Regisztráció Blogot indítok
Adatok
retibenedek

34 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Ha nincs otthon semmi hozzávaló, akkor is van valami" - tartja a mondás a Schwartzer-szanatórium konyhájában, így is lett ez ma is. Nem igazán akarom ezt mos ragozni, de tegnap a három és fél órás török művészfilm után este 10-kor hazaérve, úgy voltam vele, hogy valahogy ezt le kell fojtani és…..
Ha az ember elég gasztro-kontentet néz az interneten, akkor szépen lassan a tudatalattijába belekódolják az algoritmusok a különféle látványokat, az ahhoz párosuló kulturális közeget, elképzelt ízeket és egy napon a semmiből inspirációt érzünk, hogy csináljunk valami olyasmit, amit már annyiszor…..
A terv az volt, hogy hummusz lesz, de nem volt itthon sem tahini, sem olívaolaj. Így eszembe jutott az az isteni chana-dal, amit a Ráday utcában a Jedermnan Cafe-val szemközti indiaiban ettem és úgy voltam vele, hogy ha a hummusz már úgyis több ponton akadályoztatva van, legyen egy kicsi indiai,…..
Csináljunk miso-levest, mert nem lehet gyorsan, nincs kész hamar, figyelmet igényel, könnyen lesz íztelen, sok lépésből áll, nagyon könnyen el tudjuk rontani és valószínűleg elsőre nem lesz olyan, amit várunk egy ilyen emblematikus levestől, amivel a japán nép indítja és zárja a napját meg közben is…..
Mivel amióta elolvastam gyakorta ventiállok a Híd a Drinánról, úgy voltam vele, hogy csak el kéne olvasni még pár könyvet a szerzőtől, így hozzácsaptam még négyet a listához: Kisasszony, Nyuszka, Elátkozott udvar és Anika idejében. Mindenek előtt köszönöm a tippet Bede Péter kollégámnak, aki a…..
Ezzel a recepttel könnyedén letudhatjuk az ajánlott, napi zöldségfogyasztásunkat, mert olyasmi érzéseket vált ki mint egy jó gyümölcssaláta nyáron. Bármennyit meg tudnánk belőle enni. Egy fél fej kínai kelt teljes lelki nyugalommal mossunk meg és vágjuk fel nagyobb darabokra, mert úgy eltűnik majd a…..
Az az elmélet megvan, hogy egy vaslábosban minden finomabb lesz? Ebben az esetben ez maga a gyakorlat is. Nem nagyon szoktam húst készíteni itthon, de azért időről-időre felmegyek a Süveg utcai henteshez és rá bízva magamat a véletlenre bevásárolok egy-két dolgot, attól függően, hogy éppen mi van…..
A török teázás lényege, hogy a teatöltés során festők lehetünk, ahogy az előre lefőzött sűrű, mahagóni-borostyán színű teát kitöltjük a tulipános poharunkba és ráöntve a forró vizet, alakítjuk a tea árnyalatát a sötéttől a világosabb felé. A víz lassú öntésével formálhatjuk a határát, hogy hogyan…..
A hideg, decemberi szeles, tiszta, napsütéses időben, a mellettem vízbe hajló fűzfa a szél unszolására hozzám hajol és tétovázva miközben vissza-vissza engedi alsó ágait a vízbe, csak kérdően várja a szél tanácsát, hogy hozzám közelíthet-e, megsimogathat-e, a szemközti nádas pedig fürdőzve a nap…..
A bureket valószínűleg a balkáni zenével való kapcsolatom kezdte felrajzolni a gasztronómiai térképemre és habár előtte is hallja az ember ezt a szót és valószínűleg kóstoltam is valami hasonlót,  a fókusz élesedése az nagyjából egyenes arányos szerb-bosnyák-makedón zene iránti elköteleződésemmel és…..
A karácsonyi és újévi étel-maradékok utolsó morzsái is elfogytak, a hűtő megint régi sivárságában ragyog és hívja életre a kreativitást a konyhában. Újból visszaáll a régi rend, nem kell mézeskrémest és hasonló elvadult dolgokat reggelizni. A tavalyi évről velem tartott egy sütőtök is, ami…..
Nem szoktam könyvekről posztolni legfőképpen azért nem, mert nem igazán olvasok. Az idei év sem az olvasásról szólt, így nem nagy a tolongás ha választanom kell hogy mi volt a legnagyobb olvasmányélményem, de a kevés közül is kimagaslik ez a könyv. Nyáron még gyanútlanul vittem haza hátizsákomban…..
