Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nagyzee

7 bejegyzést írt és 798 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az igazi mogyoróvaj igen drága a boltokban, otthon elkészítve azonban sokkal olcsóbban is kihozhatjuk a csemegét. Az otthoni előállításához nem kell sok összetevő, egy üvegnyihez mindössze: Fél kilogramm pucolatlan földimogyoróra, Két evőkanál olajra (pl. napraforgóolaj, olívaolajjal…..
Nagyzee 2016.09.26 08:57:20
@Zephyrous: 10%-os mogyoróvajat?:o Szerintem a mogyorókrémmel kevered.

@Treff Bubi: A mogyorókrémnek és a mogyoróvajnak semmi köze egymáshoz. Előbbi törökmogyoróból készül, és a boltiaknak tényleg kb. 13% a mogyorótartalma. Utóbbi földimogyoróból, ami ugyebár még csak nem is rokona az előbbinek. Én 60-70% alatti földimogyoró-tartalmú mogyoróvajat még nem láttam. Legutóbb a Lidl-ben vettem, 90% mogyorótartalommal. (Ami jobb arány mint a fenti házi recepté.)
Érdekes világban élünk, ahol bizonyos területeken működik (vagy ha úgy tetszik, kötelező) a politikai korrektség, másokon viszont ellenkezőleg. Utóbbi csoportba tartozik az elhízás is, a mai egyik, Németországban játszódó történet is ezt a kérdést feszegeti. Aztán kiderül…..
Nagyzee 2016.09.19 08:31:39
@qwertzu: Az a vicces, hogy a BMI szerint kevesebb az elhízott, mint testzsír százalék alapján. A túlsúlyosak körében elterjedt közhiedelemmel szemben a BMI valójában alulbecsli az elhízást. Ugyanis rendkívül kevés a bőven átlag feletti izomzat miatti fals pozitív érték, viszont elég sok az átlag alatti izomzat miatti fals negatív. Ha nem sportolsz, nem mozogsz eleget, simán lehet normális BMI-d úgy, hogy valójában el vagy hízva. A 30+-os BMI-hez normális testzsír-százalékkal viszont brutális mennyiségű munka kell. Az kb. Schwarzenegger, Dwayne Johnson szint.
Nagyzee 2016.09.19 08:53:09
@Tappancsosdodó: Ránéztem a blogodra, ott olvastam, hogy hölgy vagy. Férfiak esetében rendkívül sok munkával el lehet érni, hogy normál testzsír százalékkal elhízott (30 feletti) BMI-d legyen. Nőknél ez képtelenség, még szteroidokkal sem nagyon megy. Csak egy példa, Serena Williams BMI-je pl. kb. 22-23.

Olyan sincs, hogy valakit a testfelépítése vagy csontozata megakadályozna a normális testsúly elérésében.

Azon ismerőseid pedig, akik nem sportolnak, még sincsenek elhízva, egyszerűen kevesebbet esznek. A sport nagyon hasznos, és egészséges dolog, de az egészséges testsúly elérése kb. 80%-ban az étkezéseden múlik. És hiába jogázol, biciklizel, stb., elhízva egy sor betegség jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki nálad.
A Trónok harca hatodik évadának az lesz az egyik nagy erénye, ami egyben a legnagyobb problémája is. Nincs ugyanis könyv, aminek alapján haladni kell, és mivel az ötödik kötetből még kimaradt, fontos történetszálak közül már csak hármat kell úgy-ahogy az asztalon tartani (Arya, Vas-szigetek, Samu),…..
Nagyzee 2016.04.26 15:44:29
@FlybyWire: Westeroson hollók segítségével leveleznek. A dorne-i hajó, amivel Jaime-ék érkeztek, még Királyvárnál volt a kikötőben, amikor Trystane-t megölték. Utóbbi épp Myrcella szemfedőjét festette a kabinjában.
A nőknél már egy ideje zajlik a plus size modellek forradalma, ami a jelek szerint lassan a férfiakat is eléri. Ennek egyik első jele, hogy Zach Miko személyében megjelent az első testesebb modell egy nagy ügynökség alkalmazásában...
Nagyzee 2016.04.01 00:12:37
@devilstrueface: @bestpixel:

A képeken szereplő két modell abból a szempontból tényleg átlagos testalkatú, hogy ma az átlagos amerikai a túlsúlyos kategóriába esik. Ha azt hiszitek, hogy nem túlsúlyosak, akkor viszont erősen tévedtek. Mondjuk itthon is kb. 60% a túlsúlyos és elhízott felnőttek aránya, szóval nem csoda, hogy a túlsúlyosságot látjátok normálisnak.
Nagyzee 2016.04.01 21:56:52
@Vanda08: Aki nincs elhízva, az már nem is normális méretű férfi?

