Regisztráció Blogot indítok
Adatok
G R Reventlov

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Harvard egyetem professzora az agy fényterületeit tanulmányozza. Miután hetet már beazonosított, tesz egy lépést előre és megpróbálja azt a potenciált gyümölcsöztetni, amit a természet és a kultúra kínál nekünk. Az agyat nemcsak erősíteni, hanem javítani is tudjuk – mondja a mindennapi…..
G R Reventlov 2022.05.22 08:03:47
Majdnem jó... :-)

Persze érdekes lenne, ha valaki a "közismert MI kutató" gárdából felfedezné, hogy az ipari forradalom idején mindenki emberszabású óriás gépekről, háborúkról és egyebekről fantáziált, mert nem volt képes elvonatkoztatni az ember fizikai formájától, annak másolásától.

Aztán szépen lassan kiderült, hogy a szövőgép a szövés folyamatát automatizálja és nem hasonlít egy ezer karral rendelkező szövőnőre. A gőzgép egy tengelyt forgat óriási erővel, de nem egy óriási fém-ember. A repülő gép pedig nem egy nagy vas madár, létrehozását a fizika (nyomás és áramlástani törvények), az anyag- (súly, teherbírás) és mérnöki (gép tervezés, építés) tudományok fejlődése tette lehetővé. És hogy végre sikerült elszakadni(!) a repülés biológia "megértésétől" és gépi másolásától.

Ebben az irányban akár újra felfedezhetnénk, hogy az informatika deklarált célja a tudós (bár sokkal pontosabb megnevezés az általuk használt "knowledge worker") elméjének kiterjesztése és hálózatba kapcsolása volt. Sajnos ennek nincs jó üzleti modellje (belőlük ugyanis igen kevés van, bonyolult igényekkel). Ezzel szemben óriási fizetőképes kereslet mutatkozik arra, hogy a tömeg bezárja magát a saját véleménybuborékjába, a kereskedők és politikusok pedig ezeket a buborékokat használva távvezéreljék őket. Aztán utána lehet a pontosan előre jelzett következményeken "bestseller" könyvek, "blockbuster" mozik formájában sopánkodni... :-)

Lásd: Vannevar Bush: As we may think (1945)
artpool.hu/hypermedia/bush.html
A vasárnapi választáson kiderült, hogy a demokrácia a magyarok többségét nem nagyon érdekli, ennélfogva nem sok értelme van már közéleti dolgokról beszélgetni vagy vitatkozni nyilvános fórumokon. A Fidesz fokozatosan elérte azt is, hogy az értelmiségi ember ne akarjon kitűnni, csupán belesimulni a…..
G R Reventlov 2022.04.05 13:53:05
Ugyan már, nem kell sírdogálni, inkább nevessünk együtt a kabarén. Például ezt sem tudom máshol elképzelni:

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista" - miniszterelnöki "évértékelő" (2020)

"Kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak. A baloldal Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése volt, 12 éve csak viszi a pénzt" – jelentette ki a miniszterelnök.
(
index.hu/belfold/2022/04/03/orban-viktor-gyozelmi-beszede/ )

Aha. Nekem azért lenne egy erős jelöltem a "legrosszabb befektetés" címre: a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Vezetőképző Intézetének egykori szociológus gyakornoka. Egy bizonyos Orbán Viktor... :-D

"1988. áprilistól a Soros Alapítvány támogatásával mûködõ Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa. 1989. szeptembertõl a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozta; ösztöndíját az 1990. évi országgyûlési választások közeledése miatt 1990. januárban félbeszakította.
...
Az 1994. évi országgyûlési választásokra készülve pártja nevében egyik aláírója a négy liberális párt választási együttmûködési megállapodásának. 1992. szeptember 6-án, a Liberális Internacionálé mainzi kongresszusán alelnökké, 1993 januárjában a szervezet végrehajtó bizottságának a tagjává választották. Irányítása alatt a Fidesz egy radikális ifjúsági politikai mozgalomból nemzeti elkötelezettségû mérsékelt liberális középpárt lett.
...
Az 1996 áprilisában megalakult Új Atlanti Kezdeményezés (New Atlantic Initiative) magyar nemzeti Bizottságának az elnöke."
( www.parlament.hu/kepviselo/elet/o320.htm )

Ahogy a dakota közmondás tartja: "Nem az számít, kinek a létráján másztál fel a tetőre, hanem az, hogy pofán verd az illetőt, a létrát meg felhúzd magad után."

----

Aki viszont hasonló következtetést objektív szakembertől kíván olvasni, az így szólt 2013-ban, szerintem erre mondják, hogy szépen öregszik.

