Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Domonkos7

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mitől szép egy webszájt? Nyilván vannak objektív és szubjektív paraméterek is.Van, aki szerint a nagyon finom és elegáns megoldások tesznek széppé egy oldalt. Megint mások szerint nem annyira a technikai háttér, inkább az összebenyomás, a külcsín, a trendek ismerete…..
Fura, hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe, pedig elég a Sebhelyesarcúra gondolni, ez megy olyan 40 éve, de most az ENSZ Drogügyi Hivatala az osztrák Profil magazinnak elmondta, hogy tavaly azért nem omlott össze a bankrendszer, mert az illegális drogkereskedelemből érkező pénzek…..
 Egyes szervezetek nyomást gyakorolnak az ENSZ-re, hogy ismerje el az abortuszt, mint emberi jogot az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából. A kezdeményezés élharcosa a CEDAW, a nők elleni megkülönböztetés minden formáját felszámolni…..
Domonkos7 2008.12.03 10:14:47
Nagyon hasznos kérdésekek vet fel a téma...mikortól nevezzük embernek az élőlényt? Az anya testéhez szervesen kapcsolódó magzattal szemben milyen jogai és kötelezettségei vannak az anyának, nem csak az abortuszra értve, hanem a táplálásra-nevelésre is. Megjelennnek a férfiak és nők történelmi és jelenlegi kapcsolatának, a fogamzásgátlásnak és a demográfiának a kérdései is.
Az biztos, hogy kizárólag törvényekkel nem lehet szabályozni a családtervezést és a nevelést, hanem érzelmektől és előítéletektől kevésbé fűtött gondolkodásra és kutatásra van szükség, és meggyőzésre az erőszakosság helyett.
Érdemes olyan kultúrák családtervezési modelljeit is megnézni, amelyek köztiszteletnek örvendenek, és maradandót alkottak az emberi történelem színpadán.
Én egy olyan példát találtam, amely gondolom nem követendő a végeredményében, de a szempontjait tekintve az lehet, és ez Spárta.
A spártai Taigetosszal kapcsolatban egy nagyon elterjedt tévhit tartja magát, amit remélem sikerül most legalábbis árnyalni, ugyanis Plutarkhosz egy rosszul fordított írásán alapul. Valójában a spártai családtervezési modell kb. így nézett ki (idézet a Wikipediáról):
"A spártai apának – ha gyermeke valami testi fogyatékossággal született (vagy „idétlen” volt, idétlen=időtlen, azaz koraszülött), és nem akarták felnevelni – el kellett mennie a törzsének (phülé) véneihez, és az ő döntésük szerint kellett eljárnia. Ha a vének úgy ítélték meg, hogy a gyermeket nem kell felnevelniük, akkor a szülők kivitték a Taigetoszhoz, és letették az úgynevezett Apothetaira és – a görög gondolkodás szerint – nem megölték a gyermeket, hanem „adtak neki egy esélyt”. Ugyanis ezt a helyet mindenki ismerte, így azok a szülők, akiknek nem volt gyermekük, kijártak erre a helyre, és elvihették a kitett csecsemőt. Így a gyermekkitétételnek ritkán volt halálos áldozata."

Azért mondom, hogy csak gondolkodásra kell hogy serkentsen ez a példa és nem pedig követésre, mert nyilvánvalóan mások a kulturális, demográfiai, vallási és egészségügyi viszonyaink is, és mielőtt törvényben szabályozunk valamit, a hatásait is elemezni kell. A rossz példa Irak, amelyben egy gaz diktátort sikerült lecserélni egy pokoli káoszra...

Watchup nem érti, mi sem, ha valaki bennfentes olvassa, kicsöpögtethetné az információt, hogy mi volt a szerdán az elátkozott pláza teszkójában tapasztalt furcsa események oka. Alant a törénet, még pár képpel: Tegnap 7 óra körül jártunk ott, és pelenkát akartunk venni, de az…..
autózz! Angyalok munkálkodtak 2008.09.25 07:17:00
Ismerős a szituáció. Vétkes fél értetlen tekintete, sőt felháborodása követi a majdnem csattanást. A többiekben az ütő megáll, hogy lehet valaki ilyen felelőtlen? Vagy ha ennyire nincs tudatában, hogy rajta kívül mások is közlekednek még és szeretnének életben maradni, akkor…..