Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Secundus

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok őrült került már Magyarországon a politikai hatalom közelébe, de a keresztény fundamentalizmus megjelenése igazi újdonság. A Magyar Családtudományi Társaság zászlóbontása azt jelzi, hogy Európában is eleven hagyomány a vallási bigottság, nem pusztán az arab világban.…..
Secundus 2012.02.28 16:01:40
Azért csikorog kicsit az a fundamentalizmus. Ami tegnap kint volt a honlapon, ma már nincs, ők nem is így, nem is ezt (ma reggel a Mokkában), és azonnal új vezetőség választása.
gepnarancs.hu/2012/02/tagad-a-csaladtudomanyi-tarsasag/
Bármennyire is csábító, de pontosan a felvilágosodást követő komoly változások miatt nem nagyon valósítható meg - szerintem - Európában (nálunk sem) És az arab világban sem valami óriási a támogatottsága az iráni típusú rendszereknek. (Lásd. tömegtüntetések Iránban). Úgyhogy én egyelőre a sci-fi kategórájába sorolnám (érdemes lenne írni egy ilyen regényt)
A Haza és Haladás Alapítvány internetes oldalán 2011 decemberében jelent meg egy hosszabb lélegzetvételű elemzés a trianoni békéről, illetve annak politikai következményeiről a mai Magyarország számára. A tanulmány lényegében egy új, friss baloldali narratívát próbál…..
Diktatúrával riogatnak, pedig diktatúráról szó sincs. Mielőtt azonban kételyek támadnak, sietve leszögezem, nem Orbán-párti cikk következik. Inkább afféle helyzetértékelő írás lesz ez. Ma úgyis az évértékelés napja, sőt, ha a Milla meg az LMP kezdeményezését is ide…..
Stephen Hawking mondotta egyszer: "Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én…..
Secundus 2012.01.14 11:53:45
@paisano: ebben mind tökéletesen igazad van, de ne haragudj, csúsztatsz is egy kicsit! Előszőr is: Argetína nyolcsszor akkor ország, mint mi, lakosai is többszöröse, de ami fő, jelentős mennyiségű ásványkinccsel (KŐOLAJ!) is rendelkezik. Szemben velünk, akiknek semmi jelentősebb exportcikkünk sincs. Így éltünk a hitelből, most fizetnünk kell az árát. Egyébként nagyon klassz ez a "szuverenitás" duma, de fogjuk már fel végre: MA a Földön NINCS ORSZÁG, amely valóban szuverén lenne (Még az USA és Kína sem!!!!) Mindegyik függ a másiktól. Orbán hibája pedig nem az, hogy a céljai rosszak, hanem az, hogy nagyon hülyén és erőszakosan akarta megvalósítani, most pedig nem meri beismerni a hülyeségét. (Ahogy eddig egy magyar kormány sem tette). És akkor mi van, ha elbukja a következő választásokat? De legalább emelt fővel távozhatna, hisz ő megtette, ami erejéből tellet - ha hajlandó változtatni!!!!!. (Amúgy is sok a megélhetési politikus, aki életében nem dolgozott, csak az észt ossza. Olvastam is valahol: talán 10 évben kellene korlátozni a hivatalviselést - mint a régi Rómában. Akkor talán dolgoznának -ÉRTÜNK!)
Secundus 2012.01.14 11:59:22
@sárkányfő: Tök igazad van. De sajnos a sok "vallási fanatikus" nem ezt látja, nekik a "harc" a fontos a "rohadtjudeoplutokrataliberálbolsevikhazárulógecikelmúltnyócévgyurcsányahibás"ellen. Folytatva a jó magyar hagyományt: CSAKIS A JOBBOLDAL LEHET KORMÁNYON!!! (Mert ezt támogatja, hogy nincs IGAZI magyar baloldal!) Amúgy ez ugyanúgy egypártrendszer lenne, mint az előző, de nekik ez nem fontos. Még élvezik is, ha a jobbos faszt szopják, mert legalább addig is NEM AZOK vannak hatalmon. Már bocs a durva stílusért, de kezd már nagyon elegem lenni ebből az egészből. Jobb és baloldalból egyaránt!!! Mind mehetne a süllyesztőbe (A Jobbikkal együtt, ami mai beteg társadalmunk tökéletes szimptómája!)