"Mi hát akkor a probléma? Sajnálom, de az a helyzet, hogy mi vagyunk a probléma. Miattunk lesz minden rosszabb, akár Orbán a vezér, akár Lázár, Rogán vagy éppen Mesterházy. A politikusok ugyanis tanulnak: bárki is nyer majd legközelebb, vagy azután, a leckét már megtanulta. Ha teheti, ugyanúgy fog kormányozni, mint Orbán. Professzionálissá vált a politika – mondjuk finomkodva, ami annyit jelent, hogy ma már minden hivatásos politikus tudja, hogy miről szól a hatalomgyakorlás. Hogyan kell megosztani, félelmet kelteni és reményt adni, hogyan kell üzeneteket megfogalmazni és minden csatornán szajkózni, leegyszerűsíteni és adagolni, terelni és beállítani – ismernek minket, tudják, hogy mi lesz sikeres és mi nem működik. Vannak persze tehetségesebbek és ügyetlenebbek, de aki választást nyer, ugyanezt a játékot szeretné majd játszani. Értem én, hogy nem elhanyagolható a különbség abban, hogy ki kinek akar megfelelni, kinek ad és kitől vesz el, de a lényeg ugyanaz: ebben az országban a politikai logika fog uralkodni, bárki is lesz hatalmon – vagy éppen ellenzékben.

A politikai logika, amelynek felismerése az egyik legnagyszerűbb dolog, ami az elmúlt években velünk történt. Hogy létezik, hogy van ilyen, s hogy nincs a politikában királyi út, hogy nem megkérdőjelezhetetlen „tények” és „igazságok”, hanem érdekek és értékek mozgatják a döntéshozót, s a politikus ma már nem levágja, hanem állandóan számolja a fejeket. A politika kivívta autonómiáját, lábra állt, érti a játékot, és ennek megfelelően teszi is a dolgát. Bár tényleg lehetnének néha megengedőbbek, kicsit méltányosabbak, olykor hasonlíthatnának jobban egy államférfira, alapvetően rendben vannak, azt és úgy teszik, amit és ahogy tőlük elvárható.

Ismétlem: a gond velünk van. S ami igazán nagy gond: mi leválthatatlanok vagyunk. Csak egy reményünk van, ugyanaz, amit 16 éve is gondoltam, akkor még kicsit más formában: a tanulás. Miért kellene változtatnunk? Mert ha nem értjük meg, ha nem tesszük meg, a politika bármire képes lehet, bármit megtehet – velünk vagy éppen ellenünk, vagy akár mindkettő egyszerre. Mindegy, hogy ki a miniszterelnök, ha nem értjük meg a játék tétjét és lényegét, nem lesz semmilyen ellenerő a politikai logikával szemben."

torokgaborelemez.blog.hu/2013/10/25/501_apokalipszis_holnap
Szinte már direkt kerülöm a kibontakozó tanásztrájk kapcsán előugró posztokat a Facebook hírfolyamban, hogy megóvjam magam attól az általános gyűlölettől, ami az egyszerű és kevésbé egyszerű emberekből, melósból, értelmiségiből (és álértelmiségiből) árad ilyenkor...
G R Reventlov 2022.03.18 07:57:37
Egy kérdés: ebben mi volt az, amit "mások nem mernek, akarnak vagy tudnak leírni"? A fejléc szerint itt ilyen dolgok vannak, a szöveg viszont nyomokban sem tartalmaz újdonságot.

Akiben a panaszkodás vágyán kívül egyéb célok is vannak, nem árt, ha nem csak az aktuális jelenségekre reagál, hanem megérti(!), miért alakult ki ez a helyzet az elmúlt évtizedekben(!), többé-kevésbé látványosan az egész világon(!) Mert kizárólag a tünetekre fókuszálva csak a nátha gyógyítható, ami magától is elmúlna, csak jólesik a sertepertélés. Ez viszont egy komoly probléma. Tessék Neil Postman munkásságával megismerkedni. Ő az egész életét az emberi gondolkodás és a tudás viszonyának kutatásával töltötte, MINDENT elmondott, ami miatt ma sápítozni szokás. Utána, ígérem, lesz muníció olyasmit írni, amit mások nem hajlandóak felfogni...

A kérés költői. Ugyanis milyen ép értelmű ember ölne nagyon-nagyon sok időt és erőfeszítést abba, hogy végül meglássa a felszíni hőbörgés alatt a valódi katasztrófát? Ahelyett hogy a kapitánnyal meg az egyenruhásokkal üvöltözne a kényelmetlenségek miatt, lemászik a hajó aljába csak azért, hogy megállapítsa: ez bizony süllyed, és rövid időn belül jó eséllyel nem lesz kapitány meg utasok meg minden, csak fuldoklók.

