Regisztráció Blogot indítok
Adatok
YP

0 bejegyzést írt és 205 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel ilyet már rég (nem) láttatok. Ez most brutálisra sikerült egy kicsit. Nem fogom sem lefordítani, sem kommentálni.Fordítás: Hannibal Barca  Oil spikes $25 a barrel on anxiety over US…..
YP 2008.09.23 09:42:14
ASPO, 1. nap. Angol nyelvű gyorsjelentés:

---------------------------

Our lunch keynote finished speaking a few minutes ago.

Jim Buckee, former CEO of Talisman Energy

Showed slide extreme field size distribution on the basis of reserves, with three fields dominating (Ghawar, Burgan, Cantarell).

Fundamentally, anything under 100 million barrels really doesn't count.

97% of world known reserves are in 10% of the fields.

On Oil Field Declines

"They decline" In ten years time we need to replace 50-60 million barrels of oil or 6 Saudi Arabias.
--> the rate is problem but so is the sheer volume

The majority of the world's oil is in the Middle East.

Saudi Arabia's geology is simple: very layered and also well-explored. Talisman didn't go into Saudi Arabia [could have been "when gasoline spiked"] because we didn't think we would find anything there.

Ghawar is 174 miles by 16 miles
STOOIP 190bn bbls
Reserves are 80-90 bn bbls
Cumulative production 53 bn bbls, 27.9% STOOIP
59-66% EURR

"If this field isn't in decline, it's right there."

Tales from Insiders

Sadad al Husseini = "natural declines in existing capacity are real" getting to 12 mmb/d would "wreak havoc within a decade"
Chairman Farouk Al-Zanki : Burgan "peak output in 2007 1.7 mmb/d not 2"

Said charitably, their claimed numbers are "unexamined."

"If the big fields are in trouble, the world is in trouble. And of course exports decline faster than production."

Why Majors are Quiet on Peak Oil

- In big companies CEOs are advised by economists: "if the price of oil goes up enough, more oil will appear in the ground" (said with touch of mischief in his voice)

- Advisors say "There is plenty if we could get at it"
Improved recovery heavy oil sub arctic etc. : ignores volume versus rate argument

- "Low cost producer wins" this is how the operate because predicting the price of oil is difficult and the forecasts keep under-pricing "why should we invest if it's going to go down to xxx?"

- If the leader of Exxon were to stand up and say "that's it" the ramifications would be huge; perhaps there are being careful?

But there are signs of change: "end of cheap oil"

Industry Outlook
- Exploration is tough -F&D is rising
- Industry is tight: people, services, equipment
-Costs have doubled in the last 3-4 years and are set to double again
-Industry busy fighting declines every day
-[missed this point]

Resource nationalism
Not limited to Middle East: Scotland, Alberta, Venezuela are doing it too "this is our oil" or windfall taxes
NOCs produce oil x3 more expensively than IOCs, on average

Summary
-World produces 30+ bn bbls per year; replaces
Terminus Technicus IKE 2008.09.12 15:32:00
Ide jön minden, ami Ike-kal kapcsolatos.ITT NÉZHETITEK RENGETEG TÉVÉCSATORNÁN EGYSZERRE!A modellek és a Google Earth felhasználásával Ike középpontja 7 km-re halad el Galvestontól és 24 km-re Houston belvárosától. A középponttól számított 195 km-es sugarú körben hurrikán, 450…..
YP 2008.09.14 18:53:47
Lezárták a Colonial pipeline-t, ami Houstonból és New Orleans közeléből dél-keletre és észak-keletre viszi (vinné) a benzint és a dízelt. 2.3 mbpd finomított termékről van szó. Azaz napi több mint 2 millió hordóról. Ez most nincsen, merthogy nincsen 'supply'.


Komoly gondok lesznek ebből, hiába a propaganda, hogy 'Texas dodged a bullet'.

Ájdonszinxó.


-------------------------------------------------


Colonial says oil product pipelines shut due to Ike
uk.reuters.com/article/oilRpt/idUKN1250205820080912

HOUSTON, Sept 12 (Reuters) - The Colonial Pipeline has shut the main gasoline line between Houston and New York due to a lack of supply from Gulf Coast refineries, which have shut or slowed ahead of Hurricane Ike, according to a company statement on Friday.

