Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gombocka

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mostanában KRESZ témában amúgy is örömmel látom aktivitásotokat, na nem arra gondolok, hogy cseréljük le a jogi szaknyelvet a kocsmai zsargonra, de sok tekintetben példamutató ahogy foglalkoztok a témával. Ennek a levélnek az apropója, hogy ma felborult egy kisbusz az M7-esen.…..
gombocka 2008.09.05 12:58:20
Sziasztok,

azt hiszem, elsösorban szégyenletes dolog, hogy a blog adminisztrátora engedélyezi a nemzetellenes szövegeket. A második említendö dolog, hogy senki nem kérdezi az érintettek véleményét, vagyis a blog igenis egyoldalú.

Ezeket félretéve:
1. Egy Kolozsváron letelepedett, de Linzben dolgozo román állampolgár vagyok.
2. M3as es M1es ismerös számomra, tranzit utazó vagyok, szolgálati kisautóval. Tehát vendégmunkás!

Majdnem minden hétvégén hazautazok, és jómagam is sok bolondot látok. Általában nem érdekel, hova való az autó, amivel veszélyesen elöznek. Néhány apróságra azért felfigyeltem itt Ausztriában is. A mentalitás sokat számít, de az nem minden, és nem általánosítható. Mindig az dobja az elsö követ, aki a szabályt megszegi. A nemzeti büszkeség nem "mellveregetös magyarságot" (á la robincook) jelent. Ne feledjük, hogy hülyébb vezetést mint Pesten ritkán látsz (Eddig csak Kievben láttam bolondabb soföröket mint Pesten, és Prágában is szebben vezetnek mint a Pestiek).

Mégis jogos a felháborodás a balesetek miatt, jogos a törekvés a tranzit forgalom szabályozására (Ausztria is ugyanezzel a problémával küszködik), csak a nemzeti gyülöletet ki kell hagyni belöle. Elöfordult nálam is a fáradtság és a cél elött 60km-re aludnom kellett az autóban, egyszerüen nem kockáztatok, akármennyire is siettem volna. A franciák meg németek mértani idomokat építenek az autópálya mellé, hogy a monoton vezetést megelözzék. Ötletek vannak még, a lényeg, hogy a 21dik század nem a forradalmároké, hanem azoké, akik komunikálni tudnak.

Ezek után mindenkinek eseménymentes utat kívánok.
gombocka 2008.09.05 14:03:11

Elvböl elutasítok minden nemzeti önteltséget. Büszke vagyok, hogy magyarnak születtem. Minden országnak megvan a szépsége, a mienk a sok szép táj, a Kárpátok stb. A mi országunk nem sik, az embereink talán nem annyira elfogultak, de nem szeretnék általánosítani.
Hadd térjek vissze Hexer véleményére. Nagyonis igaza van, amikor azt mondja, hogy leblokkolnak a nyugatiak (hangsúlyozom: nem csak a magyarok), amikor valaki sietve elöz, és nem húzodnak félre. "Neki joga van menni ott" - ez ilyennek joga van ott meg is halni!!! Ne mondja itt nekem senki, hogy mindig szabályosan elözött, hogy sosem ugrott be a körforgalomba. Újra szólok: az ocsárolja a vezetési stílusunkat, aki nem sért szabályt soha, az meséljen Romániáról, aki járt is arra. Elegem van a sok pökhendi magatartásból (még a végen kiderül, hogy aki a legjobban ocsárol, még jogsija sincs :)) ). Ne feledjük, hogy kulturális különbségekröl is szó van itt: mi erdélyiek közútón közlekedünk, nem autópályán, ezért sokaknak nehéz alábbhagyni a sebességet, amikor egyenes az út.

De hadd szögezzünk le egy dolgot: sem Romániában sem Magyarországon sem máshol nincs nagyobb veszély áz utakon, mint egy vén trotyi a mamával hetente egyszer vasárnap kocsikázva. A nyugati turistak hozzánk is megpakolt autóval jönnek, és totyogó tempójukkal több balesetet okoznak mint mi az autópályákon. Sajnos ök mindig az elözött autóban vannak, és általában meg is usszák szárazon. A különbözö áruforgalmazok minden országban gyorsabban járnak mint a többi soför: az idö az pénz!
A legszembetünöbb példát Lipcse mellett láttam: 50es tábla, helység. Az elöttem levö soför 50el hajtott, és tovább fékezett. Ahhoz, hogy megelözzem öt 40nél, nekem 60al kell mennem, ami a nyugati mentalitasban már veszélyes vezetés. Azóta a fönökömet is azzal szivatom, ha azt mondja veszélyes elözés, hogy a nyugatiaknak tinta folyik az ereikben, nem vér. Ezért mondom, kulturális különbségröl van szó elsösorban:
---- A nyugati gondolkodás kevés helyet hagy spontán cselekvéseknek, tervezett, rendezett --- a keleti spontán, kevésbé rendezett, az emberek tudnak élni és kockáztatni.

Az üzleti világban mozogva látnom kellett ezenkivül: az üzletember nem érzi jól magát nyugaton, van pénze, de nem él, a keleti mosolyog, és turistakedvelö, de sosincs pénze tartalékban.

A nyugati soför komoran néz maga elé, unja a vezetést, a keleti agreszivabb sofor, szereti a kihivasokat és élénk tekintettel száguld.