Regisztráció Blogot indítok
Adatok
giorgionane

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A fenti két képet Sadia fedezte fel a Fortepanon: az Erzsébet híd budai hídfőjénél készült mindkettő úgy 25 év eltéréssel. Talán az egyetlen közös pont rajtuk a platán, mely túlélte a világháborút, a régi híd lerombolását, romjainak eltakarítását és az új…..
giorgionane 2012.01.02 13:02:01
ezúton utólag is kszi az itt publikált archívokért amelyek adalékul szolgáltak a Rudas-kút történetéhez. Ma kaptam egy újabb cikket amelyhez készült a kommentem(valójában először ide jöhetett volna...:)"a csatolt urbanista blogban publikált cikkben bukkant fel számomra olyan fotó először amely igazolta, hogy nem háborús pusztítás, hanem -mint sok egyébbel így történt- elvtársék elszánt bontási lázának eset áldozatul ez is. E blogbejegyzés linkjét elküldtem kis magyarázatommal az illetékeseknek is (használva a "bikafejek működés közben " kifejezést) de az egybeesésnek végső soron nincs jelentősége:)
Az 1912 körül Zsolnay Miklós által Pécs városának ajándékozott kutat csak az 1920 as évek végén állították fel: lehetséges, hogy a pécsi (Pilch Andor és Maróti Géza? tervezte) és a bpesti eozinos mázas fejeket egyidőben készítették a pécsi gyárban, hiszen a budapestit 1930 körül építették fel. A budapestinél a lejáratnál még volt 2 nagyobb méretű teljes eozinos-mázas figura is (másodpéldány állt Stróbl epreskerti műterme előtt is, hiszen ő mintázta).Tomsics Emőkétől kaptam szép archívot a harmincas évek állapotáról, amelyet Mattyasovszky Zsolnay Tamás:Épületkerámiák Budapesten című munkájába szerkeszthettem. Az Erzsébet híd romjait bemutató képen még láthatóak egyébként az eozinos mázas kisebb bikafejek, a nagyobb teljes edényformák már valóban nincsenek ott. Nem sorolnám még hol és mikor kerültek ebek harmincadjára köz és magánterületről egyaránt a szépséges Zsolnay remekek, a folyamat úgy tűnik megállíthatatlan, időnként még Amerikába is repülnek ezekből (pl , kacsák formájában, még akkor is ha már régen nem eredetiek)
http://urbanista.blog.hu/2011/12/17/egy_fa_szaz_eves_tortenete_a_diszlet_fotorol_fotora_valtozik_a_csak_a_platan_marad_az_erzsebet_hid_l" :)
A Kálvin tér nyugati oldalán állt 1945-ig a Pintér-bérpalota és a Geist-ház (Grafika: Falanszter.blog.hu) A Kálvin tér a századfordulón Budapest egyik legszebb placca volt. Térfalait anno két építész ízlése formálta. A napokban átadásra kerülő felújított köztér sivárabb, ízléstelenebb és rondább…..
 Először csak ámuldoztunk azon - konrétan az Anya-fia erotikával reklámoz a Campona című posztban - hogy az ismert bevásárlóközpont titokzatos okból diáklánypornós öltözékben hetyegő mamával és zsenge fiacskájával próbálta odavonzani a vevőket az…..