Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Spes Avius

12 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A II. világháború Európában 1945 május 7-én ért véget, amikor a franciaországi Reims városában - egy iskolaépületben, melyet a szövetségesek egy ideje főhadiszállásként használtak - hajnali 2 óra 41 perckor három német tábornok aláírta a fegyverszüneti megállapodás a szövetséges parancsnokok előtt.…..
Közvetlenül Caesar hatalomra kerülése előtt, a polgárháborúk sújtotta Rómában élt és volt hadvezér (hatalma csúcsán pedig consul és praetor) Lucius Licinius Lucullus, akiről az utókor többnyire hihetetlen lakomái miatt emlékezik meg. Noha ő volt a híres tigranocertai csata hőse (Kr.e. 69) - amelyben…..
Spes Avius 2024.04.15 22:01:45
@F.M.J.: Köszi szépen az elismerést! :) Igyekszünk a továbbiakban is érdekes témákat találni.
A cserépszavazás vagy osztrakiszmosz (görögül: ὀστρακισμός) során az ókori Athén polgárai összegyűltek az ekklészia előtt egy nagyon fontos szertartásra, melyet közösségük szabad működése érdekében vezettek be a Krisztus előtti VI. század végén (Kr.e 506 körül). Ennek során az ünnepélyes napon…..
Adolf Hitler útja a hatalomig nem volt éppen egyszerű, de egyértelművé tette, hogy a kancellári székbe kerülve folytatni fogja Németország terjeszkedő, expanzív politikáját. Mire Németország 1939 nyarának végén a háború küszöbére ért, a Führer már megszerezte e németeknek a Saar-vidéket, a…..
Az egész hitleri német hadseregben (ami 7 milliót számlált a harcok kezdetén) alig több mint két tucat ember érte el a legmagasabb katonai rendfokozatot (a II.világháborús időszakban), ami a generalfeldmarshall volt (magyarul vezértábornagy vagy tábornagy), egyértelműen a legmegbecsültebb titulusnak…..
Spes Avius 2024.01.14 14:28:02
@Jager.: Ez így van. Erwin Rommel a német harctéri tábornokok között volt különleges tehetség. Ki is van emelve a posztban több helyen, hogy "harctéri tábornok" volt. Nem állt tőle messze, hogy az első vonalban legyen. Vannak képek, melyeken például a homokba süllyedt autókat segít kitolni, tábornagy létére. Szerette látni a csapatait, szeretett mindig az emberi között lenni (mint Napóleon). :)
A hazai mozikban november 23-án a Napóleon-film, a hónap utolsó napjaiban pedig a Semmelweis-produkció debütált, így a 2023-as évet filmes szempontból két történelmi karakter megtekintésével zárhattuk. Napóleon és Semmelweis nem voltak kortársak: amikor Napóleon meghalt a távoli Szent Ilona…..
Az első világháború 1914 július 28-án robbant ki, amikor az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, mely partneri viszonyt ápolt az Antant-hatalmakkal (Angliával, Franciaországgal és Oroszországgal). Az eseményt újabb hadüzenet-váltások követték: Németország előbb Oroszországnak, majd…..
Horthy Miklós neve hallatán a legtöbb embernek az ugrik be, hogy Magyarország kormányzója volt, konzervatív, vallásos és erkölcsös jobboldali politikus illetve tengernagy és az 1920-as, 30-as évek nagy tekintéllyel bíró vezetője, aki egészen a második világháborúig (1944 októberéig) állt hazánk…..
Spes Avius 2023.12.15 10:00:40
@Nietzsche.: Igen, a sárkányos tetoválás számunkra is érdekes, főleg Horthy merev nacionalista-konzervativizmusa és vallásossága tükrében. EZÉRT is gondoltuk a posztunk témája legyen (hátha másokat is érdekel és meglep - ha még nem olvastak róla).
Spes Avius 2023.12.17 10:22:07
@F.M.J.: Nagyon köszönjük! :)
A történelmi filmek megítélése összetettebb, mint a többi filmes műfajé, hiszen a szórakoztató vagy dramaturgiai színvonal megállapítása mellett a legtöbb néző elolvassa (meghallgatja) a történelmi hitelességet elemző történészi véleményeket is. A végső nézői ítéletet pedig a kétfajta értékelés - a…..
Spes Avius 2023.12.24 17:07:31
@Jager_: Köszi! A Schindler listája is nagyon jó valóban, de nem akartunk a listán 5-nél több második világháborús filmet szerepeltetni. Kellemes ünnepeket kívánunk! :)
Spes Avius 2023.12.24 21:16:59
@Heinz Thorvald: Ha ókor, akkor a Gladiátor mindenképp az élvonal nálam is.
A vietnámi háború 1972-ben már 17 éve zajlott, amiből az utolsó 12 évben már az Egyesült Államok fegyveres jelenléte dominált. Az USA a déli, vagyis nyugat-barát rendszert támogatta a kommunista észak ellenében (mely viszont a Szovjetunió és Kína támogatását élvezte). Az 1972-es esztendőre a harcok…..
Spes Avius 2023.12.22 13:26:39
@Pályamágus, a sínész: ezzel egyetértek
@Nietzsche.: Köszi szépen! Kellemes ünnepeket! :)
A történelem egyik legkülönlegesebb és leghíresebb kitüntetését a Porosz Királyság adományozta kimagasló katonai, majd tudományos és művészi teljesítményekért (vagy tettekért). A díjat Nagy Frigyes porosz uralkodó alapította a rendkívüli katonai tettek elismerésére még 1740-ben és egészen a Német…..
Spei Spes azaz remény [1.] 2023.12.13 00:23:01
A spes vagy spei (birtokos esetben) latinul reményt jelent. Ez a legerősebb emberi érzés a világon, mely nélkül élet sem létezik. Minden emberi lény számára fontos, mindenki megtapasztalja erejét és jelentőségét. A remény az egyetlen érzés, mely a félelemnél is erősebb. A Spei blog történelemmel…..