Regisztráció Blogot indítok
Adatok
H. Zs.

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az energiaszektor legújabb zöld fejlesztési célkitűzése megoldást találni az olcsó szintetikus üzemanyagok előállítására, méghozzá az üzemek által kibocsájtott szén-dioxid újrahasznosításával. Mivel ez az üvegházhatású gáz felelős leginkább a globális…..
Van egy csomó olyan külső körülmény, ami szinte mindannyiunkat befolyásol: valahol lakni kell, meg kell etetni a családot, elő kell teremteni ezeknek a forrásait, ilyesmi, kb. a Maslow-piramis második szintje. Ezeknek a paramétereit hirtelen, egyszerre, egyik napról a másikra nemigen…..
H. Zs. 2013.12.18 09:00:00
A környezeti fenntarthatóság véleményem szerint nemcsak a fogyasztáscsökkenés/megújulók kettősben, hanem lehetőség szerint a lokálisan termelt javak használatában, illetve a bölcsőtől-bölcsőig szemlélet keretében, vagy az ún. kék gazdaság elve szerint gyártott termékek, javak, szolgáltatások igénybevételével érhető el, vagy közelíthető meg.

Kétségtelen azonban, hogy a takarékosság és a megúujló források használata a legkönnyebben megvalósítható.

Az átlagos magyar fogyasztás valahol 80-90 kWh/nap/fő környékén található. Saját példa, de külföldi és hazai szakirodalomban is olvasható példák alapján a hőigény 30-40%-al csökkenthető, úgy, hogy közben még elfogadható méretű marad a lakótér, amiben élünk. Ehhez jól hőszigetelt házra van szükség, és ésszerű beltéri hőméréskletre. A saját példám azt mutajta, hogy egy kisebb méretű családi ház fűtése egy átlagos ugyanilyen házzal összevetve 40%-al csökkenthető.

A villamos fogyasztásra hasonló igaz. Egy átlagos háztartásban odafigyeléssel, energiatakarékos eszközökkel, illetve némi lemondássa elérhető, hogy a fogyasztás 100 kWh/hó körül legyen, vagy alacsonyabban.

Ha aztán felszerel az ember napelemeket, akkor ennek jelentős része kiváltható.

Az élelmiszer terén a lokálisan elérhető termékek vásárlása a célszerű, ha már nem termel mindenki - ami érthető - de ez nem mindig lehetséges, mert vagy nincs termelői piac, vagy nem tudni honnan van az áru, stb.

Ebben az utóbbiban tudna a városias környezet még előrelépni, úgy, hogy a körülötte lévő mezőgazdasági területek élelmiszerét tudná megvenni. Ehhez szükséges lenne a városok környékén a kertészeti élelmiszertermelés újraindulása, illetve a helyi paicok rendszerének kiépülése. Ez nem mindig könnyű.
2009-ben két utolsó éves egyetemista: Alejandro Velez és Nikhil Arora egy hirtelen ötlettől vezérelve elhatározták, hogy kipróbálják valóban lehetséges-e kizárólag kávézacc alapon gombát termeszteni. Először a saját konyhájukban kísérleteztek a laskagomba kávézaccon való…..
A Szkeptikus Társaság és az ELTE BTK Logika tanszék közös klubestje június 19-én: Mellébeszélés nélkül az energiaellátás egyes kérdéseiről: erőforrások kimerülése, helyettesítése előadó: dr. Hetesi Zsolt vezető kutató (ELTE TTK tudományos munkatársa, Fenntartható Fejlődés és Erőforrások…..
H. Zs. 2012.06.20 17:36:57
@alagi:

Ott a referencia, keresd ki a könyv 2. fejezetében.
H. Zs. 2012.06.20 18:02:29
@alagi:

A neten megleled. Be is hivatkozza a wiki.

Nem költség-tényezőről van szó. Gyors számítás alapján 1 kWh energia = 10 m3 tengervíz szűrése. Energetikailag lesz korlátos a történet szerintem, meg a kitermelés sebessége miatt.
H. Zs. 2012.06.20 22:42:23
@Pink Floyd:
@alagi:

Abban a percben, amikor ezt bármelyik energetikai előrejelzésben látom felskálázva (azaz látható, hogy a sebessége milyen gyors), modellt kell rá készítenünk, de addig nem.

Sajnálom, hogy kihagytam, mert láthatólag némelyeket mélyen érint, de én nem látom ebben az áttörés lehetőségét.

Ahhoz, hogy a jelen reaktorok működjenek, évente 65 kt urán szükséges. Minimum ide fel kell majd skálázni ezt a berendezést is, nem lehetetlen, de egyelőre én még várnék a "megvan a megoldás" kijelentéssel.

A magam részéről én ezt lezártnak tekintem, remélem kiegyeztünk, és látszott az én álláspontom is. Sajnos általában nem lesz időm a komment-es vita folytatására....