Regisztráció Blogot indítok
Adatok
emmausz

6950 bejegyzést írt és 720 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mickey webnaplója Nincs időm 2024.05.04 10:14:27
Az jutott eszembe, hogy semmi se jut eszembe. Időm pedig behatárolt. De mielőtt elmegyek, azért ide varázsolok néhány poént, s ha később témára bukkanok, azt is megírom. Tehát hat poén a tizen sokból. 1. Elveszett a beszélő papagájom. Bárki megtalálja, ne higgyen neki. Hazudik.  2. Áron bá bulit…..
Mickey webnaplója Heuréka! 2024.05.03 14:45:09
Huzamosabb idő óta kerestem egy, csak a fejemben létező kórust. Gondoltam a stílus alapján, hogy Baché, de hogy a 220 kantátájának melyikében találom, vagy egyebütt, azt nem tudtam. A dallamot kb. 1960-ban hallottam. Egy kórus próbált a mi zenekari próbánk előtt, és azonnal megjegyeztem az általuk…..
Az ember elméjének gyökérkönyvtárában biztosan szerepelnek azok a körülmények, amelyek között gyermekkorát töltötte. Az a ház, amelyben életem első tíz évét éltem, az ún. „cifra villa” az albertfalvai lakótelep helyén állt. Most az ő helyén áll valamelyik panelház. Sokáig kerestem az interneten egy…..
Mickey webnaplója Munkálkodunk 2024.05.01 20:09:38
Sok kellemes percet szerzett korábban is, most is a gimnazisták számára készült ének-zene tankönyvben elmerülni: ismert és kevésbé ismert zenék kottáit olvasni, belső hallással élvezettel „megszólaltatni”, vagy akár csak rácsodálkozni egy partitúraképre. 17 szólamot számoltam meg, különböztettem meg…..
Mickey webnaplója MUNKÁS 2024.05.01 11:11:48
Ha nem láttál még nárciszt, elmondom: olyan színű, mint a tojásos galuska. Nem láttál még tojásos galuskát? Olyan a színe, mint a nárciszé. Nem ettél még tojásos galuskát? Ez azért lehetséges, mert nem voltál nálunk május elsején, amikor is ez szokott lenni ebédre salátával. Május elseje pedig…..
1. Tegnap ráakadtam Túrmezei Erzsébet vele készült félórás interjújára. Anyai ágon IV. Béláig visszamenőleg ismert a családfája. Sose láttam a költőnőről fotót. Sokdioptriás szemüveget viselt. Az idősödő poétanő mesélt életéről. Két fivére evangélikus lelkész lett, és ő is a lutheránus egyház…..
Volt egyszer egy szerzetes. Ezt skandálta tréfásan: Feleim az Úrban! Fogjátok be a szátokat, mert cúg van. …és D. unoka vette a lapot. Van neki humorérzéke. Így találkozásaink alkalmával mindig megszondázom, tud-e új viccet. Általában tud. Korunkban különösen is szükség van jó humorérzékre, mert a…..
Mickey webnaplója Szabadság 2024.04.27 14:20:12
Az assisi szerzetesek szabadságáról olvasok Chestertonnál. Idézem a kijelentést, amelyet a püspök kérdésére válaszolt Szent Ferenc: „Ha vagyonunk lenne, fegyverekre s törvényekre volna szükségünk, hogy megvédelmezzük.” … Majd rátér szabadságuk mibenlétére. „Nem fenyegethetsz éhhalállal egy olyan…..
Még mindig húsvét ünnepkörét éljük. Minek örül az igazán hívő? Alighanem annak, hogy a megváltás megtörtént, mégpedig egyszer s mindenkorra, visszavonhatatlanul. Krisztus a koldusig [emberiségig] lehajolt, hogy felemelje. Az ember visszakapja méltóságát, találkozhat a végtelen irgalommal, az Isten…..
Ha én fiatal kutatóvegyész volnék, két dolog kutatását biztosan tervebe venném. Egyfelől a pókfonal összetételét, másfelől a propoliszét. Olvastam, hogy pókfonal sokszorta erősebb az azonos átmérőjű acélnál. El kellene tanulnunk a póktól, hogyan jön létre ez a hallatlanul erős és rugalmas ökörnyál.…..
Egyszer a FB-ra feltettem a kórházban készült fotókat. Talán a folyosóról, a falon lógó képekről, ablakokról. Ivan egyik mellé azt a megjegyzést tette, hogy inkább a nővéreket fotózzam. Persze nem tettem. A személyiségi jogok rájuk is vonatkoznak. Emlékeim viszont bőven vannak a nővérekről [az…..
Mickey webnaplója A zene bennem 2024.04.23 09:58:32
Megvénülvén – érthető okokból – ismételten felébredek éjszaka. Újabban – ellentétben az általános gyakorlattal – nem birkákat számolok, hanem az általam ismert több ezer dallamból a találomra kiválasztottat kezdem szolmizálni. A slágerek jó része könnyen szolmizálható, a komolyzene világának…..