@devilstrueface: De, ez a srác egyértelműen túlsúlyos. A testzsír százaléka garantált, hogy a normális tartományon felül van. Amúgy szerintem te az elhízottakra és súlyosan elhízottakra gondolsz a leírásod alapján.

@Jamesch: A BMI egy teljesen jó mérőszám. Inkább még alul is becsli az elhízást. Sokkal gyakoribb, hogy valaki BMI alapján normális kategóriába esik, de testzsírszázalék alapján túlsúlyos, mint a fordítottja. Az emberek igen kis százalékának van az átlagost annyival meghaladó izomzata, hogy a BMI tévesen túlsúlyosnak/elhízottnak lássa. Nőknél meg ez szteroidok nélkül kb. még csak nem is lehetséges.
Fotó: Szécsi István / Velvet "Olyan ez a nő, mint egy hirdetőoszlop, amit elvittek innen Budapestről" – mondta Bochkor Gábor Pierce Brosnan feleségéről, Keely Shaye Smithről a Music FM Önindító című műsorában a pénteki Bors szerint. A műsorvezető ezt annak kapcsán említette meg, hogy az ír…..
Nagyzee 2016.02.13 09:34:54
@Dr_utcai_arcos: Gondolom testépítő izomkolosszus vagy.:p Ja, valószínűleg nem, ugyanis érdekes módon őket nem szokta zavarni, ha BMI alapján esetleg a túlsúlyos kategóriába esnek, mert tudják, hogy az extra izomzat miatt van ez, és ez ránézésre is látszik.

Mint írtam, a BMI amúgy alulbecsli az elhízottságot.
Nagyzee 2016.02.13 10:34:50
@Világvevő: Miért kell végletekben gondolkodni? Miért ne lehetne a normál testalkat a divat? A kórosan sovány divatmodellek után nem kellene a másik végletbe átesni sem. Másrészt ha időnként divatos is volt a túlsúlyosság korábbi korokban, az főleg azért volt, mert az illető gazdagságát jelezte. A reneszánsz korban is sovány/normál testalkatú volt az emberek többsége.

Mellesleg igen lehangoló ilyen veszélyes tévhiteket olvasni egy gasztronómiával foglalkozó embertől. Egyrészt az elhízás nem adottság, öröklött dolgok kérdése elsősorban. Ami öröklődik, az max. a helytelen táplálkozási szokások. Már csak 1-2 generációval / pár évtizeddel ezelőtt is sokkal kevesebb volt a túlsúlyos ember mint most. A gyerekvállalástól sem kell elhízni, csak nem kell két emberre enni.
De a legveszélyesebb tévhit, amit írtál, az az, hogy egészségesen étkezni sok pénzbe kerül. Kezdjük azzal, hogy a normál testsúlyhoz még csak egészségesebben sem kell táplálkozni. Elég ha az illető ugyanazt eszi, mint korábban, csak kicsit kisebb mennyiségben. Még ha ezt leszámítva nem változtat az étkezési szokásain, már akkor is igen sokat javít az egészségi állapotán simán csak a fogyással. Másrészt még csak nem is kerül sokba egészségesen étkezni. Többfajta zöldséget, gyümölcsöt még most télen is lehet kifejezetten olcsón venni. A hüvelyesek is olcsók egész évben. És a gabonafélék, a burgonya vagy a rizs is simán belefér az egészséges táplálkozásba, a lényeg csak a mértékletesség. A csirkének sem csak melle van, de olcsó állati fehérjeforrásnak ott van a tojás és a túró is.
Nagyzee 2016.02.13 10:36:37
@Világvevő: Bocs, most látom, hogy nem a Világevő nick vagy. Gasztronómiával foglalkozó emberes mondat így törlendő.
Az adótörvénykezés beteg lova lett a reklámtörvény. Deklarált célját, az arányos közteherviselés megvalósítását még a kitalálói sem tudták nevetés nélkül kimondani, valószínűleg ezért lett burleszk a bevezetéséből is. A nagy móka végeredménye viszont tovább fogja…..
Nagyzee 2014.09.09 10:41:45
@polyvinyl: Adóemelés mint az adócsalás ellenszere? Muhaha. A magasabb adóteher csak még tovább csökkenő adófizetési hajlandóságot ill. még több vállalkozás külföldre települését eredményezi.
Úgy tűnik, csak idő kérdése volt egy utasszállító gép lelövése. A térképen a dotoho megmutatja a július 14., 16., és 17-én leszedett gépek helyszínét és a BUK rakétaelhárító rendszer feltételezett útvonalát az Orosz Föderáció felé, illetve egy animált videó…..
Nagyzee 2014.07.21 19:34:06
@Pobjeda elvtárs: A géppel 13:15-kor vesztették el a kapcsolatot GMT szerint.
Moszkvai idő szerint az 17:15.

