Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pat

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ami a kommunizmusban rossz volt, az nem feltétlenül csak a diktatúra miatt volt az. Teszem azt a természet és a környezet védelmére a fejlett nyugaton is nagy ívben tettek a háború utáni évtizedekben, de nekünk mégis a komcsik jutnak az eszünkbe, ha mondjuk Hanság…..
pat 2012.09.21 09:29:48
na tegyünk helyre itt valamit (félretéve a kommunizmusról folytatott elméleti vitát):

amit magyarországon a köznyelv bauhausnak hív, az jellemzően a 30-as évek végétől 42-ig épült bérházak. ezeket lehet modernnek hívni, mivel a belső elrendezésük a kor funkcionális igényeiből indult ki, gyakran vasbetonpilléres technológiával épültek, és a díszítésre kevesebb figyelmet fordítottak. ezek az alapelvek és megoldások valóban a bauhausból szivárogtak át hozzánk, de az eredeti német bauhaus azért más színvonal és esztétikai minőség. pl. ezek a bérházak legtöbbször magastetősek, ami ugye szentségtörés a bauhausban (erről persze lehet vitatkozni, hogy a mi klímánkon mi az optimális). egyébként a bauhausban (ami a gyengébbek kedvéért egy német összművészeti képzőhely volt, kb. 19-től 33-ig működött, amíg a nácik be nem zárták, mert túl progresszív volt és baloldali; építészeti tanmenete az utolsó évekig nem is volt, jó értelemben vett iparosokat, iparművészeket képeztek benne) nem sok magyar építész tanult (pl. Molnár Farkas, Forbát Alfréd, Breuer Marcell), de esetleg az általuk tervezett épületeket lehet bauhausnak hívni.
ha már dobálózunk a szavakkal, akkor legyünk pontosak.

a posztban bemutatott épület szerintem sem rossz, csak nálunk az árkádos házak aljában jellemzően iszonyatos dzsuva alakul ki (homik stb.), az itthoni igénytelenséghez nem passzolnak. és a hőszigetelésük sem az igazi ("a kor színvonalának megfelelő"). és a lapostetők vízszigetelését a magyar ipar valamiért nem tudta megoldani az elmúlt 70 évben. szóval ezekhez a tervekhez hiányzik itthon a kivitelezési minőség. sajnos.
bocs, ha hosszú voltam.
Drága Hölgyeim és Uraim! Önök már biztosan azt hitték, hogy teljesen elfeledkeztem arról, hogy valamikor fél éve beígértem egy városnegyed-bajnokságot. Dehogy is! Annyira nem, hogy íme, itt a hivatalos versenymenetrend, az első mérkőzést augusztus 7-én játsszuk majd,…..
pat 2012.08.01 17:39:03
@G_P: néhány pesti meg képtelen kiverni a fejéből azt a szűklátókörű előítéletet, hogy a budaiak lenézik a pestieket :-)
(inferiority complex rulez!)

Lucza: Károlyi-kert már Belváros hivatalosan.
Hát ezt is megértük. Családunk mindenkori biztos tartóoszlopa, a feleségem 190-es Mercije, máshogyan mondva - az „újautónk” is megérte a félmillió kilométert. 432 ezerrel vettük 2006 márciusában, tehát mi tettük bele a gyűjtemény közel egyhatodát. Így nézett ki…..
Az örök kérdés: melyik oldalon jobb lakni?Az egyik kedvenc kommentelőm itt a Burzsuj blogon egyszer arról lamentált, hogy miért kellett a Louis Vuittont az Andrássyra tenni, hiszen ahhoz át kell menni Pestre, ami borzasztó macerás, különben is, igazán ideje lenne már felhúzni…..
A Rolling Stone magazin nemrég megkérdezte az olvasóit, melyek szerintük az 1980-as évek legjobb lemezei. Az eredmény nem túl meglepő, de azért pár dolgot a szerkesztőknek is meg kellett magyarázniuk: a Clash London Callingjának szereplése például vitatott, hiszen a lemez…..
Az előző bejegyzés utolsó videóján Glenn Gould játszotta Mozart a-moll szonátáját: igen érdekes felfogásban... Maradva Glenn Gouldnál, hadd térjek még vissza egyetlen bejegyzés erejéig egy korábbi poszthoz: Glenn Gould és a Brahms intermezzók.Molnár Antal Brahms című…..
 Fájóan tökéletes lesz a mai beszámoló, amit Egy budai sznob a már ismerős Hegylakóból vezetett le - nem sok szeretetet fedeztem fel az írásban. Egy újabb példája annak, hogy bár a témák akár ki is fogyhatnak - de kit érdekel, amikor mindig lehet még jobbat…..
A szegény, aknába zuhant kisfiú tragédiája természetesen meg- és beindította a Homár levélíróit is, hétfői lábrepesztős posztunk után jó pár levél csattant a  postaládánkban. Itt van kettő. Az elsőből az derül ki, hogy milyen kicsinyesen járt el az Aquaworld azzal a…..
pat 2009.07.28 14:10:08
@Birdie:
pont azért ütötte be a srác a fejét, mert 15 centis a víz a megérkezésnél, és oldalára fordulva érkezett.

