Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sbtch

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ellenőrző Rohadó oktatás? 2010.01.03 08:00:00
Mokkaczukka kommentjét tartottuk érdemesnek arra, hogy önnálló posztként megjelenjen, mivel tömören összefoglalja a többség oktatásról alkotott véleményét. Reményeink szerint nem ennyire rossz a helyzet, de elfogadjuk, ha más így látja. Az az igazság, hogy az oktatás…..
sbtch 2010.01.03 14:41:46
A posztindítónak szánt hozzászólás nyilván baromság, de a célt elérték vele: már most is több, mint 250 hozzászólás érkezett rá...

Több általánosításon alapuló baromság is elhangzott már, ugyanakkor néhány lényeges dologról talán nem megfelelő súllyal nyilatkozunk:
1. A fiatalok továbbtanulási döntésében - bár sokan ezt már nem szeretik hallani - a szülők szerepe továbbra is jelentős, ergo lehet szidni a gyereket, de a konkrét továbbtanulási döntést (nagyon sok esetben) nem az oktatási rendszer, nem a munkaerőpiac, hanem a szülő hozza meg (néha a "többet" érő érettségijével, ugye... na jó, ez csak egy rossz vicc volt). A közvélemény befolyásolja a továbbtanulási irány megválasztáskor a feleket, de a közvélekedések megváltoztatása kemény dió, nem hinném, hogy ilyen (geo- és gazdaság-)politikai környezetben ennek reális esélye van/lehet. Kedvenc példám az, hogy a kedves Posztírók is, ha férjet kell választania kislánykájának, helyből melyikre szavazna: a kőműves-burkolóra, vagy mondjuk a bölcsészre? Lehet pampogni, de 10-ből biztos, hogy 9 nem is gondolkodna ezen a kérdésen sokat….
2. Az nem is kérdés, hogy bizonyos területen diplomás túltermelés van, de mindamellett „diplomás munkanélküliségről”, „nyomorgó diplomások hadáról” alig, vagy leginkább csak valamilyen befolyásolási céllal megírt/elkészített anyagokban hallani. Akkor lehet, hogy nem is számottevő ez az arány????
Mert ha diplomád van, ha nem is a szakmádban, de máshol (akár "lejjebb", ha úgy alakul) szinte biztos, hogy el tudsz helyezkedni. Tehát lehet ezen dühöngeni, de akkor is az látható, hogy a diplomának köszönhetően igenis el tudnak helyezkedni a fiatalok, sokkal könnyebben, mint azok, akiknek nincs. Az életkilátások, egészségügyi jellemzők (nyilván elsősorban a vállalt munka jellegének, kevésbé fizikai voltának stb. köszönhetően) is mások, mint a diplomával nem rendelkezők körében, tehát még úgy is megéri, ha utóbbiak körében talán a klasszikus „menedzserbetegségek” sokkal jellemzőbbek.
sbtch 2010.01.03 14:51:22
Ja, és mégegy:

3. Festő és vízvezetékszerelő barátaim jobban keresnek, mint én, aki egyetemet végeztem stb. Nekik szinte folyamatosan van munkájuk, (igaz, BP-en élnek, és így könnyebb nekik,) most épp nekem is, de valamivel bizonytalanabb a megélhetésem. Ők világéletükben arra a pályára készültek, én meg erre. Persze nem mindegy, hogy egy szakmunkásról, vagy mondjuk egy betanított, vagy akár teljesen képzetlen munkásról van szó, de miért is „fogja vissza” magát az, aki több tudásra, esetleg magasabb társadalmi presztízsre vágyik? Nekem is meg kellett volna elégednem egy szakközéppel azért, mert a barátaim is ezt tették? És mindezt csak azért, mert vannak, akik nem tartják rendben lévőnek, hogy egy ország minél több magasa(bba)n képzett állampolgárral rendelkezik, annál jobb pozícióban van akár geopolitikai, akár gazdasági szempontból? És azért nem olyan méretű a munkaerőhiány bizonyos szektorokban, hogy nem tudnak elindulni beruházások! Azért csak összejön mindig a megfelelő számú technikus vagy szakmunkás egy gumigyárba, ha kell…

Úgyhogy csak azért, mert esetenként bizonyos nagyvállalatok (akár multik!) jobban szeretik a kevésbé művelt, könnyebben kihasználható munkaerő-alapanyagot, nehogy már lefeküdjünk nekik! Én nem szeretnék olyan országban élni, ahol kvótákat állapítanak meg arra, hogy ki mit tanulhat, mert volt már ilyen, nem is hozott középtávon sem valós eredményt, sőt!
Természetesen az adóm, és az egyéb állami pénzek elköltése más kérdés, állami finanszírozásban az tanuljon, aki jól teljesít, és annyian, ahány főre a most látható munkaerő-piaci igények szerint szükség van! De a LEHETŐSÉG igenis legyen adott, és aztán aki tud, az élhessen az így szerzett tudásával, mert ez igenis mindannyiunknak fontos!

ÉS így a végére: igenis lehet egyetem alatt is mértékkel dolgozni, én éveken át dolgoztam diákmunkában, aztán részmunkaidőben, miközben nappalin tanultam, és nem jártam be kevesebbet, mint az átlag, sőt, arról nem is beszélve, hogy mikor végeztem, már nem voltam pályakezdő, nem csak azt tudtam, hogy kell megírni egy CV-t, de volt felmutatható tapasztalatom a szakmámban, ami helyből jobb pozíciót eredményezett bizonyos évfolyamtársaiménál.

JA és a kocsma is megvolt, meg a kollégiumi bulik, ha nem is vittük túlzásba, mert azért ez a dolog sem csak fehér vagy fekete lehet, nem csak absztinensek és alkoholisták járnak a felsőoktatásba....
Lélekelemző, viccesnek tartott blogunk sok párnak segít, elpoénkodnak a napi posztokon, de mi van akkor, ha szakítanak, és a nő megírja, hogyan verte át a csávója? Valamelyik kommentelő a tettes, és itt van az áldozat is. Elöljáróban hadd mondjam el, amikor együtt éltünk,…..