Na ez az, amit "mások nem mernek, akarnak vagy tudnak leírni". Helyesbítek: merték, akarták és tudták leírni. OLVASNI nem akarja senki, inkább fecseg. Persze nincs új a nap alatt. Lásd Karinthy: Ki kérdezett?
mek.niif.hu/07300/07367/html/01.htm
Érdemes alaposabban megvizsgálni kérdésben szereplő a szavak jelentését, beleértve azokat többletjelentéseket, konnotációkat, amik a közbeszédben való használat során rájuk rakódtak és általában negatív értelműek. (A köznyelv minden alapvető, klasszikus értékjelölő fogalmunkat elkoptatja és…..
G R Reventlov 2022.01.11 09:28:38
@BiG74 Bodri: Dehogy, csak ugatom a Holdat... végtelenül szánalmas és unalmas blog kommentekben pofázni két bekezdésben akkor, ha olvastál előtte valódi mestereket. Viszont ha itt egyetlen ember is kicsit letekeri az acsargást, félreteszi a saját véleményét az "elitről" és utánanéz akár egynek is, például Postmannek, már megérte... neilpostman.org/
G R Reventlov 2022.01.12 05:42:47
@BiG74 Bodri: "Akkor tessék csak tovább ugatni, viszont szánalmas dolgokba kár belemenni."

Látod, pont ez a probléma. Mert például mit kezdjek azzal, hogy

@Vén motoros: hosszú tirádában ekézi a saját szűklátókörűségét és bizonyítja, hogy egy linkre nem volt képes rákattintani. Mert akkor esetleg rájön, hogy az idézett Neil Postman egész életét azzal töltötte, hogy a média illetve a nyomása alatt elsatnyuló oktatás és kommunikáció viszonyát kutatta, azért tekintem "értelmiségi elitnek". Aztán tökéletes példát ad arra, hogy ő sem fogja fel mit jelent a 21. század: amikor egy ember élet arra kevés, hogy egyetlen tudományág addig összegyűlt teljesítményét FELFOGNI képes legyen egy abban tehetséges és szerencsés alany. Jön a reneszánsz emberrel, de ha lefordítaná szaktudásra, akkor rájönne, hogy mindenhez IS értő figuráról már csináltak mesefilmet, az ő ideálja Mekk Mester.

vagy itt van

@Tamáspatrik: aki "egyetért a postással", ami innen nézve kábé olyan, hogy a szénné betépett Bob Marley "I feel you bro, I really do" shóhajjal meglapogatja Liszt Ferenc vállát. Cool. (I mean: youtu.be/HSz-fREw41c?t=21 ) Továbbá igen, az "ipsének" elég komoly meggyőző ereje volt. Ő mondta tollba egy bizonyos Albert Einsteinnek azt a Roosevelt elnöknek küldött levelet, amiből a Manhattan projekt, abból pedig a mai civilizáció született. Az ő dühöngésének eredménye lett az amerikai-szovjet forró drót, amely szintén szerepet kapott abban, hogy még mindig itt vagyunk.

De könyörgöm, az "ipse" NEM Teller, hanem Szilárd Leó!!! Szilárd! Leó! Őket összekeverni olyan, mint azt mondani, "Gandhi vagy Hitler, nem mindegy, valami népvezér fazon mindkettő". Tudod, "postás, egyik szó olyan mint a másik", yo chill man, why are you so mad?

----

Mi a fenének csinálom én ezt? Amiért szilveszter után összeszedem a széttört üveget is a járdán, mert a végén még egy gyerek elesik és belemegy a kezébe. És nem arra haragszom, aki eltörte, hanem a saját fajtámra, aki LEGYÁRTOTTA azt a rohadt üveget. Mert az istenadta nép számára a mámor ugyanúgy megjön, ha a saját kulacsából rúg be, de akkor nem hagy szellemi hulladékot maga után, amivel minden utána arra járó szembesül. A végén pedig megállapítja, hogy "a gyereket nem lehet utcára engedni, mert ez egy veszélyes világ, tele van üvegcseréppel."

Igen, az. Miattad. Az emberi civilizáció olyan, mint a hegymászás: a gravitáció (természetes zsigeri motivációk, a Maslow piramis alja) ELLENÉBEN történik. Nem "elsatnyul, kiüresedik, álságossá válik" a környezet, hanem ez egy már csak technikával (globális informatika) mászható hegyfal bakker, aki nem kapaszkodik, nem figyel arra hova lép, az leesik. És ha elég magasan járt előtte, belehal (klíma, atom, fake news, ...), de erre nem esés közben jön rá, hiszen nem az öl meg, hanem a becsapódás... youtu.be/keithzev6kE
G R Reventlov 2022.01.13 08:26:41
@Vén motoros: "Különben qrvára nem állhatom, ha valaki egyes szám 3. személyben beszél hozzám vagy rólam..."

