Regisztráció Blogot indítok
Adatok
StannisB

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger OFF Topic 2024.03.16 09:18:27
  "Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr."  ..
StannisB 2024.03.20 21:35:59
@savanyújóska: Köszi a választ. Kezdjük az egyszerűbbel.

Schwechat. Tudom, hogy nem Te írtad, azért is fogalmaztam úgy, hogy írtatok (a többi kommentelő egyes megjegyzéseire gondoltam). A lényeg itt az, hogy a hivatkozott könyv alapján Schwechat nem egy nemzeti katasztrófa és nem egy önfejűen a falnak menés, óriási koppanással. Vereségnek vereség, de a szabadságharc nem ezen úszott el, a negatív következményei messze fel vannak nagyítva.

Sikerek. Nagyot mondók voltak, vannak, lesznek. Egészséges kritikával kell mindent szemlélni, sőt öniróniával is. Azt hiszem, ezt nevezhetjük józan paraszti észnek, ami talán még nem veszett ki ebből az országból. Nyalás nélkül mondom, hogy pont azért is szeretem az írásaidat, mert a berögződött toposzokat egészséges szkepticizmussal/tényszerűséggel más megvilágításba helyezed. Ha viszont ez Neked megy, miért ne mehetne másoknak is és akkor lehet értelmes vitákat folytatni és előremutató programokat összeállítani, akár össztársadalmi szinten is. Értem ezt a ráülős dolgot, de én ezt azért írtam, mert az önsajnálat, meg önutálat ebben az országban olyan mértéket ért már el, hogy az már semmilyen skálára nem fér rá. De már elnézést, én nem fogom attól sz*rul vagy senkinek, illetve kevesebbnek érezni magam, mert van olyan honfitársam, aki szerint most nincs teljesítmény. Én is jobban örülnék, ha pár dolog másképpen lenne itthon, de állandóan keseregve, meg a csalódásokon rágódva nem lehet egy életet leélni. Vagy legalábbis nem érdemes.

Nyugat. Egész gyerekkoromban (most 35 vagyok) azon nőttem fel, hogy bár úgy élhetnénk, mint a NYUGAT. Pénz, habzsi-dőzsi, sikerek, meg Európa határok nélkül. Mi többször is eljutottunk nyaralni Nyugat-Európába, szinte álomszerű volt, hogy ott sok minden mennyivel szebb, jobb. Hát így felnőtt fejjel már nem vagyok ilyen lelkes. Nem írom le az össze gondolatomat erről, az már kőkemény politika lenne, de a lényeg, hogy ahová most süllyedtek, az szégyen. Európa üressé vált, nem több egy múzeumnál. Az meg nehogy már a "permanens" siker mércéje legyen, hogy ők eredményesebben loptak, hazudtak, zsákmányoltak (elég csak a gyarmatokra gondolni). Arról nem is beszélve hogy a vágyott jóléti államaik pénzügyileg már nem húzzák sokáig. Csak nem merik beismerni. Milyen érdekes, hogy az évek óta a labancoknál élő sógornőmék (akik szerint itt minden sz*r, ott meg minden szuper), időnként mégiscsak kibökik, hogy jó pár dolog itthon elérhető vagy jobb, mint kint.

Feudalizmus. Lehet, de azt hinni, hogy Nyugaton nincsenek hasonló struktúrák, a legelképesztőbb naivitás. Mert önmagában az, hogy nekik több pénzük van, még nem jelenti azt, hogy az emberek mindenütt, mindenről szabadon dönthetnek. Inkább élek egy "feudális" struktúrában, ahol nem kell szégyellnem a nemzeti hovatartozásomat, ahol nem írják vagy nem veszik el a múltunkat és nem kell pl. újbeszélül megtanulnom. Akkor is, ha kevesebb pénzem van. Őszintén mondom, hogy azon az áron nem kellene az ő életszínvonaluk. Ha ez egy alku, hát legyen az, ítéljen meg érte akárki.

És még valami. A fentieket úgy mondom, hogy egyetemet végzett, középosztálybeli ember vagyok, nem pedig "hülye kis senki", egy trágyával etetett gomba, akit a Rogán Tóni propija megvezetett és két zacskó tésztáért négyévente bárkire leszavaz.

Mindenütt utálnak minket? Én szégyellem inkább őket.
StannisB 2024.03.20 21:36:41
@StannisB: Az utolsó sor törlendő, az véletlenül benne maradt.
StannisB 2024.03.21 09:11:22
Köszi a válaszokat. Az biztos, hogy markánsan eltér a véleményünk egymásétól. De hát ezzel nincsen baj. Az én motivációm amúgy is csupán az volt, hogy megjelenjen itt egy a többségitől eltérő értelmezés is, mondhatni kis színesként. Nem gondolom, hogy meg fogjuk győzni egymást, nem is ez a szándékom, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a jegyzőkönyv kedvééért legyen itt nyoma ennek is.

Demokrácia. A nyugati demokrácia felfogás nekem valóban nem tetszik. Ugyanis ha az a demokrácia, hogy a hatalmamra nézve veszélyes pártot betiltom, titkoszsolgálati provokációk eredményeire hivatkozva, akkor köszönöm szépen, abból nem kérek. Vagy pl. olyanokat hazudok egyes országokról, hogy be van zárva a parlament, miközben vígan ülésezik, csak hogy én demokratának tűnjek. És akik most a legnagyobb demokraták, tegnap még a testükkel próbálták a vörös csillagot eltakarni az IFA platóján, mint Béla szomszéd.

