Regisztráció Blogot indítok
Adatok
domenico

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Mt!   Sürgősen az önök, illetve olvasói segítségére volna szükségem, mert jövő keddig egyszerűen agyvérzést kapok. A helyzet az, hogy a múlt héten itthon voltam a szabadságom terhére, úgy gondoltam, hogy a hosszú hétvégével együtt végre rendesen ki tudom…..
domenico 2011.06.11 20:42:59
@Celtic: Ez így rendben is van, ha a lelkiismeretességedet értékelik mind erkölcsileg, mind pedig anyagilag. Azaz, még sincs egészen rendben, hiszen a céges telefon sem jelenthetné azt, hogy a szabadságod alatt vagy hétvégén rángassanak. Az olyan cégeknél, ahol előfordulhatnak vis maior helyzetek, ott a megfelelő munkaszervezés a megoldás. Itt kezdődnek a gondok: mivel ez pénzbe (plusz ember stb.) kerül, marad a jól bevált megoldás, azaz a leglelkiismeretesebb dolgozó berángatása. Ez még úgy is gáz, hogy tudjuk, sokba kerül egy-egy ember foglalkoztatása. Erős a gyanúm egyébként, hogy csak azért nem omlott itt még össze minden totálisan, mert még vannak hozzád hasonló, becsületes emberek. Mivel ez utóbbiak száma vészesen fogy (kiábrándultságból nihilistává válás, külföldre menekülés stb. okokból), a jövő nem tűnik túl rózsásnak.
Korábban írtam arról, hogy tömeges öngyilkossági kísérletek árnyékolják be a Foxconn shenzheni üzemét, azt, ahol többek között Maceket, iPodokat és iPadeket szerelnek össze. Legutóbb harminc öngyilkossági kísérletről adtak hírt, és korábban is ugrottak már ki ablakon a…..
domenico 2010.05.22 19:16:37
@zaphodbeeb: Sajnos, mindezért nem kell Kínáig elmenni. A gátlástalan, végvonagló, de haláltusájában is pusztító neoliberális kizsákmányolás semmivel sem különb (lásd például a France Telecomnál kitört öngyilkossági hullámot, amellyel még maga az elnök is kénytelen volt foglalkozni). Sőt, talán még rosszabb is, mert Kína legalább nem hazudja magát jobbnak, mint amilyen. A kínai politikai elit – szemben tökéletesen impotens, marionett-bábunak is szánalmas európai és amerikai társaival – céltudatosan, hosszú távra tervezve próbálja felemelni országát. Ez persze számos konfliktussal, sőt igazságtalansággal jár, de tény, hogy évről évre tíz- és százmilliók kerülnek ki a nyomorból. Sokan élnek még most is nagy szegénységben, de a kínaiak legalább felfelé tartanak. Sajnos, Európában valószínűleg az ellenkezője történik majd: a nagy (ál)jólétből tíz- és százmilliók csúsznak le a szegénységbe. A mindenre alkalmatlan elit (akin nemcsak Kínában és Brazíliában, hanem lassan már urundi-burundiban is szánakozva röhögnek) láthatóan képtelen szembenézni a több mint vészjósló folyamatokkal. Nem tűnik fel nekik, hogy már egyáltalán senkit nem hatnak meg a kormányok által bevezetett – a gazdaságot még mélyebbre rántó – ún. megszorító intézkedések, az euró árfolyama kitartóan zuhan. Magyarországnak most egyre kell csak vigyáznia: ugorjon el a hamarosan összedőlő EU lezuhanó romjai elől.
