Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kölcsi

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamarosan megszűnik Magyarországon a Fox csatorna, számolt be róla a SorozatWiki, az értesülést pedig a csatorna is megerősítette. Azt közölték, hogy április 30-ig lesz elérhető a Fox a hazai kínálatban. Vagyis a Walking Dead 8. évada, ami február közepén tér vissza, még végigmegy. ..
Kölcsi 2018.02.14 09:50:35
@cradbox: azért ennél árnyaltabb a kép, egyrészt kevés csatorna van, ami alapcsomagban elérhető az összes kábeles háztartásban, nagyon jó esetben ez a szám inkább 2-2,5 millió, persze ez is egy szép szám, de ezt alapvetően egy a piacon régóta meglévő csatorna tudja elérni. A FOX esetében többek között az volt a baj, hogy kb. 1-1,5 millió előfizetője volt, illetve az 50 forintos ártól nagyon messze voltak. A megtérülés kb. 20-30 év lett volna, de ezt nem nagyon akarták tudomásul venni.
Kadarkai Endre a Facebookra posztolta ki, hogy azonnali hatállyal megszüntették két műsorát is, az Arckép és a Nemadomfel címűt, és más műsorban sem tartanak igényt a munkájára. A Story4 TV nem tartozik a nézettségi listákat szétszaggató tévék közé, de ez a két műsor speciel a a csatornaátlag felett…..
Kölcsi 2018.01.23 18:26:57
A csatornák egyenkénti összeválogatása több szempontból sem működőképes modell, ez azzal járna, hogy számtalan csatorna eltűnne, illetve azt a néhány adót magasabb áron kapnád meg, mint a mostani 80-100-at. Ennek az oka a következő: a kereskedelmi tv-knek két fő bevételi forrásuk van: az előfizetői díjak, amit a kábeltv-szolgáltatók fizetnek nekik, illetve a reklámidő értékesítése. Magyarországon kb. 3 millió háztartásban van valamilyen kábeltv előfizetés, egy jó lefedettségű csatornának kb 2-3 millió előfizetője van, a szolgáltatás díját is ez alapján lövik be. Ez előfizetőnként igen változó, nagyrészt 50-100 Ft/előfizető, de pár csatorna 100-150Ft-is elkér. Ha a nézettségi adatokat vesszük alapul, akkor egy kisebb tematikus csatornán egy kiemeltebb műsort mondjuk jó esetben néz 50-100 ezer néző, ez alapján mondjuk egy kis jóindulattal valahol 3-500 ezren válogatnák be a saját csomagjukba. Itt már látható, hogy ahhoz, hogy ugyanazt a bevételt érjék el, kb. 8-10X-ére kéne emelni az áraikat. (itt jellemzően a Natgeo, Spektrum, Discovery kategóriára gondolok, de a nagyobbaknál is jelentős lenne az áremelkedés).
Emellett ott van a reklámidő értékesítése, az AGB nézőmérő rendszer csak azokat a csatornáknak méri a nézettségét, amiknek több, mint 1 millió előfizetője van, így kapásból nagyon tv kiesne, mert egyáltalán nem, vagy jóval alacsonyabb árakon tudná értékesíteni a reklámidejét. Ez további díjemelkedéshez vezetne, vagy eleve be sem lépnének az adott piacra.
Emellett még meg kell említeni a plusz adminisztrációt, amit az egyéni csomagok kezelése jelent a kábelszolgáltatónál, ez szintén díjnövekedéssel jár, nem beszélve arról, hogy ha lejár a tv és a szolgáltató közötti szerződés, és nem terjesztik tovább a műsort, akkor ezt hogyan oldják meg. Van több százezer csomag, egyéni feltételekkel, hűségidővel stb.
De ahogy írtam az elején, egy ilyen piacon, ahol ennyire bizonytalanul lehetne megtervezni az előfizetők számát ,a legtöbb csatorna meg sem jelenne, és akkor azokat buknánk el, amelyek rétegigényeket szolgálnak ki, legyen ez sport, zene, sorozatok stb.
A királyi tévé nem azonosul a kerékpárosokkal. Sőt, nemhogy nem azonosulni nem tud, hanem a közlekedésben résztvevők szabályszegő, visszabeszélkő söpredékének tartja. Ez az álláspont sütött a Ma Reggel csütörtöki kiadásából, amikor Gulyás István műsorvezető…..
Kölcsi 2013.09.05 20:48:15
@Szamiz67: ha ez az adat valóban így van, akkor örömteli dolog, de nem mindegy, hogy minek az igazolására használjuk.
Igen, ez jelentheti azt, hogy javult a közlekedési kultúra, mivel egyre többen ülnek bringára sokkal jobban része lett ez is a közlekedésnek.
De azt nem tudjuk ebből megmondani, hogy ez azért van-e, mert az autósok jobban odafigyelnek a bringásokra, és a bringások arányikban jóval szabálykövetőbbek lettek-e mint korábban. Ha optimista akarok lenni, akkor talán valahol is-is.
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a konfliktus nem csak baleseteket jelenti, tehát -szerencsére- ritkán van az, amikor valamelyik fél hülyéségből olyan baleset következik be, amihez már rendőr kell, tehát bekerül a statisztikába. Szóval, az nem kerül be, amikor a kanyarodó autó rámhúzza a kormányt a bringasávban, és még épp meg tudok állni, vagy ha a gyalogos a zebrán épp elugrik a pirosozó bringás elől stb.
A másik probléma az, hogy ha még javulnak is az arányok, és pl. régen a 10-ből 8 bringás rongyolt át a prison, ma már a 100-ból "csak" 60-an, akkor azt a hatvanat akkor is jobban észreveszik az emberek.
