. Magyarul ez körülbelül annyit jelent, hogy Számomra, kedves barátom, soha nem fogsz megöregedni. Szabó Lőrinc fordításában:   Nem…..
Nyelvesztelen A nyelv meg a só 2008.09.15 21:24:00
Egyszer volt, hol nem volt, túl a hegyen, túl a völgyön egy messzi távoli földön élt egy király s annak három szép fia és három szép leánya. A király mindennél jobban szerette gyermekeit, de mindenkitől elvárta országában, hogy olyan munkát végezzen, amely birodalma…..