A vKontakte pedig orosz oldal, moszkvai időt használ.
Nagyzee 2014.07.21 19:34:11
@Csehszlovák Kém: Itt kicsit te is belekeveredték az időzónákba.

A 16:10, 16:20 és 16:40-es eseménynél a kelet-európai (kijevi) időzónát használtad, a 17:50-esnél és 18:00-ásnál viszont már a moszkvait.

A 17:50-es vKontakte bejegyezés fél órával a gép lelövése után jelent meg.
Nagyzee 2014.07.21 19:34:48
@neiro: Az a gond ezzel, hogy aznap nem lőttek le ukrán szállítógépet. A felkelők bejelentésére alapozva jelent meg az orosz médiában friss hírként, hogy ismét lelőttek egy ukrán szállítógépet, majd percekkel később kiderült, hogy ukrán szállítógép az nem zuhant le, egy maláj utasszállító viszont igen.
Egyre jobban úgy tűnik, hogy Ördög Nóra lett a magyar kereskedelmi televíziózás Gavrilo Principe, akinek egyetlen mozdulata elindított egy förgeteget a TV2-n és az éppen a kormány baszogatásával elfoglalt RTL Klubon. A Bors megtudta, hogy a viccesen haldokló Tényeket adó csatorna…..
Nagyzee 2014.07.11 13:37:19
@yaksi: Azt ugye tudod, hogy sávos a reklámadó? Az X milliárd alatti reklámbevétele az RTL Klubnak is az alacsonyabb adókulcsokkal adózik.
Az RTL Klub főnöke, nem a vakvilágba ígérgetett, amikor azt mondta: ha a kormány hadat üzen az RTL-nek, akkor majd lesz haditerve, és és be is veti azt. A csatorna mai Híradójában az alkalomhoz illően síri hangú és nagyon komor arcú Szellő István menten atombombával…..
Nagyzee 2014.06.03 11:17:08
@KolompárJ.: Többektől láttam már ezt a gondolatmenetet itt. Ami ott megy félre, hogy a saját fizetésetekhez hasonlítjátok egy vállalkozás árbevételét. Pedig ha valami megfeleltethető egy munkavállaló fizetésének, az egy vállalkozásnál sokkal inkább a nyereség. Az RTL reklámbevételeinek kb. 20%-át fogja elvinni csak ez az adó. Nem a nyereségének, a bevételének. És ez a különbség azért nagyon nem mindegy. Ha egyszer vállalkozásba kezdesz, neked is nyilvánvaló lesz.

20%-os nyereségráta egy nagyobb cégnél általában kiemelkedően jónak számít. Vess ki egy ilyen cég árbevételére 20%-os adót, és a prosperáló cégből hirtelen egy nullszaldó környékén stagnáló cég lesz. Csak összehasonlításképpen a külföldieknek eladott közműszolgáltatóknál a garantált 8%-os nyereség lett kinevezve igazságtalan extraprofitnak.
Anna feladott csomagját visszaküldték, mert elfelejtették értesíteni a címzettet az eseményről. De a visszaküldésről sem értesítették, csak néhány órával azelőtt, hogy tovább vitték volna az át nem vett csomagok temetőjébe. A vecsési, 1. sz. postával keveredtem…..
Nagyzee 2014.04.04 21:43:12
@howard123:
@ColT:
@sugargiraffusplumps.:

Nem vagyok postás, de a megoldás viszonylag egyszerű. Postán maradó csomagnál tényleg nem szerepel a címzett saját címe a küldeményen, így értesítőt nem is dobhatnak be neki. E-mailben vagy sms-ben értesítenek, vagy mindkettőn. Az értesítési telefonszámot / e-mail címet a feladónak kell megadnia, amikor feladja a csomagot.

Velem eddig egyszer fordult elő, hogy a címzettet elfelejtették kiértesíteni. Egyszer pedig az, hogy valamiért a szomszéd kisváros postájára vitték a csomagot, és ott várta az átvételt.
Hozzánk sose csöngetnek be az aláírásgyűjtők, kampányanyagot sem szoktunk kapni, aminek lehet sokan örülnének, én viszont bánatos vagyok, mert így nincs elég kampányanyag a blogra. Ezért volt nagy öröm  a héten, amikor felfedeztem a postaládában az az első névtelen…..
Nagyzee 2014.03.13 15:47:18
@Virág et.: Ez egy gyomorforgatóan undorító érvelés. Ha valaki úgy érzi, hogy az ő érdekeit / nézeteit egy kispárt képviseli a legjobban, akkor miért ne szavazhatna rájuk, és miért is szavazna ezzel a Fideszre?

