Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pájer_ Csaba

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hét tenger Mers el Kebir 05. 2024.04.14 14:24:39
Somerville fél hatkor kapta meg a tárgyalások eredménytelenségéről szóló jelentést Holland-tól. Ezzel elszállt minden remény a megegyezésre, és Somerville-nek nem maradt más lehetősége, mint hogy engedelmeskedik az Admiralitás utasításainak, vagy pedig hazatér és hadbíróság elé áll. Hajóit a kikötő…..
Pájer_ Csaba 2024.04.22 23:09:13
@Oktán Pista: "A "választott elnököt" egy közeli munkatársa utólag valahogy úgy jellemezte, hogy a "legnagyobb diktátor". (Már ha Rooseveltre gondoltál.)" - igen. A megjegyzésre annyit, hogy Mátyás királyt is utálta mindenki mint a szart, aztán kiderült, hogy néllüle minden összeomlik, így lett máig tartó a kultusza.

"A két "botcsinálta diktátor" veterán frontharcos is volt, ez a korrajzban nem mellékes. (Ha eltaláltamHitlert és Mussolinit.)" - stimmt. Persze, hogy nem mdllékes, frontszopgálatuk tapasztalatai egyszerre voltak katalizátorai a hatalomba jutásnak és a legfőbb biztosítéka annak, hogy megbuknak.

"a politikai kalandorokat meg hagyjuk, miért is borzoljuk tovább az anglomán idegeket :-)" - Churchill, De Gaulle, de még Horthy-t is ide sorolhatnánk, és ő akár egyíttal a kiöregedett katonák táborát is gyarapíthatná, bár nem volt annyira erőtlen, mint francia kollégája.
Pájer_ Csaba 2024.05.02 16:50:22
@savanyújóska: "Tudtommal nálunk sem volt ritka jelenség a néhány nap alatt nyilasból kommunistává átvedlő pártbuzgalmár. Avagy nézd meg a Kedves Vezető életútját, milyen széles és színes politikai palettát ölel át." - az összlakosság számarányához képest azért ezek elég csekély számú precedensek, talán ha néhány ezer ember. Ezeknél egy picit talán jobb példa '57 majus 1-e, amikor a komplett magyarság döntést hozott, hogy dacosan melléfekszik-e a forradalmároknak, vagy behódol Kádárnak - az eredmény ismert, a kádári alku megköttetett. Ez kicsiben az, ami a németeknél végbe ment, csak míg nálunk jólfelfogott túlélésből, addig a németeknél amolyan "ja natürlich" módon.
Pájer_ Csaba 2024.05.02 17:19:17
@savanyújóska: "Elsősorban a politikai töketlenkedésükre gondolok," - erre most lehetne azt mondani, hogy a németek igen csapnivaló politikusok. Képesek voltak 4 év alatt lenullázni azt amit Bismarck összerakott nekik és amire ca. ezer évet vártak. :-D