domenico 2010.05.22 19:45:24
@schramjanko: De ők legalább el szeretnének jutni valahonnan valahová, ráadásul úgy, hogy ezért tesznek is. És ez – ha apránként is, de – sikerülni fog. A (most bedőlő) jóléti társadalmakban (EU nyugati része, USA, Ausztrália, Kanada stb.) élők többsége, tisztelet a kivételnek, viszont maximum egyik plázából akar eljutni a másikba, hogy hitelkártyával megvásárolja magának a legújabb, egyébként számára tökfelesleges kütyüket, a legdivatosabb ruhákat stb. Dolgozni, tanulni, egyáltalán értéket teremteni viszont annál kevesebben akarnak. Már ott tartanak, hogy nemcsak takarítani nem hajlandók, de nem mennek el sofőrnek, szakácsnak, pincérnek, sőt orvosnak, ápolónak sem. Ameddig van munkanélküli segély, amiből heteket lehet gond nélkül Portugáliában vagy valahol Dél-kelet Ázsiában tölteni, illetve vannak vendégmunkások, addig nincs gond. (Jellemző, hogy a válság első sokkja alatt a csőcselék bevándorlókat, köztük magyarokat támadott meg például Angliában, mondván, azok elveszik tőlük a munkát. Aztán, hogy betömték a pofájukat hitellel, valahogy alábbhagyott a munkakedv, megint szent a béke). Igen ám, de minden ország valósággal úszik az adósságban, majdnem mindenütt ott van a rengeteg bevándoroló – akik egyre kevésbé akarnak beilleszkedni –, nem is beszélve a totális erkölcsi válságról. Sajnos, az ébredés brutális lesz ebből tespedésből.
domenico 2010.05.22 20:22:49
@daniferi: Igazad van, az is nonszensz, hogy ma Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a színvonalas szakmunkásképzés. Pedig sok olyan középkorú is van, aki új szakmát szeretne tanulni. Legelőször ezt kéne valahogy helyreállítania a kormánynak, mert különben nem lesz itt semmilyen felemelkedés.

@Cs@tLós: Természetesen nem állítom, hogy Kína maga a földi paradicsom. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ez az egész növekedésesdi iszonyú veszélyeket rejt magában. Az ökológiai katasztrófa előszele már itt is van, ráadásul rohamosan fogy a gazdaságosan kitermelhető szénhidrogének mennyisége is, amire az egész világrend épül. Valóban érdekes kérdés, hogy miként fog majd a Föld eltartani 7-8 milliárd embert, ha elfogy a műtrágya alapanyagául szolgáló földgáz és nem lesz egészséges ivóvíz sem. Csakhogy ebben sem Kínát terheli a legnagyobb felelősség, hanem azt, aki a bukott neoliberális rendszert, ezt az őrült gépezetet erőnek erejével tovább akarja működtetni. Vagyis főleg az USÁ-t és az EU-t. Még csak a láthatáron sincsen valami alternatíva, holott nyilvánvaló, hogy sokáig mindez nem folytatható.
Szamárpad Diplomátlan diplomások 2010.05.21 12:40:00
Egy, a saját nyelvén beszélő nemzet vagyunk. Külföldön meg csak mutogatunk, kézzel és lábbal, mi az, hogy nem érted mit akarok – csattanunk fel. Ez van, valahogy nálunk nem divat külföldiül beszélni. Viszont ’96 óta a diploma megszerzésének feltétele a nyelvvizsga.…..
domenico 2010.05.21 20:31:07
@szomorutojas: Én is nagyon örülnék, ha a sötét jóslatok nem válnának valóra. Bármennyire is aggódom emiatt, inkább megpróbálok a saját magam környezetében tenni valamit. Például – félretéve a kicsinyes sérelmeket – erősíteni az összefogást. Ha ez csak négy-öt ember között valósul is meg, az is nagy dolog.
Itt, a kommentekben sem szabadna személyeskedni és sértegetni a másikat, hiszen lényegében ebben az országban mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk. Vitatkozni viszont természetesen kell, meghallgatni a másik érveit kell, elfogadni a kritikát ugyancsak kell. Én is elfogadom: az első kommentem talán túlzottan is leegyszerűsítő és félreérthető volt.
domenico 2010.05.21 20:46:38
@FlybyWire: Szerintem az, hogy mindenkiben rengeteg frusztráció, sérelem van (sajnos, bennem is...). A legnagyobb baj, hogy az elmúlt évtizedekben, a mindent elborító kontraszelekció korában mindenkinek a fejére ütöttek, aki egy kicsit is ki akart emelkedni a tömegből. De még ennyi se kellett: elég volt az is, ha valakinek más volt a véleménye, mint azoké, akik a passzátszelet fújták. nem csoda, hogy kialakult az emberekben egyfajta félelem a nyílt, személyes vitától, viszolygás a problémák felemlegetésétől (ugye, még baj lehet belőle). Nem baj, reméljük, ez megváltozik.