Gulyás Istvánra visszatérve, az eset, amit elmond az sajnos nem egyedi, de ezt kb. adáson kívül elmondhatta volna, mert egy jó újságíró nem ezt hozza fel érvként egy vitában.
Kölcsi 2013.09.05 20:51:04
@Stefidzsi: Egyefelől igazad van, másfelől pont azért nem léptem be eddig a klubba, mert nem értek egyet azzal az aránnyal és hozzáállással, amennyit a bringások "nevelésére" szánnak.
Emelett korábban maga az MK is elismerte, hogy valami nem jól működik, mert egy ilyen szervezetnek nem 2500, hanem legalább 25 ezer tagja kéne már, hogy legyen.
A Top Gear régi ismerősünk, ezúttal Tyborbácsi dobott tőle egy hátast.Tisztelt Szerkesztőség! Nagyon szeretem a blogot, és sírva röhögök a bejegyzéseken. Kedvenc autós műsorom megérdemelten állandó szereplője a blognak. Persze a TopGear a szóban forgó műsor.A…..
A Linuxra való átállás egyik fontos kérdését egyszerűen átugrottam, mint Ellis Coleman iráni ellenfelét. Én még életemben nem vettem az alapján hardvert, hogy kompatibilis lesz-e a Linuxszal, mégis mindegyiken jól futott a rendszer. Az Asus S101 netbookom simán viszi az Ubuntut. A…..
linux Átállunk ingyenes Linuxra 2011.08.04 21:48:00
Húsz nap múlva, augusztus 25-én lesz húszéves a Linux, és ezt az alkalmat kihasználva a következő húsz bejegyzésben bemutatom, hogy miként lehet átállni a nyílt és ingyenes operációs rendszerre. Az egyik legnépszerűbb disztribúció, az Ubuntu Linux lesz a példa, mert sok magyar…..
Befordulok az egyirányú utcába, és jön szembe az Átlag család, bringán. A két gyerek teker az út közepén, a szülők meg néznek rám felháborodottan, hogy mit csinálok én, az állat. Ők is elhitték, hogy mehetnek a forgalommal szemben. Vélemények az azonos című írásunkról...
Kölcsi 2010.09.01 14:53:12
@Stock: Köszönöm. Amúgy még azt sem értem, hogy sokan tekernek, mint a barom, át a piroson is ezerrel stb, és közben alig nyernek vele valamit. Én a Ráday utcából járok minden nap a Nyugati mellé. Lemértem, hogy ha viszonylag kényelmes tempóban 13 perc alatt érek be háztól-házig. Ha nagyon tolnám neki, lenne kb. 9-10 perc. Na már most ez a 13 perc is olyan, hogy BKV-val is minimum a duplája, autóval meg a reggeli forgalomban inkább ne is számoljunk utána...
Akkor meg mi a tökömnek száguldozzak? Ha nagyon rámjön a túrázhatnék, elmegyek pl. a Bakonyba egy 70-80 kilométeres útra, vagy BP-en belül is mellék ill. külvárosi bringautok tudok csinálni 30-40 kilométeres edzéseket.
Kölcsi 2010.09.01 15:05:14
@Bub: Kell lenni, ahol ez megengedett, sőt a keresztutcákból ráfordulóknak is van egy figyelmeztető tábla, hogy kétirányú bringás forgalom van.
autózz! Megröptettem a biciklist 2010.02.05 16:25:00
Nem venném a szívemre, ha valakit autózz! blog olvasás közben cseszne le a főnöke munkaidőben, ezért ma csak így délután fél öt felé közeledve kaptok posztot. Na jó, meg azért is, mert nem volt eddig egy szabad percem se veletek törődni, de majd most! MutánsTehén egy…..
Richard Bona egy szupersztár kultfigura, főleg Magyarországon! Az elmúlt 7 és fél év alatt immár a 18. és 19. fellépését adja hazánkban: 2009. október 21-én 19 órától Debrecenben a Kölcsey Központban (jegyárak: 2.400 Ft, 2.900 Ft), illetve 2009. október…..
Kölcsi 2009.10.22 01:53:29
@syba61: Kíváncsi vagyok a véleményedre. Nem tartom magam elvakult rajongónak, sőt elég kritikus vagyok a zenével kapcsolatban. Ha megnézed a tavalyi A38-as koncerthez kapcsolódó kommenteket, akkor láthatod, hogy nem voltam túl lelkes. Szerencsére volt elmozdulás, és úgy gondolom, hogy jó irányba.
Kölcsi 2009.10.23 02:01:51
@GregJazz: Szia Greg! Ugyanez volt a debreceni buli is, ami ahogy már írtam korábban, szintén nagyon kellemes meglepetés volt nekem is.
Mondjuk elég sok poén is teljesen ugyanaz volt, de ez legyen a legkevesebb. Nem lehet egyik napról a másikra újat kitalálni. Így is el vagyunk kényeztetve, hogy megint egymás után két napot játszott Magyarországon.
A zenekar amúgy elképesztő, a dobostól különösen kész vagyok. Hihetetlenül feszes tempója van, és rendkívül ötletes a játéka. Látszik, hogy még nem szoktak össze annyira, mert sokat figyelték azért egymást, de ez szerintem így jó, zeneileg spontánabb volt a dolog.
A lényeg az, hogy ne merevedjen meg ez az állapot, ha mondjuk fél év vagy egy év múlva ismét ellátogat hozzánk.
Habár elég fáradt voltam, de kicsit sajnáltam, hogy a meghirdetettel ellentétben nem álló buli volt. A helyszínnel magával nekem nem volt bajom, valóban nem olyan meghitt, mint az A38, de ott az utóbbi időben nagyon zavart, hogy sokan nem azért vannak ott, hogy a koncertet élvezzék, és nyugodtan hangosan dumálnak.
Összességében nem bántam meg, hogy a második koncertre is elmentem. Sőt, nagyon jó kis élmény volt megint, feltöltött egy időre.