"Az afganisztáni küldetésbe küldött német csapatok láttán nyilatkozott annak idején néhány amerikai tiszt valahogy úgy, talán túlságosan is jól sikerült a németek demilitarizálása. Úgyszintén régen olvastam valahol, németországi amerikai laktanyában mindig riadót rendeltek el, valahányszor a mellettük levő német laktanyában lőgyakorlatot tartottak, mert ilyenkor a golyók repkedtek összevissza mindenfelé." - a kiképzés és a militarista ("poroszos") szemlélet hiánya. Épp tegnap láttam egy japán srác kérdezz felelek videóját, ahol azt kérdezték tőle, tiszteletlenség-e turistának tradícionális ruhában az utcán sétálnia Japánban. Azt válaszolta, egyáltalán nem az, de azért rohadtul megbámulnák még őt is, ha így menne az utcára, ugyanis már nem hordanak ilyet az emberek és szokatlan. Ugyanígy, a németek egyszerűen elszoktak, lemondtak a militáns germán őserőről, miután eltolták azt a falig Herr Hitlerrel, kifulladt a dolog. Mondhatni "kiábrándultak belőle". Azt is hozzátenném, hogy azért az amcsik is megérik a pénzüket, itthon a migatyánkosok ugyan recskáznak a texasi határvédő milicistákra, de az igazság az, hogy egy Navy Seal 2 másodperc alatt taposná ki a lelket bármelyik kovbojból, mivel max van egy fegyverviselésijük meg tudnak fesziteni mint bszó kutya az aszfalton és ennyi - és kb ugyanez a helyzet a hivatásos állománynál is, az USA-ban már régóta probléma, hogy az US Army nem is igazán hadsereg már, hanem egy multicég, a közkatona meg egy betanított munkás akiket az utcáról berántanak, majd jóesetben "csak" megnyomorítva visszalöknek a nyomorba. Az igazán komoly, professzionális kiképzést az elit egységek, kommandósok, desszantosok, tengerészgyalogosok meg a hightech cuccokkal (rakéták, drónok) felpakolt egysegek kapják (ezutóbbiak esetében is inkább technológiai képzettségről van szó, mint harctériről - biztos mindenkinek megvan a toborzó videó a kis Emmáról a két anyukájaval és a feminista lelkesedésével, nos lehet, hogy a ruszki de még a kínai baka is földhözverné Emmát 1v1-ben, csakhogy az meg még jóval azelőtt rommá rakétázza őket a komplett családjukkal együtt). Szóval annyira nem venném készpénznek a "rágógumizó, jófejkedő hülyegyerekek" kritikáját. (És ezzel most nem a te szavahihetőségedet vontam kétségbe!)
Hét tenger Mers el Kebir 06. 2024.04.23 10:15:20
Gensoul még a támadás estéjén tájékoztatta az észak-afrikai francia tengerészeti erők Algírban tartózkodó főparancsnokát, Jean Pierre Estéva altengernagyot, hogy a Dunkerque sérülései nem súlyosak, és a hajó néhány nap múlva elhagyhatja a kikötőt. Estéva ezt rögtön szükségesnek látta…..
Pájer_ Csaba 2024.04.23 20:11:43
@Oktán Pista: "Atyaég, ekkor még voltak rojalisták?!" - valószínűleg ugyanígy kiáltottak fel az MI6-nél is, amikor azt keresték, mely csoportok lennének a legmegfelelőbbek egy Darlan elleni merénylethez... ^_^'
Hét tenger Mers el Kebir 04. 2024.04.05 09:05:01
Az angol hadihajóknak nem kellett messze menniük, Mers el Kebir kikötője alig 440 km-re volt Gibraltártól, közvetlenül Oran mellett, melynek egyik külvárosa volt. A kikötő kiépítését a franciák még a XIX. század végén kezdték el, akkor még abból a megfontolásból, hogy innen a torpedónaszádok könnyen…..
Pájer_ Csaba 2024.04.06 12:00:43
@bz249: ezt akkor még senki nem tudta. A britek is hiába kezdték el aktívan használni a hordozókat, a csatahajók kivonásával még évtizedekig nem számoltak.
Pájer_ Csaba 2024.04.08 23:04:03
@gigabursch: hát ebbe - finnugorizmus - tényleg ne menjünk bele. Mindkettőnket kibasznának érte. Jogosan.
Pájer_ Csaba 2024.04.09 08:21:16
@savanyújóska: épp ezért sem akarok belekezdeni. Egyrészt, mert engem is zavar - mondom ezt úgy, hogy én kezdtem el más vizekre evezni - másrészt, hogy ez a szokásod így is maradjon.
Hét tenger Mers el Kebir 03. 2024.03.24 11:47:16
A Franciaország és a tengelyhatalmak között Campiegne-ben megkötött fegyverszünet hivatalosan 1940 június 25-én, éjfél után 35 perccel lépett életbe. René Émile Godfroy tengernagy, az Alexandriában álló francia kötelék parancsnoka, ugyanekkor engedélyt kért az angoloktól a kikötő elhagyására, hogy a…..
Pájer_ Csaba 2024.03.28 15:58:47
@SirHiggins: "Főleg az után, hogy Fr. teljesen befeküdt a náciknak." - igazából senki nem tudta, mire számítson a német hadigépezet részéről. A lengyel hadjárat már lehetett volna vészcsengő. Tulajdonképpen a franciák es a britek is csak találgattak, hogy milyen típusú hadsereggel néznek farkasszemet, a britek egy mozgékony, gépesített hadsereggel vettek részt, a franciák pedig a régi, nehézkes szervezetű - ahogy bz volt szíves kijavítani, a harckocsijaik jó része eleve csak gyalogsági támogató szerepre volt alkalmas - hadsereggel. Hát rábasztak, különösen, mert az ő földjükön ment a háború (meg a Beneluxokén, de az ő hősies, de csekély ellenállásuk elhanyagolhato a történet szempontjából).

