Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hzolka

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
w Póttandíj 2009.04.03 05:35:00
Ha egy magyar embernek 800 ezer forint hiteltartozása van, akkor tízmillió magyar ember mekkora gödröt ás? Ennyi háztartási hitel jut mostanában és körülbelül egy magyarra, és ennek négyötöde devizában. Az eloszlása nyilván változó, van, aki ötvenmilliós házat vett…..
hzolka 2009.04.03 10:00:45
Na ja.
Azért egy dolgon érdemes lenne elgondolkodni: odamegy-e walaky a támogatott forinthitelesekhez, hogy akkor mivel ti kedves polgártársak plusz extrával járultatok a trágya méretéhez, úgyhogy akkor plusz extrát kéne visszafizetni.
Az ingatlanadóra gondolok, ami eccer úgyis lesz.
Merugye: van mondjuk három 30 millás kertesház egymás mellett:
"A" tulajdonos kuporgatott, adózott fizujából szépen megvette, eccerű eset.
"B" tulajdonos története már bonyolultabb (teszek bele csavarokat). Neki úgy jött össze a kégli, hogy először nagymutter kapott 1975-ben egy tanácsi lakáskiutalást a Szent István Körúton mondjuk társbérletben másodmagával egy 100 nm-es lakásban. Társbérlő az idők során kikopott, részét nagymutter megszerezte, majd a rendszerváltás tisztító viharában 1991-ben megvette - akkor már - önkormányzati lakását az önkormányzattól 300 ezer forintért. Későbbiekben nagymutter a tappancsot feldobta, és örököse a mi háztulajdonosunk nyúlta a kéglit. 2003-ben vesz a történet újabb lendületet, akkor a polgári lakást barátunk 25 millióért eladja, majd 5 millió forint állami támogatott hitelt felvéve veszi meg a házat. Feladat: számoljuk ki, a 30 milliós ház értékében mennyi az államól szerzett rész?
(Az eset bonyolítható, ha nem a háború előtti háztulajtól nyúlt belvárosi lakással, hanem a két 15 éves állami lakásépítési program során épült lakással számolunk, aminek értéke ugye benne van a 25md dolcsi adósságban, amit Kádárék hagytak maguk után.)
"C" eset újra eccerűbb:
Ez a barátunk kisválallkozó (teccés szerint szobafestő/burkoló/asztalos/kűműves/fodrász/zöldséges/víz-fűtés szerelő/tévészerelő/zöldséges/stb).
Ő szintén összekuporgatta a ház árát avval a könnyítéssel, hogy huszonéven keresztül minimálbérre bejelentve szinte semmi adót nem fizetett.

Namost a kérdésem a következő: ha a három ház értéke azonos, akkor a három jószomszéd vajon ugyanannyi ingatlanadót fog-e fizetni? Szerintem igen. Rendben van-e ez így?

Másik kérdés:
Vajon rendben van-e ha most Bajnai sebész úr mindhárom jószomszédot egyformán húzza le?

Harmadik kérdés:
Vajon a három barát három fia szüleik történetét ismerve milyen életstratégiát fogalmaz meg a jövőre nézve különös tekintettel az állam és polgár viszonyára?

Negyedik kérdés:
Jól gondolom-e szerinted Árpi, ha azt állítom, hogy a visszatérő magyar önsorsrontás oka a következő eccerű jelenség: Magyarországon milliókat érintő tömeges tapasztalat, hogy az egyes polgárok vagyoni helyzetének alakulása nem áll szoros korrelációban az állam gazdasági helyzetének alakulásásval. Sőt tömegesen fordul elő, hogy éppen ellentétesen alakul. Így aztán, mivel az egyéni stikliknek nincs egyéni következménye, nincs sem felelősségtudat, sem szolidaritás.

