Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ancalagon (törölt)

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jezsuita bloggerek Állati jogok? 2014.03.10 18:19:42
Vannak jogai a kutyáknak? Na és a malacoknak vagy a birkáknak? Esetleg a keselyűknek és a delfineknek is? Általánosabban fogalmazva: vajon nekünk, embereknek vannak kötelességeink az állatokkal szemben, olyan alapon, hogy az egyes állatoknak bizonyos jogaik vannak? A keresztény…..
Ancalagon (törölt) 2014.03.25 17:55:15
@Kitalátor (másként) gondolkodó: Szia! :) Engedd meg, hogy reagáljak, és előre is bocsi, ha sikerült esetleg kiforgatnom a szavaidat; igyekeztem nem tenni, de olykor előfordul... :)

Na de - hogy stílusos legyek - lássuk a MEDVÉT. :) :)

Széplelkek és magzatölés kapcsán... Őszintén szólva hidegen hagy, hogy mások milyen - jó vagy rossz - módon művelik az állat- és környezetvédelmet. Igen, könnyen lehet, hogy túloznak, hogy olyan elvekről veszik el a hangsúlyt, amelyekről sosem szabadna megfeledkezni, és igen, igazad van, amikor azt mondod, hogy ez így logikátlan és önellentmondásos.

Ezzel együtt a gondolat értékéből (ti. hogy Isten ajándékának: a teremtett világnak őrzése, védelme, gondozása és SZERETETE komoly feladatunk) téves tetteik és hozzáállásuk nem vonnak le.

Túlzónak látom ezt a meglátásodat:

"az egész "állatjogi" (és kifacsart, embertelen "emberjogi") mizéria hátterében egyszerre vannak jelen speciális ismeretek és az általános műveltség szakadékai, értékrendi-világnézeti zavarodottságok és (esetenként vallási jellegüket tagadó) zavaros panteista-ateista kultuszok, valamint jelentős gazdasági és politikai érdekek."

Ebben leginkább a zavaros panteista-ateista kultusz részt kifogásolom. Ahogy az első kommentben leírtam, számomra ez az egész környezetvédelem olyan személyes meggyőződésből fakad, amely biblikus alapokon nyugszik, és - összevetve a Szentírás fényével -igenis úgy gondolom, hogy keresztény emberként ez nem egy kikerülhető, negligálható, sokadrangú dolog, hanem kronológiailag a második parancs (a "szaporodjatok és sokasodjatok" után), amelyet Istentől kapunk. Más szavakkal: nem értem, hogy az állatokkal való kiemeltebb foglalkozás, az őket megillető méltó bánásmód - elismerem, ilyen formájában újkeletű - hangsúlyozása keresztény szempontból miért baj.

Az állatok antropomorfizálása, amit még említesz a személyes névmások kapcsán: ez velünk van kb. azóta, hogy elkezdtük domesztikálni őket, meg nevet adni neki, cseppet sem "modern" és nem korrelál azzal, hogy elembertelenítjük a gyerekeket. Egyébként is, a személyes névmások használata nem csupán az állatokat érinti, van, aki az éppen megvásárolt görögdinnyére is azt mondja, hogy "őt kérem". Persze lehet, hogy ennek is érdemes lenne a mélyére nézni, hogy ez mióta, miért alakult ki... De az is lehet, hogy csak egy nyelvi jellegzetesség az egész.

Nem muszáj állatjognak hívni (így, ilyen formában a szóhasználat nekem sem tetszik, és egyébként is utálom a jogot :)), mindenesetre a teremtett világ védelmébe szerintem bőven beletartozik az, hogy úgy tekintek az állatokra-növényekre IS, mint Isten teremtményeire, akiknek-amiknek kijár a gondozás, gondoskodás, az értük való tevőlegesség és az ő "ügyük" felkarolása IS. (Ezek hangsúlyozott "is" szócskák, mert szerintem egyetértünk abban, hogy az embertelen állatbarátiság nem javallt.) Másrészt meg akár az Isten munkája iránt való tisztelet is süthet a tekintetünkből-tetteinkből. Nem véletlen, hogy a panteisták istenit látnak a természetben, hiszen valóban rajta hagyta a Keze nyomát... Botorság volna lebecsülni, netalántán ignorálni Isten kreativitását attól való félelemből, hogy elbillennénk valamiféle paganizmus felé. Legalábbis én elég markánsan képviselem ezt az álláspontot. :)

Ismételten remélem, hogy nem forgattam ki a szavaidat (nagyon fáradtan olvastam őket, és aggaszt, hogy talán minden odafigyelésem ellenére sikerült), úgyhogy légy türelemmel, ha mégis. :)
Múlt héten kezdődött el a verseny a Facebookon és az MSN-en. A Facebookon már több mint 1600-as csapat gyűlt össze! :) A két felületen már 1211 képet töltöttetek fel, és 5326-szor lájkoltatok. A verseny még tart, hajrá lányok, jelentkezzetek minél többen, vagy szavazzatok a…..
Ancalagon (törölt) 2010.06.20 01:54:45
Beautiful English Toadstool 2010.02.02 16:14:00
Tehát első szavunk atoadstool [ˈtəʊdstuːl] (főnév)Kalapos illetve mérgező gomba.A szó valószínűleg a toad+stool ("varangyszék") összetételből származik, de egyesek a német eredetet sem zárják ki a Todesstuhl (Tod = halál) szóösszetételből.A szó…..
Ancalagon (törölt) 2010.02.11 19:56:15
A téma egyáltalán nem új, az első szemgolyó tetoválás ha jól tudom 2007-ben készült, azonban akkor még nem írtam blogot:) Az első szemgolyó tetoválás Howie (svájci utazó testmódosító) fejéből pattant ki, aki ezelőtt is számtalan újítást vezetett be a testmódosítás…..
Ancalagon (törölt) 2009.10.09 17:04:11
@szilagyizoe: Ha ennyire "gyülis" szemszögből akarod nézni a dolgokat: mi az, hogy a tested, amit Isten saját képére és hasonlatosságára teremtett, ilyenekkel csúfítod el?
Szóval ennyit erről.
Amúgy a szívecske fejű fiúé nem vészes, de hetekig rémálmaim lennének, ha egy ilyen kérdezné meg tőlem, hogy melyik út vezet Budára. :)
Megcsaltam a képzeletbeli barátnőmet. Egy másikkal...
Ancalagon (törölt) 2009.09.28 18:03:01
Scott Lavender -  The Piano Tribute to Iron MaidenKiadó: Vitamin RecordsOrszág: USAZenészek:Scott Lavender    Megint egy különleges albumot ajánlok nektek. Mint ahogy a címéből egyből kiderül, nem másról van szó, mint Iron Maiden dalok 1 szál zongorán. És hogy…..
 Mióta, akartuk, s meg is kaptuk Candy-t, na azóta már azzal is tisztában vagyunk, hogy pornófilmet forgatni, bizony nem oly egyszerű dolog, mint azt a laikus elme gondolná, képzelné. Vagy, hogy a pornóban nem a hossz a lényeg, a történeten van a hangsúly, hanem az a fontos, hogy…..
Ancalagon (törölt) 2009.01.09 18:39:38
@balra: Öhm... vicces, hogy más helyesírását fikázod, és mégis azt írod, hogy "ellenörzőt" :P