"A Birodalom meg attól -is- lett birodalom, hogy Eu-ban fenntartotta a neki megfelelő status quot." - érdekek és érdekek. Ezt már kifejtettem feljebb.

"De akkor lehet azt is mondani, hogy a jó vs. gonosz harca, ha jobban tetszik." - jaj, ne gyerekeskedjünk, ez nem a History Channel.

"Háát úgy nehéz is harcolni ha bátor módon minden ütközet lehetőséget 'elmulaszt' az ember :D" - igen, nem véletlenül volt ott az idézőjel. :-D
Pájer_ Csaba 2024.03.28 16:18:03
@bz249: "nem csak a nemetekkel, de az olaszokkal is hadban alltak. :-)" - az olaszok harcértékéről mindenkinek megvolt a véleménye az etiópiai események után.

"A briteknek meg 2 KGV es 3 regi csatacirkalo." - meg a két Nelson-osztályú csatahajó, a 4 modernizált Revenge- és 5 Queen Elizabeth-osztályú csatahajók, meg 6 (7?) hordozó. Nem érzem azt a murva nagy hátrányt.
Pájer_ Csaba 2024.03.28 16:27:05
@SirHiggins: "Akkor most tulképp magadnak mondasz ellent, pont ezek miatt nem lehetett rábízni a francikra a flottájukat." - a francia flotta ezért is állomásozott Észak-Afrikában, mert oda nem értek el se a németek, se az olaszok egykönnyen. Szemben a francia hadsereggel, ami Franciaországban állomásozott, leszámítva a gyarmati erőket és az Idegen Légiót (aminek meg ha jól tudom, törvény tiltja, hogy az anyaországba vezényeljék), és amit levert a Whermacht. A két haderőnem helyzete és velük kapcsolatban a francia állam lehetőségei nagyon is eltérőek voltak!

"Szvsz a franci hk-k jobbak voltak, mint a németekéi +ha megvan a kellő akarat és vezetés, akkor gond nélkül
lenullázhatták volna a Wehrmachtot, akár preventív támadással is." - ugyan ezt írtam már a kezdet kezdetén is. Csakhogy nem volt meg az akarat és a vezetés, sem a szervezeti felépítés. Egyébként a francia páncélos csoportok egy darabig körbecickánykodták a németeket, de azok szépen felőrölték őket. Ez is mutatja, hogy nem a technika minőségével, hanem a felhasználásukkal volt a gond.
Hét tenger OFF Topic 2024.03.16 09:18:27
  "Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr."  ..
Pájer_ Csaba 2024.03.25 15:32:59
@gigabursch: túl sok időt, energiát és leütést öltem már bele hogy ugyanazokat a köröket fussuk le újra és újra és újra és újra és újra. Mindezt úgy, hogy többször is világossá tetted, hogy amúgy teljesen hidegen hagy, ki mit pofázik. Lám, most is csak az a fontos, hogy jaj, a stílus. Jaj, az olyan gyűlölködő. Barátom, a komment, amit beidéztem, rólad szól.
Pájer_ Csaba 2024.03.26 09:39:18
@molnibalage: "Két centire vagyunk a fezdalizmustól." Ó, bárcsak még annyira lennénk. Hol van az már?

Azzal kezdtem, hogy egy évekkel ezelőtti komment, bőven az akkunagyhatalmi ábrándok előttről, amikor még a nèmet autógyárak voltak a magyar GDP egyetlen mérhető forrásai. Értelem szerűen az akkori közállapotokból vett példák vannak benne.