The Colonial's distillate pipeline is also shut, the company said.

The Colonial pipeline is the nation's largest and can flow 2.3 millon barrels of refined products per day.
Kezdjük hát el! Sok hír, kevés magyarázat, kommentelési lehetőség. Mint a mesében. :-) Nagyjából az történt, amire számítottunk. Az OPEC hivatalosan nem csökkent, mert nem akarja magát kitenni a vádaknak, hogy ők tehetnek a magas árakról. Ugyanakkor a gyakorlatban…..
Az élelmiszer-ellátás biztonságának megteremtése nemzetállami szinten   Civil kezdeményezéseket kellene indítani, amelyek a helyi piacok kiszolgáltatottságát csökkentenék az élelmiszer-önrendelkezés megteremtésével. Ez lehetővé tenné, hogy az egyes országok maguk…..
Kezdjetek neki, ahogy időm engedi, folytatom.  ..
Az elmúlt napokban nem voltam túl jól és nem is igen néztem a blog felé - a kopi-pészten túl.Ma viszont igen, és nem tetszett, amit láttam. Amikor elkezdtünk együtt blogot írni, akkor az volt a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan csomópontot, ahol azt a bizonyos témát, amit…..
Tombol a hurrikán-szezon. Az alábbi felvétel az Ike nevű 4-es erősségű hurrikánról készült. Gusztáv épphogy szétoszlott, mögötte jön Hanna (trópusi vihar), aztán Ike, és utána Josephine. Az olajmezőkre és a parti infrastruktúrára Ike komoly veszélyt jelenthet ha rossz felé…..
AoL beteg. Keressek cikkeket helyette? Vagy majd ti? Hannibal Barca:Esett az OPEC termelése (0,6% mínusz júliusról augusztusra), elsősorban Irak és Szaúd-Arábia miatt. Érdekes módon Irán emelt a termelésen. A Gustav hurrikán miatt fél Louisiana áram nélkül maradt. Csak a…..
Terminus Technicus Tulajok 2008.09.03 22:31:29
Földlakók!Ma a Föld Tulajdonosairól mesélek nektek. Ez a világ a korporativizmus vagy globalizáció vagy újkapitalizmus vagy nevezzétek aminek nevezni akarjátok. Profit határok nélkül. Az egész arra van tervezve, hogy egy szűk elit minél több pénzt keressen rajtatok. Demokrácia???…..
YP 2008.09.05 02:35:38
Na erre válaszolnék:

----------------------------------------

SS88 2008.09.04. 14:53:16
Tiszta gyönyörűség titeket olvasni, nem véletlen linkelik a terminust egyre gyakrabban a kurucinfon és a lelkiismeret88 weblapján.
Kert Magyarország, önfenntartás, bezárkózás, idegenek elkergetése, fegyveres védelem megszervezése, kisebbség elüldözése, nyugdíjasok visszaszorítása, kapitalizmus kárhoztatása mindent megtárgyaltok amit csak kívánhat az ember.
Legnépszerűbbek között vagy Zaphod, és hálával tartozunk a YP-nek és a HZS-nek.
Kevesen írnak ilyen jól a helyes útról.
A magunkfajta örül amikor titeket olvas.


Talán nem tűnt fel, úgyhogy leszögezném:

1) Megvetem a rasszizmust

2) Megvetem a nyuggerezést

3) Nem kárhoztatom a kapitalizmust. A globalizációt és a neoliberális GAZDASÁGpolitikát viszont kénytelen vagyok, mert látom, hogy mit művel. A kaiptalizmus csak egy társadalmi rendszer, nincsen rajta sem szeretni- sem utálnivaló. Az embereken van, akik megtöltik tartalommal.

4) Nem támogatom a fegyveres társadalmat, sőt, ellene vagyok a fegyverosztásnak

5) Semmi bajom a kisebbségekkel. A világon semmi.


Ami engem illet, tények és számok érdekelnek, nem ideológiák. Aki ideologizálni akar, felőlem bátran teheti. Ameddig én voltam az admin, kitöröltem azt, ami szerintem nem ide való. Most ezt már nem tehetem meg.

