Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wallner

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közösségi oldalunkon láthattatok egy rövid beszámolót egy Kántorgép nevű kütyüről, ami egyes befektetők szerint jobb megoldást jelent a kántorok pótlására, mintsem a kántorképzés támogatására fordítanának időt, pénzt és energiát. A masinát gyártó cég, azonban…..
Wallner 2011.06.20 23:06:01
@Grincs: Nem mondtam, hogy meg lehet tanulni a kántorságot 2 hét alatt. Sőt, nagyon tisztelem azt, aki megtanulja. Sőt, szerintem sem lesz még jó darabig egy gép egy valódi kántorral összehasonlítható. Viszont a gépünk nagyon jó olyan helyen, ahol nincs kántor. És nem tudnak/akarnak évekig várni, hogy legyen. Mert ahogy mondta, nem 2 hét megtanulni és nem is mindenki képes rá. Azokon a helyeken a gyülekezetnek nem jár a szép orgonakíséret?

Az orgona egyébként olyan hangszer, ami egy gép is egyben. A kezelőszerve a billentyűzet és a pedál. Ezen keresztül lehet megszólaltatni. Amikor kitalálták ez volt a maximum, amivel tudták a kezelőjét segíteni. A mi gépünk is hangszer, csak egyszerűbb kezelni. Az orgona sokkal általánosabban használható, bármilyen darabot le lehet játszani vele, ha az ember ért hozzá. A mi gépünkkel csak azt lehet lejátszani (legalábbis kántor módban), amit beleírtunk. Egyébként van szintetizátor üzemmódja is, amikor bármit le lehet játszani.
Wallner 2011.06.20 23:13:39
@Grincs: Ahogy írtam és a videókon is látszik, a ritmust kell adni neki. Kezelő nélkül nem csinál semmit. Persze le is lehet játszani, ha valaki azt akarja, de a kántor mód a billentyűk ritmusban való nyomkodásával működik.

Mivel egyik gyülekezetben gyorsabban, másikban lassabban énekelnek,egyik helyen ritmusosan, másik helyen ritmus nélkül (még mindig nagyon sok ilyen hely van), azok a megoldások (pl. MP3 v. CD/DVD), amik csak lejátsszák a kíséretet mindig megbuknak. A mi módszerünkkel tökéletesen lehet kísérni az éneket, mivel tökéletesen alkalmazkodik a kezelőjéhez.
Wallner 2011.07.13 11:52:39
@madage: Ezzel nincs mit vitatkozni, senki sem mondta, hogy jobb a gép mint egy valódi kántor. De nagyon sok helyen nincsen valódi. És oda nagyon is jó a gép.

"Lehet, hogy nem ez a fő ok, amiért az emberek templomba járnak, de egy ékes kiegészítővé válhat, esetleg vonzerővé."
Ezt nem tudom, hogy ellenérvnek vagy a kántorgép melletti érvnek írta. De az mindenképpen taszító, amikor "szárazon", kíséret nélkül énekelnek, mindenesetre én ezzel érvelek a készülék mellett. :-)

Az ének tanítására kifejezetten alkalmas a készülék. Le lehet játszani automata módban az éneket így ritmusában megtanítható a gyülekezetnek. Anarcson külön alkalmat szerveztek arra, hogy minden héten 1 éneket a készülék segítségével megtanulnak...

A gép nem a fődallam ritmusát játssza! Miből gondolta ezt?! Pontosan azt játssza, ami a hivatalos Korálkönyvben van. Ott is vannak átvezetések a harmóniák között. Egyszerűsítve: A kezelő adja az ének ritmusát. A gép kiszámolja a két leütés közötti tempót és aszerint lejátssza a kíséretet. Persze ennél többet csinál, de ennek az eredménye, hogy teljesen úgy fog szólni, mintha valaki a korálkönyvből 4 szólamban játszana.

64 féle orgonahangzás közül lehet választani, szóval ha valaki megunja, akkor van választék. De szerintem nem ebből kell kiindulni! A legtöbb helyen Hollandiából kapott nyenyerék vannak, amin van 3 hangszín, rock, jazz és templomi. Ebből 1 ha használható. Ahhoz képest ez óriási előrelépés...

Szerintem ha elolvasná, hogy miket tud a készülék, akkor nem írna le ilyen alaptalan dolgokat! Minden hozzáállás kérdése. Nem az ideális helyzetből kell kiindulni, hanem a magyar valóságból. El kell menni néhány "vidéki" gyülekezetbe, és nem ilyen ellenségesen hozzáállni ahhoz, aki valamit próbál tenni. Mindenki csak siránkozik a helyzeten, de amikor van megoldás, ismeretlenül is leszólják...
Külföldi Google-forrásaink érdekes fejleményekről csipripelnek. A nem is olyan távoli jövőben (elvileg már csak párat kell aludni) "global launch" várható. Előre csak annyit árulhatunk el, hogy egy, Google-mércével mérve is nagy durranásról van szó. A jó hír az, hogy…..