Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kisstorpi

18 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A nosztalgia emlék, mi vissza nem néz, hiába vágyod. A nosztalgia félelem magadtól, a megtörténttől, a veszteségtől. A nosztalgia menekvés, gyávaság. A nosztalgia a letűnt után sóvárgás. A nosztalgia furcsa, árnyas derengés. A nosztalgia értelmetlen merengés. A nosztalgia csak…..
Bárki ódákat tudna zengeni az Otthon melegéről, a barátságos kandallótűzről, a szemérmetlenül törleszkedő, dagadt cicáról, a hűségesen láb mellett fekvő házőrzőről, az Otthon illatáról, a kényelemről, vagy annak hiányában a szeretetről, ez nem kérdés, nem is nagy…..
A művészet igenis prűd, nem engedi meg a mindennapos kicsapongások megörökítését, a hétköznapok mocska sosem emelkedhet a művészet köreibe. Ezzel azonban elvesztheti a dokumentáló jellegét is, pironkodó elhallgatásaival és elmismásoló átsiklásaival soha nem tükrözheti…..
kisstorpi 2010.05.19 20:20:55
@spiccpork: Én is elég illúziórombolónak tartom, eszemben sincs komolyabb írásba ilyesmit fűzni, egy eszmefuttatást viszont megért. A zárójelről pedig: :D:D:D:D
Van a mindennapoknak egy furcsa ízű, szagú csendje. Kicsit dohos, kicsit régi, már talán avas is, de ismerősen fanyar, barátként fricskázza orrodat, majd hirtelen fűszeressé, játékossá válik. Észre sem veszed, ha ez a csönd ül válladra: csak hallgat téged, figyel, mikor fedezed…..
A tehetetlenség a világ egyik legkínzóbb érzése, amely szívünket marcangolhatja. Nem tudjuk, meghatározni, miért, valójában mi bánt a tehetetlenség érzésében annyira, csak tudjuk, megőrülünk, szétfeszít minket valami belülről, és mi nem tehetünk semmit. Az ember már…..
A türelem nagy kincs, az egyik legértékesebb emberi tulajdonság. Ha türelmes embernek születtél, becsüld meg, hisz’ nem mindenki kap ekkora ajándékot az élettől. Akiben a türelem nehezen gyökeredző csírája is megterem, azzal kedvezett a sors. Valójában is kérdés,…..
Először is, jó lenne tisztázni, mi is valójában az ünnep? A szótár azt írja, hogy „nagyobb közösségekben: jelentős esemény, személy emlékének, valamely eszme tiszteletének szentelt nap. Szűkebb közösség, család, személy számára jelentős, örvendetes esemény napja,…..
„Míg apró vágyakkal él az ember, s nem feszítik az elérhetetlenek, egy esőcseppben elférhet a tenger, és egy ébredésből álom is lehet.”  (Sárhelyi Erika: Hétköznapi józanság)   Nem is hinnéd, mennyit számítanak ezek az apróságok az életedben. Ha…..
Ki ne ismerné ezt a frázist akár több nyelven is? Rég megtanultuk már, minden mese így kezdődik. De miért is fontos ez? Ha meghalljuk, rögtön tudjuk, nem valós, ami következik, csak egy mese. Hát, ezért. A kisgyerek, mikor este meghallja ezt a mondatot, kényelmesen elhelyezkedik az…..
Vannak percek, amikor eltűnik a külvilág, jótékony köd ereszkedik az ember agyára, és csak a pillanat létezik. Ilyenkor már nem számít semmi, nem érzünk fájdalmat, keserűséget, fáradtságot, csakis a jelennek élünk. Átadjuk magunkat az érzések világának, az ösztönök…..
A tea gyógyít. Igyál teát, amikor reggel felkelsz, ha megfáztál, ha nagyon hideg van kint, ha fáradt vagy, ha rossz kedved van, egyedül vagy társaságban! A fűszeres tea abban különbözik a többitől, hogy már az illata is gyógyít. Egy hosszú nap után hazaérve főzöl egy…..
Ahányszor a titkokra gondolok, egy óvodás találós kérdés jut eszembe: „Egybe szoros, kettőbe tág, háromba már nem fér bele. Mi az?” Sokszor éreztem már ezt igaznak. Egy titok addig maradhat titok, amíg nem sokan tudnak róla. Mindannyian tudunk titkot tartani, de titkot…..
Az írás alapvetően az adatok feljegyzésére, valamiféle emlék hátrahagyására szolgált. Ma már használata mindennapos, nem csupán gyakorlati jelentősége van. Hemingway szerint, „amit az ember egyszer leír, az többé nem sanyargatja”. Ez tapasztalataim szerint így igaz.…..
Törpi novellablogja Egy játék 2009.10.23 13:41:00
Egy tóparti kisvárosban nőttem fel. A nagyobb térképeken talán már meg sem találnád, nem született itt sem költő, sem politikus, nem haltak hősi halált nagyapáink, nem harcoltunk a törökkel, nem emeltek viaduktot a rómaiak, ez csak egy apró község valahol az ismert világ…..
kisstorpi 2009.10.24 17:13:28
- Hunyd le a szemed! Ne less! Egy perc, és jövök. – a férfi hátradőlt a mögötte felhalmozott párnákon. Egy pillanatra átvillant az agyán, ki kéne nyitnia legalább a fél szemét. Nem, most nem. Elmosolyodott. Nem rontja el a játékot. Meghallotta a lány surrogó lépteit, ahogy…..
„Ha egy gyerek fél a sötétben, az megbocsátható, az igazi tragédia, ha egy férfi fél a világosságtól” (Platon) Gyerekként gyűlöltem a sötétséget. Féltem tőle. Pontosabban fogalmazva az ismeretlentől, amit magában rejtett, az ágy alatt meghúzódó…..
Törpi novellablogja Tánc az élet 2009.03.21 20:43:00
„Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem, hogy minden lépést élvezz, míg odaérsz.” (Wayne Dyer)  Idegesen tördelte a kezét, egyik lábáról a másikra állt. Legszívesebben a kezébe temette volna az arcát, de nem…..
Halkan, egyenletesen kopogott az eső az ablakon. Odakint minden szürke volt, a sötét viharfelhők eltakarták az eget. Marcsi néni szomorú arccal sétált be az apró hálószobába. Óvatosan beleerszkedett a közvetlenül az ablak mellé állított, kék színű, réges-régi karosszékbe.…..
Saját verseim Nyelvbotlásaim 2008.11.29 17:39:36
Vörös. Haldokló üstökös.Sugár. Az éjszakába száll.Ének. Emlékfoszlányok kísérnek.Míg a gyilkos megtalál.Halál. A küszöbön áll.Jövök. Szemeim izzó körökVihar. Erős és fiatal.Esik és az ég dörög.Bosszú. Nehéz és hosszú.Élet. Megették a férgek.Vonat. Távolban…..