Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kittka

16 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végtelen nyaralás Máltán Mela 2016.08.14 10:56:00
Nem tudom pontosan hogy írják, de biztosan így mondják. Az univerzális máltai szó, ami egy mondatból sem maradhat ki: mela Hogy mit jelent? Mindent! Izé, aha, ööö, hát, akármi. Néhány példa mondat az alkalmazására: Mela, most nem tudom megcsinálni, mela, holnap jövök…..
A strand ami gyönyörű, de mégsem akarok visszamenni... Reggel 10-kor indult a hajó Sliemából. A Captain Morgan társaságot választottuk 20 EUR/fő-ért, akik korlátlan ital fogyasztást és ebédet ígértek. Az út majdnem 1,5 órát tartott, mert még Gozo szigetén is megálltunk,…..
Mindenki megtanulta az iskolában, hogy Málta fővárosa Valletta. Aztán ránéz a térképre és nem találja Vallettát, csak egy csomó nagyon furcsa nevű feliratot lát. Amikor megkérdezik hova költöztél és azt mondod Gzira-ba, akkor meg jönnek a lesajnáló tekintetek, hogy szegénynek…..
Na igen, a szemét. Ami egy átlag magyar háztartásban nem egy probléma, hanem egy szükséges teendő. Akkor visszük le a szemetet amikor akarjuk, vagy amikor rá tudunk venni valaki mást, férjet, gyereket, akárkit, hogy csinálja meg. Máltán ez másképp működik. Az utcákon nincsenek…..
A kedvenc strandom lett a Mellieha Bay-ben található Ghadira Beach. Szép hosszú, homokos tengerpart, ami nincs 100%-ig tömve a napágy/napernyő maffiával. Vannak részek, ahova saját cuccokkal is szépen le lehet telepedni. Az odajutás Vallettából közvetlen busszal megoldható, bár…..
Működik! Meglepő, de működik Máltán is a bevásárlás házhozszállítás. Ennek kifejezetten tudok örülni, mert egyrészt nincs autónk amivel a 6 karton ásványvizet hazahozzuk, másrészt otthon is már el voltam kényeztetve a Tesco házhozszállítással, amiről nehezen mond le az…..
Mi a teendő ha elnyeli az automata a kártyát 3 rossz PIN beütése után? Semmi! Kiderült, hogy a szolgáltatás része, hogy a bankkártyát az automatából kiszedik, megsemmisítik és automatikusan és természetesen teljesen ingyen küldenek egy újat postán kb. 1 hét múlva. A csavar a…..
Málta egy nagyon vallásos sziget. Állítólag annyi templom van ezen a kis szigeten, hogy minden napra jut egy. Ezt még nem ellenőriztem le, de néhányat már meglátogattunk és azt kell mondanom, hogy fantasztikusan megcsinálták a belsejüket is. Egyik vasárnap Vallettában…..
Étterem: Egy két fős ebéd egy beülős burgerező helyen kb 40 EUR, ebben benne volt egy előétel, 3 ital, egy desszert Pizza (take away) 6,5-7,5 EUR Egyetemi menzán egy ebéd 3,5-4,5 EUR McDonald’s menü kb. 7 EUR Strandon burger vagy hasonló kategóriájú étel kb. 4-5…..
Ha már Málta, akkor természetesen a strandok sem maradhatnak ki. Nekem elsőre elég furcsa volt, hogy a városban lévő "strandok" lényegében létrák a vízbe a sziklás parton. Ahhoz, hogy igazi homokos, besétálós strandra menjen az ember ki kell menni a központi területről…..
A szigeten mindenki autóval jár. Kevés olyan elszánt ember van, aki úgy dönt, hogy nem vesz autót és tömegközlekedik. Mindenki azt mondja, hogy itt _muszáj_ egy autó, mert anélkül nem lehet boldogulni. Szerintem lehet, egy kicsit macerásabb, de a megfelelő körültekintéssel minden…..
Amit nem ajánlok Máltán, az a döner (vagy kebab vagy gyros, hívjuk ahogy akarjuk). Amiket eddig kóstoltunk az mind elég szörnyű volt. A hús íztelen, a zöldségekből alig tesznek bele. A szósz amit csinálnak annyira rossz, hogy az egyik dönert konkrétan nem tudtuk megenni. Túl…..
