Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Zúg

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Homár egyik olvasója talált rá az alábbi gyöngyszemre, aki erre a kérdésre a megadott válaszok segítségével érvényes választ tudott küldeni az nagyon ügyes, gratulálunk neki. Röhej, de Havast pont amiatt rúgták ki, mert az ilyen borzalmas kérdések miatt beszólt a…..
w Zsákos bácsi 2007.07.11 04:30:00
Van még egy jubileumunk a hétre. Épp két hónapja ül előzetesben Tomcat. Autoriter nagypapáknak ebben nem tűnne fel semmi különös. Kereste a bajt, ugye. Pimaszkodott. Rossz volt, hát most megkapja a magáét. Jól kell viselkedni, kisfiam, és akkor majd nem visz el a zsákos bácsi.…..
Dr. Zúg 2007.07.16 12:11:11
"Vicces, de Tomcat saját értékrendje szerint sincs itt semmi gond. Akinek nem tetszik a pofája, azt fejbe lehet rúgni az erősebb jogán – így írt és így élt. „Igazam van, mert különben beverem az arcod.” (...) Az az apró bibi csúszott csak be, hogy a broki másik végére került – de az álma megvalósulni látszik: aki szemtelen, pláne provokál, azzal kibaszunk, a jogait meg leszarjuk."


Ez ismerős:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=69035081&t=9136272

"Még mindig nem értem, mi a baja bármelyik tomcatistának azzal, hogy T sitten van.
"másokat leszarunk, mi mondjuk meg, mihez van joguk, a miénket viszont betartatjuk. Ezt úgy hívják, hogy érdekérvényesítő képesség, és így működik a világ."
Na, hát most a fasz másik végére került, de a Világrend, az stimmel, nem? Csak nem ő a legerősebb, na, van ilyen.
  Anyánk az Index cikke szerint hiába garantál felelőtlenséget és sérthetetlenséget a parlamenti képviselőknek a mentelmi jog, ha garázdaságon érik őket, a rendőrök felléphetnének ellenük. Az ügyészségnek haladéktalanul kérnie kell a kordonbontók mentelmi jogának…..
Dr. Zúg 2007.02.08 11:42:31
Derelyegrádi szellem: adós vagy azzal, hogy szerinted mit takar az uszítás mint jogi fogalom.

Ezt az LB viszonylag részletesen kimunkálta a Rekesszétek ki őket c. ügyben a Bt, 269. §-hoz kapcsolódóan. Ez alapján uszít, aki

1) magatartás vagy tevékenység kifejtésére hív fel vagy ingerel, amikor is
2) a veszélyeztetett jogok konkrétak, és
3) az adott magatartás vagy cselekmény bekövetkezte közvetlenül fenyeget

Vagyis az uszítás a puszta felhívásnál, ingerlésnél annyiban több, hogy (2) konkrét dologra kell vonatkoznia és (3) reálisan, közvetlenül fenyeget a dolog bekövetkezte. Az uszítás tehát a jogban nem a kommunikáció jellegére vagy erősségére utal, az bármilyen jellegű (verbális vagy nem verbális, burkolt vagy nyílt, stb.) közlést magában foglalhat, feltéve hogy a (2) és (3) is teljesül. Az adott esetben a (2) és (3) aggály nékül megállapítható, hiszen konkrétan az embereknek a térre való (jogellenes) belépéséről volt szó, melynek bekövetkezte reálilsan, tökéletesen előre látható módon fenyegett. Vagyis ami a vitánk tárgya, hogy a képviselők a demonstratív bontással és a nyilatkozatokkal felhívták-e, ingerelték-e az embereket a térre való belépésre. Szerintem igen. Deklarált céljuk volt, hogy "az alkotmányosság helyreálljon".

Egyébként az LB korábban az uszítás nyelvtani értelmezését is megadta, e szerint " 'Aki uszít, az valamely személy, csoport, szervezet, intézkedés ellen ellenséges magatartásra, kárt okozó tevékenységre biztat, ingerel, lázít' (Értelmező Szótár 7. kötet 59. o.)." BH1997.165

Vagy a képviselők a demonstratív bontással és a nyilatkozatokkal nem biztatták volna az embereket arra, hogy a teret újra használatba vegyék? Az "alkotmányosság helyreállításának" hangsúlyozása szerintem pont ezt jelenti.

Az Index cikke szerint a  kordonbontás jogi megítélését végül a bíróságok teszik meg, a rendőrség feljelentést tett.  Azt pontosan még nem lehet tudni, hány képviselőt ítélhet el a bíróság rendzavarás szabálysértése miatt, a rendőrség nem árulja el, kik…..
Dr. Zúg 2007.02.06 14:29:29
Nem kifejezetten a büntetőjog a profilom, de úgy tudom, hogy eddig senki sem hivatkozott a Btk. 268. § szerinti bűntettre, csak a rendzavarás szabálysértésére. Viszont:

"Törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás:

Btk. 268. § Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A nagy nyilvánosság megáll, hiszen minden a tv kamerák előtt zajlott, illetve később kifejezetten interjúkat adtak ezzel kapcsolatban.

A köznyugalom megvzavarására alkalmas volt-e, hogy a rendőri jelenlét ellenére országgyűlési és EU parl. képviselők szétszerelnek egy rendőrkordont? Nyilván igen, hiszen egy 100 valahány napja rendőrileg elrendelt helyzetet számolnak fel tevőlegesen. Ilyen szembehelyezkedés önmagában alkalmas a köznyugalom megzavarására.

"Hatóság rendelkezése ellen" -- a BRFK rendelkezése nyilván az volt.

"általános engedetlenségre uszít"
Kommentár: "Az uszítás olyan felbujtásszerű cselekmény, amely az emberek tudati, érzelmi állapotát kívánja befolyásolni oly módon, hogy a törvény, vagy más jogszabály, vagy a hatóság rendelkezése elleni engedetlenségre mozgósít. Az engedetlenség a kötelező jelleggel előírt magatartás tanúsításának kétségbe vonását, és az erre irányuló viselkedést jelenti."

Szóval?