Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Marcus6

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A blog szempontjából eseménytelen év volt (így mondjuk szépen, hogy alig írtam valamit is), de szerepjáték fronton nagyon aktívan telt. Jövőre mindenképpen szeretnék többet írni, a dolgon az sem segít, hogy rengeteg projecten dolgozom. Általánosságban megfigyelhető, hogy ahogy egyre többet játszok,…..
Elkezdtem írni egy másik bejegyzést, talán egyszer majd befejezem, de most egészen más dolog foglalkoztat. A minap az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek mesélőnek egy csapathoz, mivel szerették volna az állandó mesélőjüket játékosként is látni. Amennyire én tudom, általa csatlakoztak be a…..
Első Megjelenés: 2002  Amikor 1992-ben a mozikba került Kristy Swanson, Donald Sutherland, Rutger Hauer és Luke Perry szereplésével az eredeti Buffy, the Vampire Slayer, a horrorvígjáték fogadtatása eléggé "vegyes" volt (az IMDB-n 5.7 most az állása). A film forgatókönyvét jegyző Joss Whedon…..
Marcus6 2021.11.09 08:07:34
@Barnabas Birkas: Megnyugodtam! :)
Marcus6 2021.11.08 20:32:39
@Thészeusz: Azért jó a blogformátum, mert előbb-utóbb többen is megtalálják az itteni írásokat. Próbálom belinkelgetni a moly.hu-ra, amit tudok, miközben szépen haladok sorban a cikkekkel. Itt néha olyan játékokba is belefutok, amiről magamtól távolról sem gondoltam volna, hogy érdekeljen, aztán mégis (ha más nem, a rendszerek érdekesek).
Marcus6 2021.11.08 23:03:26
@Barnabas Birkas: Kicsit félek tőle, hogy majd egyszer kifogysz belőlük, mert nagyon jó ezeket olvasni. De akkor majd elkezdheted részletezni a kiegészítőket! :)
Első megjelenés: 1996 A Bubblegum Crisis egy eredetileg 1987-1991 között futott, cyberpunk témájú anime sorozat: bár 13 részesre tervezték, ebből csupán 8 készült el a sorozat keretein belül, viszont a folytatások alapját részben a lezáráshoz tervezett anyagok adták. A történet elég sokat…..
Első Megjelenés: 2005   Ez a játék pusztán a megjelenés éve alapján kilóg a "retro" kategóriából, de úgy döntöttem, ha már ilyen sok időt szenteltem a Cyberpunk vonalnak, akkor erről is írni kell. A személyes tapasztalatom ugyanis az, hogy sokkal többen hallottak róla ezt-azt, mint ahányan…..
Első Kiadás: 1977 (Classic Traveller)  Második Kiadás: 1987 (MegaTraveller)  Ez a játék volt az első komoly sci-fi szerepjáték, amivel találkoztam, egy pécsi játékostársnak köszönhetően: addig csak az űropera kategóriába tartozó (bár kétségtelenül izgalmas) D6 Star Wars volt az egyetlen űrutazós…..
  Első Megjelenés: 1993  Második Kiadás: 1995  A Cybergeneration játókról nagyjából akkortájt hallottam először, amikor a második kiadás megjelent, a 90-es évek közepén. Egy pécsi szerepjátékos ismerősöm mesélt egy játékról, ami az akkor már általunk is játszott Cyberpunk 2020 oldalága volt, egy…..
Marcus6 2021.11.05 23:37:37
@Barnabas Birkas: Kár, hogy nem "retro téma", írhatnál hosszabban a RED-ről. Mint aki sok cyberpunkot és sok rendszert látott, vajon mit gondolsz róla.
(Nincs betűméret? Hát, nem tudom, ez segít-e, de amikor Word, PDF és más formátumokból akarok valamit HTML-be átrakni, akkor ezzel söpröm ki belőle a szemetet: html-online.com/editor/
Egy próbát megér...)
Marcus6 2021.11.05 23:43:19
@Barnabas Birkas: Lehet, hogy elég az utolsó kép utáni szövegrészt újra beilleszteni.