Szerintem épp előttem írattad alá a lemezt vele. Én utána a kezébe nyomtam egy cd-t, amire összeszedtem néhány nevesebb magyar jazz előadó számait és pár népzenei anyagot. Odaadtam neki, mondtam, hogy mi ez a cd, és azért kapja, hogy legközelebb több magyar dalt tudjon. Megölelt és mondta, hogy "na végre valakitől kapott egy ilyet :)" Látszott rajta, hogy tényleg értékelte a dolgot.
Jó arc ez az ember. Nálam továbbra is ő maradt a No1 előadó és zenész.
Kölcsi 2009.10.23 10:25:28
@funkydonots: Igen, az előzetessel meghirdettel ellentétben csak ülőhelyek voltak. Én szerintem kevés jegy fogyott el ahhoz, hogy ennyi ember állva megtöltse az alsó részt. Kérdés, hogy ehhez mit szóltak azok, akik eleve külön ülőhelyet vettek egy ezressel drágábban.
Sajnos az ülős koncerteknek megvan ez a hátránya. Az A38-as bulik tényleg mindig állatok voltak, bár a legutolsón azért roppant zavaró volt, hogy néhány ember egyértelműen nem a koncert miatt volt ott, és lesz*rta, hogy a többiek hallgatnák a bulit.
Itt jól működött a loop box, de "szerencsére" itt sem az eddig megszokott dalt hallottuk. (Ami nagyon szép és jó, de nem volt baj, hogy változtatott)
Belefásulásról nincsen szó, inkább az utóbbi időben szerintem az volt a baj, hogy az előadások kicsit rutinszerűvé váltak és állandósultak a dolgok, kevesebb volt a spontaneitás (számok és ahogy eljátszották őket). És leginkább ezzel az volt a baj, hogy kb. 2-3 évig így ment. Most szerencsére váltott, szerintem jó irányba, és meg is újult a dolog. Azt már csak remélni tudom, hogy ha legközelebb látjuk őt, akkor megint ugyanezt tudjuk elmondani.
2009. május 2-án a Művészetek Palotájában 1700 néző előtt csoda történt. Annak ellenére, hogy Snétberger Ferenc, Richard Bona és Paolo Vinaccia ebben a formációban életükben először játszottak együtt, két órára szó szerint elvarázsolták a nagyérdeműt.Az 52 éves…..
Kölcsi 2009.05.11 23:02:52
Hello Greg!

