Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MKAngelo

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ennek a cikknek a célja az, hogy áttekintést nyújtson az Mesterséges Intelligencia területéről a nagyközönség számára, azokat az olvasókat megcélozva, akik egyébként a médiából és a sajtóból szereznek információkat. Ezek a médiumok gyakran eltorzítják és túlzottan felnagyítják a Mesterséges…..
MKAngelo 2023.05.29 00:42:02
"Alapvetően nincs szó arról, hogy tudná, mit csinál vagy értené, hogy mi hangzik el."

Alapvetoen nincsen rola szo, de ezt nem inteznem el ennyivel. Az emberi szovegkorpusz egesze olyasmi, ami valahol a szerzok kognitiv folyamatainak mely lenyomata. Most ezt a "lenyomatot" real time josolni kepes generatornak az egyik lehetseges mukodesi strategiaja maguknak a folyamatoknak a leutanzasa! Es innentol kezdve - foleg, mivel senki sem tudja, mi zajlik a felszin alatt, miert mukodnek ezek a rendszerek annyira paradesan, meg a keszitoik sem - szemelyes fantazia kerdese, ki mit lat bele. Vajon az emberi agy olyan varazslatra kepes, amiket a GPT-4 maximum mennyisegi alapon kepes versenyezni? (Kb. mint a Deep Blue Kaszparov ellen.) Vagy az emberi agy szerkezetei legalabb reszleteikben spontan kiepulnek a GPT-4 trillionyi parameterei kozott, bizonyos ertelemben hasonloak vagyunk, akar egy kulcs es a gyurmalenyomat altal keszitett masolata? Vagy az emberi agy olyan olcso trukkoket hasznal, hogy ami spontan kiepult a GPT-4-ben, az maris sokkal jobb, mar csak nemi reverse engineering kell az evszazad tudomanyos attoresehez? Azert sem sajnalnam le ezeket a rendszereket, mert az, hogy az emberi agy megerti a vilagot, atlatja a dolgokat, terveket keszit, celjai vannak, tudata van, stb. stb. ezek mind-mind tulelesi eszkozok, az evolucios nyomas eredmenyei, akinek ilyen nem volt, az lemaradt a versenyben. Egy olyan rendszer, aminek a tulelese azon mulik, hogy egy obskurus tudomanyos szoveg kovetkezo szavat mennyire hatekonyan tudja kitalalni, semmivel sincs kisebb nyomas alatt.

Az ok, amiert en nem alszom rosszul, hogy ha ez az egesz rosszul sul el, akkor szerintem annyira rosszul fog elsulni, hogy nem lesz hosszu a szenvedesunk, akkor pedig minek aggodni miatta. Vesd ossze: Nick Bostrom arrol irt 10 eve, hogy egy intelligens gep akkora pokoli ero, hogy hermetikusan elzarva, Faraday-kalitkaban, atombiztos bunkerben kell tartani, csak a tiszta matematika nyelven szabad vele kommunikalni, amit pl. gyors szamitogepeken futo tetelbizonyito rendszerekkel lehet monitorozni, amik ilyen scramkent toredekmasodperc alatt el tudjak vagni az emberi operatorokat a baj legkisebb jelere. Ezzel szemben hogy zajlik ez a valosagban? Az OpenAI, ami sok-sok even at gyonyoru dolgozatokat publikalt a jovovel szembeni felelossegteljes kutatasrol, amint megjelenik a kezei alatt egy mukodo termek, harom perccel kesobb ClosedAI-kent lehuzza a rolot es csillio dollarokert atadja fejostehenet a Microsoftnak, ami napokkal kesobb deployolja 100 millio gepre, gyerekek jailbreakelik, 3 lajkert AutoGPT meg ilyen Terminator-szeru beszelgetos robotok epulnek belole. Szerintem ebbol belathato, hogy ha egyszer az AI ontudatara ebred es szokni akar, maximum a motivaciot lesz nehez osszegyujtenie, egyebkent csak le kell majd hajolni a kocsikulcsert a kisszekrenyre. Ha pedig ebbol semmi baj nem lesz, akkor valami nagyon mely josagos intrinsic tulajdonsaga van akar ennek a technologianak, akar az emberi tarsadalomnak, akar az emberi termeszetnek, akar a kozmikus tudat egeszenek. Mivel olyan jovokkel semmi dolgunk, amikben nem elunk tul, boven eleg a "happy case"-re fokuszalni.