Gyarmati kizsákmányolás. Toposz vagy sem, ténykérdés, hogy gyarmatokról olyan többlet bevételhez jutottak egyes országok évszázadok alatt, ami igen komoly versenyelőnyhöz juttatta őket. Nem állítom, hogy csak ettől vannak gazdasági értelemben előttünk, de azt nem mondhatja senki, hogy ennek nem volt jelentősége. És ez akkor is igaz, ha a gyarmati infrastruktúrát ők építették ki és a mai napig, pl. Afrikában, még mindig ez a meghatározó. Én kifejezetten nem bírom ezt a "fehér vagy, szégyeld magad" mentalitást. Az egykori gyarmati országok döntő többsége önállóan életképtelen lenne, még akkor is, ha a függetlenségük kivívása óta állandóan csak hatost dobtak volna. De a fejlett, kiérlelt nyugati demokráciában ennek az igazságnak a kimondása nem lehetséges, mert nem pc. Ahogy a folyamatban lévő dél-afrikai fehérek elleni genocídiumot sem illik emlegetni. Na vajon miért?

Szolgalelkűség. Több népdalt tudnak? Őrzik a hyagományaikazt? Oké, akkor azt szeretném csupán kérdezni, hogy ezzel mire is mennek? Mennyire is számít ez a mindennapi döntési szituációkban? Mert ha már szóba jött Írország, miért is kell nekik letérdelni, amikor se gyarmatuk nem volt, se kiírtani nem írtottak ki senkit, sőt, még őket hentelték évszázadokon át az angolok. Vagy pl. miért tiltották meg mostanában egy általános iskolai osztály nem muzulmán tanulóinak Némertországban, hogy igyanak óra közben, mert van az osztályban három muzulmán gyerek és ők tartják a ramadant? Ilyenkor hol van az a tartást adó múlt? Ki is a szolgalelkű akkor? Reméljük, hogy a woke örület csak egy fellángolás? Hát én nem vagyok biztos benne. Kíváncsi leszek, ha esetleg lecsengene, az "eredményeit" eltörlik-e vagy továbbra is együtt kell élni velük. Mert a nagy, öntisztulásra képes Nyugat a fentiek tükrében nemigazán lesz képes korrigálni, gyáván alkalmazkodni fog egy szélsőség örültségeihez.

A Nyugat haldoklása. Én nem azt mondtam, hogy az egész Nyugat fog összeomlani. De a jóléti modelljük biztosan nem fogja sokáig húzni már. Ez a háború eléggé felszínre hozta, hogy a költségvetések a nagy nyugati országokban nemigazán bírják el, hogy az állam biztonságára a szociális kiadások mellett vagy éppen azok terhére költsünk.

Nyugaton több a fizetés. Tényszerűen igen. De maradjunk annyiban, hogy nekem azóta kell különösen élére állítanom a garast, mióta tart ez a haddelhadd a szomszédban. Addig ugyanis ezzel nem volt különösebben problémám. Igaz, megtehetném, hogy nem rakok félre mindhárom gyerekemnek havonta jelentékeny összeget, meg nem fizetném a feleségemmel magunknak a nyugdíj előtakarékosságot. De ha nem így tennék és tojnék az öngondoskodásra, illetve nem számolnék előre, én is biztosan csak az államon csüngő szavazógép lennék. Mert hiszen biztosan az vagyok.

Végzettség. Ez a részemről nem érdem, nem is azért írtam. Pusztán az volt a célom, hogy látszódjon: a kormánypárti szavazó nem csak egy hülye vidéki, megvezetett, alkoholista tahó lehet. Nem. Bármennyire is hihetetlen, a szavazólap bedobásakor meglepően sok ember racionális döntést hoz. Én is, nyilván a saját preferenciáim alapján. Más meg más preferenciák alapján. És valóban, a diploma, társadalmi státusz nem garancia semmire. Amit az egyetemen láttam anno tanároktól, hallgatóktól, valami tragédia. Egyszer pl. egy szemináriumon a nemzetközi jogásznak feltette valaki azt a kérdést, hogy az USA-nak milyen alapon van joga a guantanamoi támaszponton gyakorlatilag bármilyen jogi keret nélkül fogvatartani és megkínozni embereket. Hát nem jött válasz, csak valami handabandázás arról, hogy az USA más. Talán csak nem a részrehajlás miatt? Én anno kriminológiából elkezdtem csinálni a PhD képzést - de az időhiány miatt - azért is hagytam abba, mert nem lehetett megírni az igazságot a bűnözés egyes aspektusaival kapcsolatban. Mert az én értelmezésem nem illett volna bele abba a narratívába, hogy az ember azért bűnöz, mert elnyomják, kizsákmányolják, az egyéni felelőssége ezért nulla. Igen, a körúton és a trolivezetékeken túl a világ azért tartogat még meglepetéseket az annyira tanult, olvasott, szofisztikált értelmiségnek.
Hét tenger Mers el Kebir 01. 2024.03.03 16:25:11
Az első világháború sok minden más mellett olyan szempontból is kuriózum volt a korábbi európai háborúkhoz képest, hogy a felek nem voltak hajlandóak semmilyen kompromisszumra, és mindegyikük a „mindent vagy semmit” alapon játszott. A cél nem pusztán a győzelem volt, hanem a totális győzelem, az…..