Az én személyes véleményem a Nagy Villanyautó Messiásról, ha nem is szakértői, de árnyalt. Tucatfogyasztóként nem tudok képmutatás nélkül komolyabban foglalkozni a környezetvédelemmel, minthogy szelektíven gyűjtöm a szemetet. A villanyautókkal is az a legfőbb - inkább mitikus eredetű - őskritikám, hogy nem tartom megfelelőnek a teljesítmény és ár/érték arányt. (Nyilván ez még a dolog hajnalán helytálló lett volna, de na, én is öregszem, egyre több dolog "lerakódik" oszt úgy marad.) Ugyanakkor valóban visszás, hogy ahhoz, hogy a segged alatt hangtalanul guruljon az ESUV, és te megkaphasd a "megmentem a bolygót, yipppiieee" élményt, ahhoz komplet hegyek és velük ökoszisztémák tűnnek el a gcibe. Érdekes módon koppra ugyan ez a helyzet a vegánsággal is. Úgylátszik, a posztmodern progresszivitás Nagy Megfejtése a végső kérdésre (meg mindenre) valójában csak egy közönséges szemfényvesztés. Nem tudom, mi lenne a jó megoldás, de biztos ami biztos, azért várom a vulkániakat. :-)
Pájer_ Csaba 2024.03.26 16:43:20
@Carada: "Ami általánosságot olvashattál, az Pájer_Csaba neve alatt találod, és ő azzal kezdte a hozzászólását, hogy >>Évekkel ezelőtt találtam ezt a kommentet a hvg-n.<<"

Kíváncsi voltam, hogy bármi az ott leírtakban kivált-e valami olyan reakciót, amiben legalább egyetlen egy dolgot elmondanak, ami miatt pozitívan lehet nyilatkozni a jelenlegi magyar viszonyokról. Nem ez történt, hanem eltartott kisujjas szemforgatás a stílus miatt, plusz könnyes szemű merengés, hogy "szeressük egymást gyerekek, mert a szeretet mindent legyőz - meg különben is magyargyűlölő mocskok vagytok!"

Hát jó.

Magyaroszágon kétféle hozzáállás alakult ki a kritikát megfogalmazókkal szemben: egyrészt van az apolitikusok homokba dugott feje, a "jaj, most ez miért kell?". Kb a Latinovics monológ szerinti "mi kis senkik vagyunk, nem tehetünk semmit, hadjuk had zúgjon el felettünk a történelem vihara". Ezek az emberek látják, érzik a gondokat, de azt gondolják, ha nem foglalkoznak velük, akkor a hatások majd kevésbé érintik őket.

Másrészt vannak a frontharcosok. Ők azok akik beállnak egy világnézet mögé, és felesküdnek valamelyik oldal ELLEN. Minden emberségüket az ÜGY-nek áldozzák, és engesztelhetetlen módon gyűlölik a másik oldalt. Ám van egy valaki, akit még a másik oldali frintharcosnál is gyűlölnek: aki se velük se amazokkal nincs. Róluk szól a mondás: "még a pogány is jobb, mint egy eretnek".

A közös vonás a két csoportban, hogy undorodnak a kritikától. Mert a kritika felforgatja az állóvizet. Tulajdonképpen mind két csoport árulásnak éli meg, támadásnak a világuk megszokott rendje ellen. Az előbbit szembesíti a társadalmi felelősségével, az utóbbit pedig azzal, hogy elembertelenedik. Ezek pedig elviselhetelen dolgok. Erre az alaprétegre rakódnak rá aztán olyan dolgok, mint a pártszimpátia, haza- vagy államszeretet, stb, amik akár nèmi átfedést is létrehozhatnak a két csoport között.

Baromi elkeserítő olvasni, ahogy giga és mások belegabalyodnak a saját érvelésükbe (nem kormánypárti -> kizárolag kormányzati propagandapaneleklel érvel), ellentmondásaikba (magyargyűlölők, menj el innen -> a stílus, a stílus!!!), és tízkörömmel kapaszkodnak bármibe, csak ignorálhassák a kritikát. Ilyenkor jön elő az is, hogy aki a helyzetet, folyamatokst elemzi, az csak "okoskodik", meg "kioktat".

Szeretném kijelenteni: sem most, sem semmikor nem gyűlöltem a magyarokat, a magyarságot. Azzá, amivé viszont lett, amit a világban és a saját polgáraival szemben a magyar állam képvisel, megvetem, azokat akik ezt akár kormanypárti, akár ellenzéki oldalon kiszolgálják pedig szánom.