Első Megjelenés: 1992    A When Gravity Fails (WGF) kiegészítő az R.Talsorian második "világkönyve" volt a Cyberpunk Mesterei sorozatban, ahol híres írók regényei alapján dolgozták ki a környezetet. A WGF George Alec Effinger Budayeen-sorozata alapján készült, az első kötet címét viselve. A világa…..
Retro Rpg Retro Kincsek 48. - Rifts 2021.10.28 13:51:44
  Első Megjelenés: 1990    Kevin Siembieda kiadójáról, a Palladium Booksról már beszéltünk a Palladium FRPG kapcsán, és ideje szót ejteni a talán leghíresebb játékukról, a Riftsről is. Erről az elborultan különleges, posztapokaliptikus Földön játszódó szerepjátékról először az 1994 decemberi Rúna…..
Marcus6 2021.11.02 22:22:43
@Thészeusz: A Rifts-hez jelent meg több irodalmi cucc is, igaz nem egy Forgotten Realms mennyiségben.
Van először is egy regénytrilógia, Sonic Boom, Deception's Web, Treacherous Awakenings címekkel. Sajnos nem találom a róluk írt ismertetőmet (talán még anno a Chaos Ultrába írtam), mindenesetre azt érdemes róluk tudni, hogy egy Koalíciós alakulatról szól, az első és a harmadik rész a vadonban, a középső pedig Chi-Town-ban játszódik. A színvonala véleményes, a trilógia végére jön bele nagyjából az írásba a szerző. (Nemrég újra kiadták, ami rá is fért, mert az első kötet annak idején nagyon rossz szerkesztéssel jelent meg.)
A Tales of the Chi-Town Burbs egy novellagyűjtemény, változó színvonalú írásokkal, erről van is ismertető: lfg.hu/15210/ismerteto/rifts-tales-of-the-chi-town-burbs/
Van egy képregény, Ramon Perez írta és rajzolta, ez szerintem jól sikerült: moly.hu/konyvek/ramon-perez-kevin-siembieda-machinations-of-doom
Készülget(ett) egy Rifts film is, annak egy lehetséges történetvázlata a Path of the Storm. Ezt még nem volt a kezemben.
És mostanában támadt föl egy kicsit megint a regénykiadás. Kijött Will Erwin-től a Duty's Edge, valamint a James M. G. Cannon-tól a Hammer of the Forge. Utóbbi folytatásokban jelent meg a Rifter-ben, és elég masszív történet, így kétkötetes ez az összegyűjtött kiadás. Ezek megvannak, de még nem olvastam őket, szerintem jövőre sorra kerülnek.
És igen, a Rifter-ben voltak novellák, Rifts-hez is, bár sokszor ez csak a Hammer of the Forge aktuális részét jelentette.
Marcus6 2021.11.02 22:30:34
@Thészeusz: Az van, hogy a Rifts-ben nem annyira kell figyelembe venni az egyensúlyt, és valamiért az ilyen nagyon furcsa összetételű csapatok is működhetnek. Ráadásul nem is feltétlenül azok az erős kasztok, amire első pillantásra gondolnánk. Egy (kölyök) sárkányhoz képest például erősebb szerintem egy mind melter vagy egy alakváltó (vagy a kettő kombinációja! :P ).
"Persze a bőség túlzott zavara talán csak akkor van, ha csak az alapkönyv van meg, talán kiegészítőt használva már jobban szűkíteni lehet a fókuszt"
Hát, ez pont fordítva van, ugyanis minden egyes kiegészítő rengeteg új opciót kínál kasztokban, fajokban, felszerelésben, mágiában, psziben, mindenben.
És hogy miért nem lett átültetve más rendszerre? Természetesen azért, mert a Palladium rendszere tökéletes! :) Egyébként szerintem azért, mert Siembieda állítólag nem egy könnyű ember, szóval vele megállapodni, hogy a szeretett megaverzumába belekontárkodj egy teljesen más rendszerrel, az szinte csodaszámba ment. Annyira, hogy a Savage Rifts megálmodója már a Palladium Books-nál dolgozik, és félhivatalosan ő lesz Siembieda utódja, ha a nagy öreg leköszön.