De ez nem jelenti azt, hogy egyetértenék azzal, ami itt néha folyik. Nem véletlenül nem vagyok már szerkesztő, amikor pedig írok, csak tényeket és híreket teszek be.

Szerintem káros az a folyamat, ami az indulatok és az aktuálpolitizálás irányába löki a témát, ezért egyre kevésbé veszek szívesen részt benne. Viszont sem nem tudok sem nem akarok tömegszintű közvélekedéseket befolyásolni. Ezek a dolgok sajnos tőlem függetlenül vannak. Az a tény, hogy egynémely számításom alátámasztani látszik egynémely ideológiai alapvetést, sajnálatos.

De én nem tudok / akarok mások helyett értelmezni. Ugyanis az is káros.
Ezt az oldalt mindenkinek érdemes a könyvjelzők közé betennie: http://www.chrismartenson.com/crashcourse Szó és kép, arról, amiről beszélünk. Természetesen kevésbé alaposan, viszont messzebbről indulva és perspektivikusabban. Az oldalon a következő fejezetek vannak,…..
Kijött az ASPO (Association for the Study of Peak Oil) legújabb hírlevele. Ezúttal főleg ebből mazsolázgatok. A teljes PDF fájl letölthető innen.Spanyolország az első ország amely Európában intézkedéseket hozott az energiaválsággal kapcsolatban. - csökkentették a megengedett…..
YP 2008.09.03 05:27:40
YP 2008.09.03 05:42:31
Ennek lesz hatása:

Gustav slams Entergy's Louisiana power grid

www.reuters.com/article/bondsNews/idUSN0245560120080902?pageNumber=2&virtualBrandChannel=0


Arról van szó, amit írtam is korában: nem tudjuk, hogy milyen elektromos kábeleket fog elvágni a hurrikán. Nos, elvágott egy párat. Ahogy ez kinéz, hetekig nem lesz áram a környéken, azaz a finomítók hoszabb időre is kieshetnek.

Ha ez így van, akkor az olaj ára továbbra is nyomott marad, mert kevés lesz a vevő, viszont nagyon hamar ki fognak fogyni a finomított termékből (benzin, dízel). Tekintetel arra, hogy az SPR csak olajat tartalmaz, azt hiába engedik ki, nincs aki feldolgozza.

Honnan fogják beszerezni a benzint és a dízelt? Megpróbálják megvenni máshonnan. Pl. Európából.

---------------------------------------------------------------


Entergy warned of "extremely severe damage" to its transmission grid, and said 13 of 14 key transmission lines carrying power to New Orleans were out of service.

Due to extensive damage to at least 13 high-voltage power lines, company officials offered no timetable for power restoration. Repairs could take weeks in some areas, they said.

Restoring electricity to homes and businesses will require a delicate balancing act. The utility must match transmission capacity and generation capacity or risk triggering a widespread blackout due to power imbalances, Dawsey said.

While Gustav's impact on the state was less severe than devastation left by Katrina's flooding, its damage to Entergy's grid was worse, particularly in the Baton Rouge area, said Renae Conley, president of two Entergy utility units serving Louisiana.

Terminus Technicus Szabad piac? 2008.09.01 21:34:00
Avagy: Hát olyat meg hol találsz?Egy magyar származású úriember kinyomozta, hogy kik nyomulnak az árutőzsdén. Tom Szabó elsősorban ezüstben utazik, itt a weboldala: silveraxis.com Az árutőzsdéről annyit érdemes tudni, hogy ezt elsősorban a termelők (és kisebb mértékben a…..
YP 2008.09.02 23:14:50
"YP, egyre inkább az a véleményem, hogy az olajár jóslataid közép- és hosszútávon nem fognak bejönni, jóval alacsonyabbak lesznek az árak"


Mennyire hosszútávúak?

A 2012 utániak szerintem sem fognak bejönni, a rövidebb távúakat pedig újra kell még számolnom. sajnos most teljesen mást csinálok, nincs erre időm a napokban, talán majd 2 hét múlva.

Sokan félnek attól, hogy a világgazdaság 1-2 éven belül, egyesek attól is, hogy még idén összedől. abban igazuk van, hogy az nagyban megváltoztatná a dolgokat. Abban nincs igazuk szerintem, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik. De hát ugye meglátjuk.