Kedves Savanyújóska! Engem úgy neveltek, hogy igazságtalanságot eltűrni "se Istentől, se embertől" nem lehet. Ezért vagyok vehemens, sokszor alpári. Ha bármikor úgy érzed, hogy egy kialakult vitás helyzet csak a kitiltásommal oldható meg, kérlek tedd meg. Sajnálom, ha neked és a blogodnak kárt okoztam, nem akarom, hogy olvasókat, esetleg értékes hozzászólókat veszíts miattam. Köszönöm.
Hét tenger Mers el Kebir 02. 2024.03.12 18:55:53
 A szokásos gyakorlatnak megfelelően a szárazföldi és tengeri haderők parancsnokai a második világháború előestéjén megint arra készültek, hogy majd az előző háborút fogják újravívni, modernebb eszközökkel. A szárazföldön ismét elhúzódó állóháborúra készültek, és hogy ezúttal már rögtön az elején…..
Pájer_ Csaba 2024.03.14 08:24:28
@gigabursch: talán az, hogy seperc alatt szarráverték őket a németek, annak ellenére, hogy csilliárdokat tapsoltak el hadseregfejlesztésre? Nem tudom, csak tippelek. De ezek is csak az egyik csoport, mellettük ott voltak az olyanok, mint a haditengerészet
Pájer_ Csaba 2024.03.14 08:26:56
@Pájer_ Csaba: akik felemelt fejjel ogyekeztek úgy tenni, mintha semmi különös nem történt volna, jó, hát vesztettek, de az élet megy tovább, és a harmadik francia frakció, a De Gaulle-féle harcias gall kakasok, akik Van Damme módjára, az utolsó algériai susnyásig hajlandóak lettek volna tovább harcolni (és többségében harcoltak is).
Hét tenger Mers el Kebir 01. 2024.03.03 16:25:11
Az első világháború sok minden más mellett olyan szempontból is kuriózum volt a korábbi európai háborúkhoz képest, hogy a felek nem voltak hajlandóak semmilyen kompromisszumra, és mindegyikük a „mindent vagy semmit” alapon játszott. A cél nem pusztán a győzelem volt, hanem a totális győzelem, az…..
Pájer_ Csaba 2024.03.04 18:07:46
@gigabursch: "Amúgy az egész Ollyópaji Jujjdejó tele van ilyenekkel, ami valami (nem is olyan) hülyének csaj azért fontos, mert onnan tud visszakapni pénzt)." - szerintem ezt inkább engedd el. Már ott sántit a dolog, hogy,azt hiszed, a magyar politikai-gazdasági viszonyok az EU megfelelői csak "kicsiben", de még az sem tűnik fel, hogy miközben a magyar ellátórendszerek az összeomlás szélén dülöngélnek (jó, jó, tudom, tudom, "mi nem haldoklunk, mi így élünk!"), addig az EU többi országa, köszöni szépen, jól van. Persze, vannak problémák máshol is, de azért ne tegyünk már egyenlőségjelet egy minfen testnyílásából vérző, infúzióról életbentartott félhalott és egy megfázásos eset közé, hogy hát beteg mind a kettő...

(Imádom az EU-t érő kritikákban, hogy 99,99%-ban abból a fajta sértettségből táplálkoznak, hogy "hát nem lett kavézó nyitva Bécsben, de bezzeg a makot azt betiltanák a gecik!". És tökmindegy, hogy mi a konkrét téma, vegül minden kritika erre a "nem ilyen lovat akartunk"-féle, a világ, a minket körülvevő vilag súlyos meg nem értettségéből és megérteni nem akarásából fakadó csalódásra megy vissza. Ahogy egy,regi cikkében Zoli is írta (talán idézte): "a magyarok azt képzelik, hogy ők a Csendes-óceán egy távoli szigete, amit nem érintenek a történelem viharai". Aztán meg mikor pofánver a valóság, jön a gúnyolódó sértettség...)
A Medway-i rajtaütés után a holland flotta szoros blokádot tartott fenn a Temze torkolatban és a Csatornán, s várták, hogy az angolok végre aláírják a békeszerződést. Erre azonban még mindig nem került sor, II. Károly makacsul tovább húzta az időt, talán még mindig abban bízva, a franciákat maga…..
Pájer_ Csaba 2024.02.27 03:21:18
@Oktán Pista: én innen bogarásztam ki, kifejezetten a gigabursch által megadott idézetre fókuszálva:

archive.org/details/chronica-picta/page/n65/mode/1up

Mivel internetes (meg minden más...) analfabéta vagyok, így kb egy fél óra kézikeresgéléssel lett meg, amiben az egyetlen támpont az volt, hogy az I. Béláról szóló wiki cikkben a Képes Krónikából van egy miniatúra - na azt megkerestem, és onnantól előre-hátra kutattam a "Bizánc" szó után. Mint írtam fentebb, meg is lett, úgy és ott, ahol gigabursch is írta.

