Regisztráció Blogot indítok
Adatok
North15

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "én bevezetnék a zebra körül a járdán egy kb. 1 m sugarú félkört. Aki azon belül áll, az át akar kelni, aki kívül, az meg nézelődik"   - zárta le Circus a "mikor van elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán" témájú kommentvitát, ami a rendőrség brutális karácsonyi…..
North15 2013.12.30 11:14:28
Nagyon sokat nem is kéne változtatni, inkább egyértelművé tenni. Nonszensz, hogy el lehet vitatkozni akár egy mondatán is, hogy ez akkor most milyen helyzetekre és kikre is vonatkozik. A legtöbb helyről vegyék ki a szubjektivitást, valamint inkább ismételje önmagát, magyarázza túl, de össze vissza hivatkozás helyett legyen egyértelmű.

Amit mégis változtatnék rajta, hogy nagyon az autók részére íródott, és az ők közlekedési tulajdonságiak szerint lett kitalálva, holott baromira nem az egyetlen közlekedők az utakon. Bővíteni kéne több helyen, ráadásul egy szabály adott szituációban teljesen indokolt lehet egy autóra, de ugyanaz ugyanabban a szituban egy kerékpárra vagy épp gyalogosra már nevetséges. Például konkrétummal élve telepítenék sokkal több helyre biciklis lámpákat, amelyek - nem előjelzőként szolgáló - sárga jelzésére, csökkentett sebességgel és elsőbbséget adva, át lehessen menni. Ilyenek például a T-kereszteződések, vagy egyes négyágúak is, ahol a lámpaprogram miatt állok (biciklivel) tök feleslegesen együtt az autóval, holott vele ellentétben nekem aztán senkivel nincs konfliktuspontom, max néha azzal az óránkénti 2 gyalogossal.

Amit fő gondnak érzek, az az oktatás, és számonkérés. Tanítsanak már egy kis közlekedéselméletet is, hogy mint rendszer, hogyan is működik az egész, és hogyan is kellene viselkedni a rendszer elemeként. És ez jelenjen meg számonkérésnél is. Ne azon buktassanak, hogy hányszor dudálhatok utánfutót húzva, ha lakott terület határán szembe jön egy vonat, hanem verjék be az alapokat. Emellett ide tartozik, hogy én bizony minden felelős közlekedőre, azaz minden 18 éven felüli emberre kötelezővé tenném a KRESZ-vizsga letételét, jogosítványtól függetlenül. Már az érettségit se vehesse át a diák enélkül, plusz legyen x évenkénti ismétlés, ne egy '72-ben szerzett tudással furikázzon valaki.

A másik probléma az valóban a betartatás. Hiába minden, ha senki sem törődik vele.
Őszintén szólva erről a helyről indult az egész sorozat ötlete, mert pár éve olyan reggelit ettem itt, hogy azóta is emésztem. Jó volt az íze, benne volt minden, aminek bele kellett kerülnie, és olyan laktató volt, hogy délutánig nem éheztem meg tőle. Delejes étel a Stex Alfréd…..
Bigyóblog Játék a Bigyóshoppal! 2011.04.04 10:05:00
Megint játszunk, ezúttal a Bigyóshop ajánlott fel néhány szuper ajándékot. A kérdés nagyon egyszerű. Melyik bigyóshopos termék tetszik a legjobban és miért (bármelyiket választhatod a bolt kínálatából). Kommenteld (és linkeld) ide és máris esélyes vagy a három ajándék…..
Vajon van-e ebben a formátumban még tíz év, ahogy Herman Péter, az RTL Klub kreatív producere jósolja, vagy egyszerűen leereszt, mint az iroda sarkában felejtett szilveszteri lufi?  Vagy igazolható-e az a vád, miszerint a tehetségkutató műsorokból épül majd a két kertévé…..
North15 2010.11.04 16:45:15
@Ronald: A gondolataid jók, és egy ideális világban talán így is működnének a dolgok. Na de miért is gondolná bárki azt amit leírtál, amikor pont maga a műsor készítői és résztvevői hétről hétre sulykolják pont ennek az ellentétét az egyszeri néző fejébe? Puszta szórakoztatás, én csak meg akarom mutatni magam? Hol, kik?
A műsor: "ki lesz a győztes, kié lesz a hírnév, a lemezszerződés stb."
A zsűri: "belőled világsztár lesz, fiam."
A versenyzők: "hatalmas kiugrási lehetőség, életem fordulópontja, az utolsó esélyem ez a műsor, célom hogy sztár legyek."