domenico 2010.05.21 20:11:18
@szomorutojas: Valóban javult a nyugati emberek életminősége, azonban egyre inkább úgy tűnik (elég a napi, egyre baljóslatúbb híreket hallgatni), hogy szinte elkerülhetetlenné vált egy zuhanásszerű visszaesés. Rohamosan fogy ugyanis az egész civilzációt megalapozó energia (érdemes e tárgykörben meghallgatni dr. Hetesi Zsolt fizikus előadásait, az interneten megtalálhatók), így a közeli jövőben előfordulhat az eddig elképzelhetetlen: például nem lesz elegendő elektromos áram. Teljesen új alapra kéne helyeznünk az életünket, gondolkodásunkat, de úgy tűnik, hogy az európai vezető elit továbbra sem kíván szembenézni az egyre égetőbb problémákkal, inkább szőnyeg alá söpri azokat.
A mondással kapcsolatban: talán nem is az a fontos, hogy az ember fizikailag éppen hol van. Régen is voltak (sőt akkor igazán) hatalmas műveltségű és látókörű emberek, akik lehet, hogy tudtak nyelveket, de fizikai-politikai akadályok miatt sohasem tudták elhagyni a hazájukat.
Még mielőtt valaki komolyan azt hinné, hogy a fiataloké a jövő, hadd osszam meg mindenkivel az én történetemet, röviden: Elvégeztem az egyetemet. Mérnöki diplomát szereztem. (Amolyan “egyéb mérnök”, tehát nem kifejezetten gépész kategóriában). Gyakorlatilag szóba…..
domenico 2010.05.12 11:32:55
Tényleg tragédia, hogy mennyi fiatalt (és kevésbé fiatalt) üldöztek el innen, éreztetve velük azt, hogy feleslegesek. Ebben a kontraszelektált, mindenre alkalmatlan poltikai-gazdasági elit a fő felelős, amely szinte mániákusan retteg a fiataloktól és általában a tehetséges emberektől, mint veszélyes kokurenciától. A tehetséget ezek nemhogy nem támogatják, hanem irtják maguk körül. Sajnos, ez a vállalkozók jelentős részére (persze számos, és talán egyre több kivétel van) is jellemző, holott anyagi érdekük fűződne ahhoz, hogy a legrátermettebb embereket alkalmazzák, méltó feltételek mellett. Nagyon remélem, hogy Orbán Viktor is tisztában van azzal (nyilván tisztában van), hogy ezek az emberek itt nemhogy egymillió, hanem még tízezer munkahelyet sem fognak teremteni, még ha pénzt kapnak erre, akkor se. Mi következik ebből: a tehetséges fiatalokat (és középkorúakat), új vállalkozói réteget kell helyzetbe hozni, akik képesek arra, hogy teljesen megújítsák ezt az országot. Ha ez az erkölcsi-gazdasági megújítás elmarad, nekünk annyi. De menekülni se lesz hova, mert a jelek szerint az eddigi kivándorlási célországoknak is annyi. Még – tartva az áljólétben tartott tömeg lázadásától – mesterségesen, egyre kétségbeesettebb módon próbálják fenntartani a fenntarthatatlant. Jó lesz arra felkészülni, hogy az összeomláskor a dologtalan, elbutított csürhe elsőnek (mint tette ezt a válság kirobbanásakor is, amikor egyebek mellett magyarokat is megtámadtak) az ott dolgozó külföldieknek esik majd neki, mondván, hogy a szemét külföldiek elveszik tőlük a munkát (persze nem munka kell nekik, hanem lóvé, amiből el lehet menni shoppingolni meg hetekre-hónapokra nyaralni). Ezt se kéne megvárni, hanem mielőbb haza kéne csábítani a küldöldre kényszerülteket.
A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint etikátlan, hogy az alapképzésben nyelvvizsgához kötik az oklevél kiadását a felsőfokú intézmények. Nos, röviden: szerintem meg etikátlan, hogy mindenféle bunkó szülők minél könnyebb úton szeretnének diplomát kicsikarni az…..