Ennyi erővel ti támogatjátok a Fidesz hatalomban maradását, mert ahelyett, hogy egy új alternatívát keresnétek, egy totálisan diszkreditálódott, alkalmatlanságát már élesben bizonyított formációt támogattok. Az Összefogás / Kormányváltás tele van ugyanazokkal a vállalhatatlan alakokkal, akik remek kormányzati teljesítményükkel 2/3-hoz segítették a Fideszt. Ha legalább azt látná az ember, hogy levonták a konzekvenciákat, de ilyesminek kb. semmi jele.

A Fidesznek igencsak kényelmes és megfelelő egy olyan kétpólusú pártrendszer, amiben a másik pólus az MSZP és csatolmányai.
Nagyzee 2014.03.13 21:43:26
@Virág et.: Ez egyelőre még egy többpártrendszer. Teljesen kifacsart logika az, hogy ha nem tetszik a kormányzás, akkor csak a legnagyobb ellenzéki pártra szabad szavazni, mert különben a kormányt támogatod. Ha nekem a 3. vagy 4. legnagyobb párt a szimpi, akkor rájuk szavazok. Ha nem tetszik egyik nagy párt múltbeli és várható teljesítménye sem, akkor egyikre sem szavazok, hanem keresek mást. Nem kötelező választani a két rossz között. Mellesleg ha nem kormánypártiként mindig csak a legnagyobb ellenzéki formáció támogatása a helyes magatartás, akkor soha nem is lesz más alternatíva. Nem jellemző, hogy egy teljesen új párt egyből választási győzelmi reményekkel induljon, és ha mindenki a ti logikátok szerint szavazna, soha nem tudna megkapaszkodni, elkezdeni építkezni.

És őszintén szólva ez a pszichikai nyomásgyakorlás, a kispártok szavazóinak / mindkét nagyból kiábrándultak azzal vádolása, hogy ők a Fideszt támogatják, és előre is rájuk kenni a kormányváltás elmaradását pont olyan agresszívként és taszítóként jön át, mint az egybites fideszdroidok trollkodása. Minden egyes olyan hozzászólás után, ami azt bizonygatja, hogy ha nem a szocikra szavazok, akkor bizony a Fidesz támogatom, egyre kisebb késztetést érzek, hogy valaha is csak számításba vegyem a szocikra szavazást. Teljesen kontraproduktív, amit csináltok. Szerintetek működik ez a "bullying"?

Egyébként ránéztél már a közvélemény-kutatási adatokra? A baloldalnak pontosan 0% esélye lenne megnyerni ezt a választást a kb. 5%-nyi LMP-s és egyéb szavazóval is. A hibát pedig talán magukban kellene keresniük. Az csakis az Összefogás felelőssége, ha nem bírnak elég vonzóak lenni azon kb. 60%-nyi választó számára, akik inkább kormányváltást szeretnének. Az bizony az ő felelősségük / a ti felelősségetek, ha nem lesztek elegen.
Nagyzee 2014.03.13 21:52:50
@flort: Nem kamu bizniszpártokra fogok szavazni. Ha pedig elvész a szavazatom, akkor elvész. Az MSZP-nél sem lenne jobb helyen, mivel nem érzem úgy, hogy velük előrébb lennénk bármivel is. Mellesleg az 5%-ot el nem érő kispártok elvesző töredékszavazatait nem a győztes kapja meg tudtommal, hanem senki sem. Arányaiban az összes bejutó szavazata ugyanannyival ér többet ezek miatt.

De amúgy ha az megnyugtatja a lelketeket, és jobban alszotok tőle, felőlem nyugodtan gondoljátok azt, hogy a kb. 5-10%-nyi LMP-s, fasszal szavazó, egyéb kispártot támogató, stb. miatt marad majd el a kormányváltás, nem pedig azért, mert a baloldali formáció továbbra is egy vállalhatatlan csődtömeg.
Katalin a tavaly novemberi 40%- os játékvásár keretén belül vett egy babát 17 ezer forintért a Tescóban, amit februárban 8500-ért látott újra. A Tesco Global Áruházak az álláspontom szerint megsértették a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat…..
Nagyzee 2014.03.12 11:23:19
@kovi1970: Neked meg mi a fasz bajod van? Szövegértés nulla? A posztoló azért háborog, mert amit novemberben megvett teljes ár -40%-on, azt a Tescónak volt pofája februárban féláron kiárusítani. Mit szeretnél, adják oda karácsony előtt féláron? Sőt, kuponnal félár -40%-on?