Mickey webnaplója 40 2024.04.22 10:30:36
Tegnap minden annak a jegyében történt, hogy M. 40 éves lett életében először (G.-ral szemben, aki immár másodszor 40).       Visszatérve az először 40-es M.-re arról számolhatok be, hogy jó volt megfürödnünk egymás arcában. Az öregekében és a fiatalokéban, az apró és tini unokákéban (tizenhatan…..
Kegyetlen program a saját blogom keresője. Azzal szembesít, hogy egy-egy szót, fogalmat, kifejezést hány posztban használtam. Kénytelen vagyok beismerni, hogy általában sokszor. Azért idegesítő ez, mert rávilágít arra, hogy vannak kedvenc írnivalóim, és a kedvenc témáimról már több (sok) ízben…..
Mickey webnaplója Nevek, nevek 2024.04.20 07:36:01
- Megboldogult magyartanárom (F. A.), ha azt akarta mondani, hogy ellenben, akkor megfricskázta a szót, s azt mondta: Ellenberger. Gondoltuk kiskamaszok, hogy pusztán modorosság. De nem. Egy kelet-porosz író neve: H. Ellenberger. - Megboldogult nagybátyám apámat szincserónak nevezte. Azt hittük,…..
Mickey webnaplója Fioretti 2024.04.19 15:00:25
Az átkosban meghatározták (netán az ÁEH), hogy évente hány könyvet adhat ki a Szent István Társulat. Így fordulhatott elő, hogy Éneklő Egyház címen egy kötetbe sűrítettek három-négy kötetre való tartalmat. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az imakönyv-formátumú kiadvány 1488 oldalra rúg. Most…..
Összeér a világ, amennyiben kimutatható kapcsolat van közöttünk, emberek között. Egy novelláskötetben olvastam Kós Károly leírását a királykoronázásról, amelynek előkészületi munkájában tevőlegesen részt vett. Móricz Virág a maga aspektusából említi ugyancsak Kós Károlyt, akit nem kértek meg házuk…..
Egy amerikai vicc szerint a farmert az ivó előtt megverik a cowboyok. Amint hazatérve meglátja a fia, így szól hozzá: - Kik mertek hozzád nyúlni? Mérgesen visszaviszi az ivóhoz az apját, és így szól: - Ki merte megütni apámat? Most legyen legény, üsse meg még egyszer, ha meri. A cowboy megüti. -…..
Móricz Virág második, leleplező könyvét olvasom (Anyám regénye). A kötet az előzőhöz (Apám regénye) hasonló hangvételű, csakhogy  a szerző hatalmas családi levéldokumentum-anyagra alapozva adja elő mondanivalóját. A száz év előtti komfortnélküliséget a ma embere oly nehezen képzeli el, s tán nem is…..
Gárdonyinak van egy szép verse: (Érdemes kinyomtatni és könyvjelzőként beletenni a Bibliába.) Írás a Bibliába Ez a könyv a könyvek könyve, Szegény ember drágagyöngye. Égi harmat lankadtaknak, Világosság földi vaknak. Bölcsességnek arany útja: Boldog, aki rátalál! Szomjas lelkek forrás-kútja, Hol…..
A húsvét utáni hullámhegy: „Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!” Azaz Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol! Egy parancsa van, a szeretet. *** Szeghalmi Elemér novelláskötete (Borjú bécsi D-dúrban) Az egyes novellák egy-egy mondatban. 1. A karmester Velencében…..
Kezembe került zeneiskolai bizonyítványom 1955-ből. Elég sok neves tanár tanított. Két fiatal szolfézsoktató nevével kezdem: Cs. Csengő Lujza és Gépész Anna Kodály tanítványai lehettek. Nemcsak kedvesek és szépek voltak, hanem biztos kézzel vezettek is bele a szép hangképzésbe, a tiszta…..
Mottó: Ha a böjt a visszafogottság időszaka volt, (képbe foglalva: a sinus-hullám völgye, akkor a húsvétot követő időszak a felszabadultság, a feldobottság, az örömteliség hullámhegye.  Ennek sokféle kifejezése lehetséges. Most a Te Deumból idézek: 1. vsz. Téged, Isten dicsérünk, téged Úrnak…..
mottó: Ha a böjt a visszafogottság időszaka volt, (képbe foglalva: a sinus-hullám völgye, akkor a húsvétot követő időszak a felszabadultság, a feldobottság, az örömteliség hullámhegye.  Ennek sokféle kifejezése lehetséges. Most egy ortodox dalszövegre rezonálok: Dallamát Rimszkij Korszakov…..
Talán meséltem már, talán még nem, hogy jó anyám azt gondolta, hogy belőlem pap lesz. Elképzelését magában tartotta, s már három lányunk volt, amikor felfedte előttem elképzelését. Lehettem volna pap, de én nősülni szándékoztam. Lehettem volna, mert gyerekkoromtól kezdve - a Regnum Marianum tagja…..