Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gyaloglo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Amire nincs magyarázat 2010.07.05 05:00:00
Amikor nincs magyarázat, akkor a Zemberek költenek maguknak. Spekulálnak, konteókat gyártanak, és nagy élvezettel osztják meg azokat egymással. Ezért nem hibáztathatók, az emberi elme nem tűri a vákuumot, akkor érzi jól magát, ha érti a világot. A kormány eddig majdnem minden…..
gyaloglo 2010.07.05 15:20:28
"Tetszik" az óda szövegében:
"önállóság helyett eladósodásba"

Szerintem a magyar hitelválságot az okozta, hogy mesterségesen, piacellenesen olcsóvá tették a hiteleket (mellesleg ezzel hosszú távú, az intézkedéseket meghozókat alig érintő kötelezettségvállalást kényszerítve a következő kormányra), ami a lakásárakat irreális (az akkori magyar gazdaság állapotához viszonyított) magasságokba emelték.
Mert hogy is történt:
1997-ben egy panel lakás piaci ára: 3 millió forint.
5 év múlva ugyan azon lakás értéke felső becslés szerint - vagyis a korábbi árat az inflációval növelve (KSH adat, ld. lent), viszont NEM számítva a használatból eredő értékcsökkenést - 5 633 789 Ft.
Ekkor a lakás piaci ára 12 millió forint volt! Vajon honnan ez a több mint 6 millió forint értéknövekedés? Tán a falakban a bevakolt alumínium vezetékek átalakultak arannyá? A panel - valami varázslat folytán - átalakult téglává, a vakolat vastag hőszigeteléssé?

Nem. Az ok az alábbi párbeszédben keresendő (V: vevő, E: eladó):
V: 1997-ben kinéztem ezt az akkor 3 milliót érő lakást, mostanra, 2002-re megvan a vételár, 6 millió forint.
E: De a lakást 12 millióért adom.
V: De nekem nincs annyim.
E: Akkor vegyen fel hitelt, ingyé' adják.
V: De én felelősen gondolkodó polgár vagyok, lehet, hogy elveszítem a munkámat, akkor ki fizeti vissza?
E: Ja, ha maga így gondolkodik, elmehet. Jön majd valaki, aki hajlandó lesz hitelt felvenni, ezzel vállalva, hogy pl. a munkaadója bármire ráveheti azzal zsarolva, hogy ha nem teszi meg, elveszíti az állását, nem tudja fizetni a hitelét és mehet a híd alá, a gyerekei pedig állami gondozásba.