Ez egy ilyen dolog, a beragadt játékok jelentős részét a karácsonyi szezon után kiárusítják. Mi olyan érthetetlen ezen?
Nagyzee 2014.03.12 11:27:56
@Zka: Szerintem ez csak egy hülye technikai dolog, hogy a kiárusítás másfajta kedvezménytípus mint az akció, ezért nem szokott az "akció" szó szerepelni a kiárusítás alatt lévő cuccok árcímkéjén.

Attól még 30-50-70%-kal ugyanúgy le vannak értékelve ezek a cuccok. A posztoló által említett baba is féláron volt, szóval nem értem a kérdést.
Nagyzee 2014.03.12 11:37:16
@Zka: Ezt a vádat, hogy a kuponos nap előtt felemelik az árakat, amúgy rengetegszer hallottam már. Eddigi tapasztalataim alapján semmi valóságalapja nincs. Az fordulhat elő maximum, hogy megszüntetnek pár 20-30%-os akciót, hogy ne lehessen kombinálni a 40% visszatérítéssel. (Megveszed listaár 70%-án, és még annak a 70%-nak is visszakapod a 40%-át...) De olyat még náluk nem láttam, hogy az eredeti listaár fölé vitték volna az árat, hogy így verjék át a jónépet. (A Metro viszont csinált ilyet a saját kuponvisszaadós akciójánál. Előtte a játékok többségének árát felvitték a korábbi listaár +5-10%-ra.)

A Tescónál pl. voltak simán olyan cuccok, amiket akcióban hagytak, sőt a legutóbbi ilyen novemberi kuponos játékvásáron pár legót pl. pont a játékvásárral egy időben akcióztak le 20-30%-kal. Például egy a webáruházakban 8-9000 Ft-ért megvehető tűzoltóhajó készlet 5500 Ft-ra volt leakciózva, és még az 5500 Ft 40%-át visszakaptad kuponként.
A Városmajor utcában jártam, egy másfél órás megbeszélés után, s egy félórás dugó előtt. Hirtelen nagyon éhes lettem. A zsebemben, összeszámoltam, 180 forint, előttem nem sokkal pedig a Budai Pékség. Kis boltnak tűnt, biztos voltam benne, hogy nem tudok majd kártyával…..
Nagyzee 2014.03.02 20:39:58
@enpera: Ha a kártyás vevőkön a terminál magas költsége miatt amúgy is csak vesztesége lenne, akkor miért lenne baj?

@halaloszto: Ha jól tudom, ez törvényileg tilos. Ha van terminál, akkor egy 50 forintos pogácsa vásárlásánál is kötelező elfogadni a kártyás fizetést.
Nagyzee 2014.03.02 22:07:07
@halaloszto: Gondolom, nehezedre esett volna annyit írni, hogy "rosszul tudod". Leugatni a másikat sokkal nagyszerűbb érzés.

Tudom, "welcome to the internet", meg minden.
Szerintem a volt NAV-os Horváth András harca az áfacsalás ellen hiábavaló. Habár a legtöbb ember szimpatizál vele és munkájával, de valójában a magyar vásárlóknak igen nagy szükségük van az áfacsalt termékekre -mert "olcsó". Pedig nem, de erről majd később. Nem titkolom,…..
Nagyzee 2014.02.24 00:13:34
@xclusiv: "Nagyon egyszerű: mert az a pénz nem folyt be, amit ő vissza szeretne igényelni. Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?"

Azt, ami jár neki. Nem várhatod el tőle, hogy nem csak az ő hozzáadott értéke, hanem az egész előtte lévő lánc helyett ő fizesse meg az áfát, ha az előtte lévő láncszem kihullik. De már csak alapból is a leírható áfa az egy állammal szembeni követelés, az nem az üzleti partnereddel szemben áll fent. Az, hogy a láncban eggyel előtted lévő cég nem teljesíti a kötelezettségét az állam felé, az semmiben nem módosítja a követelésed jogosságát. De jó is lenne, ha a becsődölő vagy adócsaló cégek sarát rá lehetne borítani a teljességgel ártatlan vevőikre. Szép új világ lenne, még a jelenleginél is vállalkozás-barátabb környezettel.

---

"Miért ne lehetne akár napi befizetés, akár szerződés szerint egyedileg? Mert az a pénz, ami a cégnél parkol az nem a cégé, hanem az államé.
Könyörgöm, 2014 van, csak szándék kérdése hogy az áfa bevallása és befizetése napi szinten történjen."