Marcus6 2021.11.02 22:37:55
@Thészeusz: Szerintem az Ultimate Edition tisztázott pár kérdéses dolgot, de ez akkor is régivágású rendszer marad. Viszont szerintem nem különösebben nehéz megtanulni (magának a Rifts-nek a sokszínűsége ilyen szempontból nehezebb egy kezdő játékosnak).
Az MDC-ről mintha egy olyan halvány emlékem lenne, hogy először a Robotech játékokban vezette be Siembieda, de lehet, hogy fordítva volt, és a Rifts után kiadott Robotech kiadásokba tette be. Viszont nálunk bevezettük, hogy 100 SDC helyett 10 SDC lett konverziós ráta, és ettől sokkal kezelhetőbb lett egy csomó dolog, például újra létjogosultságot nyertek az SDC páncélok és fegyverek, és a világ hangulata sem sérült. (Így például lett értelme annak, hogy mondjuk egy csapat feldühödött dee-bee botokkal felfegyverezve agyonverjen egy teljes páncélzatban lévő koalíciós katonát/rendfenntartót.)
Sziasztok, Sorozatunk alsorozatának utolsó darabja következik. USA és Európán kívül rpg történelmet azt majd külön tárgyaljuk, mert nem gyűlt hozzá elég darab. Lengyelország Ahogy Magyarországon, itt is a szocializmus évei alatt csak elvétve volt szerepjátékos élet és az is fénymásolt Ad&d…..
Marcus6 2021.11.02 21:57:05
2016 környékén volt egy kis fellángolás spanyol RPG-k környékén.
Az Aquelarre ki is jött angolul, nagyon szépnek tűnik a belseje. Megjelent még hozzá egy rövidített változat (játékosokra fókuszálva), egy világleírás és egy kalandmodul:
www.drivethrurpg.com/browse/pub/3020/Nocturnal-Media/subcategory/24247/Aquelarre
Tervezték - sikeres Kickstarter is volt belőle, de az a kiadó, majd az azt átvevő is eltűnt a süllyesztőben -, de nem máig sem jelent meg az Aventuras en la Marca del Este (kb. Kalandok a Keleti Grófságban) című játék. Ez egy hagyományos fantasy, elég nagy közösséggel: lamarcadeleste.com/aventuras-en-la-marca-del-este
Ugyanettől a kiadótól jött volna még a Walküre, ez egy elborultabb alternatív történelmes RPG, ahol a második világháború hidegháborúként konzerválódott, a nagyhatalmak folyamatos versengésével. A háborútól indulva egészen a 21. század végéig, már sci-fi, űrgyarmatos környezetben lehet vele játszani, sokféle stílusban (harcos-kalandos, kémkedős, politikai kavirnyálós, űrtelepes). Az alapkönyv és kiegészítői - masszív darabok - mind letölthetőek ingyenesen és legálisan a kiadó oldaláról, persze spanyolul: lamarcadeleste.com/walkure
(A Walküre-be nyelvtudás nélkül is érdemes belenézni, szerintem nagyon jól néz ki.)
Első (Önálló) Megjelenés: 1983     A Chaosium a '80as évek elején és közepén elszántan próbálta bebizonyítani a játékosoknak, hogy a legtöbb játékát "meghajtó" Basic Role-Playing System (BRP) motor bármiféle játékra alkalmas lehet, és ennek a törekvésnek a részeként 1982-ben kiadtak egy három…..
Üdv, A mai posztban az északi szerepjátékok tárgyalásával folytatjuk a sorozatot. Svédország Ezen a területen talán a svédek számítanak a legnagyobb közösségnek. A Drakar och Demoner játékkal kezdődött minden ebben az országban. Az első kiadása a játéknak még egy kvázi-Runequest (igazából…..