Hol van az, aki lesz.ja a műsort, a továbbjutást és csupán el akar énekelni egy dalt?
A csatorna részéről meg pláne puszta üzlet az egész. Azért vetítik, mert megéri nekik, ennyi. Ha nincs nézettség, nincs műsor, se szórakoztatás. Ja, és ha már ez a cél, és ez csak egy énekes-show, akkor miért is kerül pénzbe hogy szavazhassak?
A futball egyik bűvöletes tulajdonsága, hogy ugyanazt a mérkőzést tízezer néző húszezerféleképp látja, és ennek következtében vég nélkül lehet vitatkozni felette. Az egyikük Cervantes korából veszi a hasonlatait, a másik az afganisztáni helyzet szakkifejezéseivel elemzi a…..
North15 2010.04.21 19:57:42
@Csöncsön: A Milan és a Barcelona hivatalos oldala is 105x68 métert említ a saját pályájára.
North15 2010.04.21 20:03:29
@Csöncsön: Ezek szerint nem.:)
Ellenőrző Jó-e a Waldorf? 2010.04.20 08:00:00
Elod72 kisebbik lánya iskolaválasztás előtt áll és elgondolkoztak azon, hogy egy Waldorf iskolába íratják. Szimpatikusnak tartják, hogy rögtön két idegennyelvet tanulnak az elsősök és fontosabbak az értékelésnél a tánchoz, vagy képzőművészethez kapcsolódó képességek.…..
North15 2010.04.20 19:20:57
Az a baj, hogy ez egy olyan téma, ahol úgy tűnik nem lehet egyértelmű értékítéletet mondani. Megmondom őszintén, hogy az összes tudásomat a Waldorfról ezen poszt kommentjeit olvasva szereztem. Ebből próbálok szűrni a saját véleményem szerint és személyes állásfoglalást alkotni. Talán segít a posztolónak.

Én nagyon nem vagyok az általánosságok híve. Hiszem, hogy minden helyzet más, hiszen a környezet, amivel folyamatosan kölcsönhatásban vagyunk alapvetően nem lehet többször pont ugyanolyan. Vannak hasonló helyzetek, amiből lehet tanulságot levonni, de az adott eset akkor is egyedi vizsgálatot igényel.
A Waldorf kontra nem Waldorf vitában pedig az a legnagyobb baj, hogy egy gyerek nem járhat egyszerre két helyre. Így előfordulhat, hogy hiába zeng ódákat az egyikről, lehet a másikról még nagyobbat zengene, vagy épp sokkal rosszabbat, ki tudja. Erre sose fogunk választ kapni, ezért vannak döntések az életben, amik borzasztó felelősségteljesek.

A hozzászólásokból nekem az jött le, hogy azért alapvetően nem lesz feltétlenül hülye abból a gyerekből, aki a Waldorfba járt. Ugyanakkor lehet, hogy ebből a gyerekből ugyanolyan szép és értelmes lett volna (vagy még jobb) sima típusú iskolában is, mert ő ilyen, mert tud és akar tanulni. Ennek elsajátítása pedig nem feltétlenül az iskolarendszertől függ. Azt is aláírom, hogy van olyan típusú gyerek, aki olyan képességű, viselkedésű, nem tudom mi a jó szó, hogy jobban használ Neki a Waldorf; de azt is, hogy valakinek meg kevésbé jönne be. Én például tutira utáltam volna.

