Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jochan

68 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tengerek és óceánok viselkedése      A Föld nagy részét víz borítja. Pontosan 70,8 százalékát, ami 361 126 400 km2 nagyságú területnek felel meg. Az óceánok elnyelik a légkörből származó hőt. A hő elnyelése mellett megkötik a szén-dioxidot is. A légkörbe juttatott szén-dioxid az egyik olyan…..
Egy ijesztő jelenség: a szédülés        Egy kicsit talán furcsának tűnik, de egyre inkább kezd elterjedni az emberek körében a szédülés. Az ok: ismeretlen. De ne szaladjunk ennyire előre. Gyerekkoromban szerencsére sikerült több alkalommal is elmenni különböző táborokba. Hogy zajlott egy ilyen…..
A tudás hatalom Félelemipar 2024.05.09 18:02:31
Félelemipar      Kezd valami nagyon érdekes kialakulni. A címben szereplő fogalom egyre inkább testet ölt a valóságban. Ezek fő területei a politika, a média, a gyógyszergyártók, a biztosító társaságok, a bankok, és furcsa mód a környezettel foglalkozók. Ezek a legjövedelmezőbb területek. Emberek…..
A tudás hatalom Sivatagosodás 2024.05.02 17:52:41
A sivatagok terület hódítása    Talán sokan emlékeznek még arra, hogy már korábban is volt rá példa, hogy sárga por lepte el a járműveket az utcákban. Igen, jól tudják, a szaharai homok került ide. A szél idáig hozta. Ha megnézzük a térképet, elég nagy sivatagos területeket találunk. Több mint 20…..
A tudás hatalom Erdőségek 2024.04.30 18:10:23
  Erdőségek     Jó néhány évtizeddel ezelőtt azt tanultuk, hogy a fák, növények szén-dioxidot nyelnek el, és oxigént bocsátanak ki. Egy kicsit azért nézzünk vissza. Nagyon jól emlékszem rá, amikor egy környezetvédelmi fórum keretén belül az erdőgazdaságok szakemberei, mérnökei tartották az…..
A tudás hatalom Adatvédelem 2024.04.25 17:38:27
Adatvédelem     Egyre bosszantóbb, hogy olyan ajánlatokat tesznek különböző honlapokon, ami arról szól, hogy adjam meg adataimat, majd ők megvédik. Több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. Ki az, aki megvédi? Hogy védi meg? Miért szolgáltatja ki számtalan másik cégcsoportnak az adataimat, ha…..
A tudás hatalom Furcsaságok 2024.04.22 17:45:01
  Furcsaságok, avagy miről is van szó?     Egy ismeretterjesztő műsorban szó volt a repülőgépek építéséről. Sajnos későn kapcsoltam oda, így nem az egész műsort láttam. Ami viszont meglepett, hogy a repülőgép szárnyának gyártása kapcsán említették a pontosságot. Amikor elkészül, a szárnyon…..
A tudás hatalom Uralom 2024.04.21 10:10:43
  Hatalom, pénz, gyűlölet, káosz      A mai világban úgy gondolom, hogy ezek a fogalmak már teljesen elfogadottak. A mai modern ember gondolkodása eléggé eltér a normálistól. Mondom mindezt azért, mert olyan események, történések alakulnak ki, amelyek ép ésszel fel nem foghatók. Sem a saját, sem…..
A tudás hatalom Környezetünk 2024.04.16 10:52:31
  Most tényleg védjük a környezetünket?     Tanult, művelt, szakértelemmel rendelkező vezető emberek irányítják az országokat. Legalábbis úgy tűnik. Őket kiegészítik a különböző témákban jeleskedő szakértő csoportok. Ilyen intézmény lenne a környezetvédelemmel foglalkozó szervezet. Ez a téma…..
A tudás hatalom Élősködők 2024.04.16 10:47:04
Tigrisszúnyog, kullancs, poloska      Ahogy közelednek a jó idők, és egyre többen választanak szabadidős elfoglaltságot, annál inkább megnő annak a lehetősége, hogy valaki találkozik valamilyen rovarral. Túl sok információ nem látott eddig napvilágot, ezért is érdemes róla ismételten beszélni.…..
A tudás hatalom Hatalom 2024.04.07 18:03:18
  Pénz, hatalom, uralkodás    A templomos lovagrend 1118-ban keresztes lovagokból szerveződött Szentföldön. Hugues de Payns vezetésével.  Nyolc lovag elhatározta, hogy életét a Szentföld zarándokai védelmének szenteli. Itt kell megjegyezni, hogy bár a fogadalmuk nemes célt szolgált, mégsem…..
A tudás hatalom Kellemetlen 2024.04.03 14:57:22
  Kellemetlen     Talán nem én vagyok az egyetlen, aki azt tapasztalta, amit most leírok. Nem mai gyerek vagyok, így belekerültem egy olyan dologba, amit már sajnos mi öregek nem igazán tudunk kezelni. A nagyvilág viszont ezzel visszaél. Egy kis műszaki eszközt vásároltam egy üzletből. Egy…..