A tranzakciós és adminisztrációs költségek elég húzósak lennének akkor, főleg egy kisebb vállalkozás számára. Plusz a realitás az, hogy a NAV épp 1-2 éve emelte a kifizetések határidejét 30 vagy 45 napról 75-re. Ha áfa-visszaigénylő pozícióban lévő negyedéves adóbevalló vagy, akkor egy július elejei vásárlás után nagyjából január 5-én fogod visszakapni az áfát. Hacsaknem levelet kapsz tőlük mondjuk november 20-án, hogy találtak egy apró hibát a bevallásodban, amit saját hatáskörben javítottak, de a 75 napos határidő ezzel a javítással újraindult.

Tudod milyen kellemes helyzet az, amikor a 20 milliós éves forgalmú vállalkozásodnak a NAV több mint 1 millió forintnyi áfával tartozik? Az ember szabályosan vágja a centit a 75. napig.
Nagyzee 2014.02.24 00:23:02
@xclusiv: "Nagyon egyszerű: mert az a pénz nem folyt be, amit ő vissza szeretne igényelni. Mégis hadd kérdezzem már meg, hogy a be nem folyt pénzből ő mégis mit igényelne vissza?"

Arra azért még rákérdeznék, hogy ugye azt tudod, hogy ha egy cég kiesik, és nem fizet áfát, akkor az állam nem annyit bukik, amekkora áfát összesen továbbszámlázott a vevőinek? Általában a kieső cégnek is van leírható áfája ugyanis.

Ha én veszek 12700 Ft-ért egy irodabútort egy nagykerből, és a nagyker becsődöl a következő havi adófizetés előtt, akkor az állam általában nem 2700 Ft-ot bukik, hiába 10000 Ft + 2700 Ft áfa volt a számlán. A fakitermelő cég, a fafeldolgozó, a bútorgyár, stb. már mind megfizette az áfát a saját hozzáadott értéke után. Ami ilyenkor alapból ugrik, az a nagyker hozzáadott értékének áfája.

Szóval milyen jogon is tartana vissza az állam 2700 Ft-ot a vevőtől, ha a valós kára könnyen lehet, hogy csak pl. 200 Ft?
Nagyzee 2014.02.24 11:09:35
@Joooe: Izé, egy értéklánc nem feltétlenül úgy néz ki, hogy áll egy gyártóból, egy nagykerből meg egy kiskereskedésből. Egy komplexebb iparágban egy gyártónak beszállítói vannak, a beszállítónak szintén saját beszállítói, stb.

Nem visszaigényelhető halmozódó áfa esetén hogy tudnád úgy adóztatni az importőrt, hogy az általa behozott termék áfa-terhelése nagyjából megegyezzen egy itthon gyártott termék kumulált áfa-terhelésével?
1994-ben Chris Sawyer hatalmas sikert ért el a Transport Tycoon nevű játékával. Sikerült a gazdasági szimulációs/vonatos játékok között egy igazi klasszikus, maradandó alkotást létrehoznia. A Transport Tycoon a korábbi Railroad Tycoon továbbgondolása volt, melyben a gazdasági…..
Nagyzee 2014.02.17 15:29:21
@Narancskommunista: Egyik kedvenc játékom, de ezt azért nem mondanám. Remek, talán a legjobb közlekedési hálózat építő játék, de a gazdasági része nem túl összetett, plusz nem is nehéz. Ha nem nagyon hülyén építesz, akkor dől a lé. Különböző modokkal, amik az ipart módosítják, vagy pl. megdrágítják az építést, vagy esetleg az OTTD-hez írt erősebb AI-k ellen játszva persze ilyen téren is nagyobb kihívás lehet, de azért úgy sem egy rendkívül összetett gazdasági szimuláció.

A legtöbben épp ezért nem az AI ellen játszanak, hanem single player-ben egymaguk építenek egy térképen pofás hálózatokat (az AI csak belerondítana esztétikailag), és multiban is a co-op dívik, nem az egymás ellen játszás. Jó, amióta az OTTD-hez lehet írni új AI-kat, és kijöttek egész jó, kompetitív AI-k, azóta a gép ellen játszásnak is van értelme, addig viszont nem sok volt.
Naiv ügyfél szomorúan értesült róla, hogy január 1-től kötelező a külföldre feladott ajánlott csomagot kizárólag elsőbbségi felárral lehet igénybe venni: Hiába a milliárdos kampány, a mantraként ismételt REZSICSÖKKENTÉS, vannak még bátor ellenállók és…..
Nagyzee 2014.02.13 01:55:18
@Gyüjtőjegyes: Ezt nem egészen értem. Mi volt sunyiban megfizettetve korábban? Ha jól értem, azt állítod, hogy a nem elsőbbségi leveleket is elsőbbségiként kezelték, de kevesebbet kellett fizetni értük. Ez hol sunyiság? Inkább ingyenes extra szolgáltatás, már ha igaz.