A te találatodhoz annyit tudok hozzáfűzni, hogy az eredeti írásban nekem határozottan "t" betűs írásmódnak tűnik mindhárom szó. Lehetséges, hogy ~1360 es 1838 között ennyit változott volna a latin? (Nem kizárható, lásd Nádasdy Ádám: "A klasszikus latin nyelv romlásával keletkezett a vulgáris vagy köznépi latin, ami aztán az évszázadok során addig "romlott" míg végül elkezdték olasznak hívni.") Vagy csak szimplán a középkori kalligrafikus "c"-t lehet "t"-bek olvasni könnyen...
Pájer_ Csaba 2024.02.27 03:29:11
@Pájer_ Csaba: na, most már krvára összezavarodtam. Szóval Oktán_Pista írta az idézetet a bizanci aranyakról, na. Már nem tudom, ki kicsoda ebben a sztoriban...XD
Pájer_ Csaba 2024.02.27 03:35:02
@Oktán Pista: " latin szövegben látszólag még egy találat van ott, ahol Henrik német császár Aba király idején Magyarországra vonul: >>Cesar itaque allectus muneribus, et aliis gravioribus negotiis prepeditus, rediit Bizantium, quod est oppidum Burgundie.<<
Fordítása: >>A császárt csábította az ajándék, meg más súlyos ügyek is gátolták, úgyhogy visszatért Burgundiába, Besançon városába.<<
No, ez érdekes."

Besançon latin neve Vesontio, lehet, hogy akkoriban már élt a Besançon is, csak Kálti összemosva a kettőt, úgy gondolta, hogy ott is van egy "Bizantium" nevű város (gondoljunk a két tucatnyi Alexandriára, amiket sokáig számon is tartottak, csak az utóbbi kétszáz evben redukálódott a számuk a köztudatban egyre). Ugyan ez abszolút az én feltételezésem, de mivel az egész krónika alapja egy vagy két régebbi geszta, így simán belefér ennyi pontatlanság Kálti Márk részéről is.
Bár a háborút az angolok egy majdnem döntő győzelemmel kezdték, azt kihasználni nem tudták, és a következő hónapokban a holland haditengerészet nemcsak pótolta a lowestofti veszteségeket, hanem még növelte is erejét. Politikailag Anglia helyzete ha lehet, még rosszabb volt. Szövetségeseket szerezni…..
A Lowestoft-i vereséget alapos vizsgálat követte Hollandiában, hogy kiderítsék, milyen hibák vezettek a kudarchoz. Végül három okot neveztek meg, a fegyelmezetlenséget, a rossz taktikát, és a gyengébb tűzerőt. A fegyelmi viszonyokon a nyár során lefolytatott hadbírósági eljárások után kiszabott…..
Pájer_ Csaba 2023.11.17 13:18:01
@bz249: köszi, Engelsben nem voltam biztos, csak azt tudtam, hogy a keresztnevét Frigyesként irták át.

Az Adorján is stimmel annyiban, hogy az Andriensoon kb annak felel meg.
Pájer_ Csaba 2023.11.17 16:16:08
@savanyújóska: "Ez nem keresztnév, annyit jelent, Adriaen fia. Az apja Adriaen Michielszoon volt, az utóbbi itt értelemszerűen azt jelenti, Michiel fia." - Közben rájöttem én is, hogy fasságot írtam.
Az első hetekben mindkét fél arra készült, gyorsan lezavarnak egy rövid kis háborút, melyben rögtön a döntő csatával kezdik. Az angolok tudták, rogyadozó költségvetésük nem fog elbírni egy hosszú és költséges tengeri háborút, a hollandok pedig a várható angol blokádnak a gazdaságukra gyakorolt…..
Pájer_ Csaba 2023.10.30 01:54:23
@oranje2010: Elírtam, van ez így. Lám, én sem vagyok tévedhetetlen. Másegyebet tehetek-e érted?
Az első angol–holland háborút lezáró Westminsteri béke egyik fontos kikötése volt, hogy az Orániai ház tagjai nem tölthetnek be közhivatalt Hollandiában. Cromwell ragaszkodott ehhez a feltételhez, mivel az Orániaiak, már csak az angol királyi családdal való rokonságuk okán is, a királypárti angol…..
Pájer_ Csaba 2023.10.07 11:41:20
@savanyújóska: "Beleegyezett abba, hogy a levélben megírt véleményét idézzem, de nyomatékosan megkért rá, a nevét nehogy megemlítsem, és ne tegyek a személyére való utalásokat sem, nehogy ráismerjenek." - ultra lol. Imádom, hogy megy az állandó és jogos sírás a trolljobboldal cinizmusa és korruptsága miatt, közben meg hát a fejekbe épített belső cenzor, hát az teljesen rendben van... Valahol rohadt vérlázító, hogy ezeket a népnyomorító rohadékokat, kurzustól függetlenül, nem lehet belebszni egy krva nagy konténerbe, és belelökni őket a Napba...