Ígértem még korábban, hogy én is leírom a benyomásaimat. Sajnos én nem tudok ennyire pozitívan nyilatkozni a koncertről, de itt rögtön le kell szögeznem, hogy talán pont ez a szép a zenében, hogy annyi módon értelmezhetjük, és élhetünk át dolgokat.
Röviden összefoglalva a legnagyobb problémám az volt, hogy számomra ez nem egy Snétberger ÉS Bona koncert volt, hanem egy Snétberger koncert, ahol Bona kísért basszusgitáron. Alapvetően még ezzel sem lett volna problémám, ha látom a koncepciót a dologban, mivel igazából Bona „csak” lekísérte Snétberger számait, és nekem úgy tűnt, hogy nagyon próba sem volt előtte. Ez persze ezen a szinten már nem okoz problémát, mert egy Bona kaliberű zenész bármit leblattol, de ezzel az erővel jöhetett volna egy másik, hasonló élvonalbeli basszusgitáros is, pont az tűnt el, ami Bonát különlegessé teszi.
És itt be kell, hogy valljam (most ezért kövezzetek meg), nekem pont emiatt unalmassá is vált a koncert. Snétberger elképesztően jó gitáros, de szerintem nem jó dalszerző, a számai nekem egysíkúak és összefolytak, a koncert végén csak Bona szólórészéből tudtam felidézni dallamokat. (A zongoristák között egyébként ugyanígy vagyok Oláh Kálmánnal is egy picit) Nem volt igazi katarzis, leszámítva, csak az utolsó két szám lendített valamit a dolgon. Félreértés ne essék, nem azt vártam, hogy ugyanaz történjen, mint egy A38-as Bona koncerten, amikor a pl. a Djombwe közben felrobban a levegő,
Emellett én még abban látom a problémát, hogy vagy Snétberger „merevsége”, vagy Bona időhiánya miatt nem volt idő és lehetőség egy mélyebb, közös koncepció kialakítására. Már az is jobb lett volna, ha legalább fele-fele arányban játsszák egymás szerzeményeit, mert érdekes lett volna Bona dolgait meghallgatni egy ilyen felállásban és értelmezésben. Így nem láttam azt, hogy a Bona által hozott afrikai gyökerek és Snétberger kelet európai, roma hagyományokból táplálkozó zenéje igazán összeforrt volna.
Bocsánat, a sok negatív felhangért, csak kicsit csalódott vagyok, mert mást vártam, illetve úgy látom, hogy két ekkora kaliberű zenész találkozásából sokkal több is kisülhetett volna. Emellett el kell ismernem, hogy a koncert nagyon profi volt, kiválóan előadva, és a hangzás tökéletes volt, de számomra elmaradt az a szükséges plusz.
Egyébként először úgy gondoltam, hogy a zenei „előítéleteim” miatt vélekedem így, de a koncertre elhoztam 60-as éveiben járó édesanyámat is, aki alapvetően csak klasszikus zenét hallgatott, Bonától én mutattam neki néhány dolgot, ami kíváncsivá tette, de összességében ő is hasonló véleményen volt.

