Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Goldfinger Ernő

1 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zajlik mostanában egy nehezen értelmezhető, kissé már szürreális vita az euró bevezetésének szükségességéről és lehetőségéről, amit nagyon sok szempontból nem értek. Az euró bevezetése nem egy szabadon választott házi feladat, hanem az európai uniós csatlakozással vállalt szerződéses kötelezettség.…..
Goldfinger Ernő 2023.02.01 15:23:49
@0dzsud0: Ezt is megbeszéltük!

Nem titok egyébként, hogy ez az első poszt a Goldfinger blogon. Amikor az egészbe belevágtam, akkor többek között az volt a célom (vagy inkább csak reményem), hogy ilyen és hasonló kulturált, érvelő vitákat lehessen is lefolytatni. És ez sikerült is, többek között neked is köszönhetően

Sok mindenben nem értünk egyet - de abban igen, hogy ez nem baj, sőt. A vita jó, a vita kell, a vita előre tud vinni. Szóval, ismételve magam, sokadszorra is: Köszi! :)
Goldfinger Ernő 2023.02.01 13:35:31
@0dzsud0: Én sem szeretem feleslegesen ismételni magamat. Nem azt vitatattam a bejegyzésben sem, hogy akiknél van euró, azok veszítettek a növekedési ütemükből, "csak" a "jelentősen" szóval nem értek egyet. És nem az erős forint mellett érvelek, "csak" azt állítom, hogy az extrém árfolyamkilengések károsak a gazdaság egészére, ráadásul az az árfolyamszint, a 300-310 froint között, ait 2015 körül láttunk, amikor megvoltak a feltételek az euró bevezetésének elindításához messze nem volt akkor erősnek nevezhető.

De az sem igaz, hogy az orosz-ukrán háború miatt történtek volna az extrém forint-kilengések, mivel ha megnézzük a régiós valuták árfolyam-alakulását (CZK, PLN, RON), egyiknél sem tapasztaltunk hasonlót a háború kitörése után, sőt pl a CZK még erősebb is volt 2022 végén, mint a háború előtt,. de talán a többiek is. A többi stimmel... :)

Az uniós kifizetések visszatartásához vezető értelmetlen és erkölcstelen vita Brüsszellel ugyanazt a kategóriát képviseli, mint az euró be-nem-vezetése: gazdaságtörténeti (és társadalmi, politikai, erkölcsi) bűn az Orbán-kormány részéről.

De ez már egy másik, még messzebbre vezető történet, úgyhogy ezt nem itt, nem ennek a bejegyzésnek a kapcsán fogjuk megbeszélni. Le fogom erről is írni a véleményemet hosszabban (meg sok mnden másról is), ha érdekel és máskor is ellátogatsz a blogra, elmondod te is a véleményedet, akkor azt mindig meg fogom köszönni.

Most is, a fntieket is. Köszi! :)