Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DrBaji Mihály

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Körösvidék Dánfok - 3. rész 2022.08.27 17:14:40
Folytatjuk dánfoki kalandozásunkat! Az első részben áttekintettük Békés megye, majd Dánfok megalakulásának előzményeit. A második részben utána jártunk Dánfok elnevezésének, megnéztük Dánfok földrajzi elhelyezkedését és áttekintettük Békés és környékének vízrajzát. A harmadik részben sorra vesszük a…..
DrBaji Mihály 2022.08.28 01:03:55
@gigabursch: A Békéstől nyugatra eső területek kevésbé voltak kitéve a Körös "tevékenységének", így ott a jó minőségű földek adták az alapot a mezőgazdasági termeléshez - nemhiába Muronyt akarta megvenni Maróthi/Maróthy János bán, és mondjuk nem a keleten fekvő Dítért/Détert -, míg a Békéstől keletre levő, az árvizeknek jobban kitett területen valóban a fokgazdálkodás volt az elterjedt. Adóként még teknősbékát is be kellett szolgáltatni egyidőben...(Békés város középkori vízrajzáról egy különálló tanulmányt írtam, a lektoráláson már túl van az anyag...). Elődeink nem voltak buták, kihasználták a természet, a táj adta lehetőségeket.
Körösvidék Dánfok - 2. rész 2022.07.15 15:32:08
Folytatjuk dánfoki kalandozásunkat! Az első részben áttekintettük Békés megye, majd Dánfok megalakulásának előzményeit. A második részben utána járunk Dánfok elnevezésének, megnézzük Dánfok földrajzi elhelyezkedését és áttekintjük Békés és környékének vízrajzát.  Az anyag rövidített változata a…..
DrBaji Mihály 2022.07.24 07:12:16
Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén megye helyneveinek eredetéről írok, remélem érdekesnek találjátok majd a cikket, amely rendkívül sok érdekességet tartogat - szerintem - mindenki számára. A sorozat első részében a megye városainak - legalábbis egy részüknek - eredetével ismerkedünk meg.   A…..
DrBaji Mihály 2022.07.01 07:26:55
Folytatjuk az egzotikus országokat, területeket bemutató sorozatunkat. A tizenhetedik epizódban megismerkedünk azzal a svédek által lakott szigetcsoporttal, amelyet az oroszok hódítottak meg, majd csatoltak Finnországhoz, amelynek azóta is részét képezi. Az Åland-szigetek vörös-sárga-kék lobogója…..
Körösvidék Dánfok - 1. rész 2022.06.22 15:40:49
Régóta nem jelentkeztünk írásos anyaggal. Ezt a csendet szeretnénk megtörni Dr. Baji Mihály Dánfokról írt tanulmányával, amit több részben fogunk közzé tenni. Az anyag rövidített változata a Békési Kalendárium 2022. évi számában is megjelent. Köszönjük az írónak, hogy bizalmával megtisztelte a…..
A Tiszántúl vízrajzi térképére pillantva mindenki számára a jól megszokott folyó nyomvonalak rajzolódnak ki. Az Erdélyi-szigethegység irányából érkező Berettyó, Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös egyesülése után azok vizei nyugat felé haladnak (Hármas-Körös néven), s Csongrádnál fejezik be útjukat a…..
DrBaji Mihály 2022.05.05 09:48:49