Tavasszal beindulni látszik a jazz-koncert szezon a fővárosban! A jobb oldalon állandóan frissített KONCERTEK 2009 menüpontból választottam ki most öt fantasztikusnak ígérkező programot Nektek.Előadó(k): Wayne Shorter QuartetKomment: Feat. John Patitucci,…..
Félrefordítások Bréking nyúz 2008.12.09 19:05:00
UPDATE: Felebarátaim, sajnos azt kell mondjam, hogy időlegesen lezártam ezt a dolgot, mert most már kellene dolgozni is, vagy mi. Annak a sok-sok embernek, aki beküldte a próbamunkát üzenem, hogy hamarosan átnézzük őket, csak tényleg egészen sok lett. Köszönöm + minden. Most aztán…..
Félrefordítások Ross és Ráhel 2008.10.30 20:31:00
flegman találta:tegnap (13-án) tv bekapcs, rtl-en Pénz áll a házhoz című remek, jelenet: vmi pszichomókusnál csoportos párterápia, vagy mi, éppen azt magyarázza, hogy "híres párok" hogyan voltak, mint például Ádám és Éva, Sámson és Delila, valamint Ross és…..
KZ a mértékegységek fordításában talált több hibát:Az én kedvenceim a Discovery-n és hasonló csatornákon látható ismeretterjesztő filmek. Sok ilyen filmet nem a metrikus rendszert használó országokban készítenek, így a fordítónak meg kell birkóznia a…..
Kölcsi 2008.09.13 01:28:29
Üdv mindenkinek!
Először írtam ide, és nem gondoltam volna, hogy ilyen sokan reagálnak rá, de egyáltalán nem bánom, mert szerencsére vannak emberek, akiket érdekel, hogy miket hallanak a TV-ben.
Amikor kicsit leírtam a körülményeket, akkor azt azért tettem, mert személyes tapasztalat alapján tudom, hogy sokan miután megtudják, hogy dok. filmek fordításával foglalkozom, akkor egy pozitív, idealisztikus kép alakul ki a fejükben erről az egészről. Ilyenkor jobb tisztázni, hogy egyáltalán nem erről van szó. Ezt nem kifogásnak írom, csupán arra gondoltam, hogy nem árt, ha tudják az emberek a hátterét az egésznek, főleg egy ilyen blogon, ahová kifejezetten olyanok gyűlnek össze, akiket foglalkoztat valamilyen szinten ez a téma. Félreértés ne essék, nem panaszkodom, mert ha nem tetszene, akkor nem csinálnám, senki sem kötelez rá. És természetesen határidőtől, fizetéstől függetlenül ugyanúgy törekszem mindig arra, hogy kihozzam a maximumot az adott munkából. Inkább úgy összességében bosszant ez a jelenlegi állapot, hogy sokszor nem sikerül az elvárt minőséget produkálni. (a fordítástól kezdve a lektoráláson át egészen a szinkronig).
Reagálnék néhány konkrét dologra:
malacful 2008.09.12. 21:15:47
„nem ertem miert jutunk el mindig az onerzetes szakforditohoz aki kioktatja az olvasot, hogy forditani pedig nem is ugy kell, meg ugy jo ahogy van, meg ha tudnank is, hogy milyen nehez az. „
Nem tudom, hogy ez rám vonatkozott-e, ha igen, akkor ezeket visszautasítom, mert egyiket sem állítottam, és nem is értek egyet azzal, ha valaki így viselkedik.
CliffBarnes 2008.09.12. 21:24:21

„ami indokokat mondtal, miert elfogadhato a felreforditas (ha jol ertem ez az allaspont)”

Lehet, hogy akkor rosszul jött le a dolog, de én egyáltalán nem ezt akartam mondani. Egyáltalán nem elfogadható a félrefordítás, és nem is keresek rá kifogást. Viszont azt továbbra is fenntartom, hogy kevésbé tudok elítélni egy fordítót azért, mert rosszul váltott át valamit, mint ha félreértelmez egy mondatot, és hülyeséget ír. Itt sokkal inkább a lektor felelőssége lett volna megnézni és javítani a hibát. Természetesen, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, ha hibásan hangzott el a filmben.

„szerintem nagyon helyesen mellesleg - hogy ezek csak ismeretterjeszto musorok (amugy legtobbje meg annak is gyenge), es a forras szovegben is van hiba ezerrel. Igen am de ennek mi koze a forditashoz? Annak huen kovetni kellene az eredetit, ha az sz*r, hat a musor keszitoi toltak el, en mint fordito nem tettem hozza es ez a lenyeg. Hogy pluszban baromsagokat nem hordok ossze.”

Most lusta vagyok visszaolvasni saját magamat :), de nem kívántam kihegyezni arra a dolgot, hogy milyen az eredeti anyag minősége, de sokszor valóban katasztrofális. Én azóta nem nagyon nézek meg egyetlen dok. filmet sem, hogy elkezdtem fordítani. :) Már a legtöbbnek a stílusa is felbosszant, ezt még sokszor megfejelik egy „jó” szinkronnal. Ilyenkor menekülök a szobából.
A fordítónak magának valóban nincs joga felülbírálni az adott ténybeli hülyeséget, a lektornak viszont szerintem igen. Mivel én nem csak fordítással foglalkozom, hanem az adott csatorna képviseleti irodájánál is dolgozom, ezért ebből a szemszögből is nézem a dolgot, és ilyen szempontból is felelőséggel tartozunk a kész anyagért. Továbbá nem kívánjuk növelni a filmekben elhangzó hülyeségek miatt kapott levelek számát, ha nem muszáj.