A másik dolog meg az, hogy bár simán elképzelhetőnek tartom, hogy a nominálértékekben tévedni fogok, a vásárlóerő vs. árban aligha. Tehát lehet az olaj olcsóbb, ha az embereknek kevesebb a pénzük. (Nem, nem hiszem, hogy olcsób lesz, de ilyen körülmények között elképzelhetőnek tartanám.)


Végül még valami.

Az erre az évre eső projekcióimat (mennyiség és ár) több oldalról is érte támadás. Tavaly aról az oldalról, hogy pesszmista, és a mennyiség több lesz, az ár meg kevesebb. Aztán idén májusban arról az oldalról, hogy túl optimista volt, az ár bőven 120 USD felett lesz éves szinten.

Én kitartok az eredeti elgondolásom mellett: hosszabb távon kereslet-kínálat és (dinamikusan változó) elaszticitás vannak, USD:EUR átváltási árfolyam van, csökkenő exportmennyiség van. Spekulációval napi, manipulációval havi-negyedéves adatokat lehet kismértékben (10-15%) módosítani. Szerintem az all liquids termelés, a c&c kitermelés és az árprojekcióim egyaránt jók, egyelőre az előrejelzés szerint mennek. Az éves átlagárban szerintem nem fogok 5%-nál többet, a mennyiségeknél 1%-ot sem tévedni.

Ez az érzésem. Aztán meglátjuk.

Ami a későbbieket illeti, most már másik, sokkal jobb modellem van erre, az módosítani fog az eredményeken. Pár héten belül összerakom.
 Úgy tűnik, a brazílok komolyan gondolják az államosítást az olajszektorban. Az új mezőkből még legalább 5 évig (Tupi) de inkább 10 évig (Carioca) nem jön majd sok olaj, de nagyon úgy néz ki, hogy amikor majd már igen, akkor sem tervezik exportálni. Működni látszik az…..
YP 2008.09.02 01:58:43
Kispadosok:

Sept 1 (Reuters) - Hurricane Gustav, the first big threatto U.S. Gulf of Mexico energy and port infrastructure sinceKatrina and Rita in 2005, made landfall west of New OrleansMonday morning. [nN01292385]
The following outlines the impact on the energy sector:
*****HIGHLIGHTS*****
*96.3 percent of U.S. Gulf of Mexico oil output shut
*82.3 percent of Gulf of Mexico natgas output shut
*27 percent of U.S. refining affected, 11 percent shut, 16percent at reduced rates.
*433,600 Entergy (ETR.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) customers lose power
*No damage assessments yet
*US waives gasoline standards in parts of Texas andLouisiana, ready to release emergency crude
*****CRUDE OIL, NATURAL GAS*****
*96.3 percent of U.S. Gulf of Mexico's 1.3 million barrels
per day crude output shut as of Sunday, according to
U.S. government.
*82.3 percent of the Gulf's 7.4 billion cubic feet per day
natural gas output shut as of Sunday.
*****REFINING*****
*Ten refineries with capacity of 1.9 million bpd shut
*Eight refineries with capacity of 2.8 million bpd at
reduced rates
REFINERIES NOT PRODUCING FUEL:
*ExxonMobil 193,000 bpd Chalmette, Louisiana.
*Murphy (MUR.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 120,000 bpd Meraux, Louisiana
*ConocoPhillips (COP.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 280,000 bpd Lake Charles and
195,000 bpd Alliance, Louisiana, refineries
*Motiva 236,000 bpd Norco, Louisiana; 235,000 bpd
Convent, Louisiana refinery on standby.
*Marathon (MRO.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 250,000 bpd Garyville, Louisiana.
*Calcasieu shut its 80,000 bpd Lake Charles, Louisiana
*Alon (ALJ.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 80,000 bpd Krotz Springs, Louisiana
*Valero (VLO.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 250,000 bpd St. Charles, Louisiana
REFINERIES AT REDUCED RATES:
*ExxonMobil 503,000 bpd Baton Rouge, Louisiana; 567,000
bpd Baytown, Texas; 349,000 bpd Beaumont, Texas
*Citgo 430,000 bpd Lake Charles, Louisiana
*Valero 325,000 bpd Port Arthur, Texas; 130,000 bpd
Houston, Texas, 245,000 bpd Texas City, Texas
*Motiva 285,000 bpd Port Arthur, Texas
*****ELECTRIC POWER*****
*Entergy (ETR.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) says 433,600 of 1.9 million customerswithout power, 101,500 in evacuated areas, 332,600 in southeastand southwest Louisiana.
*Entergy's Waterford 3 nuclear plant shut Sunday night;River Bend nuclear plant powered down to 75 percent due tolower electricity demand.
*****SHIPPING AND PORTS*****
*Louisiana Offshore Oil Port stopped unloading ships
Saturday and shut flows from storage Sunday
*Houston Ship Channel closed to inbound traffic at midnight
Sunday (0500 Monday GMT), all outbounders already gone
*Mississippi River traffic at New Orleans halted inbound at
noon (1700 GMT) Saturday, outbound as of 6 p.m. CDT (2300
GMT).
*Traffic at Lake Charles, Louisiana, halted Sunday
*Traffic at Beaumont and Port Arthur, Texas, halted Sunday
*Gulf Intracoastal Waterway closed Mississippi to Florida
*****PIPELINES*****
*Explorer Pipeline says entire 700,000 bpd products
pipeline, Gulf Coast to Chicago, available Monday night
*El Paso's (EP.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) said its Tennessee and Southern Natural
gas pipelines offshore throughput cuts total 2.5
Bcfd.
*TEPPCO's (TPP.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) 340,000 bpd products line from Texas to
Northeast cuts run rates, Beaumont distillate line down.
*Henry Hub natural gas trading hub shut Sunday.
*Enbridge (ENB.TO: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) (EEP.N: Quote, Profile, Research, Stock Buzz) stopped taking natural gas
production Saturday on systems with 6.7 Bcfd capacity.
YP 2008.09.02 02:03:07
Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflicthttp://news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=ENYP gyűjtéseUgye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize…..
YP 2008.09.01 01:23:57
Hoppá! Newsweek.

