Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ladislau1919

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap Orbán Viktor október 23-i beszédéről kérdeztek, az iránt érdeklődve, hogy vajon kijelölte-e a választási kampány irányát? Megvan-e a közös cél? Merthogy nem igazán látják még mi lehet az. Nos, a miniszterelnök a 29. Fidesz kongresszuson úgy fogalmazott, hogy minden ami eddig volt, csak…..
Ladislau1919 2021.11.15 17:21:26
Logikus gondolatmenet és következtetés. Valószínűleg ez a felépített történet is, ami köré a kommunikáció kiépül. S szeretnék, ha a választó törzsközönség is ebben a fejlődéstörténetben hinne.

Azonban meglátásom szerint ez túl szofisztikált egy átlagos választó számára, ha meg is próbálják rendszerként megjeleníteni. Kevés szavazó képes ennyire komplexen látni és értelmezni a nagypolitikai környezetet. Valahol a Fidesz szavazótáborát leginkább az tartja össze, hogy a jobboldaliságot kisajátítva az átkos idők baloldaliságával szemben egy elutasítottságát tartsanak fenn, aminek tükrében a korrupció, feudális puha diktatúra megbocsátható. A Fidesz már régen feladta azt, hogy a saját kormányzati teljesítményével meggyőzze a választókat. Helyette azt az elutasítottságot kell fenntartani és a teljes ellenzékre, minden szereplőjét lefedve kiterjeszteni, ami felülírja azt a tudható tényt, hogy a szakmai kormányzás hiányában szinte csak politikai kormányzás zajlik. S ehhez kell a történet, ami sikeresen becsomagolja azt, ami valahol a másik oldalon az O1G Puzsér Róbert kedvenc kifejezését használva.

Ahogy gondolom, a 40-50 plusz korosztály esetében erre van fogadókészség a történelmi sérelmekből és háttérből adódóan, míg a fiatalabb generációknál ez a recept kevéssé működik, ott pénzügyi transzferekkel kell elérni a nagyobb támogatottságot. Ott ez a logikai keretrendszer kevés szavazónak épül be a gondolkodásába és a valóságérzékelésébe. S a Fidesz csapdája az, hogy a fiatalabb generációk elutasítottsága erősödni fog, míg a mai törzsközönség a természetes demográfiai folyamatok miatt fokozatosan csökkenni fog. A Márki-Zay jelenség ezért érdekes, mert ha a fiatal szavazók között elindul az a mozgósítás, hogy le kell váltani az Orbánisztánt, s Márki-Zay egyfajta garancia lehet az elitváltásra (amit pont a Fidesz is valahol hibáként ró fel), akkor az erőviszonyok eltolódhatnak az ellenzék irányába.

S akkor felmerül, hogy a következő hónapok során mit vált ki az emberekből az infláció, a negatív gazdasági környezet és a COVID együtt? Ezt nehéz megmondani, így tényleg csak az április ad rá választ, remélhetőleg egy jó választ az elmúlt 12 év tükrében.