Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mestermérnök

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Túl hidegben megfázunk, de a túl melegre fűtött otthonok is árthatnak az egészségnek...
Mestermérnök 2022.01.13 02:36:30
Sokadik cikk, aminek túl azon, hogy nincs használható információ tartalma, hemzseg az alapvető természettudományos ismeretek hiányától.

Sajnos hazai tapasztalat, hogy az orvosok képzésénél az általános (orvostudományon kívüli) természettudományos ismeretek valahogy hiányoznak...

Csak hab a tortán, hogy 3 olyan országgal sikerült összehasonlítani a hazai fűtési viszonyokat, amik köszönőviszonyban sincsenek az itteni éghajlattal, és persze a fűtésre használt berendezésekkel... mert itthon a legnagyobb problémát a rendkívül elavult fűtőberendezések máig döntő hányada jelenti, nem az, hogy ki hány fokot állít be. Állítana, ha tudna... de nem lehet, és ez elég jelentős hányada a hazai lakosságnak.

A régi kályhába vagy tesz tüzelőt, vagy nem, az ég, ahogy tud, a régi radiátorokon a régi szelepekkel szintén lehetetlen hőmérsékletet választani... az a kinti hőmérséklettel együtt fog változni, és vagy tekergeti összevissza, vagy beállít valamit, ami nagyjából jó... és hol ennyi, hol annyi... egy gázkonvektoron szintén elég nehéz helyiség-hőmérsékletre szabályozni.

Eleve a hőmérsékletben a szubjektív igények akár 6-8Cfokos (!) eltérést is jelentenek a gyakorlatban ember és ember között. Márpedig az ember, ha valahol, akkor a saját otthonában igenis éljen úgy, ahogy akar, és ne mások mondják meg, hogy a fűtést tekergeti, vagy a pulóvert... az épp elég baj, ha valaki anyagi vagy technikai okból kényszerül szükségmegoldásokat alkalmazni.

És akkor nem esett szó arról, hogy milyen épületszerkezetű és felépítésű házról van szó, és az milyen fűtési technológiát használ... egy régi házban egy hagyományos kályhánál az ember lábánál 15, a fejénél 28 fok van... és semmit nem tudsz vele kezdeni, mert egy régi ház ilyen... vagy lerombolod, és építesz újat, vagy elviseled! Mert felújítani nem éri meg...

Én ilyen házban nőttem fel. A velem azonos korú unokatestvérem meg egy olyanban, ahol kb. "minden optimális" volt. Az én immunrendszerem a borzalmas viszonyok mellett fejlődött ki, az unokatestvéremé az elkényeztetett környezetben..., a 8+4 év közös iskola (24 félév) alatt én összesen nem hiányoztam annyit betegség miatt, mint az unokatestvérem 1 félév alatt! És én a legtöbbször mechanikai sérülés miatt hiányoztam, nem megfázás meg influenza, stb... ezeket a szavakat alig ismertem.

Pedig a cikk szerint nekem kellett volna folyton betegeskednem...

Amikor aztán épületgépészeti szempontból profi házba költöztem, és mindenhol annyi volt a hőmérséklet, pára, szellőztetés, stb... amit akartam, ami kellett, észrevettem, hogy az immunrendszerem épül le... elkezdtem egyre többet betegeskedni, a legkisebb nátha is komoly kihívás lett... meg kellett találnom a módját, hogyan tudom (nem épületgépészettel) az immunrendszeremet megfelelő szintre visszahozni, és ott megtartani...

A lakásüzemeltetésnél a SZELLŐZÉS/SZELLŐZTETÉS szerintem sokkal lényegesebb egészségügyi kérdés, mint a hőmérséklet... mert a hideget vagy meleget érezzük... a rossz levegőt már sokkal kevésbé, mert az orrunk "megszokja". De az elhasznált levegőben nem csak kórokozó tud sok lenni, hanem a CO2 is... aminek a túl magas szintjétől az ember fáradt lesz... pedig a kipihentség az egyik kulcsa az immunrendszer megfelelő működésének.