------------------------------

Is America Losing At Globalization?

www.newsweek.com/id/156343


in this decade, rampant growth in emerging markets has mercilessly boosted prices for energy and commodities; competition from foreign workers has tamped down wage growth, and the weak dollar has made U.S. companies vulnerable to foreign buyers. "In the 1990s, we got all the upside of globalization," said David Smick, a consultant and author of the new book "The World Is Curved: Hidden Dangers in the Global Economy." "Now we're getting some of the downside."

As a result, Americans are now more inclined to see themselves as victims of globalization—rather than as beneficiaries of it. A Los Angeles Times/Bloomberg poll this spring found that 50 percent of respondents said free trade hurt the economy, while only 26 percent said it helped.


------------------------------------------


Ugye, hogy ugye, hogy ugye?
Jöhet a mai gyűjtés! 700 ezerrel kevesebb Toyota készül jövőrewww.a5.hu/cikkek/52/28107.shtmlLuigi Picco gyűjtéseNamost ha úgy fog 700 ezerrel kevesebb autó készülni az egyik legnépszerűbb típusból, hogy Oroszországban, Kínában, Indiában és Brazíliában jelentős növekedés…..
YP 2008.08.31 05:25:44
Ha! ezt nézzétek!!!

------------------------

Spiegel: OSCE observers fault Georgians in conflict

news.trendaz.com/index.shtml?show=news&newsid=1282317&lang=EN


European observers have faulted Georgia in this month's Caucasus conflict, saying it made elaborate plans to seize South Ossetia, dpa reported, refering to the German news magazine Der Spiegel on Saturday.

In a report to appear in its Monday edition, it said officials of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) had said acts by the Georgian government had contributed to the outbreak of the crisis with Russia.

Spiegel said OSCE military observers in the Caucasus had described preparations by Georgia to move into South Ossetia.

The onslaught had begun before Russian armoured vehicles entered a southbound tunnel under the Caucasus Mountains to South Ossetia.

It said the OSCE report also described suspected war crimes by the Georgians, including the Georgians ordering attacks on sleeping South Ossetian civilians.


-----------------------------------------


Ugye, hogy jobb nem nagyon gyorsan levelezni?