Egyébként nemzetközi levelek tekintetében a Magyar Posta kifejezetten drága, az ember irigykedve nézi szinte az összes többi közép-kelet-európai posta árait, és több nyugat-európaiét is. A legjobb része amúgy az, hogy a levélküldemények még adómentesek is, de csak amíg a posta értékesíti őket, szóval áfakörös vállalkozóknak és cégeknek 27%-kal többe kerül. (A vevődnek a postai díj +27%-ot kell kiszámláznod, hacsaknem saját zsebből akarod fizetni az áfát, mert visszaigényelhető áfa az nincs a feladási díjon.)

Egyébként a helyi kézbesítővel és az ügyfélablakos munkatársak többségével elégedett vagyok, és még feladott küldeményem sem veszett el (mindent ajánlottan küldök). Viszont a sokszor teljesen logikátlan bürokratikus szabályoktól konkrétan agybajt lehet kapni. Két kedvencem:
- Az egyik ajánlott levelet (kis csomag kartondobozban) értéknyilvántartással szerettem volna feladni. Ekkor bukott ki, hogy azt nem lehet, mert az ÁSZF szerint csak akkor vállal felelősséget a posta, ha fémdoboz vagy legalább 8 mm vastag fa a csomagolás. Ugyanis a kartondoboz nem elég biztonságos csomagolás. Hogy még röhejesebb legyen a dolog, csomagként feladott kartondobozba csomagolt küldeményre viszont lehet értéknyilvántartást kérni. Letettem róla, hogy megértsem a logikát emögött.

- Az Üzleti Csomag címiratkitöltője X.XX kg formában adja meg a küldemény súlyát a kinyomtatott címiraton. Ha otthon lemérem a küldeményt, és megadom, hogy 768 gramm a súlya, akkor a rendszerbe így kerül be, a postai ügyintéző is ezt látja a számítógépén, viszont a címiratra 0.77 kg-ként kerül kinyomtatva. Van egy buzgómócsing hölgy a helyi postán, aki az összes ilyen csomagnál áthúzza a X.XX kg-os értékeket a címiraton, és felé írja grammra pontosan. Ami sokkoló volt, hogy miután rákérdeztem, kiderült, hogy a szabályzat szerint neki van igaza, egyszerűen csak a többi ügyintéző nem tartotta be szó szerint ezt a teljesen értelmetlen szabályt. A saját címiratkitöltő programjuk az ÁSZF-nek nem megfelelő címiratot nyomtat.
SERTEPERTE Sör 380 forintért? 2014.02.08 22:35:29
A Quartz összeállított egy táblázatot, hogy melyik országban hány órát kell dolgozni egy minimálbéresnek egy üveg sörért. Ez az idő a táblázat szerint Magyarországon 40 perc.  A minimálbér 2014 január elseje óta százegyezer-ötszáz forint, havi 176 óra munkaidővel számolva, 577 forintos órabért…..
Az infláció a kilencvenes évek 30 százalékáról leérkezve, több éve 5% körül stagnál. Ez először idén, a rezsicsökkentés hatására tört le, és  43 éves rekordot döntve szerdán elérte a 0,4%-ot. Magyar és külföldi elemzők sora figyelmeztetett arra, hogy ez…..
Nagyon fájt a Hír TV-nek, hogy vannak helyek Budapesten, amelyek úr isten, szerintük nem tartják be egészen pontosan amit be kellene, ezért oknyomozó újságírósdit játszva úgy döntöttek, jól kicsinálják ezeket, hadd tanuljon belőle mindenki. Mert vendéglátó helyiségben ugye…..
Nagyzee 2014.01.16 17:57:28
@Hátrányos helyzetű kaviár: A "több" zárójelben volt. A havi milliós forgalom is irreálisan magas tipp?
Nagyzee 2014.01.16 18:16:38
@Szelid sunmalac: Ez világos. Nekem azzal semmi gondom nincs, hogy ilyen kis spéci helyeken dohányozva igyanak. Azzal van, hogy nem fizettek adót a tevékenységük után. Oké, dohányzó kocsmát meg nem lehet üzemeltetni, szívás.