Bármi is történjék, a lényeg, hogy mennél több cigány mennél rosszabbul jöjjön ki belőle. Döbbenetes, hogy a tegnapi parlamenti ülésszakon Dúró Dóra vette védelmébe a cigányokat, amikor a 15 évesre leszállítandó tankötelezettségi korhatárt támadta.Persze Halásznak…..
A távközlési különadó bevezetése után nehéz lesz az anyavállalatnak megmagyarázni, miért mostanság kellene a magyaroknak tízszer gyorsabb internetet biztosítani. A multik nem fognak elmenni – de befektetni sem. Orbán Viktor ma jelenti be a kormány következő gazdasági…..
Rímálom Mag-ma. 2010.03.28 16:54:00
 Magam vagyok magamnál,s  mégsem vagyok magamnál? Magból lettem, s míg magra magelmondhatom magamnak:Magamat meglocsoltam-könnyeimmel áztattamLelkemet kigazoltam-gyökerestől írtottamFöldemet is felástammeleg fénnyel elláttam.Ennyit tettem s hálábólKihajtottam…..
Rímálom Beköszöntő 2010.01.07 19:39:13
Ia manó, mi a manó,Manó fia Mia Farrow.Nem is fia, hanem lánya!Woody Allen első párja. ..
Secundus 2010.01.07 19:46:41
The cylons were created by Men.  They rebelled. They evolved. They look and feel Human. Some are programmed to think they are Human. There are many copies. And they have a Plan. A Battlestar Galactica korai szezonjainak fontos és megválaszolatlan kérdése volt, hogy mi is az a titokzatos…..
deltablog Támad az ősz (I.) 2009.08.10 09:00:00
Az idei ősszel induló sorozatidény kínálatát tekintve minden scifirajongó megnyalhatja mind a tíz ujját: meglepően sok ígéretes scifi (vagy ahhoz közel álló) produkció indul útjára az országos és kábeles csatornákon egyaránt. Freevo már beszámolt ezek egyikéről, az…..
Secundus 2009.08.15 17:57:34
@Chaser.david:
A Virtuality olyan népszerű lehetett nálunk is, hogy a mai napig nincs magyar felirata :D
Egyszer már megirtam, hogy RDM-nek némi "alkotói szabadságra" kellene mennie, mielőtt új sorozatba belevág, és lenyúlja az Arthur C. Clarke összeset, illetve PH. K. Dicket. (Egy 1980-as években olvasott Metagalktikában volt egy történet, mely szerint a hosszútávú űrutazás valójában csak virtuálisan létezik, s a kapitány, aki erre rájön, hamarosan kívülről figyeli az eseményeket - a többi szereplő meg csak szív az űrhajón, ami el sem hagyta a földet!:( Sajna nem találtam meg a számot, hogy megírjam a novella címét és a szerzőjét. :(:()

A V meg amolyan alapmű, megint a 80-asból (amikor én voltam teenager :D), ma már kissé bohókás a reagenizmus sugallta optimizmusa, meg az, hogy mi amerikaiak 1db M16-ossal elintézzük a gonosz ufókat. (Viszont - mikor még nem volt szilikon implantátum - a alienek sztreccs ruciaiban kiderült, ki is a csaj a ruhában! Ugyanis - ki tudja miért - ritkán húzták fel a cippzárt a rucin - mármint az alien csajok. Jane Badler forever!!:D) Sajna-bár nem ide tartozik - ezt a személetet hozza McG Terminator Salvationja. A 80-as évekbenazonban ez még elment, ma már azonban kissé nevetséges.
Bővebben:
trsalty.blogspot.com/2009/07/megvaltas-elmaradt-terminator-salvation.html
Maurikiosz az első azon császárok sorában, aki reformjaival változtatásaival (inkább használjunk másik szót, ez nem cseng túl jól) hozzájárult ahhoz, hogy a szinte minden határa mentén háborúra kényszerülő birodalom valamelyest sikerrel álljon ellen a nyomásnak. Maurikiosz…..
