Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dominik92

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csütörtöktől a hazai mozikban és péntektől az amerikai mozikban is bemutatták a rajongók által oly nagyon várt Jurassic World: Világuralom c. filmet, a franchise befejező(?) darabját. Az embargók feloldását követően a filmkritikusok általánosan rossz élménye a meghatározó hír a film kapcsán, pedig,…..
Dominik92 2022.06.13 10:04:26
Sziasztok, Dominik vagyok. Nagyjából 1 éve bukkantam rá a blogra, azóta követem az itt zajló eseményeket, inkább csendes megfigyelőként. Azonban most, az utolsó film megtekintése után, úgy éreztem muszáj írnom. Elsőkörben had jegyezzem meg, hogy nagyszerű az oldal, köszönet a sok hasznos és érdekes információért!

Már egészen kiskorom óta a dinoszauruszok rögeszmés megszállottja voltam. A legelső Jurassic Park-ot ovis koromban láttam, amit videokazettán éveken át újra és újra néztem, közben hatalmas dínó-fugura készletet halmoztam fel, amik máig egy dobozban lapulnak. "Felnőtt" koromra pedig a Papo egyes figuráit is beszereztem. A '90-es évek vége felé internet nélkül még nem igazán voltam képben a filmes megjelenésekkel, így egy barátomnál töltött nap során mutatta, hogy neki megvan a Jurassic Park 2 videókazettán! Egészen addig tudomásom sem volt róla, hogy van második rész, persze azonnal meg is néztük, és dínó-mánia tovább erősödött. A Jurassic Park III-at pedig már moziban tekintettem meg, ami szintén hatalmas élmény volt. Az ezt követő több, mint 10 év alatt a lelkesedésem nem csökkent, a filmeket gyakran újra néztem, és reménykedtem, hogy egyszer érkezik majd egy Jurassic Park 4.

2014-ben majd kiugrottam a bőrömből, amikor tudomást szereztem róla, hogy a következő évben érkezik az új rész! A Jurassic World megtekintése számomra felért egy katarzissal. :D Imádtam minden percét, és a film számomra holtversenybe került az első Jurassic Park-kal. 10/10 mindkettő. Az Indominus Rex engem meg(e)vett kilóra. Ezek után persze tűkön ülve vártam a folytatást. A Bukott Birodalom egy új szintre emelte a sorozatot és eltértünk a megszokott környezettől. A sziget pusztulása számomra is fájdalmas volt, tényleg mintha a gyerekkorunkat pusztították volna el ezzel. Ezután nekem elég szokatlan és idegen volt a film második fele, persze értettem az indokot, hiszen 4 film után kellett már a változtatás, mégsem lehet örökké a dzsungelben menekülni a dínók elől. A film lezárása persze az én képzeletemet is beindította, így az elmúlt 4 évet megint csak hatalmas várakozás övezte.

Nagyon-nagyon vártam az új filmet, persze szomorú is voltam, hogy ha kijön a film, akkor vége ennek az egésznek. Olyan jó volt, hogy 2015 óta ismét a közhangulatban voltak a dínók, és annyira ötletes volt mindhárom film marketingje, hogy az ember tényleg azt érezte, hogy mindez a mi világunkban történik. Engem nagyon felcsigáztak a film előtti marketing anyagok, a 2 előztes, a Battle At Big Rock és a Prológus is, na meg persze az eredeti trió visszatérése. Próbáltam magamat visszafogni, de az elképzeléseim és ez által az elvárásaim is elég magasra szöktek. Már eltelt 2 nap mióta moziban voltam, de még mindig nem tudtam helyre tenni magamban, mit is érzek. A film szép volt, ehhez kétség sem fér. A tájak, a jelenetek, a környezet és persze a dínók! Soha ennyi dinoszaurusz nem szerepelt még egyszerre egy filmben. Azonban ezzel is felemás érzéseim vannak. Nyilván értem, hogy szintet akartak ugrani ezzel (is), azonban tényleg annyi dínó szerepelt a filmben, hogy ebből kifolyólag mindenkire jutott 1-3 perc. Mosasaurus, Atrociraptor, Pyroraptor, Quetzalcoatlus. Az ő jeleneteiket szinte teljes egészében láttuk az előzetesekben... Emellett Rexy és Blue is csúnyán el lett hanyagolva. A sáskák viszont túl nagy szerepet kaptak, elvéve a főszerepet a dínók elől. Továbbá a Giganotosaurus-szal kapcsolatban is azt érzem, hogy túl nagy hype övezte a bemutatását. Ahhoz képest, hogy úgy volt reklámozva, mint a film "főgonosza", meglehetősen kevés szerep jutott neki is. És az sem nyert számomra megalapozást, hogy mi alapján nyilatkozta azt Trevorrow, hogy Giga lesz a filmbéli "Joker", aki a világ pusztulását akarja látni? Nekem ebből semmi sem jött át. Csupán egy csúcsragadozó volt, aki védte a területét. Anno az Indominus százszor jobban kaphatta volna a "Joker" álnevet (szerintem). Számomra a film lezárása sem volt kellőképp megnyugtató. Igazából miben lett más a helyzet, mint ami a Bukott Birodalom végén volt?! Az előző film menedékhelyes-ötlete már fel sem merült. Én értem az elképzelést, miszerint a dínók így megkapták úgymond a ma élő állatok jogait és együtt élnek velünk a kontinenseken, idővel beolvadva talán. Másik csoportjuk pedig a BioSyn völgyben marad elszeparáltan. De a Mosasaurus utolsó jelenete nekem kissé erőltetett volt. Mind a Bukott Birodalom vége, mind a Világuralom eleje bemutatta, hogy a hatalmas tengeri dínó veszélyes bárkire és bármire a vizeken. Aztán végül őt pont ott hagyják, hirtelen békés lesz és bálnákkal kezd "haverkodni"? Nem mondom, hogy csak az lett volna a jó lezárás, ha ismét egy szigetre viszik az állatokat. De így ugyanott maradt a sztori, mint 4 éve. Biztos, hogy ezt a filmet is sokszor újra fogom nézni, mert a Jurassic-sorozat része és lezáró darabja, de valahogy mást vártam tőle. Holnap még egyszer elmegyek megnézni, talán máshogy látom majd, mint elsőre. Nem akartam negatív lenni, mert a film amúgy jó, csak nem a legjobb.