Mondjuk amíg lehetett dohányozni szórakozóhelyeken, addig meg a nemdohányosokra szartak magasról. Biztos megoldható lett volna technikailag, amit írsz, de a valóság az volt, hogy a nemdohányzó rész az általában mondjuk két asztal volt a terem egyik sarkában, ha volt. Ha az asztalunknál senki nem cigizett, akkor is úgy mentünk haza, hogy bűzlöttünk a tömény bagófüsttől, és két napig fekete volt az ember taknya utána...
Nagyzee 2014.01.16 22:28:08
@csíraborjú: "(A kimért sör után nyilván az áfát is megfizették, mert nem cégként vették.)"

Szóval csak a beszerzési ár után kell áfát fizetni? Remek, szólok is gyorsan a könyvelőmnek, hogy eddig szarul csináltuk...
Naiv ügyfél szinte bármit megvehetett volna a Baross téri Postán, de pont a csomagfeladáshoz használható doboz volt hiánycikk: Tisztelt Magyar Posta! [Zsíros B. Ödön] vagyok. Szerettem volna Önöktől a mai munkanapom végén csomagolóanyagot, S méretű kartondobozt vásárolni a…..
Nagyzee 2014.01.15 21:10:16
@Jegkoko: Mert gondolom EMS csomagként szerettétek volna feladni. Az kb. 15 ezer forint Németországba. Európa+ csomagként ugyanez kb. 9000 Ft. Ugyanolyan gyors, és magasabb értéknyilvántartás is jár hozzá az alapárban. EU-n belül csak ezt érdemes használni csomagok küldésére a postánál.

De több futárcég is van, akik közúton 3-5 nap alatt elvisznek Németországba egy ekkora csomagot kb. 5000 Ft-ért.
Fotó: Batár Zsolt Az ArchDaily elég olvasott építészeti lap, ha nem a legolvasottabb. Mondjuk van 1,1 millió Facebook-, meg bő 160 ezer Twitter-követője, ami persze még nem a világhírnév mércéje, de jól mutatja, hogy azért olvasgatják. Nos ez az ArchDaily a napokban megint…..
Nagyzee 2014.01.08 17:46:53
@ritmikus csimpifon: Összes forgalmas Sparban ez a helyzet. Szerintem a MÁV-tól leshették el a pénztár nyitvatartási trükköket. Mindig csak annyi pénztár van nyitva, hogy egy 10 percet azért várnod kelljen.

A debreceni Intersparban a rekordom 50 perc sorban állás volt. De a Fórumban lévő Spar a legborzalmasabb itt ilyen szempontból, ott ugyanis nem csak személyzet nincs elég, hanem kassza sem. Szóval ott még az sem segítene, ha felvennének plusz 1-2 embert.

---

A kulcsos ember az, akinek joga van törölni egy hibásan beütött tételt. Tényleg röhej, hogy a pénztáros egyedül ezt nem csinálhatja meg. Ha valamit elnéz, akkor lehet várni a vevőszolgálatról érkező felettesre.
A jól teljesítés egyik valós formája lehet a következő történet. Bármely hasonlóság, bármelyik családdal pedig nem a véletlen műve, mivel a következőkben leírtak megtörtént esetet tárnak fel... Jelenleg 15 forintja van a mi kis családunknak. December 24.-én karácsony…..
Nagyzee 2013.12.27 15:10:39
@anyahajókabinajtóhajtogató:

" anyahajókabinajtóhajtogató 2013.10.13 19:52:11
Barátaimnál 3 gyerek van a családban..."

Majd felsorolod gyakorlatilag ugyanazokat a kereseteket és kiadásokat, amiket itt sajátként.

---

"anyahajókabinajtóhajtogató 2013.10.22 15:44:12
Kész szerencse, hogy százmilliós vállalkozásom van és soha nem kerülök kapcsolatba ilyen hernyógörényekkel!"

Skizofrén vagy, váltásban használjátok a nicket a 100 milliós vállalkozást vivő haverral?
Nagyzee 2013.12.28 11:06:57
@christophe: Az a vicces, hogy eszerint a kérdőív szerint már majdnem szegénynek számítok. Nincs TV-m és autóm, és számlával/befizetéssel is csúsztam már meg. (Oké, leginkább figyelmetlenségből.)

1 kérdésre vagyok a szegénynek minősítéstől, közben meg magyar viszonylatban átlag fölötti a jövedelmem.
A németországi munkahelyem rendszeresen szervez modellvásárt a különtermében. Ilyenkor rengeteg árus érkezik különféle régi vasútmodellekkel és könyvekkel megrakodva. Én szinte minden alkalmat megragadok, hogy kicsit szétnézzek, hát ha találok valami érdekeset. Mindig rengeteg…..
Nagyzee 2013.12.18 19:13:16
@Luighi: Akkor én kifejtem. A Budapest - Bécs vonal közel sem volt a legelső villamosított vasútvonal Európában. Sem a leggyorsabb akkoriban.