Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ceratium

0 bejegyzést írt és 150 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
fáymiklós The guitar man 2024.05.02 06:55:01
Éjszaka futott be Duane Eddy halálhíre, sokszor előfordul, most is, hogy az első csodálkozás amiatt esik, hogy nahát, még élt? Mert hát Duane Eddy régi versenyző. Na jó, de ki az a Duane Eddy – ez nem az én kérdésem, ezt egy kicsit tudtam. Amikor az első Hungária-lemez megjelent, mármint a rock and…..
Ha egyik irányban érvényes, akkor talán a másikban is. Úgy értem, vannak délutáni zenélők, hogy a leghíresebbet mondjam: Vladimir Horowitz koncertjei 5 órakor kezdődtek, mert akkor érezte magát a zongorista a legjobb formában. Akinek csak hatkor jár le a munkaideje, vegyen ki aznapra szabadságot,…..
fáymiklós Medvetánc 2024.04.25 07:45:28
Van egy jelenet a Ryan közlegény megmentése című film végén, ami, szégyen ide, szégyen oda, mindig meghat. Már mindenki le van lőve, Miller hadnagynak is golyó a testében, utolsó erejével magához inti Ryan közlegényt, és azt súgja neki: earn this. Érdemeld ki. Már hogy ennyi ember meghalt érted,…..
fáymiklós Az újságíró lelke 2024.04.23 07:04:21
Házi műveltségi vetélkedőn be szokott jönni ez a kérdés, hogy vajon tudják-e a többiek, ki írta a Nem tudom az életemet hol rontottam én el kezdetű magyar nóta szövegét. Nem szokták tudni. A megoldás Kellér Dezső, igen, ő, aki a függönybe kapaszkodva adta elő utóbb a konferanszait arról, hogy…..
Ceratium 2024.04.24 07:48:38
@Mesterséges Geci: tényleg off, de ám legyen. Nos, abban teljesen igazad van, hogy egy közszereplő figurája az egy termék, egyfajta brand (mint akármely mosóporé, ahogyan a Költő mondja) amit jó pénzéert eladnak, és sokan, t.k. ő maga is remekül keresnek rajta, álljon bármilyen távol a valótól. Viszont, aki évtizedeken keresztül, folyamatosan és tudatosan ugyanazt a figurát alakítja, arra bizony, ráég a szerep, és eggyé válik vele. Remélem, válaszoltam...
fáymiklós Kojak ujja 2024.04.15 06:45:30
Valamiért rám jött, hogy meg kellene már végre nézni a Jó estét, Mrs. Campbell! című filmet. Azt is tudom, miért jött rám, Hajdú Szabolcs színdarabként és forgatókönyvként is helyét megálló párbeszédeiről eszembe jutott a Mamma mia!, hogy ott hogyan adagolták a színházi és a filmsikert. És mennyire…..
fáymiklós Nem lehetetlen 2024.04.07 06:22:15
Nem állítom, hogy pont ezt vártam, de azért mégsem teljes csalódás. Rudolf Buchbinder két nap alatt eljátssza az összes Beethoven-zongoraversenyt, mármint a hivatalosakat, a Hegedűverseny zongoraátiratát nem, csak az öt alapot. Zongora mellől vezényel, nem tudom, hogy ennek mi haszna van, az…..
fáymiklós Majakovszkij, a király 2024.03.21 06:44:53
Bizonyos dolgokról nem tudok számot adni. Például ezt is nemrég találtam a szobámban, pakolás közben, és el nem tudom képzelni, hogyan került hozzám, és miért. Nem teljesen az, aminek látszik, nem egy szovjet útlevél, csak egy szovjet útlevéltok, de hogy kitől kaptam, nem tudom. Valószínűleg…..
fáymiklós A hal éneke 2024.03.16 07:23:33
Gondoltam, itt az ideje néhány régi rejtély tisztázására. Nem volt elég súlyos a kérdés ahhoz, hogy azonnal kutatómunkába kezdjek miatta, így aztán teltek az évek, évtizedek, és mindig elmaradt a megoldás. Nézzük, miről is van szó. Van Richard Brautigan regényében, a Pisztrángfogás Amerikában…..
