Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laszits

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most, amikor az energia- és üzemanyagköltségek minden eddiginél magasabbak, nem meglepő, hogy a világon mindenki azt számolgatja, vajon megtérülne-e a megújulókra való rendszerszintű átállás - és amennyiben igen, akkor mennyi idő alatt. Magyarországon a lakossági napelemes beruházások elsődleges…..
laszits 2023.01.08 20:05:11
Jelenleg a legkifizetődőbb, legstabilabb, legtisztább vill. energiaforrás az atomerőmű. Legalábbis számunkra.
Nem véletlen, hogy a világmindenség "működtetését" is lényegében "fúziós atomerőmű"-vel oldotta meg a Teremtő.
Ami jelenleg divatos alternatíva lehet :
1. napelemekkel működő erőmű (vecskék). Jelenleg drága, sok-sok problémát okoz a rendelkezésre álló rendszerhez illesztés. Viszonylag rövid élettartam és a bontási hulladék nagymennyiségű és környezetszennyező.
2. Szélturbinák. Drágák, a hulladék itt még nagyobb gond, az élővilágra veszélyes, nálunk a síkságra érve alaposan lecsökken a szél energiája.
3.Vizienergia és biomassza. Hazánkban nincsenek olyan helyzeti energiával rendelkező folyók, melyekre komoly erőműveket lehet építeni. a biomassza mennyisége sem elég.
4.A geotermia. Igaz, hogy alattunk szinte mindenhol fellehető melegvíz. Azonban a legmelegebb is max. 170 C fok, mely, mire "feljön", expandál, addigra ennél is alacsonyabb hőmérsékletű.
Ez fűtésre felhasználható, de vill. áram termelésére a mostani technika mellett nem.
Izlandon a hőforrások akár 500 C-fokos túlhvült gőzt árasztanak, ami alkamas gőzturbinák működtetésére. A 80-110 C fok nem alkalmas. a gőzturbinák minimum 170 C-t és nagy nyomást igényelnek.
Egyébként is! Ha elköteleztük magunkat az atomenergia mellett akkor nem szabad elpazarolni a pénzforrásokat ilyen "hobbikra"!