Secundus 2009.06.23 11:13:25
@lécci: Köszönöm, igazad van :) Én csupán egyértelműsítést kértem (Ha Hérakleiosz, akkor Szergiosz - nem Szergiusz - bár ez már tényleg szőrszálhasogatás). A "hivatalos"-t nem véletlenül tettem idézőjelbe. :) Viszont az írásmód, a valóban "hivatalos" Havas-Hegyi-Szabó: Római történelem (Osiris, 2007) írsmódja is szerint is a latinos alak. (Ez azért talán tényleg egy "komoly" könyv:D) Amúgy pedig a blogoló úgy ír, ahogy akar.:):):)
A kommentekben a gondolatimat fejtem ki, ha válaszol rá valaki válaszol :D Nem kötelező:D
A blogot pedig azért olvasom, mert teszik, s ha véleményem, vagy gondolatom van, megírom. Ha nincs, akkor nem.
(Viszont Phocas/Phókasz oszlopa tényleg Rómában van :D)
II. Tiberius Constantinus, és hadvezére, majd utóda, Maurikiosz 578-ban Constantinopolisból új magister militumot neveztek ki keletre, mégpedig a kappadókiai Mauríkioszt. A következő évtizedek eseményeinek…..
ElőzményekA Római Birodalom részekre szakadásának előzményei még az interregnum időszakában és az utána lezajlott eseményekben keresendők. A Severus dinasztia kihalása után 235 és 284 között 50 évig folyamatos belharcok zajlottak a birodalomban, amíg végre 284-ben Diocletianus…..
Secundus 2009.06.16 08:07:04
Bár már elég régi a poszt, ha ejtsek el itt egy kicsiny észrevételt. A legfontosabb "téveszme", melyet - sajnos - a szerző is elkövetett: a Római Birodalom keleti felében a görög volt a hivatalos nyelv. Ez semilyen formában nem állja meg a helyét. Hivatalos nyelven a törvények, rendeletek nyelvét értjük (legalábbis a rómaiak esetében!), ez pedig Hérakleiosz császár idejéig (legalábbis a 640-es évekig) a LATIN volt. (Lásd. Adamik Béla: Nyelvpolitika a Római Birodalomban, Tinta, 2006 és Ostrogorsky: A bizánci állam története, Osiris, 2000). Bár a 3. század végéig valóban volt olyan tendencia, hogy a törvényeket Keleten görögül IS kiadták (kétoldali egynyelvűség), de épp Diocletianustól szűnik meg ez a gyakorlat (pont a társcsászári intézmény és a közigazgatás egységesítése miatt). Sőt: Libanios, a 4. század végének legnagyobb görög szónoka panaszkodik azon, hogy a görög teljesen héttérbe szorul Keletn is (bár ez inkább retorikai túlzás) A hadsereget egészen a 7. század elejéig (ismét Hérekleios) latinul vezénylik (lásd: Strategikon - latin vezényszavk, kifejezések egy görög katonai könyvben). Az "elgörögösödés" csak Iustinianus idejében, 535 után indul meg, mégpedig olyan formában, hogy a Birodalom keleti területein (Oriens Praefectura) visszaáll a görög nyelvű rendeletalkotás (mint a 4. század előtt), Nyugaton pedig megmarad a latin. Gyakorlatilag az arab támadások és a Birodalom "összesugorodása" teszi feleslegessé a rendszer fenntartását. (lásd: Hérakleios)
Bocs a "tudálékoskodásért", ennek ellenére nagyon szeretem ezt a blogot! :D:D:D
Rudolf herceg blogja Fantastico 2009.06.11 08:03:00
  Ezek a halomiak aranyos népek. Megértették, hogy itt én vagyok az úr és ha nekem jó, akkor nekik is jó és jó gazdájuk leszek. Mosolygós boldog arcokat akarok látni a herceghalomi birtokom minden centimeteren. A kilenced terményeket figyelve meg kell jegyeznem, hogy csodás…..
deltablog Caprica 2009.05.23 08:00:00
Hadd kezdjem egy személyes vallomással. Az elmúlt években kevés olyan sorozat volt (legyen az scifi vagy más egyéb), mely akkora intenzitással ragadott meg, döngölt a földbe, vagy emelt a magasba, mint a Battlestar Galactica. Akik olvasták az ismertetőimet a sorozatról, azok tudják,…..
Először is: olyan kurva szó, hogy CELEB, nincs a magyar nyelvben. Persze, értem én, hogy a latin>angol "celebritas" rövidítése, és hogy hülye cím lett volna a "Híresség vagyok, ments ki innen", de könyörgöm, a cím így is hülye (sőt), a műsor méginkább…..