És lám Te is, fenti oktatóanyagodban csak a devizahiteleseket veszed elő, holott pont ők azok, akik nem az állam vállára térdelve szerzik a kéglit/plazmát, hanem kipöngetik a banknak a piaci kamatot, vállalva a piaci árfolyamkockázatot. Ami pont azért szállt el, mert tisztelt forinthiteles polgártársaik folyamatosan nyúlják a kasszából a pénzt.

Javaslom, hogy egy (nem morvai-i értelemben vett) Magadfajta bátor libsi vesse fel, hogy tán a forinthitelesekre kivetett extra adóból hozhatnánk létre egy alapot, amellyel a bajba jutott devizahiteleseket segíthetnénk.
w Kísértet járja be 2009.01.08 07:30:00
Konzervatív fordulat! Megijedtél, mi? Ez most a menő para, ettől kell beszarni. Halloweenre konzinak fognak öltözni a gyerekek, sétapálcával és jelentős megtakarításokkal mennek rémisztgetni. Konzervatív fordulattól tart Gyurcsány Ferenc, és vészcseng a Népszabadságban. Féltve…..
hzolka 2009.01.13 08:46:11
Ezzel most eléggé mellélőttél kedves TWÁ. Merugye Te leírhatod, hogy ami itt készül az keresztény kurzus, vagy keresztény fundamentalizmus akár. Dehátha kicsit gondolkodol, akkor gyorsan rájössz, hogy ezt egy regnáló miniszterelnök nem mondhasa. Senem olyan, aki még lehet az. Ezt legfeljebb egy nyugalmazott miniszerelnök mondhassa, és még attól is kemény megfogalmazás. Gyurcsánynak valahogy ki kellett találnia, hogyan tudja az agymosott középkori dogmatikusok támadását úgy megnevezni, hogy az pc legyen, meg ne uszítson vallásháborút se, meg ne legyen sértő úgy általában a konzervatívokra nézve. Lehet, hogy szükség lesz majd keményebb megfogalmazásokra is később, de felteszem, hogy Gyurcsány nem a fundamentalizmus erősödése irányában akar hatni ha megszólal ezügyben, hanem ellenkezőleg. Tehát permomentán (!) nem mondhassa ki negatív felhangal azt aszót, hogy "keresztény", mert akkkor csak tápot ad a folyamatnak. Nem mondhassa azt, hogy "hülye konzi" mert az nem demokratikus, ésegyébkéntsem hiszem hogy ezt gondolja. Tehát le kellett szűkítenie a konzit, ahogy az első néhány tök felesleges bekezdés (kötelező Gyurcsányhülyézés, mivel az index csak egy libsi site ugyebár) után rá is jöttél, egy kellően pejoratív, ijesztő, és elitélő, de nem túl durva jelzővel: fundamentalista. Hogy azért a balosok értsék, a főnökük képben van, lássa ő azért, hogyan folyik a történés körötte. Meg ezzel üzen a mérsékelt jobbnak (lsd a felsorolt orgánumokat): gyerekek ébresztő, nézzetek már szét a saját portátokon.
Ennyi.
Eddigi írásaidat olvasva, nem vagy nagy barátja a mindenféle isteneknek, meg egyházaknak.
Akkor meg minek rúgsz bele abba, aki éppen a te világodat védené?
w Álmodik a nyomor 2008.09.08 06:00:00
A szakértői kormányról ábrándozom egy ideje. Próbálom elképzelni. Egyebet úgysem tehetek, senki nem óhajtja ugyanis elmondani, mit csinálna, hogyan működne ez a mitikus testület tulajdonképpen, és miért volna rá szükség. Illetve azt sem, hogy kik lennének azok a szakértők,…..
w Hiszterolib 2008.09.02 06:00:00
Na, van az SZDSZ-nek saját arca. Szóval ez lenne az. Csúnyácska. Nincs egy hónapja, hogy Fodor Gábor sajtótájékoztatón noszogatta a kormányt cselekvési tervért. Legyen terv, és legyen abban adócsökkentés – ez volt a mondás. Íme, a terv. Van benne adócsökkentés, nesztek.…..
hzolka 2008.09.02 13:10:09
Szerintem nem érdemes most egy ilyen erős véleményt mondani a szadiról. Permomentán nagyon képlékeny minden. Amúgy meg a sanda ipse felmérés szerint még a szadi szavazók túlnyomó része is azt mondja el kéne fogadni a Fletó programját. Én ezzel roppantul nem értek egyet, de hol az a 6-8% kapitalista, akikről írtál, Árpi? Nem hallom az elégedett morajlásukat a Kóka cikk után.

