Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szakolczay István

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország (MAFILM), 90 perc, színes, drámaRendező: Huszárik ZoltánOperatőr: Sára SándorForgatókönyv: Huszárik Zoltán, Krúdy Gyula novelláibólZene: Jeney ZoltánSzereplők: Latinovits Zoltán, Dajka Margit, Ruttkai Éva, Nagy Anna, Andai Györgyi, Szegedi Erika, Leélössy Éva, Muszte Anna, Szénási…..
Szakolczay István 2023.10.15 06:09:09
"Huszárik Zoltán véleményem szerint kissé túlértékelt filmje"...a film nem volt több számomra, mint egy kissé érthetetlen koncepcióval megáldott zagyvaság, a 70-es évekre jellemző hétköznapi depressziós alaphangulattal. Miközben az utókor a mai napig érthetetlen módon mítoszként bálványozza, holott valójában egy vontatott és végtelenül unalmas, nyögvenyelős alkotás. Számomra érthetetlen, hogy a rendező úgy gondolta, hogyha meztelen nőket hemperegtet meg a hóban vagy szuperközeliben mutogat egy karfiolt, egy disznó fejét vagy egy épp virágot, az majd „művészi“ hatással bír a nézőkre. Amiktől sokan eldobták az agyukat, azok engem kifejezetten irritáltak, mivel engem nem igazán hoz lázba a húsleves tetején megcsillanó zsírcseppek látványa. Nem beszélve a filmzenéről, ami szintén tragikusra sikeredett, amikor csak felcsendült, egyre kellemetlenebbül éreztem magam"
Nem tudom, ki(?) írta ezt az ostobaságot. Aki éppen csak a lényeget nem érti. Nyilván azért, mert kevés hozzá, hogy az élet (és a film) lényegét megértse. És éppen csak azt nem tudja, hogy Krúdy hedonista (ja, vagy hogy mi is az a hedonizmus? Hát az élet élvezete! Olyan ember, aki az élet minden pillanatát, a legkissebb jót is, mint az aranysárga zsírcsöppecskékkel csillogó húsleves, stb.), akárcsak Szindbád - mert többé-kevésbbé maga Krúdy a főszereplő, azaz Szindbád - ahogy azt se tudja, hogy a melankólia nem depresszió, és hogy létezik olyan kategória is, mint az "epizódok". Különösen filmen! Még hogy nem eszi meg a különböző fogásokat!!! Ezt az orbitális....b...ot! Végig kellett volna néznünk egy órán keresztül, hogy mindent elfogyaszt az utolsó morzsáig? Ez nem ízlés, hanem értés kérdése! És érzéseké. Aki nem tudja élvezni az élet minden örömöt nyújtani tudó pillanatát, aki nem ért az élet lényegét, hogy utólag értékelni tudja mindazt a jót és szépet, amit megélt, és nem ismeri fel, hogy sokmindent elmulasztott, mert anno nem tudta értékelni az adott pillanatot, az nem is élvezheti ezt a nagyonis életigenlő filmet. "Felesleges művészieskedés"... Akinek ez az, az nézzen inkább pornó filmeket. De csak olyat, amiben nem sokat cicóznak érzésekkel, simogatásokkal! Amiben az első egy percben már fűrészelnek, mint az állat. Ja, bocsánatot kérek az állatoktól....