Ami jobbnak tűnik a Waldorfban egyértelműen, az az óvodából való átállás az iskolára. Egyszerűen nem látok olyan éles váltást, sőt, semmilyen élt nem látok.:)

Másik észrevételem, hogy nagyon sok olyan dolog van, amit itt említettek előttem pro vagy kontraként, ami igazából teljesen tanár és cseppet sem iskolarendszer-függő. A tanár a legfontosabb eleme egy iskolának. Én pl. konkrétan általános iskolát váltottam egy darab tanár miatt, a gimit pedig azért szerettem, mert hihetetlen jókat fogtam ki. A tanító személyét itt is sokan kiemelik, viszont mivel 8 évig ő foglalkozik a gyerekkel, a Waldorfban ezek szerint ez még fontosabb hangsúlyt kap. Na részben ez az a pont, amikor kijelentem, hogy én _nem_ íratnám a gyerekemet oda. Az ok pedig a kockázat.

Valaki már írta nagyon helyesen, hogy az élet bármikor közbe szólhat. Azt a kiváló tanárt, aki kaptunk első évben bármikor el lehet veszíteni tőlünk teljesen független események miatt. Nincs garancia arra, hogy a gyereknek megfelelő oktató pótolja.
A másik, hogy 6-7 éves gyerekekről beszélünk. Marha jó dolog lehet a művészesdi, meg a máshogy tanulás is. Szép dolog az is, hogy középiskolában majd elmennek Németországba mezőgazdasági gyakorlatra, meg Franciaországba építészetet tanulmányozni (pár példa a fenti kommentekből), de mi van akkor ha a gyerekemet ez kurvára nem fogja érdekelni? Lehet hogy oviban még imád pl. festeni, de ez ugyanúgy kihalhat belőle pár év múlva, hiába próbálják fenntartani az érdeklődését.

Ergo csak akkor tudom meg a rendszerről, hogy számomra rossz, ha már benne vagyok egy jóideje. Abban pedig úgy tűnik itt nincs vita, hogy egy waldorfos számára a váltás borzasztó nehéz, sőt, aki általános iskolát így járta, az folytassa középiskolában is. Na meg nemcsak a rendszer lehet rossz, hanem pl. az osztályközösség is. Tudom, hogy nem mindennapos esetek a feljebb említett kockázati tényezők, de mégis nagyon könnyen előfordulhatnak. Ennek pedig én nem lennék hajlandó kitenni a gyerekemet, főleg, hogy kiváló oktatást kaphat sima iskolában is.

Egyszerűen még középiskolában sem feltétlenül alakul ki, mi is érdekli a gyereket, mit szeretne majd csinálni, változnak a hobbiai stb., még csak ismerkednek az élettel és sok hétköznapi, de új dologgal találkoznak tizenévesen is. Egy Waldorf-iskolába íratás pedig nekem elég nagy és túl szélsőséges döntésnek tűnik, ami több mint egy évtizedre kihat, a kimenetel pedig egy nagy kérdőjel. Ennyire pedig nem tervezhetem be a gyerekemet, ő pedig most még nem tud dönteni. Ráadásul valahogy nem is látom azt, hogy egy állami iskolába járva, feltétlenül kimaradna bármiből is.

Mindenesetre valóban el kell menni nyílt napokra több iskolába is, simába is, és tájékozódni. A tapasztalatokat pedig azért úgy kezelni, hogy minden iskola igyekszik önreklámot csinálni. Döntést pedig személyes figyelembe vétellel meghozni. Ha valóban különleges odafigyelést igényel, járhat jobban a Waldorffal, vagy ha pl. a szülő hatalmas fentebb olvasott közösségi párti, Neki is bejöhet nagyon. Viszont egy "átlagos" gyereket személy szerint nem íratnék oda. Túl sok a fenntartásom, a másik irányba meg igazából semmi, bár a döntés hogy x vagy y állami iskola legyen is igen nagy.

Kicsit más félig offként:

Rengetegen használják az osztálytanító szót. Az én szótáramban ez eddig nem létezett, mert még sosem hallottam/olvastam. Nálam van tanár meg tanító egyértelmű határokkal. Miért kell utóbbi elé odarakni az osztály szót? Ettől több lesz, vagy ez waldorfos szóhasználat, vagy pesti, vagy...? Előre is köszi a válaszokat.
Tegnapi hír a Joystiq-n (illetve az AppDatán): már több mint 80 millióan játszanak Facebookon a Farmville-el, egészen pontosan 80 920 421 ember. Nagyjából annyi, amennyi Németország lakossága. Vagy két Lengyelországé. Vagy nyolc Magyarországé. Vagy negyvenhét Budapesté. Elég…..
North15 2010.02.22 02:04:19
Érdekes a kérdés. Amikor elolvastam, első gondolatom az volt, hogy fogalmam sincs, nincs semmi konkrét, csak élvezem.:) Igazából nekem az egész facebook csak egy kommunikációs eszköz a többi farmvillezővel; semmi másra nem használom. A kommenteket olvasgatva viszont sok okos dolog elhangzott.