Ceratium 2024.03.18 17:47:00
@stolzingimalter: szerintem nem. Cage eredeti instrukciója szerint 'for any instrument or combination of instruments', tehát az any-be a hegedű is beleszámít. Meg a shakuhachi is, pl. Egyébként - az általam amúgy is imádott - Khatia Buniatishvili egyik (megvan ám az összes!) lemezén is "hallható" a darab, éppen Liszt desz-dúr Consolation-ja után, a legjobb helyen, mert legalább van min merengeni t.m. négy percig. Ja, és Kátya alighanem még ezt is jobban játssza, mint én tenném (mondjuk, ez nem egy nagy kihívás).
fáymiklós Nem megyünk haza 2024.03.15 07:20:31
Arra voltam kíváncsi, hogy vajon bepótolható-e az, amit negyven éve elmulasztottam. Nem is elmulasztottam, hanem tudatosan kihagytam, nem tudtam vele mit kezdeni. A Friday Night in San Francisco című lemezre gondolok, jó negyven éve, 1981-ben jelent meg, amikor (egy évre rá) hazafias kötelességemet…..
fáymiklós Sátídrof 2024.03.10 06:29:10
A fordítás, mármint a szövegek fordítása nálunk szent dolog, legyen is az, megérdemli. Általa tesszük a világot magyarrá, sajáttá, átélhetővé, neki köszönhetjük, hogy Shakespeare még mindig a legmegbízhatóbb magyar drámaíró, hogy Rimbaud nekünk pengeti a cipőfűzőjét az árokparton, és így tovább. De…..
fáymiklós Nulladik János 2024.03.06 06:24:05
Van egy józan beosztás, hogy minden húsvétra jusson egy passió, én nemigen tudom tartani magam hozzá, általában egy húsvétra több is jut. Az viszont biztos, hogy a tegnapi Müpa-előadást nem tudom egynek elszámolni, mert bár szenvedni lehetett… Rendben, olcsó poén.   De tényleg nem az volt, már az…..
fáymiklós A boldogabb lak 2024.02.21 06:47:30
Hatéves korom óta vagyok szemüveges, mindenféle megszakításokkal, de az első pápaszemet tényleg akkor kaptam, szóval szó sincs most, az új keret és új lencse miatt semmiféle megilletődésről, hogy a mogorva vénség vagy az áldott örökkévalóság kopogtatna a fekete kereten. De azért egy kicsit…..
Ceratium 2024.02.24 21:19:57
@Csodabogár: a csúf, fekete keretre elég jó megközelítés a téves igazodás jelensége. Amint a népszerű urbanlegend szerint, Einstein megbukott matekból (nem bukott meg, sőt), minden hülyegyerek azt hiszi, hogyha ő is megbukik, majd zseni lesz. Ugyanezen elv alapján, ha látják Jakab Zoltánt vagy Alex Sorost ronda szemüvegben, az gondolják, na, majd ők is milliárdosok lesznek.
Néha talán fontos, hogy az ember fölébredjen az álomvilágából. Még ha szép is az álomvilága, csupa nagyszerű művész lakik benne, és még több érdeklődő ember, akinek a művészet fontos, mondhatni az élet értelme, de legalábbis az élet értelméhez közelebb vivő jelenség. Túlbonyolítom. Csak azt akarom…..
fáymiklós A Boka kirándul 2024.02.12 07:04:21
Átmenetileg a környéken vettem szállást, valósággá vált a Füvészkert és a Mária utca (a szivargyár már nem, pedig érdekelt volna), így aztán újraolvastam A Pál utcai fiúkat, ha nem is kizárólag, de azzal az erős szándékkal, hogy most végre megfejtem az egész jelenséget. Tényleg olyan jó-e, ha jó,…..
Ceratium 2024.02.13 18:37:26
@Aurora86: nem a vita kedvéért, de attól, hogy gyerekekről szól (látszólag), az nem jelenti azt, hogy gyerekeknek is íródott. Mint a Legyek Ura, vagy az Iskola a határon. Még a Légy jó mindhalálig sem egyértelműen az. Az viszont igaz, hogy mint minden nagy mű, többféle szinten is olvasható, értelmezhető. Mint valami kódféle, amely aszerint értelmeződik, hogy a dekódoló egység milyen fejlettségi szinten van. Legjobb példa erre a Micimackó: van, aki szerint bugyuta történetecske mindenféle plüssállatról, és van, aki mély filozófiát talál benne.
Ceratium 2024.02.14 19:06:09
@Tyranno61: igen, ez gyakran felbukkanó urbanlegend. Főképpen azoktól hallottam eddig, akik nem olvasták Milne-t, sőt, rendszerint egy mukkot sem tudnak angolul. Szóval, szerintem, elég jó az eredeti is, Karinthy egy picit más, főleg, mert a pesti humort is belecsempészte, amiről Milne érthető okokból nem is hallott. Egyetlen bajom van vele, az Északi Sark. Gyerekként nyilván nem értettem, hogyan tud Mackó összetéveszteni egy rudat az északi sarkkal - aztán persze, angolul tanulva, azonnal világos lett. Szóval, a különben zseniális Karinthy ezt nem tudta rendesen lefordítani, valamilyen magyar verbális poénra.
fáymiklós Palazzo vecchio 2024.02.02 06:57:41
Azt gondoltam, hogy egy szép nap ezt megértem. A tornyot, hogy miért van ott, ahol, és miért épp így jó, ahogy van, miért lesz az egyensúly olyan dinamikus, az ember ránéz, és egy kicsit helyére tenné, de mégsem teszi, mert nem akar lemondani erről a látványról. Hogy ez valahogy a firenzizmus…..
