Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pomi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Az index híradása szerint a kormány azt tervezi, ezentúl azt is megbünteti, aki a nála lévő áruhoz tartozó számlát nem tudja felmutatni.Röhej. Igazi fekete humor.Elképzelem a jelenetet. Jó napot kívánok! Az APEH-től jöttem. Látom, itt az éjjel-nappali kisbolt előtt…..
pomi 2008.09.10 20:55:20
Üdv!
Saját okoskodásom alapján én is valami ilyen következtetésekre jutottam, mint a (Rém)meseország szerzője.
Igen lehet, hogy a „fiktív gazdaságot”, valóban az államgépezet működtetői hívtak életre, és tényleg azért, hogy alapot teremtsenek túlköltekezésüknek.
Én is valami hasonlón elmélkedtem, csak ezt én virtuális gazdaságnak neveztem el. És szerintem megalkotásában közösen tevékenykedtünk.
De most az a baj, hogy a virtuális, vagy fiktív gazdaságot most a valóságra akarják erőltetni. Pedig szerintem a valós gazdaság, a virtuális, vagy fiktív gazdaság trükkjei nélkül működésképtelen.
Miért?
T.ME „úr”-nak van egy példabeszéde, egy balatoni szakácsról. Ez a szakács minden nap kap 5000 Ft-ot zsebbe a minimálbérén felül.
Azt tudjuk, hogy ez a szakács ezzel az 5000 Ft-al növelt pénzel képez, vásárló erőt a Tescoban és minden gazdasági környezetben.
És most kezdjünk fehéríteni.
Ha azt akarjuk, hogy a szakács továbbra is hazavihesse az 5000 Ft-ot akkor valakinek be kell fizetni utána az adót. Bevallom, nem sajnálok egy balatoni vendéglőst sem, szegényt nem nagyon láttam köztük. De multigazdagot se. Főleg azok közt nem hol a szakács csak 5000 Ft plusszal van megfizetve. De ez most mindegy. Vegyük azt alapul, hogy az 5000 Ft nettó után közel plussz 60% adót kell befizetni. Na ezt az összeget biztos nem a vendéglős teszi hozzá. Hisz akkor a saját hasznát csökkentené vele, mi szerintem közel sem annyi, mint a példát híresztelő ME „úr”-é. Ezért, ezt neki be kell szedni valakitől. És ki lehet az? Csakis az éhes vendég. Vagyis meg kell emelje, a rántotszeletek árát. Mi történik? Elmaradnak a vendégek tőle. Vagy is tönkre megy. Nem kap a szakács, se minimálbért se 5000-ret,. A vendéglős már nem tartja el magát. És az állam sem lesz gazdagabb, és még az alapvető adóbevételektől is elesik. De legyünk optimisták. Az összes vendéglős belép a fehér gazdaságba és megemeli árait. Ekkor mi lesz? Valószínű mind tönkre megy, hisz nem lesz kereslet főztjükre. Mert az adóval megnövelt rántothusira már nincs vásárlóerő. Temérdek munkanélküli, kit el kellene tartani a nemlétező adóbevételből.
Kettes verzió. Az 5000 Ft a bruttó. Ekkor mi van? A szakácsnál az 5000 Ft adóval csökkentett része marad, ez lesz a vásárlóerő.
Vagyis kevesebbet fog költeni, a Tescoban és bárhol. Valószínűsíthető, elmennek a multik, kivonul a „működö”tőke, hisz nem tudja produkálni az extraprofitot.
Vagy is látható, virtuális, vagy fiktív gazdaság trükkjei nélkül működésképtelen a valós gazdaság. Kifehéríteni csak úgy lehetne, ha beismernénk, ki mennyiből él, és ezután mennyi adót tud befizetni. Hisz ez a valóság. (Jó az igazán kiugró aranytalanságokat szabályozni kellene.)
Köszönöm.