Érkezés után, az egyik első dolgunk az volt, hogy bankszámlát és bankkártyát intézzünk, különben ugye nem nagyon lenne hova utalják a fizetést. Az országban három bank van jelen, a Bank of Valletta, a Baniff és a HSBC. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket választja, a HSBC-ről sok…..
A máltai személyi megszerzése mindenkinek kötelező, aki 3 hónapnál tovább tervez az országban maradni. Teljesen egyértelműen nem derült ki, hogy miért, mindenesetre az alapvető ügyek intézéséhez (bank, orvosi ellátás, stb.) elvileg elengedhetetlen. Egy szép napos reggelen bele is vetettük magunkat…..
A lakáskeresés akár lehetne egyszerű is Máltán, hiszen rengeteg nagy ingatlaniroda van jelen a szigeten, amelyek a weboldalaikon jobbnál jobb lakásokat hirdetnek. Csakhogy, minden ami a weblapon látható már rég nincs meg. Az ingatlanpiac olyan mértékben pörög, hogy már nem is…..
Üdvözlök mindenkit ezen a blogon, amit azért hoztam létre, hogy Máltáról osszak meg naprakész információkat főleg olyanoknak, akik ide terveznek költözni, de hasznos lehet a túristáknak is. Mi nem olyan régen költöztünk ide Magyarországról, így még nagyon sok újdonságot, érdekességet és furcsaságot…..
A homokfövenyen Pleasure Island 2010.08.12 20:29:00
Nem hittem volna, hogy ezt fogom mondani, de komolyan élveztem a mai napot! Nagggyon jó volt! Szabival voltunk, öt gyerekkel jártuk be a Parkot. Nem tudom, mi volt a lényeg, de szerintem minden együtt: kevesen voltak, jó gyerekek voltak (nagyjából) és Nekem sem ez volt a legelső alkalom.…..
kittka 2010.08.18 15:22:31
@rehmkati: Ezt én is épp kérni akartam... :)
A homokfövenyen Lincoln (: 2010.08.14 19:53:00
Az első alkalom, hogy elhagytam a városkánkat. Falut... Porfészket... :) És már nagyon készültem is rá, csak jót hallottam eddig Lincolnról - köreinkben két dologról híres/hírhedt: a Katedrális és a Primark. :D Haogy ne menjünk nagoyn vissza az időben nem kedtem el két…..
A homokfövenyen Day off :) 2010.07.31 21:57:00
A péntek nagyon lassan telt. Illetve nem is tudom. Főleg a délelőtt - valószínűleg azért, mert elég fáradt voltam. Délelőtt Jake-kel vittük el a csoportunkat shoppingolni, most elkölthették minden megmaradt pénzüket a kis kópék. (Wow, milyen szavakat nem ismerek. :)) Minden boltba…..
A homokfövenyen Hihihi 2010.07.20 17:34:50
Az előző bejegyzés elkészülte óta sokat pakoltunk, és volt egy garden party-nk is: vagyis gyerekeknek való különböző sorversenyekben kellett (volna) felülmúlnunk a másik csapatot. Talán korábban már írtam, ha nem, most megteszem - a keddi csapatverseny során mi a Donkeys nevet…..
Mert a netre írni sem lehet akárhogy. A teljesség igénye nélkül álljon itt pár dolog, amitől instant módon egy kisegítőiskola szintjére fognak elhelyezni magukban akik olvasnak. CSUPA NAGYBETŰVEL ÍRÁS. Ez egy ősi toposz, nem is akarom túlragozni. A chates szokások…..
Mainframe's Happy Place Avatar 2009.12.20 09:17:00
Avatar (2009) - Hát mit mondjak... a hype és a várakozás hatalmas volt, annyi szent. Látszik hogy sokat beletettek a filmbe, és az elhintett háttéranyagból is az jön le hogy ez James Cameron főműve. Ez a látványból egyértelmű, rengeteg animáció, effekt, egy remekül megcsinált…..
Lett egy-két újítás a megjelenés terén, kaptam ugyanis visszajelzéseket hogy szeparálni kéne a bejegyzéseket, illetve kevés a szín, valamint "gyenge" a fejléc. Érzésem szerint mindegyiken javítottunk valamelyest, vélemények jöhetnek.Update: Most már space invaderekkel…..