Én meg azt nem értékelem túl nagyra, amikor valaki (igen, például te, de ez egy általános probléma) nekem címez egy olyan kiselőadást, amelynek SEMMI köze nincs ahhoz a tartalomhoz, amire elvileg válaszol. Ehhez nem tudok semmit hozzátenni, ezért nem is szóltam "hozzád". Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten (még Pilátusig se kellett mennem érte...) :-)

@Tamáspatrik: Kedves ez a matekos levezetés - kár, hogy szintén azt jelzi: nem törődsz azzal, amit írok, csak gépelsz valamit ami eszedbe jut róla. Próbálj nekifutni újra ennek a bekezdésnek, különös figyelemmel az "egyetlen" szóra:

"végtelenül szánalmas és unalmas blog kommentekben pofázni két bekezdésben akkor, ha olvastál előtte valódi mestereket. Viszont ha itt egyetlen ember is kicsit letekeri az acsargást, félreteszi a saját véleményét az "elitről" és utánanéz akár egynek is, például Postmannek, már megérte... "

Sikerült? Épphogy nem érdekelnek a százalékaid! Az elején elmagyaráztam hogy miért (elit definíciója). Ha tényleg felfogtad volna Postman szövegét, akkor tudnád: ez egy vizigót szöveg volt... Ha pedig minimális szinten értenéd Szilárd és Teller viszonyát, akkor nem "más is csinál ilyet" mentségre hivatkoznál, miután összekevertél egy elfeledett athénit és egy közismert vizigóttal. Ez egyébként két, a maga módján elit értelmiségi magyar tudós, helló! - és mekkorát lehetett volna beszélgetni a Teller-Szilárd vitáról, ami szintén meghatározza a mai emberi civilizációt, csak persze a "mai értelmiségnek" fogalma sincs erről.

És már megint a falnak beszélek, ugye? :-)TUDOM, hogy semmi értelme nincs ebben a pillanatban és számotokra, de összefoglalnám a jegyzőkönyv kedvéért.

1: az "értelmiségi kommunikáció" alapja a hibátlan és figyelmes olvasás, a másik fél részéről annak feltételezése, hogy OBJEKTÍV tartalmat igyekszik közölni, nem egy képzelt közönségnek játszik és próbálja bizonyítani a saját igazát (Fodor Ákos: "Mindenkinek van igaza"). Csak ezután jönne (feltételes módban) az alapvető érvelési szabályok ismerete és BETARTÁSA, ami nélkül érdemben kommunikálni lehetetlen. Például tök mindegy, hogy nem szokás és mások sem...
Ez nyilván komoly odafigyelést igénylő szellemi munka, semmi köze egy blogposzthoz vagy az alatta lévő kommentekhez. Teljesen jogosan vetitek a szememre, hogy mit keresek én itt! Ismétlem. TELJESEN JOGOSAN. NEM vitatkozom ezzel.
Viszont ha valakiben a menj a p---csába elvárással szemben a "mit keresek itt" kérdésként fogalmazódna meg, akkor két választ is tudok rá adni.

2: A poszt eredeti kérdése így szólt: hol van a magyar értelmiségi elit? Nos, nekem van ezekre a fogalmakra konstruktív és ellenőrizhető definícióm, amelyek mentén élni, dolgozni és kommunikálni törekszem (igen, folyamat, nem állapot). Tehát a válasz így szól: itt voltam. És ahogy a legelején jeleztem: megyek a többi után oda ahová kergettek. Köszönöm az illusztrációt! :-)

3: Én is keresem a magyar értelmiségi elitet. Talán öt év múlva egy keresőben rábukkan valaki erre a kérdésre. Nyilván három mondat után átugorja a posztot, mert az elit valóban nem blogol a 20% igényeinek megfelelő színvonalon, és beletúr a kommentekbe. Ha az általam képviselt színvonal számára megfelelő, akkor megkeres. Érted? NEM "nektek" írok, titeket győzködlek, stb. amit persze nem kéne magyaráznom, ha a "filozófia" eredeti definícióját ismernétek. Olyan szinten kommunikálok, amilyet én magam találni szeretnék amikor keresek. Az elmúlt húsz évben élő elitet nem találtam, de a remény hal meg utoljára, nem igaz? Idézet-rajongóknak: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!" (Gandhi - akit azért merek idézni, mert gyerekként többször végigolvastam az önéletrajzát :-) )

Namaste. :-D