„hiszen azert alkalmazok forditot, hogy azokkal a nehezsegekkel megkuzdjon (akinek ez amugy sem nehezseg kellene legyen, hanem egyszeru, a munkakorrel jaro feladat) es nem a szomszed Pistiket, aki angol tagozaton tanul, meg amugy is cartoon networkot bamulja.”

Sajnos nem egy ilyen Pistike dolgozik mindenféle csatornának, akinek aztán a munkái mindenféle ellenőrzés nélkül kerülnek képernyőre. (látod, itt az idealisztikus kép, amiről beszéltem :) )

„Hogy némileg visszakanyarodjak a felvetésedhez, én azt érzem problémának, hogy a rossz fordítás gyakran elrontja az ember szórakozását., és néhány fordítóban mintha ez nem tudatosulna, legalábbis többük hozzászólásaiból nekem ez derült ki. Jó, egy "titánium" még nem a világ vége,”

Ez sajnos igen nagy probléma valóban. Engem például már jó párszor azért is szétk*rt az ideg, amikor tök véletlenül egy általam fordított filmre kapcsoltam, és a szinkronban rosszul ejtettek egy nevet. Voltak mondjuk cifrább dolgok is, pl. amikor úgy változtatott meg a szinkronrendező egy mondatot, mert szerinte nem fért bele az időbe, hogy utána tökéletesen az ellenkezőjét jelentette, de ebbe most ne menjünk bele. :)

„És utána páran itt kikérik maguknak, valamint anyázzák azt, aki szólt a hiba miatt. Na ez az a mentalitás, amivel nem lehetne megélni halivúdban. Vagy még sok helyen.”

Nagyon jól látod a dolgot, ha már elszarta, akkor tanuljon a hibájából, és figyeljen oda legközelebb jobban. Viszont azt is látni kell, hogy sok normális megnyilvánulás és kritika mellett vannak olyan emberek is, akik kifejezetten élvezetüket lelik abban, ha hibát találtak, és lefikázhatják a másikat, gyakran érzékeltetve, hogy ők ezt mennyivel jobban meg tudták volna csinálni.
Kölcsi 2008.09.13 20:20:29
Én poénra veszem, és örülök, hogy rátaláltam erre a blogra. Valóban kár egymásnak menni ennyire. Én megbocsátok mindenkinek. :) És azt is megígérem, hogy ha a blogon ráismerek egy félrefordításra, jelentkezni fogok, már csak a saját érdekemben is, hogy tanuljak a dologból.


kardinálispinty 2008.09.13. 14:02:24

+ a jó fordító szerintem 3 dolgot tud jól:
1. A saját anyanyelvét (ez a legfontosabb). Ez hiányzik a fordításoknál leginkább
2. Az adott idegen nyelvet (ez gondolom általában korrekt)
3. Az adott szakterületet. (Ezen meg vitatkoztok itt már egy ideje). Furcsa, hogy az első szempont nem kerül elő soha. Vagy csak ritkán.

Ezt jó, hogy leírtad, tökéletesen egyet értek vele, talán a harmadik témával vitatkoznék egy kicsit, de csak mondjuk dok. filmek esetében.
Az első pedig érdekes kérdés. Nálunk is volt számtalan próbálkozó pl. aki kinn élt angol nyelvterületen évekig stb...
Pont ez volt a hátrányuk, nem tudtak már magyarul szépen fordítani. (persze nem állítom, hogy mindenkinél így van, aki sokáig kinn élt, de nagyobb a valószínűsége)
Én pl. tudom magamról, hogy jelen tudásom alapján magyarról angolra nem mernék fordítani, nagyon szenvednék vele. Ugyanakkor ismerek olyat is, aki szerintem lényegesen jobban tud nálam bizonyos dolgokat az angolban, mégsem sikerült jó magyar fordítást készítenie.

Még egy utolsó kérdés, nem is kapcsolódik szorosan ide. Tud valaki mondani egy olyan blogot, fórumot, ahol fordítók segítenek egymásnak? Néha jó lenne bizonyos dolgokat megkérdezni másoktól is.