Abban igazad van, hogy le kéne tenniük egy kiadáscsökkentő programot. Pusztán a megrendelő szerep az új pártimázshoz kevés lesz. Meg az a duma is, hogy "mi már megmondtuk". Mi meg már nem emlékszünk. Tessék elmondani mégegyszer. Elgondolkodtató a mai Bauer cikk a Népszabiban.

Egyébként a helyzet izgalmas, imádom, mikor ilyen izgi a politika. Nem is értem, miért gondolják sokan unalmasnak.
Azt gondolom, most már a pártok egy lassan kialakuló új pártstruktúrában keresik a helyüket. A maszop szépen visszamegy balra, a szadi meg adja a kemény kapitalistát. Ezzel egy jövendő Orbán-kormánynak jól meg tudnak ágyazni, feltéve, hogy a szadi bent marad. Balról rendszerkritikai ellenzék, jobbról kapitalista ellenzék, széljobbról fasisztoid jobbik, Morvai Krisztával súlyosbítva. + infantilis nép, dráguló gáz, hiányzó társadalmi szerződés, felbomlott társadalmi szolidaritás, gazdasági pangás, égető raformkényszer. Kormányozz, Viktor! Sok szerencsét!

Erről szól már ez a történet.
Azért nem csodálkoznék, ha mégiscsak lenne valami a szakértői kormányból. Csak azt nem tudom eldönteni, ez inkább érdeke lenne-e a fikusznak, vagy sem.
Még jó, hogy nem én vagyok a fikusz...
:-)
w Programzene 2008.08.27 07:45:00
A mai Népszabadság olvasóinak különleges figyelmességben van részük: Gyurcsány Ferenc ezúttal közvetlenül, saját tollából szól hozzájuk. Az anyag címe Megegyezés. Borzasztó cím, és nemcsak azért, mert ásítóan unalmas, hanem mert már a cím se igaz. Még nincs megegyezés.…..
hzolka 2008.08.27 16:11:18
TWÁ írta:
"Nem, szerintem a szadi egyet tehet: a tátongó, sötét, bunkó primitív néppártisághoz képest belemegy a frankóba, és kb az Oriens kíméletlenségét tűzi zászlóra. Abból megvan a 6-8 %, akik már hánynak a ködösítéstől meg a pátoszos semmitböfögéstől."

-hát ez szívemből szólt, de azért ne feledjük, hogy erre empírikus bizonyíték nincs. Kérdés, hogy erre meglenne-e (és a szadinak lenne-e meg) 6-8%? Jó lenne. Az biztos, hogy a néppártiság felejtős - de nemcsak a szadinak! Úgy tűnik, hogy szívünk csücske - a kis Új Magyar Kápitálizmus - olyan szakaszba érkezett, amikor is a különböző társadalmi csoportok érdekei olymértékben kezdenek eltérni, hogy azokat egy pártban képviselni csak jelentős böszmeségi együttható mellett képzelhető el. Ami már csak azért is lehetetlen, mert a fikusz politikusai nem hazudnak (ezt a Nagy Dakota mondta még 2006-ban valami interjúban - ha van rá erős igény, elővakarom az arhívumomból). Szóval abcúg Jelenlegi Magyar Pártrendszer, éljen az Új Magyar Pártrendszer! Éppen nem a legszerencsésebb az Új Magyar Pártrendszer szülési fájásait éppen egy költségvetési szavazás kapcsán elindítani, de hát ez a kis magyar valóság már csak ilyen. Mi két végén égetjük - nem úgy mint pl azok a depressziós aluszékony skandinávok! Csak a pia, meg a szauna, meg az Abba. Meg mindent higgadtan megbeszélni. Fúj! Milyen má az?!