ahhoz meg, hogy a pénztárosnak nincs lehetősége visszaadni a belépő árának legalább egy részét, csak annyit, hogy lehet, hogy ez az Aquaworldben konkrétan így van, de amikor két éve ausztriában síelés közben kulcscsonttörést szenvedtem (egyébként pályakarbantartási hiba is hozzájárult a balesetemhez, jó eséllyel perelhettem volna őket, ha rászánom magam), a megőrzött blokk és az orvosi látlelet felmutatása után simán visszafizették a pénztárban a síbérletemből a fel nem használt napokra eső költséget. ez (is) a különbség...
Papica egy olyan vásárló, aki perverz módon használja is a túrafelszerelés-boltokban vett cuccokat. Vagyis mondjuk vizes fűben gyalogol egy vízálló bakancsban. Vagy esőkabátban túrázik az esőben. Az ilyen vásárlót el kéne pusztítani! Papicát kiborította, hogy amit…..
pat 2009.06.24 11:27:42
@Jean Valjean: ja, az gyanús, hogy ebben nem lehetett Gore-tex, mert vizes fűben sétálástól nem szabadna beáznia. hacsak nem szarul csinálták a varratok hegesztését.
de az sem mindegy, hogy milyen Gore membrán van a cipőben, nagyon nagy különbségek vannak pl. lélegzőképességben.

van egy Raichle túrafélcipőm, Gore XCR membránnal, soha nem ázott be, és elég jól szellőzik. ja, és Hervisben(!) vettem 2 éve, leárazva 16ezerért(!), igaz, hogy tavalyi modell volt már akkor is. de azt meg pont leszarom.
szóval ki lehet fogni jó dolgokat nem szakboltokban is, csak szerencse kell hozzá.
pat 2009.06.24 12:11:58
@Transylvanianmixedgrill: jaja, csak XCR.
vagy semmi - az első Hanwagomat 96-ban vettem (akkor horribilis 15 ezer fotintért), és 2007-ben rohadt le a lábamról, de akkor sem beázott, hanem felülről folyt bele a víz, mert hülye voltam, és nem vettem kamásnit a 70 centis latyakos hóban, és ömlő esőben való Padis túrához. pedig nem volt benne semmilyen membrán, csak kivülről alaposan bekentem Nikwaxszal kb. minden ötödik túra után egyszer, simán elég volt, és megmaradt a szellőzés. ennél jobb bakancosm sose lesz, már csak azért se, mert mostmár nem tudok annyit túrázni, és felesleges a Rolls-Royce kategóriára kiadnom 60 ezret. a Raichle jó kompromisszum volt, könnyebb, és még viaferratazáshoz is megfelelt.
van nekem is egy Merrellem, de sajnos csalódás, hosszban jó, viszont túl szűk elől, és nyomja a lábujjaimat. de lehet, hogy az én lábamban van a hiba, vagy nagyobbat kellett volna venni...
Szubjektív dolog nyilván, de nekem a Zöld Péter volt a favoritom a Millenárison. Van nagyobb, korszerűbb és izgalmasabb játszótér is, de olyan, amelyik egyszerre lenne karakteres, egyedi és közben baromi jól játszható, sehol sincsen. Most már a Millenárison sem. (Aki nem…..
pat 2009.06.22 14:48:47
múlt héten mi is kipróbáltuk, sajnos nem lesz a kedvencünk, az első benyommások:
- a fapallóból készült útkezdemény kb. 5 centire a kavicsszint fölé magasodik, aki keresztbe fut, irgalmatlan "lábkörömletépős" esésekre számíthat (számításaim szerint a térdével pont a szálkás fapallóra esve, a tenyerét vélhetően már a kavicsok fogják szétbarmolni)
- az elvileg igaz, hogy a kavics jobban csillapítja az eséseket sok más anyagnál, csakhogy: a mászókák környékén egy hét alatt ki fogják járni, és marad alatta a kökemény föld (hacsak a bakter az egész napját nem tölti gereblyézéssel)
- szandál felejtős, a mezítlábat meg vagy bevállalja az ember (és reményekdik, hogy nem törtek el üvegeket előző nap), vagy viheti a zárt váltócipőt 35 fokban is.
- a kavicsban megül a por, amit minden lépésnél felvernek, így az ott járó gyerekek (és a kedves szülők) előbb kapnak szilikózist, mint egy mecseki uránbányász
- a homokózó egy vicc, 3x3 méteres, és közvetlen a sarazós kút mellett van, így egyetlen nagy dagonyává változik 5 perc alatt
- semmi nem jelöli ki vizuálisan a talajon a nagy drótkötélcsúszdát, úgyhogy vizionálom az óvatlanul beszaladó, és irdatlan maflásokat begyűjtő lurkókat
- ezen kívül még emlékeim szerint kevés az árnyék és a pad a szülőknek
- és igen, a kavics ideális fegyver agresszívebb gyerekek kezében (ezt saját szememmel is tapasztaltam)

szóval összességében nagy csalódás...

VISZONT! a ketrcen kívül fantasztikus angol pázsit van (!), érdemes arrajárni, mert hazai viszonyaink mellet még egy-két hetet adok neki. a kisebbik gyerkőcöm be se akart menni a játszótérre, csak a fűben hempergett.

egyébként meg játszótérre gondozott fű és gumitégla kell (inkluzíve a homokozó szegélye, ezt sokszor kifelejtik), nagy árnyékos fák, víz, WC(!), és a legnagyobb királyság, a faháncs, avagy mulcs! (persze a jó játékok mellett)
üdv