A tudás hatalom Ellentét 2024.04.02 14:51:24
  Egy ellentét    Most talán ellentétes véleményt alkotok a fiatalság bizonyos rétegéről. Igen, van ilyen. Feltalálók, művészek, gondolkodók. Csodálom azokat a fiatalokat, akik arra szánják szabadidejüket, hogy magukat fejlesszék, műveljék, tudásukat gyarapítsák. Vajon miért van akkora különbség…..
A tudás hatalom Nagyon fontos 2024.03.29 16:36:44
Nagyon fontos      Több olyan környezetvédelemmel foglalkozó találkozó volt már, amikor semmi nem történt. A legutóbbi 70 000 döntésképtelen ember „bulija”! Lehet, hogy ez nem is erős kifejezés. Több napon keresztül tárgyaltak a semmiről. Mivel a semminek semmi a vége, így sajnos valóban…..
A tudás hatalom Űrszemét 2024.03.28 15:43:36
  Űrszemét okozta problémák     Talán ma már nem elhanyagolható az a tény, hogy irdatlan mennyiségű űreszköz kering a Föld körül. A legfrissebb számok szerint több mint 26 000. Ez nem kis szám. A földi megfigyelő eszközökkel figyelemmel kísért objektumok mérete a maroktelefonnál nagyobb darabok.…..
  1750-2100       Úgy gondolom, hogy ez a két évszám nem sokat mond, sőt, szinte semmit. Ez valóban így is van. Azért nézzük meg az első évszámot. Az ipari forradalom kezdete. Ez azért is lényeges, mert akkor kezdte el az ember az energiaforrásokat erőteljesen és rohamtempóban fogyasztani. Ez…..
A tudás hatalom Milyen furcsa 2024.03.27 17:36:03
Milyen furcsa      Sajnos be kell látni az ember egyáltalán tanul. Ezt arra értem, hogy követtek el nagy hibákat, de újra és újra ugyanabba belelépnek. Mondják azt, hogy az okos ember más kárán tanul. Na, ebből is látszik, hogy az emberek túlnyomó része nem okos. Sőt! A borzasztó, hogy éppen az a…..
  Az ember saját énje, egyszerűsége, tudata, avagy Én, vagy Magam, vagy az Egyén       Lehet, hogy érdekesnek hangzik a címben szereplő meghatározás. Igyekszem ezeket a furcsaságokat eloszlatni. Minden egyes dolgot, ami a Földön történik, a régmúlt korokkal kell kezdeni. Már az őskor emberének…..
A tudás hatalom Felfedezések 2024.03.24 15:44:42
Felfedezők, találmányok, avagy hová tűnt néhány dolog……      Mióta az ember a Földön él, mindig alkotott, kitalált, felfedezett valamit. Egyszerű és bonyolultabb dolgokat, mechanikai és mérőeszközöket, gépeket, berendezéseket, szerves és szervetlen anyagokból készült termékeket. Ezek mind-mind…..
A tudás hatalom A jég fogyása 2024.03.20 18:22:45
A jég fogyása   Sajnos azt kell mondani, hogy az egész Földön nagy gondot jelent az olvadás. Normális körülmények között ennek üteme ritmikus. Nyáron csökken a fagyott területek nagysága, télen viszont növekszik. Ezek így váltakozva kiegészítik egymást, kialakul egy egyensúly. Van azonban egy igen…..
Az éltető és iható víz A Föld vízkészlete: 1,46 x 1018 tonna     Ez az a szó, és ez az a fogalom, mely egyre inkább előtérbe kerül. Hogy miért? Mert egyre kevesebb van belőle, és ha van, akkor kis területen, de sok. Ez sem jó. Azt kell mondani, hogy egyre inkább növekednek azok a területek,…..
Az emberek magatartása, viselkedése    Rögtön az elején egy kérdés. Vajon miért van az, hogy a magyar emberek ennyire viszolyognak egymástól, ennyire nem tisztelik a másikat, ennyire nem foglalkoznak a másik emberrel, ennyire nem érdekli a környezete, ennyire rosszindulatú, ennyire tudatlan? Tudom,…..
A tudás hatalom Adalékanyagok 2024.03.18 17:49:27
Adalékanyagok     Az már eléggé köztudott, hogy minden élelmiszerben található valamilyen adalék anyag. Ez lehet élelmiszeripari termék, táplálék kiegészítő, étrend kiegészítő, vagy bármilyen ital. Már a sokféle tápanyag egymásra való élettani hatása is vitatott, hátha még bennük különféle kémiai…..
Egy fontos szempont      Az emberiség létszáma több mint nyolc milliárd fő. Ennyi embert kell ellátni a Földnek. Képzeljük el, hogy vannak olyan területek, melyek mezőgazdasági termelésre teljesen alkalmatlanok. Ilyenek a sarkvidékek, a sivatagok, a sziklás területek, stb. Elég kevés hely marad…..
Életünk, létünk, gondolataink. Első rész      Az emberiség létszáma túllépte a 8 milliárd főt. Érdemes néhány gondolatot fordítani arra, hogy hová is jutott az emberiség az elmúlt néhány ezer év alatt. Nem az évszámok és a vele járó különböző társadalmi formák az érdekesek, illetve nem csak ezek.…..