Egyébként nem tudom ki vette észre, ki nem, de a Matolcsy-ék épp tegnap izzadtak ki magukból egy laza 160 oldalas gazdasági "alapvetést" (programnak nem nevezném, mivel egy nyiffadt szám se nem nincsen benne - nevezzük mondjuk a Nagy Dakota után "zsinórmértéknek"). Ez attól érdekes, hogy egyértelműen leteszik a voksukat az angolszász modell mellett, miközben folyamatosan a szocialista újraelosztó államot szapulják. Hogy ez mennyire hiteles a fikusztól az utóbbi népikonzultálós évek után - most hagyjuk. Szóval régen láttam már ilyen liberális szellemű írást arról az oldalról (meg egyáltalán) - és ezt be is vallják benne.
(Ha pár perc múlva még elég lelkes leszek, beteszek hozzája egy linket.)

De: szeretném felhíni a figyelmet arra, hogy nem csak a szadinál van a labda. A helyzet ennél bonyolultabb. Merugye mi van akkor, ha a fikusz esetleg bepróbálkozik egy alternatív költségvetési javaslattal (akár csak mézesmadzag gyanánt) egy jóval nagyobb adócsökkentéssel, és akkor a szadi mit fog mondani annak a 6-8%-nak Árpi? Hogy bocsi, valóban ez szép libsi adócsöki-böki lenne, nademánmégseazorbántólvazze!? Vagy esetleg a Dakota szépen végignézi, ahogy a szadi meg a maszop újra megalkusznak egymással? Meg sem próbálja megszopatni a libeket? Meg sem próbálja bebuktatni a ktsvetést és ezzel Gyurcsányt - kierőszakolva a választásokat? Aligha.
Szóval izgalmas lesz ez az ősz is.
hzolka 2008.09.01 15:47:41
Hát én olvastam a Kóka cikket, és nem gondolom, hogy üres kamu lenne. Ez reagálás Gyurcsány társadalomfilozófiai fejtegetéseire, és arról szól, hogy Kóka nem ért vele egyet. Nem kicsit, nagyon.

Most az a kérdés, hogy
1. ez akkor full szadi álláspont?
2. begyön-e több mint 5% a kemény kapitalista dumára és pont a szadinak? (erről írta TWA még a vita elején, hogy szerinte 6-8% - reméljük a legjobbakat)

Ha mindkét kérdésre igen a válasz, akkor már csak az marad, hogy bevállalja-e a liberális párt, hogy hatalomra segíti ovit, lesz ami lesz alapon.
Vagy a maszop nyíltan felvállalja a kemény kapitalista utat, de ez nem valószínű, mivel ez ott pártszakadáshoz vezetne, nagyjából azonnal (még a frakció egésze se lenne meg ehhez).

Meg én továbbra is azt hiszem egyébként, hogy bár mindenki a szadira figyelmez, a laszti valójában a fikusznál van. Ovinak köll eldönteni, mikor akar hatalomra kerülni. Valszeg egyébként ő is be van tojva, mivel az utóbbi évek dumájának köszönhetően nagyjából úgy járna mint az mszp. Az éppen összeomló "társadalmi erkölcsi rendszer" romjai szépen maguk alá temetnék őt is (voltaképpen a hiánya omlik össze, de ez így képzavar). Ott cseszték el, hogy ők is néppárt próbálnak lenni, pedig kis rántotthús államformájú hazánkban vége a néppártiság korszakának. Épp most formálódik az új pártrendszer, illetve a szülési fájdalmak indultak meg.