Idén eldöntöttem, hogy felszabadítom magam a karácsonyi készülődés terhe alól és nem lesz ajándékozás, nem lesz főzés csak egész egyszerűen elmegyek szenteste a családi házba és e minimalista hangolódással az ünnepre fogok a családommal karácsonyozni. Ámde az ilyen, egyfajta cezúraként is felfogható…..
Együnk, de nagyon gyorsan valamit, amihez semmit nem kell főzni. Ehhez olyannyira nem kell, hogy elég a forróvíz hozzá, még akár kollégiumi vagy irodai környezetben is elkészíthető. Ha úgy tetszik ez olyan mint egy sajtos-tejfölös tészta, amire csak rá kell dobni mindent, összekeverni és beverni.…..
A szobában ülök a babzsákfotelemben az októberi napok utolsó napsütésében. Várom a napot, hogy hozzám érjen. Hogy ledobva magáról a ruhaként eltakaró ablakkeretet rám másszon és elkezdje simogatni az arcomat majd lassan hevítse fel egész testemet. Ahogy kúszik felém először csak arcom jobb felet…..
Amikor a vizikefíredhez vett biocitrom vásárlása után a Sparban, az Oasis - Wonderwall című száma úgy betalál, hogy állsz a Metropol adagoló mellett földbegyökerezve és miközben a nyugdíjasok veszik ki az újságokat rajtad keresztül nyúlva és van nálad négy konzerv szardínia is, amit még az Aldiban…..
Ha annyira szeretünk főzni, hogy az ételkészítés vége után és még evés közben is folytatnánk,  akkor erre az alant bemutatott folyamat egy kiváló lehetőség. Természetesen azt a metódust, hogy egy ételt, úgy fogyasztunk el mintha két külön fogás lenne nem én találtam ki és a címben szereplő 'soup…..
Ez egy ilyen mit együnk ha semmi sincs (szerintünk) itthon recept. Tészta ugye mindig van és ha ahhoz valamilyen olajban megfuttatunk fűszereket, jól belőjük a sósságot és kicsit rásegítünk valami savval, akkor abból nagyon jóleső vacsora vagy bármi lehet. Nemhiába népszerű olyannyira a sima…..
Ismeretes talán mindenkinek, hogy a Távol-Kelet mesés vidékein mindent különböző méretű wokokban készítenek el, illetve hát ez az, amit látunk abból, amit a tömegmédia elénk tár, mert bizonyosan főznek másban is. Abban mindenképpen megegyezhetünk viszont, hogy keleti embertársunk ha megéhezik nagy…..
A minap egy mezei csirkecombot vettem ki, hogy majd jól megcsinálom valahogy, de az élet adta spontaneitás csodájában, minden máshogy alakult és este kilenckor értem oda, hogy ez már egy napja a hűtőben vacog mit is kezdjek vele. Semmi ötletem nem volt, meg gondolkodni sem akartam ezen, pácolni, meg…..
Életem eddigi első és egyetlen "rendes" munkahelyén az ebédidő nálam központi szerepet töltött be, általában már tizenegykor kezdtem ráhangolódni és délután kettőkor még a kajakómámban próbáltam kibekkelni, hogy ne most nyissanak be a szobába a kollégák, mert még kicsit ejtőznék. Szerintem sok…..
Van úgy, hogy az ember elmegy egy könyvbemutatóra (életében először magától), még odafele menet már kicsit eltel önnönmaga nagyságától, hogy na, kultúrprogramra is járok, micsoda tagja vagyok az értelmiségnek még az irodalom is érdekel, mindezt persze gyalog, mert még a könnyedebb testmozgásra is…..
Képtelenség éveken át fenntartani egy ugyanolyan házi-konyhát. Nekem legalábbis nem sikerült, nem mintha akartam volna persze. Ugyanúgy változik mint minden a világban, a főbb receptek és fogások megmaradnak, de valami elkopik, elfelejtődik vagy csak szunnyad egy-két szezonig netán pár évig és utána…..
Korábban már írtam, hogy reggelire gabonakását enni zöldséggel és valami fehérjével nagyon ildomos avagy ésszerű. Emitt igazából egy ebédből avanzsált reggeli köleskása lépett a porondra, amihez egy kis megmaradt brokkolit kevertem és a tegnap hét órán keresztül főzött alaplevem csontos-húsából…..
A kínai gyógyászat valamint az öt elemes étkezés rejtelmeibe bevilágító halovány fénysugarak által nyert ismereteim lassan beépülnek a mindennapos étkezési szokásaimba. Ezek alapján született a következő kis reggeli is. Az az alaptézis szűrődött le bennem, hogy együnk reggelire meleget,…..