Az egész játék, bármennyire egyszerű is, mégis több oldalról megközelíthető. Tényleg kicsit olyan mint a legóépítés. Annyit törődök vele, amennyit akarok, és akkor amikor azt én akarom. Ráadásul csak net kell hozzá. (Igazából a foci is azért a legnépszerűbb, mert csak egy labdaféle kell hozzá: tökmindegy a pálya, a méretek, a játékosok száma, a kapu stb; mindent meg lehet oldani mindenhol.) Van sikerélmény, szintlépés, közösségi kapcsolatok, új ismerősök, gyűjtögetés, díjak, ha akarod, verseny is; lehetsz gazdaságilag tökéletes vagy csak arra is rámehetsz, hogy szép legyen a farmod. Az öncélú pusztítás kivételével minden igényt kielégít, és mégcsak nem is korfüggő. Az 5 éves unokaöcsém is játszik rendszeresen, és nem csak borzasztóan örül minden kapott virtuális ajándéknak, de szerencsére szívesen ad is, ráadásul meg is tanulja, hogy ha szeretné azt a nagy házat, akkor bizony gyűjtögessen, és ne szórja el a pénzét mindig apróságokra.:)

És fontos még a monotonitás kérdése is. Az aratás/vetés valóban tűnhet monotonnak, de még ezt is meg bírták tölteni tartalommal. Na de a lényeg, amit ki akartam ebből hozni, amit előttem is írtak, hogy a játék fejlődése folyamatos. Mindig van valami újdonság (szinte napi szinten), és folyamatos a fejlesztés. Utóbbiban pedig hallgatnak a felhasználókra. Ez mindenképp jó pont.

Szóval összefoglalva pont hogy nem a vetés/aratás a játék lényege. Egy egy építős játék, amihez minden héten kapsz egy csomó új elemet. Ráadásul nemcsak egy farmot építesz, hanem közösséget is. Nagyon jól kialakították, hogy adok is meg kapok is egyszerre.

Ami negatív, mert az is van, pl. a gépigénye. A fentebb említett lassúságot én nemcsak a sok felhasználó számlájára írom. Főleg, hogy csak az én előző évezredi gépemnél éreztem problémát, mert másoknál teljesen jó a sebbessége. Bár nem értek hozzá, de józan paraszti ésszel nézve nem hiszem, hogy a milliós tábor tehet arról, hogy _nagyobb farm_ esetén felzabál minden memóriát, és a lapozófájlom akár a triplájára is emelkedik. Mondjuk ez nemcsak farmville, hanem zynga probléma. Valamelyik másik zynga-játékot elindítani sem bírok, mert meghal a rendszerem. Mai szemmel nézve gyenge gépem van, de azért viccnek érzem, hogy más telepített több gigás játékokkal online játszogatok, ez a kis színes valami meg felzabál mindent.:)
A másik negatívum, hogy nem felhasználóbarát a kezelése. Rengeteget kell kattintani totál feleslegesen.
Miközben a normális emberek azon tanakodnak, hogy színesbőrű lesz-e az Egyesült Államok 44. elnöke, a futballszurkoló nem ér rá ilyesmire, hiszen Európában BL-fordulót rendeztek. Hármas gólátlaggal nem is panaszkodhatunk, és igazán jó meccseket is lehetett csorgatni ezen a keddi…..
Hi-bát-lan első fordulón vagyunk túl – mondatná velünk Lazio-szurkoló énünk, ha lenne nekünk olyan. Így sincs azonban okunk panaszra, hiszen a nagycsapatok remek meccsekkel bizonyították be, hogy többé-kevésbé igaza volt a közvéleménynek velük kapcsolatban: az Interből…..