Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ferrovia88

16 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Břeclavból ezzel a korszerűsített Hydra becenevű motorvonattal folytattam az utam a Metropolitan EC után Znojmo felé Kíváncsi voltam a történelmi Znojmo városára, ahol korábban még nem jártam. A képen a gótikus Szent Miklós plébániatemplom és a mellette található, két szintes Szent Vencel kápolna…..
2018-ban a 21. századi vörös cár még csak kisebb erőkkel támadta Ukrajnát, az ország nagy részén béke volt. Ekkor tettem egy utazást az ország nyugati részén, mely során felkerestem 2 kisvasutat is. Az út fontos célja volt a Ganz-MÁVAG által gyártott D1-es motorvonattal való utazás, melyre…..
A vasútbarátok közönségét sokkolta a Román Vasút augusztusi bejelentése, hogy pályaépítési munkák miatt várhatóan 3 évre lezárják a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonalat. Szeptember elején pedig egy Árpád licenc alapján készült, mintegy 80 éves Malaxa ikermotorvonat gyulladt ki, ami után a közlekedési…..
Ferrovia88 2023.12.14 16:57:40
@Pályamágus, a sínész: nem, a Desiro más sorozat, és másik gyár terméke (Siemens). Romániában az állami személyszállító vasút (C.F.R. Calatori) által széles körben használt jármű a Desiro. A jelzett képen viszont valóban ritkaságnak számító dízel Talent van.
Ferrovia88 2024.02.22 23:00:16
@Pályamágus, a sínész: Szó sincs róla, a Desiro Siemens, a Talent Bombardier gyártmány. A FLIRT pedig a Stadler terméke. Desiróból a dízel változat az elterjedt, de készült villanyban is, szlovéneknek például van, Talentből pedig villanyból van sok, dízelből kevés. Egyébként FLIRT-ből is van villany és dízel is, előbbiből sok, de utóbbival is volt szerencsém utazni Észtországban.
2006 nyarán a GKM 28 mellékvonalas listát adott ki, ahol a vasúti személyszállítás szünetelését tervezte bevezetni. A nyári szünetben és ősszel minél több listán szereplő vonalat fel akartam keresni.  Balatonszentgyörgy felől érkezett személyvonat Somogyszob állomásra A kaszói kisvasút…..
Még 2022 végén megfogalmazódott bennem, hogy milyen jó lenne a 2021-es portugál utamhoz hasonlóan ismét meglátogatni 1-2 külföldi barátomat. Egy kedves wroclawi barátom pedig felajánlotta, hogy szívesen vendégül lát. Szintén még 2022 vége felé láttam valamelyik vasúti facebook csoportban, hogy a…..
Már augusztus vége, szeptember eleje körül eldöntöttem, hogy idén ősszel folytatom a FIP-es (nemzetközi vasúti szabadjegyes) utazásaimat. Természetesen most is új, bakancslistám helyeket néztem ki. Már régóta a listámon volt, hogy jó lenne a híres yorki vasúti múzeumba elmenni, és a világ egyik…..
Idén nyárra több lehetőség közül végül egy olyan útra eset a választásom, amerre még egyáltalán nem jártam. A Baltikum fent volt a hosszas bakancslistámon, és bár remélhetőleg sokáig béke lesz ezekben az országokban, de ez sajnos nem biztos, így jónak láttam még az idén felkeresni őket. Annál is…..
Montenegró is azok közé a helyek közé tartozik, ami már egy ideje szerepelt a bakancslistámon. Egy hirtelen ötlettől vezérelve pedig idén ősszel nekivágtam egy rövid látogatásnak. A fő célom a vasúthálózat beutazása volt. Miután erre 2 nap is elegendő volt, egy barátom tanácsára Kotor felkeresésével…..
A koronavírus járvány csendesülésével megfogalmazódott bennem, hogy idén is szeretnék elmenni szánkózni, lehetőség szerint egy hosszú pályára. Ha már egyszer jogosult vagyok FIP szabadjegyre, nem csak az odaúthoz, hanem lehetőség szerint felvonónak is ki akartam használni a vonatot. Egyszer korábban…..
A 2020-as év a koronavírus járvány és azzal kapcsolatos lezárások miatt nem volt ideális az utazgatáshoz. Nyárra ugyanakkor a vírus alaposan visszaszorult, így néhány országba teszt nélkül is lehetővé vált az utazás. Több helyen a belföldi turizmust próbálták előtérbe helyezni, ezek közé tartozott…..
Már hosszú évek óta el szerettem volna menni Bulgáriába, a Szeptemvri – Dobrinishte közötti kisvasútra. Előző évi ukrajnai utazásomon felbátorodva – mint igazi kelet-európai út – 2019 tavaszán láttam hozzá a konkrét bulgáriai útitervem összeállításának. Oda-vagy visszaútban fel akartam keresni a…..
Ez az utam is úgy kezdődött, mint sok másik. Sorra vettem a hosszas bakancslistámat, hogy hová szeretnék eljutni, aztán a kiválasztott célpontokat elkezdtem útitervvé összekovácsolni. Ilyen hely volt többek között Dél-Tirol, ahol egyik kedvenc sorozatomat, az Alpesi őrjáratot forgatták, amit fel…..
2007-ben váltottam az első külföldi vasúti bérletemet, ami egy ausztriai Sommerticket volt. A bérlettel gyönyörű tájakon, Nickelsdorftól Bregenzig bevonatoztam Ausztriát. Egy szubjektív válogatás következik a legérdekesebb képeimből: A mariazelli kisvasutat még az ÖBB üzemeltette, a legtöbb…..
Múltidéző sorozatom első részeként egy Tolna és Baranya megyében történő 2 napos utazásom mutatom be, képekkel. 2006 nyarán számos mellékvonal került halállistára, melyeket fel akartam keresni még a bezárásuk előtt. Baranya megyében a Godisa-Komló és a Sellye-Villány vasútvonal tartoztak ezek közé.…..
Bakancslistámon sok új hely, ország szerepel, ahová szeretnék eljutni. Ezek egyike volt Portugália. Januárban még azt írtam barátomnak, hogy 1-2 éven belül szeretnék ellátogatni oda. Aztán ahogy telt az év, és látszódott a járvány 3. hullámának vége, egyre inkább konkretizálódott bennem, hogy az…..
Ferrovia88 2022.01.03 18:16:06
@Pierr Kardán: Ez egy rosszindulatú kommentre sikerült. Korábban, amíg nem voltam vasutas, számos alkalommal utaztam InterRail bérlettel, vagy épp adott országba szóló hetijeggyel, pénzért.
Ferrovia88 2022.01.02 17:41:58
@gabroca: Vasútbarát szerző írta, vasútbarát célközönségnek. Vagyunk egy páran, akik nem vagyunk "normálisak". :)
Ferrovia88 2022.01.02 17:44:47
@padlogaz: Elvileg kb. 48 óra el lehet jutni nagysebességű vonatokkal Budapestről Lisszabonba. Más kérdés, hogy rögtön egy 12 perces zürichi átszállással kezdődik a lehetőség, ami meglehetősen kockázatos, a Wiener Walzer azért nem annyira atompontos vonat.
Van néhány úticél, ahová egy ideje el szeretnék jutni, amelyek azon a listámon szerepelnek, hogy majd egyszer sort kerítek rá. 2021 nyár végén megtett lengyel és szlovák utam során főleg ilyen célpontokat kerestem fel. Hogy miért pont most? Annak is megvan a maga története. Szerettem volna, ha egy…..