Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Melanoheliophobia

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan továbbra is az a véleményem, hogy a világítás okosítását nem az izzónál, hanem a kapcsolónál kell végezni, ám bkil jóvoltából hozzájutottam egy ilyenhez, hát kipróbáltam. Az Allterco Shelly Duo -jához hasonló a fényerőszabályzást támogató Shelly Vintage, abból is az A60-as típusú, 7W-os…..
Melanoheliophobia 2023.05.03 16:50:56
Üdv!
Kb. 2 éve vásároltam két ugyanilyen okos izzót. Sajnos az egyik még garancia idő alatt eltávozott az örök mágneses mezőkre. Az üzlet korrekt volt, és visszafizették az árát (mert akkor sokáig nem volt nekik készleten).
Nekem ennek ellenére pozitív tapasztalataim vannak róla. A bejárati ajtó két oldalán lévő fali lámpákat pimpeltem fel úgy, hogy mozgásérzékelővel kombinálva egy Home Assistant automatizáláson (korábban ugyanez Domoticz-on) keresztül szépen felerősödik a fényük 25%-ra, ha valaki a bejárat felé közeledik, és ugyanez történik, ha a kamerák közül az odatartozó mozgást érzékel. Természetesen csak sötétedés után. Az izzó fényének lekapcsolása a mozgás megszűnése után 5 perccel történik, lassú elhalványulással. Ha gépjármű áll a ház elé, akkor már 100%-os fényerőt állít a rendszer. Mindemellett éjfélig folyamatos 1%-os fényerővel mutat irányt a két lámpa, hogy a kocsmából mindig hazataláljak, és megtaláljam a bejárati ajtót a lámpák között.
Mind emellé még csináltam egy kis trükköt: MINDEN kültéri lámpát, kapcsolót és fényvezérlő elektronikát úgy oldottam meg, hogy csak sötétedés után lehet működtetni (napkelte/napnyugta funkció), méghozzá úgy, hogy egy ShellyEM kapcsolója van ehhez az üzemmódhoz beállítva, azaz csak akkor kap áramot az „éjszakai kör”, mikor ezt a reléje engedi. És mert csak kb. szumma 1 amperről van szó, így ezt a csekélységet a ShellyEM reléje is elbírja.
Ez nem csak kimondottan jó a nappal is égve felejtett külső lámpák energiapazarlása ellen, hanem magukat a vezérlőáramköröket is leválasztja a hálózatról, mikor azok még akkor is áramot vennének fel, ha a rájuk kapcsolt izzók éppen nullán vannak.
Summázva: jó az izzó, hiszen a belső időzítőivel is nagyon sok mindenre képes, de egy okos vezérlővel a hata mögött igazán kifinomult és látványos fényorgiát lehet vele/velük megvalósítani. Egyetlen hátránynak azt hoznám fel, hogy nem vagyok benne biztos, hogy az ellátás folyamatos belőle, és mint az esetem is mutatja: kettőből egy nem élte túl, ergo nem tudom, mennyire strapabíróak.