Más: ha valakit érdekel, hol tart ma a blackwashing, keressen rá Dr. Sujan Kumar Dass, Black People Invdnted Everything v. könyvére. Nem, ez nem irónia. Halál komoly.

On topic: imádom ezeket a hajózás szemszögéből induló, de kicsit szélesebb történelmi és politikai kitekintéssel operáló cikkeidet, mindig inspiráciot ad egy kis EU IV játékhoz az adott országgal. ^_^
Hét tenger Makarov tengernagy 04. 2023.07.22 09:39:16
Az orosz nagyhatalmi terjeszkedés a XVII. század közepére érte el a Csendes-óceán nyugati partvidékét, az első orosz felfedezők – és gyarmatosítók – Szibériát átszelve ekkor jutottak ki az óceán partjára. Itt meg sem álltak, az északi szorosokon átjutottak a mai Alaszkába, és onnan tovább dél felé,…..
Pájer_ Csaba 2023.08.07 09:37:40
@valis47: minden tiszteletem mellett, de kívülről nézve te is ugyan azon a vonaton ülsz, mint akiket kritizálsz, csak háttal a menetiránynak.
Pájer_ Csaba 2023.08.07 18:50:54
@bz249: ez meg a ló másik oldala. A karma baromira nem ezt jelenti, ahogy a mennyei mandátum se. Az átsiai társadalmakra jellemző könyörtelenség amiatt van, mert kollektivista társadalmak, a társadalom legkisebb egysége nem az egyén, ahogy Nyugaton, hanem a család, a nemzetség (lásd pl névsorrend).
Pájer_ Csaba 2023.08.07 18:52:42
@gigabursch: vannak benne részigazságok, igen, de kicseng belőle az ő részrehajlása is.
Hét tenger Zsebcsatahajók 02. 2020.09.21 12:01:11
Ha a győztes antant országoknak a háború utáni konferenciákon lett volna annyi eszük, hogy meghagynak a németeknek néhány korosabb dreadnoughtot, a Nassau vagy az Ostfriesland osztályból, a kivénhedt csatahajók tatarozgatására elment volna a német haditengerészeti költségvetés nagyobbik része,…..
Pájer_ Csaba 2021.08.21 21:47:37
@gigabursch: Azért a kettő az k*rvára nem ugyan az. Érted, mondjuk egy Allistair McLane meg Homérosz... Picit más műfaj. Ráadásul Trója esete egy elég speciális kivétel. Kevés eposz őriz meg olyan pontos részleteket, hogy mondjuk Kis-Ázsa, egy domb, x mértékegységre y helytől. Schliemannak több szerencséje volt, mint amennyire megbízható ez a módszer.

De én nem is az ilyen homéroszi esetekről írtam. Hanem azokról az emberekről, akik mondjuk elolvassák a Kőszívű ember fiait, és megfejtik neked a Szabdságharcot. Vagy azokról, akik egy Jézus fikciós életéről szóló regényt (Benedikty Béla: A názáreti) hiteles történelmi munkának tartanak. Vagy, a turbómagyarkodás, amikor valamelyik megélhetési ősmagyarkutatósámáncsillagász levezeti, hogy miért is a magyar az ősnép, vagy egy matematika-tanárból nyelvkutatóvá avanzsált futóbolond megmagyarázza, hogy a magyar és az ógörög az egy és ugyan az, mert a pŷr +os az a magyar piros... és erre hivatkozva a sok sörszagút böfögő leoltja a történészeket, hogy habsurgista hazaárulók... (És még diszkréten idesorolnám a Magyarságkutató bohózatot is...)