Ceratium 2024.02.08 17:51:54
@Tyranno61: ...és tényleg. Kicsit utánakotorásztam, van ott még érdekesség, bőven:
www.researchgate.net/figure/Front-and-partial-sections-of-Palazzo-Vecchio-For-details-about-the-Figure-refer-to_fig11_274405957
A torony 47/29 méteren áll, ez majdnem hajszálpontosan (kb. egy ezred hiba) az aranymetszés. De a homlokzat tagolásában is ott van. Meg minden másban arrafelé, hogy a reneszánsz zenéről ne is beszéljünk...
fáymiklós Szeretik egymást 2024.02.06 07:09:39
Amikor franciául tanultam, egy időben volt anyanyelvi tanárom is. Persze, nem igazi tanár volt, hanem itt tanuló zongorista, nem is követtünk semmiféle metódust, ő beszél, mi meg próbáltuk megérteni, hol több, hol kevesebb sikerrel. De miért is ne használtam volna ki a lehetőséget, megkérdeztem,…..
Ceratium 2024.02.07 17:23:21
@polyvitaplex: Ez is, az is... Lea egyike azon előadóknak, akiket éppen ennek az oldalnak köszönhetek. Jó minden, amit csinál, legyen Händel, Vivaldi, Mozart vagy sima olasz/francia dalok,, egyedül, vagy Jupiteres kombóban, lanttal vagy csak úgy. Egykori karnagyom mondása, hogy egy jó mezzo mindent tud. Nos, Lea pl. ilyen. Személyes kedvenc a Un jardin a l'italienne, érdemes meghallgatni.
Tudom, hogy mások úti élményeinél csak a mások étkezési élményei érdektelenebbek, de attól, hogy tud valamit az ember, még nincs védve tőle. Szóval ez most úti is meg élelmiszeri beszámoló. Gnudi. Az egésznek van azért némi kulturális színezete is, hiszen ignudóknak hívják a Sixtus-kápolna…..
fáymiklós Atom az anyjuk szíve 2024.01.27 07:04:59
Pink Floydot hallgattam az éjjel, angyalom, ragyogóm, csillagom. Pótlás jelleggel, ez olyasmi, amiből pont kimaradtam. Mikor nyolcadikos voltam, ez a zene még túl nehéz volt, mire elsős lettem, már túl könnyű, mégis amolyan gitárzene, egy zenekarral, amelynek leginkább egy normális énekesre lett…..
fáymiklós A lélek lelkendez 2024.01.24 07:00:58
Az ember elszokott attól, hogy egy film ilyen is lehet. Ilyen mindenes. színészes, rendezős, díszletes, jelmezes. Filmnyelven beszél, és ha csak el akarom mesélni a történetet, nem is olyan érdekes. Ámbár… Egy öngyilkos nő fejébe ültetik a magzata agyvelejét, így felnőtt testben kezd el fejlődni a…..
fáymiklós Az élet ismerete 2024.01.22 06:26:06
Valószínűleg nem kötött le teljesen Olga Peretyatko művészete az Operában, mert, miközben a művésznő nagy szenvedéllyel mindkét kezével a halántékához kapott, nekem a büntetőjogi tanárom jutott eszembe, dr. Pintér Jenő. Ő ugyanis a fent említett testrészt mindig úgy emlegette: hálánték. Két á-val.…..
Van ilyen pillanat is, amikor előadó és befogadó teljesen egyetért. Fischer Ádám ezzel zárta az újévi első koncertet, hallottuk ezt a csodálatos művet, A teremtést, most már muszáj az évnek boldognak lennie. Hiába tudja az ember, hogy ilyen nincs, nem lehet mind az ezervalahány embernek boldog éve,…..
Ceratium 2024.01.14 08:42:20
Aki - velem együtt - Mojca-rajongó, annak egy fontos és jó hír: A német Amazonon most töredékárért (ötezer Ft alatt) lehet rendelni Wolfgang Rihm Dionysos-át, BluRay-n, Mojcával a főszerepben. Gondolom, azért, mert a szokásos újévi leárazás mellett, azok, akik szeretik a hipermodern operákat, és van még BluRay lejátszójuk, nem lehet túl népes réteg. Pedig érdemes.
Innen lehet:
www.amazon.de/-/en/dp/B00DJYK7AC (csak figyelni kell, mindenképpen a német oldalról kell rendelni, különben EU-n kívülről akarja szállítani)
Remek darab (tudjátok, ez az, amit Nietzsche szövegeire komponált Rihm), fantasztikus előadás (Mojca olyan effeket meg géket énekel, amit kevesen csinálnának utána), kb. tíz éve Salzburgban. "Wölferli" bizonyára mosolyog az égből, bizony, van még jó zene.